Войната на буквите - Тема 2

• 34 980
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте. Изгледах наведнъж трите епизода и много ми харесаха. Да, не са идеални като американските филмови продукции, но пък си е наш филм. Вълнувам се с всяка драма във филма. Е, с Баян и Мария малко повече Simple Smile. За мен е чудесно разтоварване след дълъг работен ден, в който си общувал със различни субекти, да се потопя в друга атмосфера...Така, че чакам следващата серия. Simple Smile

# 346
  • София

И за Йоан Рилски - ако годините им на раждане от различни източници са верни, то тези, които смятат, че Йоан (р.876-та) е син на Симеон (р. 864-та), как ли си представят, че Симеон е станал баща на 12? Да не говорим, че нали третият му син е Йоан (след Михаил и Петър). Още от детската градина ли ги е започнал...

Рождените години и на двамата не са изяснени исторически, а са приблизителни.
На Петър също е приблизителна годината и излиза, че Симеон е бил почти на 50 при раждането му. Не е невъзможно, разбира се, но пък след него е имал (поне) още 2 деца.

# 347
Пълна фантасмагория е това, че симеоновият син Йоан е св. Йоан Рилски. Безцелно допускане, щото и двамата са Йоан и ей така... щото би било готино.
Същата работа и с теорията, че Боян Магесник е поп Богомил.

# 348
  • Бургас
Пълна фантасмагория е това, че симеоновият син Йоан е св. Йоан Рилски. Безцелно допускане, щото и двамата са Йоан и ей така... щото би било готино....

Чак пък произволно и само за едната готиност!   Има си достатъчно интересни тези и убедително звучащи допускания по темата, навеждащи на размисъл.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 20:45 от lady Koup

# 349
  • София
Вкл. има писания на разни хронисти. Друг е въпросът, че и тогава са правили ПР и не е ясно колко са украсявали нещата.

# 350
Кои писания имаш предвид?

# 351
  • София
Има много информация в интернет. Противоречива, разбира се. Няма и доказателства дали са истински.
Не съм историк. Любопитно ми е само и тепърва търся информация по въпроса.

# 352
  • София
След поредната странна серия искам да споделя, че изобщо не ми стоят убедително  царедворците, барабар с цар Симеон. По друг начин, но пак странни са и придворните на императора. Даже си мисля, че ако разменим имената на героите, ще бъде по-достоверно. Тези, които показват в Константинопол, приличат повече на българи, а Духовникова с брат си и болярите са все едно част от византийския дворец.😂

# 353
  • София
Духовникова и Бахаров играят чужденци, все пак. Wink

# 354
Има много информация в интернет. Противоречива, разбира се. Няма и доказателства дали са истински.
Не съм историк. Любопитно ми е само и тепърва търся информация по въпроса.
Няма нищо черно на бяло. Голословни допускания. Има симеонов син Йоан, има св. Йоан Рилски. Колко хубаво би било да са една и съща личност. Това е.

# 355
  • Бургас

Сам го казвате, да ,няма черно на бяло.
Всички се позовават на казаното от Николай Мистик, че Симеон е на 60 през 924 г.И го нарича дете на мира, но Борис сключва няколко мирни договора, един от тях- през 856 г. , Друг 864. ... За кой мир говорим?! Интересна е и голямата разлика между Владимир и Симеон - 15 г. С един брат между тях. Знам че не е невъзможно, но е малко нетипично за периода когато са живели. Някои историци дори считат, че Йоан и Вениамин са едно и също лице... Така че не бъдете толкова краен или поне допуснете възможност хората да имат различно от вашето виждане.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 21:34 от lady Koup

# 356
  • София
Някои източници стигат и до там да смятат Симеон за син на Владимир и внук на Борис.

Всъщност, темата не е историческа, а за сериала. Самият сериал пък е по книга, а не е точно исторически.

# 357
Къде ги гледате епизодите със субтитри?

# 358
Къде ги гледате епизодите със субтитри?

# 359
Избирате горе вдясно сaptions: Bulgarian
Благодарение на фондацията на глухите.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 23:03 от Dimana12

Общи условия

Активация на акаунт