Войната на буквите - Тема 2

• 34 921
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
В книгата на Филипова Симеон има два сина--Михаил и Иван--от първия му брак с Кубра. Те не можели да простят на баща си защото бил заточил майка им в манастир и рядко идвали в двореца.

# 676
интересно, изчезна ми коментарът? Не разбирам, да не би да съм обидила някого? Чак пък!

# 677
  • София
За мен е твърде прекалено да се променя историята, оправдавайки се, че става дума за художествена измислица,когато се ползват реални исторически образи. И то едни от най-значимите в историята ни.
Можело е да си фантазират с измислени имена, все пак.

# 678
  • България
Не виждам нищо странно или изкривено.
Такива са били времената.
Доста по-късно западната аристокрация е извършвала доста по-гнусни деяния.
Скрит текст:
Мислех, че разпарянето на корема на бременна жена е измислица на комунистите, за да злепоставят западняците, но и доста след 1989 година четох за тия практики на френските аристократи.
Хората са написали, че сериалът не е за под 12 години, но е трябвало да споменат, че не е и за романтични души.
Не че сега е много хубаво. Повечето от нас помним за новините от Кьолн.
Да не се превземаме толкова, сега не e много по-добре по някои ширини и дължини на милата ни планета.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 05:55 от МоарейнД (от книгата)

# 679
Е, как нищо странно или изкривено? Това с проверката точно заради естеството му е по-логично да се провери от жени, но със сигурност времената не са били феминистични, което не означава, че всички жени са били изнасилвани и бити, просто ролите са били различни и поставени в по-ясна и строга рамка.
Това с езика не ме смути, а ме издразни, че отново беше породено от нездравата връзка между брат и сестра - нещо напълно нетипично и изкривено за нашата история.

# 680
  • България
Гнусното братовчедче просто отмъсти на Мария, заради боя.
Императорът нареди момичето да бъде прегледано от лечител, но е доста тъп, не прецени правилно ситуацията и даде задачата на грешния човек.
Братът и сестрата още не са прекрачили границите.
Понякога бащите и братята твърде много се грижат затова с кого ще бъде сестрата/дъщерята.
Надявам се да не става грозно в стил Церсей.

# 681
Не виждам нищо странно или изкривено.
Такива са били времената.
Доста по-късно западната аристокрация е извършвала доста по-гнусни деяния.

Да не се превземаме толкова, сега не много по-добре по някои ширини и дължини на милата ни планета.

Ами ако говорим за какви са били времената, много хора тук вече писаха, че инцестът не е бил привичен за българската аристокрация нито по това време, нито по друго. Все пак не става дума за някои други ширини на планетата, а за определена епоха от българската история. И ако отравянето на Симеон Велики от българската царица, съпругата му, не е изкривяване, не знам какво е. Вероятно липса на съдебни доказателства.

Че ще има някаква художествена измислица е ясно. Всички познаваме добре написани исторически романи. Талев идва наум от българските писатели. Фани Попова също. Диалозите ще са измислени най-малко. И любовна интрига ще се включи. Но пък не е нужно да се вкарват напълно измислени пошли, сензанционни сюжети и сцени в исторически сериал с цел да се изгъделичка най-малкия общ знаменател сред зрителите.

Аз, например, започнах да гледах сериала заради книгата, която бях вече приела като художествена измислица, но в която има интересни исторически елементи и не е пошла. Сериалът успя да направи измислица от измислицата на Филипова като зави в ненужно пошла посока.

П.П. Всичко, свързано с Мариам, е извън книгата и извън рамките на исторически възможното. Проблемът е, че са я направили централен образ.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 01:07 от Cool_Cat

# 682
То реално няма изкривяване на историята - децата на Симеон от два брака, династичния брак на Петър и Мария, войните, братята на Петър, които са против него - всичко си е така. Проблемът идва от това, че са решили да превърнат в главни персонажи двама, за които почти нищо не се знае. И това не е зле, защото дава поле за много фантазия и художествена измислица. Само че доста са се увлекли. Аз още чакам да разбера какво е трагичното в персонажа на Мариам и какво тежко минало е преживяла, което Духовникова загатна в интервюто си.

# 683
  • Галифрей
Сигурно са я тормозели,насилвали  и били  като малка и това й подействало на психична основа и за това е толкова зла и проклета. Използва сексът като оръжие за да се докопа до целите си. Това,че иска да убие собственото си син,заради власт е ужасно. В нашата история аз не знам за такова ужасяващо действие от владелите. Е да   Цар Борис I  изважда очите на сина си Владимир- Расате и го хвърля в тъмницата, само защото той бил е национален предател, против християнството и искал да унищожава български села. Но царят не е имал особено голям избор и го е направил за доброто на народа си.

# 684
Не вярвам, че няма ужасяващи деяния при нашите управляващи владетели. Времената са били такива, че никой владетел или семейството му не са могли да се похвалят с царуване без някакви зверства. Дали ще е изнасилване на слугини, рязане на глави на чужди или недоказани убийства свои, няма значение.

# 685
мариам като персонаж все по-малко ме интересува
предпочитам да гледам израстването на петър

12те епизода се очаква да покрият книгата?
а втори сезон? Grinning

# 686
Ама какъв втори сезон? Аз първия едвам ще догледам, та камоли втори.

# 687
И аз така. Търся музиката от тази сцена?

# 688
  • София
...Това,че иска да убие собственото си син,заради власт е ужасно. ...

Това явно съм го пропуснала.
Иска да го хванат и затворят, но за убийство не съм разбрала.

# 689
  • Галифрей
И аз така. Търся музиката от тази сцена?

Двамата актьори от Мен не ме мислете. Антон и Ясен 😀❤
Ще се опитам да намеря песента.

Fever Ray незнам аз така разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт