Войната на буквите - Тема 2

• 34 925
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
За мен е извратено дори загатнатото мжду брата и сестрата. Както и Теофилакт, който насили онова момиче. От всяка гледна точка  излишно за мен. Нищо не дава на сюжета. Ама пуста му мода. Сигурно за голяма част от хората Троновете са хит заради кървищата и секса, за мен бяха заради дълбочината на персонажите - почти всеки с ясни мотиви и причини да го разбереш и да му съчувстваш. Тук засега сме на секса с малко кървища.
И да уточня за предния ми коментар - много ясно, че са арменци според сериала. Никой от героите не е бил реално това, което е представен. Съмнявам се да има исторически сериал в световен мащаб, който да пресъздаде съвсем точно един образ, просто защото е невъзможно.

# 661
Сурсувулян  🤣

# 662
да, права си за войниците
но да, насилствената проверка от акушерки и евнуси не я прави по-малко насилствена, неприятна или невероятна

# 663
Да, за българите не е характерно, но може за арменците да е Grinning

Според мен Сурсувул, въпреки емоциите му към Мариам, не одобрява действията й. Критикува я за отношението към децата й, не остана доволен от нападките й към Симеон, при атаката на Константинопол пак имаха някакви разногласия.
Останах с впечатление, че много се ядоса, когато Окс му каза, че сестра му е наредила палежите. Мисля, че затова му отряза езика. От яд и гняв. Той показва уважение към делото на Симеон, не остана доволен и от откритието, че  е бил отровен в двореца.

Според мен твърде много съвременни елементи има в сценария. Това между Сурсувъл и Мариам е типична ситуация на мъж, който е отхвърлян от жена и затова тича след нея, и се стррми да я впечатли. При тях е символично, без намерения да имат 'връзка', но и двамата се държат като шаблон от такива отношения. А тя този сегашния просто го използва. Тя е с увреден мозък и психопатка. Срам и позор е да има такъв персонаж.

# 664
  • Варна
Никакви арменци не са Сурсувул. Пълна глупост от страна на Людмила Филипова и на екипа на сериала. Вероятно е прабългарска фамилията или пък значи някаква титла, има теория, че е изкривено записване на "ичергу боил".
Може би защото ще са злодеите, са ги направили чужденци..Trollface

да, права си за войниците
но да, насилствената проверка от акушерки и евнуси не я прави по-малко насилствена, неприятна или невероятна
В Игра на тронове, септите ги проверяваха тези неща. При всички случаи жени, не мъже.

# 665
# 666
Изгледа го продължително и настойчиво да.

# 667
Аз нямам никакъв проблем нито със сцените с кървища и насилие, нито със секс сцените. И аз мисля, че се прекалява с критиките по тези въпроси. Такъв е бил духа на времето, кърваво, насилствено, нелицеприятно от днешна гледна точка. Само като се сетя във Време разделно за кървавите сцени, тези тук са гъделичкане.

Не съм ок само с тънките намеци за инцест. Смятам, че нямат никакво отношение към историята и са вмъкнати безидейно.

ПП: поста, заради който писах, е зачезнал. Нищо де, мнението ми не се променя.

# 668
LiatoLiato , явно и аз не съм за тоя сериал Smirk , и мойта романтична душа се потриса Innocent, ако и така да е било, някак ми е гнусно да гледам това, ама и никой не ме е вързал де Simple Smile. Аз гледам само заради темата с буквите ,Баян и донякъде Мария . Петър когато не гледа като прясно натровен е също ОК, обаче май не може иначе, Михаил си е добре, както и Вениамин. Изобщо царските синове са ги уцелили, виж ,на майка не са случили Stuck Out Tongue Winking Eye ,ама какво да се прави. Теодора Духовникова си играе ролята професионално, на мен нейната красота ми е донякъде и страшна, не знам защо точно, нещо хищническо има във физиономията и.

# 669
Гледам защото ми се гледа, загледала съм и ще догледам.
Харесва ли ми - не.
Злобея ли - не, защото не ме интересува, това е просто сериал. Всеки има право на мнение и тук е мястото то да бъде изказано спрямо правилата на форума.

# 670
Аз съм виждала много по-брутални сцени в сериали, които не са ме дразнили, защото са били направени въздействащо и с цел. Тука нито сексуалните сцени, нито тези на насилие допринасят за атмосферата, историята, образите  на актьорите, а стоят като кръпка и плагиатство.
А гледам, защото искам да видя какво ще стане,  за какво гледа човек сериал.

# 671
Може би защото ще са злодеите, са ги направили чужденци..Trollface
Абе има такава невярна спекулация, не са си го измислили те. Филипова го е прочела из нета и го е вкарала в романа си.

# 672
Намека за инцест е покъртително гнусен и подигравателен. Не може жената на Симеон да е влюбена в брат си или той в нея.Не може!
Може обаче да се окажат осиновени и тогава че могат да се гушкат цяла нощ.
Друго обяснение е,че най-вероятно родителите им не са ги обичали достатъчно, биели са ги,тормозели са ги и т.н и на тях им се е наложило да се грижат сами един за друг(справка Джанер и Ендер от Опасно изкушение(тя му е почти като майка))

Великите сценаристи могат да дадат повече яснота по този въпрос.Иначе така пльоснато ми вдига кръвното до 200.

# 673
Намека за инцест е покъртително гнусен и подигравателен. Не може жената на Симеон да е влюбена в брат си или той в нея.Не може!
Може обаче да се окажат осиновени и тогава че могат да се гушкат цяла нощ.
Друго обяснение е,че най-вероятно родителите им не са ги обичали достатъчно, биели са ги,тормозели са ги и т.н и на тях им се е наложило да се грижат сами един за друг(справка Джанер и Ендер от Опасно изкушение(тя му е почти като майка))

Великите сценаристи могат да дадат повече яснота по този въпрос.Иначе така пльоснато ми вдига кръвното до 200.

На мен няма да ми е интересно обяснението на великите сценаристи, които са решили да си поиграят на "Игра на тронове" с нисък бюджет.

Първо, такъв намек за инцест няма в книгата. Второ, наистина нищо, ама нищо исторически не се знае за втората жена на Симеон--дотолкова е била маловажна. Трето, дори в книгата, царицата е една тиха, задкулисна фигура, която има само няколко реплики (една от тези реплики е към Мария).  Филипова я описва като амбициозна за сина си Петър, но Филипова самата пише художествена измислица. Всъщност, близо е до ума, че при наличието на  първите два сина на Симеон (Иван и Михаил) от първата му жена, втората му жена е искала да запази трона за своя собствен син. Но язденето на коне в своеволни, самостоятелни преходи (както и язденето на мъже), отравянето на великия й съпруг, безкрайната й власт над боилите са изцяло плод на фантазията на сценаристите.

A защо можем само да гадаем. Може би са решили, че искаме да гледаме сексуално освободена badas* girlboss. Да, бе, вдовицата на Симеон и майката на царя точно.... Вместо да ходи богоязливо на църква с придворните й дами.

За косата и ресането:
Скрит текст:
В книгата, Мариам е тази, която реши и оправя косата на новата си снаха, Мариа, за да я успокои и предразположи към новата й роля в България около сватбата й с Петър. Прави го знак на добра воля и да покаже, че имат обща съдба като жени.

В книгата огромна част от действието е около Баян и неговото търсене на буквите по манастирите. В българския дворец, главната героиня става Мария, нейните терзания, а не терзанията на Мариам. Книгата за мен е по-интересна.

Този епизод беше много мрачен. Буквално физически мрачен. Беше трудно да се гледа заради това.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 17:22 от Cool_Cat

# 674
  • София
Само Михаил е син на първата жена на Симеон.
Иван е по-малкият брат на Петър.

Общи условия

Активация на акаунт