Войната на буквите - Тема 2

• 34 934
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Аз съм споделяла симпатиите си към сериала, но не мога да се изкривя и да кажа, че тази линия Мариам - Сурсувул ми допада. Още когато тя реагира така остро заради косата, направих връзка с първия епизод, когато брат й я решеше. А и Сурсувул как с копнеж загледа слугинята, облечена в роклята на сестра му, че и корона й сложи...
Отхвърлях критиките за инцест като твърде пресилени, но след тези два момента мисля, че няма съмнение.
Въпреки, че както го представят, инцеста е по-скоро на мисловно ниво, не мисля, че са стигали до физически контакт.

# 646
  • Бургас
Въпреки, че както го представят, инцеста е по-скоро на мисловно ниво, не мисля, че са стигали до физически контакт.
Е, то на екипа не му държи да покаже инцецт реално, както не им държи да покажат и една наистина добре и въздействащо/красиво заснета еротична сцена. Но пък нали е пикантно и вярват, че само това продава, та залагат  на намеци и натрупване на очаквания... то това е практика повсеместно - хем е по-лесно,хем работи  поне донякъде...

Благодаря на *Grizabella* и Fever Ray, че хвърлиха някаква светлина относно странното оръжие на Сурсувул! Ако има оръжейник сред нас, нека изясни що за чудо е това!? Доста се рових из мрежата, но чак толкова изявено сърповидно хладно оръжие не срещнах. Повече ми прилича на египетския ятаган ( напълно лаишки, разбира се ). Може и да е измислено, но произведе ужасяващо въздействие върху мен - явно не бивам с нервите! През целия епизод на тръни очаквах някой да бъде брутално посечен/разфасован пред очите ни Frowning

Според вас Сурсувул защо отряза езика на нещастника - за да го спре да разобличава сестра му или просто демонстрираше властта си!? Или извратеността си...  Thinking

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 09:30 от lady Koup

# 647
  • София
lady Koup, напиши в Гугъл "armenian yatagan sword" и ще видиш доста снимки и описания.
Египетският ятаган е сходен.
Нашенския сърп също (и той е бил ползван като оръжие при необходимост). Wink
Не съм оръжейник, но със съпруга ми имаме слабост към оръжията (предимно огнестрелните и средновековните) и се интересуваме от години.

Отряза езика, за да защити сестра си. Затова и предупреди Тара да не казва нищо на никого. Усети, че тя има нещо общо и явно си го потвърди с това, че тя много бързо прежали мъжа си. А Кеворк си личеше, че държи на Симеон и го подкрепя и уважава.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 09:42 от Fever Ray

# 648
  • Бургас
lady Koup, напиши в Гугъл "armenian yatagan sword" и ще видиш доста снимки и описания.

Доста порових, защото е логично да е такъв. Връзва се с образа. Но чак толкова брутално извит като сърп не видях , а наистина ми е интересно...

пп Вероятно защото съм търсила medieval Armenian scimitar Nerd

# 649
Да, те хубаво си измиват ръцете с това "къде видяхте кръвосмешение", но явно всеки път сестрата като спи с някого брат й ще я гледа. И инсинуациите, които всички усещат, защото те нарочно го намекват... няма значение дали има и физическо ниво , освен косата, самите намеци са противни. Все едно това са супер нормални отношения между брат и сестра, и няма проблем, ако изпитват желание един към друг, но щом не се е стигнало до физическо значи какво толкова.
Не знам дали някой е имал едипов комплекс от сценаристите, по-скоро някой яко преписвал, но все пак българското обществото е по-консервативно.
А можеха да покажат, че Петър е гей и затова децата му с Мария са от Баян...

# 650
Духовникова има странен анимационен профил и нещо в ушите. Като героиня от Аватар е.

Аз я намирам красива, но като актриса не я харесвам,  неестествена е и не и вярвам на образите. Сега също ми изглежда фалшива, лишена от достоверност и пренапрегната.
Ама то това да му е кусура.

# 651
Да, за българите не е характерно, но може за арменците да е Grinning

Според мен Сурсувул, въпреки емоциите му към Мариам, не одобрява действията й. Критикува я за отношението към децата й, не остана доволен от нападките й към Симеон, при атаката на Константинопол пак имаха някакви разногласия.
Останах с впечатление, че много се ядоса, когато Окс му каза, че сестра му е наредила палежите. Мисля, че затова му отряза езика. От яд и гняв. Той показва уважение към делото на Симеон, не остана доволен и от откритието, че  е бил отровен в двореца.

# 652
  • Варна
 И какво е това оръжие дето го мъкне, няма такова. Сцената в която тренираше беше направо комична.

По думите на мъжа ми, оръжието е било египетско, по това време не са ползвали такива по нашите ширини
Оръжието на Сурсувул е от малкото обмислени детайли в сериала. Това е средновековен арменски ятаган. Оръжието е широко използвано от арменците в ония времена.
А аз реших, че е АРАКХ - оръжието на дотрaките. Grinning

# 653
Поне можем да се радваме, че фамилия Сурсувул са арменци. Другият извратеняк е византиеца Теофилакт. От българите засега никой не се е проявил като такъв(ако не броим Симеон, че тяхното с Мариам също беше на границата). На Симеон може и да му простим някои агресивни прояви - човекът е пазил буквите, грижил се е за уродливия си син, захвърлен от майката. Да не говорим пък за историческия персонаж и всичките му достойнства.

# 654
Ама те са арменци, но са и българи Joy тоест са си наш продукт хаха, в крайна сметка по тези земи е имало арменци и от 4-5-6 век още. Или специално този род е пристигнал вчера от Анийското царство и застанали на престола до Симеон?

# 655
кое смятате за толкова сексуално извратено във филма?
братът и сестрата още не са се награбили или поне не са го показали
другото е било в реда на нещата, а и сега е - любовници, изневери, тройки и т. н.
убедена съм, че това се случва и с част от списващите в темата
тъпото във филма е, че ни го набиват непрекъснато от екрана вместо да покажат повече смислено действие
в крайна сметка всеки, който желае, може да си пусне клипче 18+ и да гледа
подобен тип забавления вече не са нещо недостъпно, за да предизвиква едно оголване на гърда на екрана фантазии, пъшкане и полюции от масовия зрител (т. е. нас)

отрязал му езика... ми отрязал му го - кавхан, могъл, отрязал - ясно е защо
на практика така е било, това се показва и по други подобни филми

не, че защитавам сериала, защото не блести с нищо, но хващането точно за тези неща ми се струва излишно

за мен много по-голяма нелепица е линията на славчо влюбения дурачок, който не вижда бенката на макаренка, която краси и муцунката на перунчо
как пък не избраха една актриса без толкова очеизваден отличителен белег

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 12:24 от bubanka

# 656
Никакви арменци не са Сурсувул. Пълна глупост от страна на Людмила Филипова и на екипа на сериала. Вероятно е прабългарска фамилията или пък значи някаква титла, има теория, че е изкривено записване на "ичергу боил".

# 657
Аз смятам за извратено и исторически недостоверно, дето дядото изпрати войници (?!) и брат и да разчекнат внучката му на леглото да я проверяват за девственост, докато тя пищи и се бори.

Никакви арменци не са Сурсувул. Пълна глупост от страна на Людмила Филипова и на екипа на сериала. Вероятно е прабългарска фамилията или пък значи някаква титла, има теория, че е изкривено записване на "ичергу боил".

По този повод от Глишев:

Скрит текст:
Така, явно не само сериалът е ужасен, но и изходният материал не го бива. Petar Goliyski цитира откъс от романа "Войната на буквите" на Людмила Жив... ъ-ъ-ъ, Филипова:
"Беше Кеворк Сурсувул, братът на майка му. Симеон му беше дал ХРИСТИЯНСКОТО име Георги след брака му с Мариам..."
1. Според този откъс излиза, че арменското име Кеворк не е християнско, докато българската (или византийска) версия Георги - е. Само дето това е едно и също име. "Кеворк" е просто арменската версия на "Георги". А че арменците са християни от няколко века преди българите - това как да е. Може би авторката е искала да напише, че Симеон му е дал по-познатото по тукашните земи име Георги? Защото това, което е написала, а напълно безсмислено. Впрочем, името Георги е гръцко и съществува отпреди християнството.
2. Изречението дори е граматически неправилно: "Симеон му беше дал християнското име Георги след брака МУ с Мариам..." Чий брак с Мариам? От изречението излиза, че Кеворк се е оженил за сестра си, само дето по волята на авторката бракът е между Симеон и Мариам. Би трябвало да пише: "след брака СИ с Мариам". Вече отделен въпрос е как така цар Симеон ще дава име на когото и да ибло. Името се дава от родителите, свещеника и кръстника при кръщението. Да не би Кеворк Сурсувул наистина да е дошъл като арменски езичник в България (хи-хи, арменски езичник в десети век, почитател на какви богове? На Ормузд и Митра, може би?) и Симеон да му е станал кръстник? Хайде, отекохме към още една глава в приложенията към романа...
3. Що за име е "Сурсувул"? Ето още един цитат от романа:
"Някъде отвътре се чуха гневни викове на жена. Беше Мариам Сурсувул, царица Мария, майка му. До ушите му долетяха откъслечни думи на гръцки и арменски"...
... Да, обаче няма как да съществува такова име като "Мариам Сурсувул". Първо, "Сурсувул" е българско име или дори титла, а не арменско. То просто няма етимология на арменски. Няма етимология и на старобългарски, но би могло да има на прабългарски. Всъщност съществува хипотеза, според която "Сурсувул" е просто грешна транскрипция на "ичиргу боил" и в такъв случай Георги Сурсувул би се оказал просто ичиргу боилът Георги.
В женски род става съвсем абсурдно да има "Мариам Сурсувул". Ако тази жена е арменка в средновековна България, то тя най-вероятно би била византинизирана и името ѝ би се изписвало по гръцки. Още повече, че според авторката на романа царицата знае гръцки. Всяко византийско или византинизирано фамилно име в женски род получава окончанието "-ина": Палеологина, Комнина... Лакапина. Тоест ако българската царица беше чужденка, дошла през Византия, предполагаемото ѝ фамилно име щеше да е "Сурсувулина".
А ако авторката беше искала чак толкоз да го направи да звучи като арменско, то щеше да е "Сурсувулян". Или дори "Сурпсувулян", защото "сурп" означава "свети/света" и се слага преди имената на светците. Например "сурп Кеворк" е свети Георги на арменски. Сомо дето щеше да остане неясно какво е това "сувул". Дори извън употребата във византинизиран женски род, самата форма "Сурсувул" няма начин да е арменска. Тоест става невъзможно и Георги Сурсувул да е арменец, предвид чисто българското име.

# 658
Аз смятам за извратено и исторически недостоверно, дето дядото изпрати войници (?!) и брат и да разчекнат внучката му на леглото да я проверяват за девственост, докато тя пищи и се бори.
не съм убедена, че не се е случвало точно така
за такива филми и книги се опитвам да мисля не как се възприема сега, а как вероятно в било тогава - кое тогава е било в реда на нещата
тази сцена не беше детайлна, което за мен я прави ок

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 12:27 от bubanka

# 659
Абсолютно е сигурно, че не се е случвало точно така, то няма и логика, нито успеваемост в подобна заръка. Ако трябва да проверят нечия девственост има си акушерки, евнуси.

Общи условия

Активация на акаунт