Войната на буквите - Тема 2

• 34 997
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
12 епизода?!! Scream Не знам докъде ще имам нерви, трудно издържам сериал в който не харесвам никой от героите.

# 286
Дама Пика, не е толкова трудно. Аз след първи епизод реших, че ако ме дразни сериала, няма да гледам да си късам нервите, след като в живота има толкова неизбежни изнервящи моменти. И си казах, че ще гледам на него като на приказка, вдъхновена от историята, каквито са всъщност повечето исторически драми. И така е доста приятно за гледане.

И аз така си казах на втора серия, но очернянето на Симеон (думите на кралицата) ми дойде в повече.

# 287
  • София

sea.sea, на масата в царските покои имаше останала храна вероятно от вечерята на Симеон преди да умре. Мариам се разпореди на придворната си веднага да изхвърли всичко - и храната, и дрехите на царя. Момичето ги изнесе извън стените на двореца, там от хляба взе един бедняк, вероятно просяк или като днешните клошари, дадоха го да яде от него и малко след това се хвана за сърцето. Иначе голямата част от храната я взе Макрена - млечната сестра на Баян. Занесе я вкъщи и тъкмо да започнат да вечерят, кучето им умря, а братчето каза, че му е дало от хляба.

Много благодоря за разяснението, аз половината епизод съм изтървала явно. Satisfied

# 288
  • София
Не беше така.
Храната я намери братчето, даде на кучето и добре, че то не яде, а изчака майка си и сестра си.

# 289
Дама Пика, не е толкова трудно. Аз след първи епизод реших, че ако ме дразни сериала, няма да гледам да си късам нервите, след като в живота има толкова неизбежни изнервящи моменти. И си казах, че ще гледам на него като на приказка, вдъхновена от историята, каквито са всъщност повечето исторически драми. И така е доста приятно за гледане.

И аз така си казах на втора серия, но очернянето на Симеон (думите на кралицата) ми дойде в повече.

А защо така се приемат като очерняне на Симеон тези думи? Аз ги приемам просто като думи на една злобна и манипулативна жена. Това е нейно лично мнение. Субективно. Та тя за собствения си син бълва змии и гущери, какво остава за другите. Аз чак и нещо шизофренично виждам в цялото й поведение. От една страна рева и страда за Симеон, от друга - го оплюва и охулва.

Аз не мога да разбера как на един среден сериал се слага такава голяма отговорност - щял да промени мнението на хората за Симеон, Петър и т.н. Ако капацитета на хората е толкова, нищо чудно. Ама генерално някой да си смени настройките по отношение на Симеон, величието му и приноса му, не мисля. Колкото образите на Левски и Ботев се повлияха от филмите за тях. Николко.

# 290
Повечето зрители хвалят играта на Духовникова, но според мен самият образ не е издържан, а играта и е неправдоподобна.  Не ни става ясно, защо го прави?  Какво беше отношението и към мъжа и и каква и е мотивацията въобще? Луда ли е, или има някакви цели? Духовникова във всяка своя роля влага някаква неуравновесеност и пренапрегнатост, но все пак... По принцип отрицателните герои са по-впечатляващите, но трябва да има някаква причина за действията им, така че ако не да им съчувстваме, поне да разберем какво ги движи. Тука не виждам такова нещо .

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 13:45 от Iris04

# 291
  • София
Не беше така.
Храната я намери братчето, даде на кучето и добре, че то не яде, а изчака майка си и сестра си.

Допълвам. Царицата нареди на Тара (май така се казваше придворната) да изгори всичко, но тя изнесе храната и я остави на бедните.

# 292
Да, трудно е да се играе лошия. Прегледах пак епизода и като че ли нещо има нередно с Мириам.Може би наистина не е издържан образ. Малко ми олеква във въздуха.

# 293
Според мен пък думите на Мариам направо го описваха похвално индиректно. Много я беше яд, че не я е уважавал - демек не я е слушал и не е бил пионка в ръцете й. Сега наистина това дето я души, пък после я посети в леглото го представи в отрицателна светлина. Ама нали от БГ филмите и сериалите човек остава с впечатлението, че българския мъж си доказва мъжеството като бие или насилва жена си. Един сериал ако ми кажете, където не сме го виждали, ще съм благодарна!

# 294
Да, трудно е да се играе лошия. Прегледах пак епизода и като че ли нещо има нередно с Мириам.Може би наистина не е издържан образ. Малко ми олеква във въздуха.
Една от сценаристките беше казала в интервю, че Мариам й е любимият образ. То беше ясно от къде идват тези феминистични напъни Satisfied
Но би било странно да не е издържан след като й е любим. Аз мислих, че и на мен ще ми стане любим, но засега ми е просто абсурден и нямам любим образ.

Според мен пък думите на Мариам направо го описваха похвално индиректно. Много я беше яд, че не я е уважавал - демек не я е слушал и не е бил пионка в ръцете й. Сега наистина това дето я души, пък после я посети в леглото го представи в отрицателна светлина. Ама нали от БГ филмите и сериалите човек остава с впечатлението, че българския мъж си доказва мъжеството като бие или насилва жена си. Един сериал ако ми кажете, където не сме го виждали, ще съм благодарна!
Нали.... хем е някакъв див феминизъм, хем е насилие. Сексуалните сцени в българксите филми винаги те карат да се чувстваш някак неудобно и неловко, и винаги изглеждат като изнасилване, дори когато жената уж е съгласна. Има нещо сбъркано и гадно. Не се сещам за такъв филм и аз, в който не оставя такова усещане.

# 295
  • София
Веднага. В ОЖ нямаше такива неща. Споменавам го като сериал.
А и има много хубави филми, в който българина не е представен като брутален субект.

Така да се обобщава е несериозно.

# 296
  • Бургас
Много сте изписали, не можах да прочета всичко.
Аз не можах да разбера, защо се назначава кавхан, след като Петър е пълнолетен и напълно способен да управлява и може да си назначи за кавхан който си иска.
Също не можах да разбера каква е мотивацията на Мириам с всички сили да тика точно Петър на престола и защо не обича другите си деца. Ако той е първородния това не се ли подразбира и няма драма кой да бъде на престола.
Изведнъж на церемонията от нищото се появи още един син. Ама какъв е, що е, къде е така и не се разбра. Както и не се разбра къде е въпросния Михаил от първия брак и какви са им отношенията.
Имаше и една реплика между нея и брат й нещо за убиване на сина на Симеон. За кой ставаше въпрос и защо искат да го убиват?
Освен това се чудя как така сноват между Преслав и Цариград все едно са на един хвърлей разстояние.

# 297
Шатци, точно в ОЖ имаше предостатъчно примери по тази линия.
Фотев насилваше и Ина и Нора, че първата накрая я уби. Изнасилването на Зорница не беше от никой от главните герои, но си беше голяма част от сюжета на поне един сезон. Да не споменавам и секс записа на Ина дето го повтаряха не знам колко епизода с банкера, който я изнуди да спи с него.
И не го обобщавам ей така - просто няма сериал в спомените ми, където да я няма тази тематика. Дали ще хванеш Стъклен дом, Братя, Пътят на честта, Дървото на живота, С река на сърцето. А ок - има - "Румбата, аз и Роналдо", понеже е детски сериал. И за "Вина" още има шанс да ни спестят такива елементи.

# 298

Имаше и една реплика между нея и брат й нещо за убиване на сина на Симеон. За кой ставаше въпрос и защо искат да го убиват?

За въпросния Михаил - чудеха се дали ще има претенции за престола . Този Йоан от къде изскочи не разбрах.

# 299
  • София
Говоря за нормалните двойки в сериала.

Общи условия

Активация на акаунт