Войната на буквите - Тема 2

• 34 974
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
Благодря!
Изгледах вече серия 3 та.
И трябва да кажа, че ми хареса.
С изключение на няколки малки, дребни детайли като
"ей ненормалник" (царицата към Сурсувул), и "няма да ти ходя по пИтИтИ" (болярина към Баян).
Малко от малко тия диалекти трябва да се изчистят.
Аз разбирам, че имаме всякакви диалекти и това е богатсвото на езика.
Мъжа ми също е от мекоговорящите градове, но към днешна дата няма и следа от този му говор, помен даже, думичка дори(и това за само няколко години).
Така, че аз лично няма да оправдая такова мйекане в продукцията.
Вярно, наши са си диалектите, ама да ги изчистят.
Имаш там някаква малка роличка и за толкоз ще се постараеш да говориш нормален български език.
Не ми хареса изпикаването на Лакапина във басейна. В повече дойде. Но пък така придаде тежест на императора 😂
В Константинопол надали са били такива малки ванички.
 А по-скоро големи басейни, тип римска баня.
Но сцената и там беше забавна.
Хареса ми.
Отлична беше играта на Баян и Петър - сцената между тях преди "коронясването" за мен беше много силна. Казаха си силни думи, въздействащи бяха.
Актьорите се справят много добре с ролите си.
Чудех се коя ще е тази русата, то придворна била(Тара) дето Георги я привика в покоите си.
Очаквах някаква брутално-скучна и бутафорна секс сцена и там, ама ме изненадаха приятно с липсата на повече детайли.
Коронясването ми е в кавички, защото такова дефакто нямаше и отчитам това като голям пропуск.
А можеха да го направят, пищно, величествено.
Те какво-умря царя, на другия ден Пътър просто се яви с корона.
И то каква. Пълен смях са им короните.
Не знам откъде са ги взели.
Това, което няма да приема е това усмиване на Цар Петър.
Изкараха го мамино синче, безгласна буква, озърта се и слуша каквото кажат съвета.
Обаче им отчитам, че донякъде са уловили стремежът му към мирна политика, мъдрост, далновидност( това се видя в сцената с римските пратеници, която също доста ми хареса).
Теодора обаче беше великолепна!
Тя е звездата на продукцията.
Излезе така, че тя е по-силната и доминиращата от всичките мъже, царе, князе и боляри взети заедно.
Сякаш целият сериал около нея се върти.
Поне в този епизод ни показаха главно нейният характер.
В тази серия показаха доминиращата й роля и тя се открои сред всички.
Беше много унизителна сцената с обезглавяването на уж предателя.
Можеше да не стигат чак дотам.
Изкараха царя страхливец.
Малко го предобриха тука.
Силно ме подразни и диалога между Марийка и придворната й-звучаха като деветокласнички на пижамено парти.
Въобще тази, която играе придворната не е добро попадение, не й се получава ролята.
Има твърде съвременен изказ.
Те и останалите звучат така (все едно гледаме "Столичани в повече"), но при нея е най-осезаемо.
Този път почти всичко ми хареса, много повече от предишните серии.
Седнах с неголеми очаквания.
Реших да се настроя положително, да не критикувам и да не мисля много, много за историята.
Войската ако беше малко по-многолюдна сцената пред портите на Константинопол щеше да стане още по-добре.
Бахара ми хареса доста как играе(чак да не повярваш).
И определено те с Теодора са много добри в ролите си.
Йоан, третият син какъв се явява?
 4 ма сина ли са били?
Не помня хич такива подробности.
Мислех, че са трима.
А нямаше ли и някаква теория, че този  Йоан е Иван Рилски?
Отбелязвам, че имаше красиви за мен гледки- църквата със свещите снимана отгоре, от по-далечен план.
Теодора сама в стаята беше красива, много й отиваха черните одежди, наистина при нея нещата са изпипани и ролята е като за нея писана.
Ама  да й бяха турили и една женска фигура за цвят в тоя дворец да й прави сечено(сестра някаква тяхна, дори жена на Сурсувул примерно или на някой друг от болярите, младо момиче).
Щеше да се получи по-добре.
 Интрига да има. Повече жени в тоя дворец.
Тук една силна царица, доминираща, дето нито една друга жена не й прави интриги и да й се пречка.
Може ли такова нещо?

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 11:38 от Caroline_Bingley

# 361
Така е, много точно сравнение със 'Столичани в повече', но аз - една болярка до 9 коляно- исках да обърна внимание на вас, столичани, че не ви прави впечатление софийския/западния говор. Такъв говор също не е чист и придава съвременно звучене на филма, с което още повече дистанцира от епохата. Даже Бахаров го намирам за виновен в това, а по принцип го харесвам. Изключително не се кефя на нашия двор, внукът на Лакапин всъщност играе много добре! Има няколко актьори в този филм, които са с потенциал за световно ниво. Останалите са за театъра (нищо лошо). И пак да си кажа, че чувам твърде много софийски вариации, цяла палитра. Ами не е Столичани, та да ни е забавно... И сме претенциозна публика!

П. П. Дано бастисат царицата-майка все пак, щом са тръгнали да скалъпват сценарий сами 😀

# 362
Когато се е решавало през 19 век кой от диалектите да се избере за книжовен български не е ли бил точно търновският избран за най-правилен?
И един духовник Натанаил Охридски казва, че ''ще дойде ден, в който с българите от западните краища няма да можем да се разбираме помежду си''. И това е така, защото ако сега някой тук каже  "ке си говориме или не '' това вече не е литературен български.

Всеки диалект ще приема стига в сериала изказът да не е съвременен, това губи от усещането за Средновековие. В следващия епизод Сурсувула казва на Петър за Мария "палавница ми се струва". 🙄

П.С. поправих си търновския имам предвид  Joy телефонът ми е поправил на търГовския диалект...

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 08:44 от T.Valcheva

# 363
Да приема се, обаче тука и диалекти и съвременен говор, ами не е ок за мене това.
Междудругото на личния профил на Теди Духовнокова има интересна дискусия под един от постовете й.
Много хора й казват обективни мнения
Има и много хвалби.
Има и добре поднесена критика.
Интересно е ако ви се чете.
Прави впечатление точно това, което обсъждахме и ние.
Един, човек им е казал баш истината, че екипа не приемат критиката, а защитават ревностно сериала, като все гледат така да го извъртят, че те да се окажат прави.
Разбуни духовете определено тоя сериал.
А и мен мн ме радва търновския диалект(един път е), а и всякакви други.
Не ми пречат. Ама не ми стоят на място в сериал.
Иначе съм чела и аз навремето някъде, че търновския говор е най-правилен и книжовен. Имам някакви такива спомени, не съм специалист, нр мога да се изказвам по темата. Просто не ме кефи, че се говори така в сериала.
Не съм столичанка междудругото.
А и не вярвам всички в темата да сме. 🙂

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 11:29 от Caroline_Bingley

# 364
Аз не виждам нищо странно да се говори на диалект от слуга/войник през 10 век. А и беше една дума "пити" и ми идва някак прекалено човек да се хваща за това като голям кусур на сериала.

# 365
Да приема се, обаче тука и диалекти и съвременен говор, ами не е ок за мене това.
Междудругото на личния профил на Теди Духовнокова има интересна дискусия под един от постовете й.
Много хора й казват обективни мнения
Има и много хвалби.
Има и добре поднесена критика.
Интересно е ако ви се чете.
Прави впечатление точно това, което обсъждахме и ние.
Един, човек им е казал баш истината, че екипа не приемат критиката, а защитават ревностно сериала, като все гледат така да го извъртят, че те да се окажат прави.
Разбуни духовете определено тоя сериал.
А и мен мн ме радва търновския диалект(един път е), а и всякакви други.
Не ми пречат. Ама не ми стоят на място в сериал.
Иначе съм чела и аз навремето някъде, че търновския говор е най-правилен и книжовен. Имам някакви такива спомени, не съм специалист, нр мога да се изказвам по темата. Просто не ме кефи, че се говори така в сериала.
Не съм столичанка междудругото.
А и не вярвам всички в темата да сме. 🙂

Хахаха, на място и за търновския, разбира се. 🙃😀

Аз исках да обърна внимание и на другия, защото вече няма кой знае какви критерии. Говорители по национални телевизии също не говорят изрядно, камо ли актьори.

Това палавница наистина... Не са една и две репликите. Оправдават се със желание да се харесат на младите, но всъщност им е по-лесно така... Абе, направо ги мързи да поработят над това. А и нали никъде не им го искат...

# 366
Съвсем офф топик, ама за диалектите. Един познат кандидатства за водещ на радио, не го взимат, защото говорел на меко. Той възмутен "ам ЧИ как ШИ говоря на меко" Joy

"Палавницата" направо не знам как да го коментирам... то много неща са така в сериала. Без думи ни остави! Joy

# 367
Избирате горе вдясно сaptions: Bulgarian
Благодарение на фондацията на глухите.
Да благодарим на фондацията, защото иначе трудно се издържа на български филм Hands Thumbsup

# 368
А не казват ли "пакостница" за Мария?
Не знам колко е автентично, но има доста по-различно звучене.

# 369
Пакостница казва.

# 370
В Търново говорът един път.
Обаче аз съм влюбена в този град, легнал ми е на сърцето. И всичко там ми е интересно.
Ами ще ги преживеем диалектите, наши са си.
Аз за друго се замислих. Дали не ги набедихме излишно за инцеста.
В следващите серии сякаш нямаше намеци затова, но пък знае ли се.
Той може и да свети малсото ако го ядоса. При всички положения са им интересни взаимоотношенията.
Това с пакостницата съм го пропуснала. И по-добре.
Обаче мн ми стана смешно като видях тук публикувана снимка на онзи дебелия гоглоглвия от "Игра на тронове".
Еми то същия е и Византийския слуга. Даже май и евнух казаха, че е.
Ей, че ми изкочи името на този нещо с В ли беше, какъв беше?
Толкова отдавна съм ги чела, нищо не помня. Ама образа е едно към едно.
Та краднали са оттук оттам.
Ми, то нали занаят се краде😄
Аз се надявам вече да дръпнат завеста с Черноризеца, че да опраедаят поне името на сериала. Защото за никакви букви не иде реч, вече 3 серия, само леко загатват.
А беше заложено като главна сюжетна линия. И екипа това все повтаря.
До момента обаче ни буква, ни резка сме видяли.

# 371
За мен е ясно вече, че няма да има инцест. Решили са да се правят на интересни по примера на Троновете, но все пак имат акъл да не стигат до крайности. Неслучайно и отричат в официалната страница и се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали".

# 372
А не казват ли "пакостница" за Мария?
Не знам колко е автентично, но има доста по-различно звучене.

Царят питаше ментора си какво мисли за Мария , а той изтърси , че била пакостница Joy

Тук някой сподели ,че  няма да гледа , защото не харесва никого от героите .
Аз още  очаквам  нещо интересно около буквите , защото останалото е пълна скръб . Колкото до героите  , леко ми е интересен Баян /заради  виденията с вълците/ .

# 373
Да, понеже се спрягаше по-назад, че и казал "палавница", което е доста по-различно. Наистина щеше да звучи скандално за онези времена. Пакостницата ми е приемливо.

# 374
За мен е ясно вече, че няма да има инцест. Решили са да се правят на интересни по примера на Троновете, но все пак имат акъл да не стигат до крайности. Неслучайно и отричат в официалната страница и се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали".

Къде отричат?
 Не съм попадала на такъв коментар, не че съм прочела всичко. Но ги следя редовно. Стана ми интересно, ако ти се рови, можеш ли да кажеш горе-долу пост или нещо да се ориентирам, че да прочета какво са писали.

Общи условия

Активация на акаунт