Войната на буквите - Тема 2

• 34 852
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • Галифрей
Те никога не са казвали,че е исторически 😂 Цялото е художествена измислица.

# 571
Свещите са в тон с белите крепостни стени 😁За мен това не е исторически сериал, а детска приказка фентъзи. В ютюб има по-добри исторически филмчета правени от любители с телефон.

Сега като каза се сетих, че гледах снимките на приятел, дето правят възстановки на сражения от българската история - ми и дрехи, и оръжия изглеждат по-добре от тук. За масовката да не говорим Grinning

# 572

Новият анализ на Глишев се казва "Епизод 4: Империята умира от скука" Simple Smile
Хазаа Grinning Moже ли линкче Flowers Hibiscus

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0QSDdCFB2 … d=100088674641792

# 573
Освен, че ревюто му е пълно с неточности, никога няма да разбера мазохизма да гледаш нещо, което въобще не ти харесва, само за да се правиш на интересен. Все си мисля, че ако не му е професията кино-критик, има много по-полезни и позитивни неща, с които човек да си запълни свободното време.

# 574
  • Бургас
Малко извън темата - преди малко гледах "Земя" от 1957 г. Всеки далечен план на открито е като завършен пейзаж. Всеки близък план на лицата на актьорите допринася с  психологизъм и акцентира на очите и израза на лицето. Динамична, чувствителна камера. Питах се защо преди толкова години сме можели, а сега ... Зачетох се в биографията на оператора и си намерих обяснение за 1957. Но операторът на "Буквите" също е опитен професионалист, награждаван; снимал е "Дървото на живота", "Дяволското гърло", .... Защо нещата не са се получили тук!? Режисурата може би куца толкова, че завлича и другите аспекти...?!  🤔

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 18:56 от lady Koup

# 575
Те никога не са казвали,че е исторически 😂 Цялото е художествена измислица.

Напротив, рекламират го като "български исторически сериал".  Ако искаха да правят "Игра на тронове", трябвше да работят с измислени имена, в неопределено фиктично време, а не с имена на реални исторически фигури. Както вече писах, книгата на Филипова е до голяма степен художествена измислица, но в нея има и интересни исторически факти, подкрепени с исторически извори.

Не е до режисурата само. Този сценарий трудно нещо ще го спаси. Няма значение кой актьор ще наемат да играв или кой оператор ще го поеме. В крайна сметка, актьорите могат само да изпълняват написани диалози и сцени.

Не знам дали няма подходящи сценаристи в България. Едно е да напишеш криминален сценарий, но такава историческа тематика изисква други умения и подход. Не знам нищо за екипа. Поне експерти не са ли наели, историци например? Да им обяснят, че няма как "кавханът" да се доближи до бъдещата българска царица сам на мегдана и да я пита "Какво правиш?"  То и към обикновена селска сгледа така не са подхождали. За лингвисти и експерти по буквите няма да смисъл да питам дали са наели. 

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 20:32 от Cool_Cat

# 576
  • София
Дотук ужасна скука.
Не ги чувам какво говорят много, много, ама май гледам 'Войната на брата и сестрата' Те двамата играят тяхната си игра, останалите са като някакви заблудени пешки...

# 577
няма как "кавханът" да се доближи до бъдещата българска царица сам на мегдана и да я пита "Какво правиш?"  То и към обикновена селска сгледа така не са подхождали.
Така е като се опитват да копират чуждоезични сериали заедно с чуждоезичния диалог, ама кой каквото  е гледал. Сценаристът май е гледал предимно съвременни ром-коми и комедии вместо исторически сериали 🤣 То не че не са го правили и други, ама майсторлък си иска, точно в тоя сериал не им се е получило ¯\_(ツ)_/¯

# 578
Тоя Слав, голям simp 🤣🤣

# 579
Решиха, че Черноризец Храбър е баща на този, който живее в пещерата - Вениамин, а църковните служители, които би трябвало да са милостиви започнаха да го блъскат и да го наричат "уроде" и Баян Милостивий го спаси. Реално са решили да разделят образа на Баян и Вениамин в два героя, така ли? Хубаво че поне църквата пази въпросните букви, защото вече всичко очаквам.
Теодора Духовникова ще пъшка във всяка серия явно. А Петър изглеждаше като подпийнал клоун на масата. Много досадни сцени между Сурсувул и русата слугиня и между Мариам и онзи, с когото спи .

Мариам към реална историческа личност с реална доказана титла от документи и плочи Мостич, който тук остава незабележим: " значи пак трябва всичко да върша сама". 🙄

А после Мария влиза като разглезен тийн в залата, където императорът има среща с киевския принц. Ако имаше врати щеше да ги тряска и после да си рови сърдита в телефона, но тук заплашва да се заколи, предполагам, че ще й се обясняват и извиняват в следващия епизод.....

В тази църква няма ли да пуснат малко църковна музика, например Исихия е съвременна група съставена от млади хора... толкова хубави неща има, пуснете за атмосфера.

Срещата между Петър и Михаил ми хареса! Много! Най-после видях смирението, което си представям, че е носил Петър у себе си. Как само махна доспехите си и после тръгна бавно с разперени ръце ❤ "Ето ме, сам съм, ти решаваш." И музиката беше хубава и светлината.
И Михаил ми харесва, ясно е че е водил опозиция срещу него.

Една реплика още, която ми харесва от другия ми любим герой Лакапин "всички ние сме слуги на Империята".

Оценка 4 от 6, защото нямаше супер фрапиращи нови неща, а обичайните. И заради сцената с Петър и Михаил.

# 580
  • Галифрей
Аз бих препоръчала Ера, за музичка.

# 581
  • София
Скучен епизод. От Мариам ми се повръща вече. Освен, че трови и командва наред, сега и подпалвач ли я направиха? Брей, брей таз всемогъща и всевластна българска амазонка...

Харесаха ми само два момента в целия този детски самоделен кръжок.
Когато двамата братя бяха в пещерата и говореха за Черноризец Храбър, който уви никога повече няма да видят, защото онази кучка Мариам го отрови. Братя са, имат един и същи баща, очакват един и същи митичен герой, но все едно цяла бездна ги дели. Брр.
И другия добър момент бе когато Петър успя с няколко сладкодумни приказки да омае Михаил и да го спечели на своя страна.

# 582
Мариам и брат й колко пъти ще ги гледаме да правят секс с разни хора? Ама наистина е голяма досада това... И пак цяла серия с великата царица се занимавахме. Тя коли, тя беси, тя е най-най. И на финалните надписи са я сложили първа като главен герой. Защо, бе, защо? Вбесява ме издигането на някакаква безлична жена, която е останала в историята като жена на Симеон и сестра на Сурсувил, да ни я представят като шефката на света... Аман от еманципация!

А иначе то така внучката на императора си влиза на официална среща с чуждоземски владетел, че и сцени разиграва... смешно, та смешно!

# 583
Чакай тук съм пропуснала Мариам освен Симеон сега отрови и Черноризец Храбър ли? Joy  Joy Joy  Ето кой е бил най-големият враг на Средновековна България, само дето не е ясно защо, да не би да е шпионин на Византия? Нали го играе арменка, да не е от родата на Лакапин, далечна братовчедка шпионин Joy

# 584
Симеон и Черноризец Храбър са един и същи човек.

Общи условия

Активация на акаунт