Развод с американец в България с деца

 • 3 505
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте! Търся отговори на няколко въпроса относно развод с американец в България.  Получавам различни отговори от адвокати относно плащането на издръжка на двете ни общи деца на възраст 3г и 11 месеца. Реших да попитам тука , за да видя дали има някои които е минал вече през този процес.  

Наясно съм , че развода и издръжката ще бъдат по българските закони.  
1)При положение , че той работи и живее в САЩ как се доказват неговите приходи тука за определя на размера на издръжката?
2) След като вече е определен размера на издръжката как се прилага тази съдебна заповед в Сащ?


В Сащ след такава заповед от съда автоматично преди той да си получи неговато заплащане се изпраща сумата по издръжката към родителя, които се грижи за децата.

# 1
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 094
1. Изисква се от съпруга доказателство за доходите му - трудов договор, някакви служебни бележки и т. н. Доказва се с всякакви доказателствени средства.
2. Тук няма съдебна заповед. Ще имате решение, въз основа на което ще си извадите изпълнителен лист. Може да заведете изпълнително дело и в България. А може и да се обърнете към съответните органи по принудително изпълнение в САЩ, но нямам идея дали решението на бг съд ще се признае пряко или ще подлежи на допълнително признаване от американски съд.

# 2
 • Мнения: 4
Той има собствена фирма. ( корпорация) излаща си само дивиденти. Не се води на трудов договор. Не бях сигурна като се води от тука делото какви документи се признават и как да приложа такива документи до които нямам достъп( приходите от фирмата). За там знам ,че съда ги изисква при попълване на молбата за развод. Американското посолство ли ще съдейства за тази документация?

# 3
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 094
Посолството няма нищо общо. Изискват се от съпруга като страна по делото.

# 4
 • Мнения: 4
Еми точно там ми се губи връзката. Не знам дали ще съдейства, тъй като развода няма да е по взаимно съгласие. Не може ли той от там да заведе дело в същото време и там да се води. Или явно които подаде документи пръв по него законодателство ще се води делото.

# 5
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 094
Ами да, ясно, разводът ще е по исков ред, няма взаимно съгласие там, съответно не очаквам той да съдейства. Подавате искова молба и ще трябва той да бъде призован. Сега, има различни хипотези, в зависимост от това дали той има адрес в България или не. Това ще ви го обясни адвокатът. Всеки един адвокат знае как да действа. Ако той заведе дело там, а вие сте в България, кой ще защитава вашите и на децата интереси?!

# 6
 • Мнения: 4
Консултирала съм се с адвокати там, но не съм назначавала никои. Трябва да бъда призовава и там , но тъй като той не иска да минава през съд за издръжката ( а иска да е  по устна договорка) и затова и още е не е подал документи. Опитва се да ми извива ръцете и адвоката с които имах консутация там беше на мнение ,че е по добре да се прибера тука. Натрупани са огромни дългове по време на брака от негова страна, но понеже сме женени съответно се водят и мои. Благодаря все пак за информацията.  Опитвам се да реша къде е по добре за мен да водя делото. Но също така и адвокатите там са изключително скъпи. Един такъв развод може да излезе към 50 000.

# 7
 • Мнения: 25 824
Много объркваща информация. Собствена фирма, пък корпорация. Няма такова животно. Joy

Относно дълговете му. Ако целта му е да ви завлече със него в пропаста, най малкия проблем ще е развода ви за 50к.

Относно издръжката, по добре се договорете извънсъдебно. Ако бащата реши да обяви фалит в Сащ, само ще сте водили скъпи дела, които ще се протакат във времето. А децата ще растат.
С две думи, ако човека е боклук, нямате полезен ход.
И не на последно място. Трябва ви много добър адвокат по семейно право.

Общи условия

Активация на акаунт