Пълна къща - примери за щастливо съжителство на няколко поколения

• 7 940
  • 162
  •   1
Отговори
# 135
И в крайна сметка излиза, че на някои им е по-добре при мама и тати, и проблеми нямат.

Ама мама и тати не са вечни..

# 136
И внезапно на 45-50 г. се налага да чистят 4 стаи едновременно сам-самички.

# 137
Не знам, моят баща все ме учеше сама да се оправям, защото не е вечен. И беше прав. Сега като го няма вече съвсем съм наясно и съм благодарна, че така е правил!

Други си ги отглеждат до 30+ и явно си им харесва!

# 138
  • София
И в крайна сметка излиза, че на някои им е по-добре при мама и тати, и проблеми нямат.

Ама мама и тати не са вечни..
На дърти години ще им се наложи да пораснат.

# 139
И внезапно на 45-50 г. се налага да чистят 4 стаи едновременно сам-самички.
Ако до 45г. са ги гледали мама и тате, може после да имат финансова възможност за домашна помощница🤣🤣🤣. Практично е и не е скъпо 😄🫠.

# 140
Няма да чистят сам-самички. Ще юркат децата, да се учат на труд и да не цапат. Ово jе стандарт.

# 141
Точно. Като я няма мама или вече не може, поемат децата.

# 142
Не знам това дали го има другаде, но за мен този български манталитет е яко сбъркан. Сам да се буташ при възрастните си родители, да вземеш и новото си семейство там и защо - сакън да не се минеш да даваш повече пари за наем, сметки, ипотека или пък да поемаш някаква отговорност. И много често тези възрастни родители (главно майката) нямат никакъв проблем с това да си дондуркат порасналото си "детенце". Сбъркана история. На запад може да са криви за много неща, но аз лично съм привърженик на техния начин на действие (поне в някои държави) - оставят децата си сами да се оправят като станат пълнолетни, младите напускат родния дом (а не да се отглеждат до 35-40 г.), а старите си гледат живота, старините, пътуват вместо само да се бъркат в живота на децата си.

# 143
Така е Файър! А лично случая, за който аз споделих не е дори финансов проблема. Работят добра работа младите. Старите не са хич стари, далеч са от пенсия, здрави са,  самостоятелни. Тоест няма належаща причина да са в 2 стаи в панелката.

# 144
  • София
Не знам това дали го има другаде, но за мен този български манталитет е яко сбъркан. ...а старите си гледат живота, старините, пътуват вместо само да се бъркат в живота на децата си.
Не знам това дали го има другаде, но за мен този български манталитет е яко сбъркан. Сам да се буташ при възрастните си родители, да вземеш и новото си семейство там и защо - сакън да не се минеш да даваш повече пари за наем, сметки, ипотека или пък да поемаш някаква отговорност. И много често тези възрастни родители (главно майката) нямат никакъв проблем с това да си дондуркат порасналото си "детенце". Сбъркана история. На запад може да са криви за много неща, но аз лично съм привърженик на техния начин на действие (поне в някои държави) - оставят децата си сами да се оправят като станат пълнолетни, младите напускат родния дом (а не да се отглеждат до 35-40 г.), а старите си гледат живота, старините, пътуват вместо само да се бъркат в живота на децата си.
Тукашните възрастни в голяма степен едва се спрвят с пенсиите, ти за пътуване говориш...
Иначе по хотели и спа виждам пенсионери (поне на вид), които явно имат финансова възможност.
И този манталитет го има в някаква степен и при гърци и италианци, доколкото съм чувала.

# 145
Не знам това дали го има другаде, но за мен този български манталитет е яко сбъркан.
Не е точно наш патент. Ето малко инфо от Евростат:

Подробната разбивка е тук: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/edn-20200812-1

# 146
Добре, значи не сме само ние сбърканите. И да, не очаквам масово по-възрастните хора с ниските си заплати и пенсии да пътуват, но едва ли е толкова сложно да си гледат собствения живот. За някои родители е страшен кеф децата им, които са над 30-годишни, да се върнат да живеят в детската си стая (ако изобщо са я напускали, де). Пък да си вземат и мъжа/жената и детето - идилия. И Познавам такива хора, които наистина се радват, а не да са принудени от обстоятелствата. Ами не го разбирам това.

# 147
  • София
Собственият живот на 70? Нямаш деца да гледаш, къщата няма кой да цапа, та да чистиш постоянно.
Живееш с човек от 40-50 години, знаете си и кътните зъби. Болежки всякакви. Наборите ти оредяват.
А дори децата да са принудени да си дойдат, кой любящ родител ще се оплаква, че му пречат?

# 148
Че защо да нямаш собствен живот на 70? Доживотно трябва да слугуваш на някого ли?

# 149
  • София
Разбира се, че и възрастните имат собствен живот. Така и трябва.

Общи условия

Активация на акаунт