Кола на лизинг

• 17 423
  • 51
  •   2
Отговори
# 45
Аз и съпругът ми купихме чисто нова кола на лизинг през 2016 г. Направиха ни погасителен план и месечни вноски в банка, с която работят.  Вече я изплатихме.
  Неудобството е само едно - на големия талон пише името на лизингодателя като съсобственик и при пътуване в чужбина трябваше да ни издадат пълномощно от банката.
Колата е освободена от технически преглед 3 години, защото е нова.
Като изплатиш последната вноска, за да се прехвърли на твое име се плаща за застрахователна оценка на застрахователна компания ( където е направено пълното Каско), на нотариус също се ходи с представител на банката, той уговаря и урежда прехвърлянето.

И бихте ли споделили горе/долу колко лева в повече ви излезе да я изплатите на лизинг?
Огледайте хубавичко погасителния план, който ще Ви дадат, с калкулатор в ръка. Някои начисляват лихва и върху първоначалната вноска, която сте дали в брой, което е абсурдно. Декларират един нисък лихвен процент, а като посмята човек, се получава съвсем друго. Както съм писала преди в темата, при нас разликата в застраховката на една и съща кола в случай на лизинг и ако ние си я застраховаме, платена в брой беше близо 900лв. По незнайни причини и гражданската отговорност беше по-скъпа при лизинг, да се чудиш защо. Попитайте и за потребителски кредит, разпитайте и застрахователни компании колко би била застраховката. Сравнявайте, смятайте и преценявайте кое е най-изгодно за Вас.

# 46
Лизинг на кола не препоръчвам, по-добре кредит, защото веднага колата е ваша собственост иначе, свършва лизинга и плащате данък възмизно придобиване, нотариус, регистрация.....и това е абсолютно излишно, с кредит сте собственик веднага.
Оперативния лизинг е масов, но не и в България, недостатък ограничението на км. годишно, ако карате много.

# 47
Аз вече се отказах от лизинг на нова кола.
Ще си купя на 5- 6 години, със значително повече екстри, по- висок клас и наполовин цена от новата.
Само че трябва да я избираш една година, да търсиш под дърво и камък и да разчиташ на късмет.
Новите коли са десет пъти по-добри и здрави от старите, но сервизните им планове са повече от десет пъти по-лоши, а собствениците десет пъти по-незаинтересовани.
Една нова Шкода Октавия ако те устройва, вземай, карай и поддържай все едно е модел 1980-та.

# 48
Официалните дилъри предлагат такива, обикновено върнати от оперативен лизинг, като им дават и гаранция.

# 49
Аз вече се отказах от лизинг на нова кола.
Ще си купя на 5- 6 години, със значително повече екстри, по- висок клас и наполовин цена от новата.
Само че трябва да я избираш една година, да търсиш под дърво и камък и да разчиташ на късмет.
Новите коли са десет пъти по-добри и здрави от старите, но сервизните им планове са повече от десет пъти по-лоши, а собствениците десет пъти по-незаинтересовани.
Една нова Шкода Октавия ако те устройва, вземай, карай и поддържай все едно е модел 1980-та.

Като имам парите, нищо не избирам, толкова време. Точно за 2 часа я намерих в Мобиле, на другия ден оглед и вече е моя. Една вишневочервена красавица на Mazda, с всички екстри на модела, кожен салон, мощна, 4×4, внос от Канада. Сега колко ще е здрава си е късмет.

# 50
От Канада ще е на малко километри и обслужвана. Wink

# 51
  • София
Точно там е най голямата набутвация недай Боже да се случи. Застрахователят изплаща обезщетение на лизингодателя, а договорът за лизинг не се прекратява с кражбата и лизингополучателя трябва да продължи да си плаща месечните вноски.

Е, не беше чак толкова радикално, губех нещо, но не чак така. Не помня, само спомен за врътката имам.
Май застрахователя си вземаше пълната премия, договорът се прекратяваше, а аз оставах без кола, макар и с платена половин такава. Нещо подобно беше.

На нас ни предстои купуване на кола на лизинг и доста се притесних от тези коментари.
Зададох въпрос в https://pravko-chat.vercel.app/: какви права има лизингополучателя при кражба на автомобил и получих долния отговор:

"Обикновено, обезщетението се изплаща на лизингодателя, но той може да задържи само сумата до размера на неизплатените задължения по лизинговия договор (Чл. 384, ал. 3 от Кодекса за застраховането). Остатъкът от обезщетението следва да бъде изплатен на лизингополучателя в 7-дневен срок. Лизингополучателят има право да получи този остатък."

Общи условия

Активация на акаунт