Преместване от голям град в по-малък?

• 13 866
  • 258
  •   1
Отговори
# 165
Ами днес е 9 март, зима е. Пак давам линк - https://airsofia.info/

# 166
Живея в блок с поне две деца под 4 и поне 3 деца около 10-12. Винаги поне един съсед нещо ремонтира (има бележки с предварителни благодарности за разбирането на таблото). Няма чак пък такъв шум. Със сигурност няма шум в слота 14-16 и 22-08. Най-важното, със сигурност не е по-шумно от родния ми град.
Много ми се иска някой, реално живеещ в толкова малък град / село целогодишно, да се включи да каже колко му е чист въздухът, тихо му е и поддръжката на къщата излиза евтино. Тука в момента си говорим живущите в Бургас, Русе и София, някои от дълги години не си ходят за повече от два дни по родните места, други са си родом от голям град. Аз си ходя относително често предвид разстоянието и оставам по седмица. Нищо от романтичните картинки не виждам, а съм от хубава ремонтирана къща с дворче на пъпа на центъра и уж трябва да виждам само най-лъскавото от града.

# 167
Баща ми, Бог да го прости, казваше: " В малкия град може да си само посредствен човек." Никога не забравих тези му думи. Аз съм "момиче " от малък град. Бях студентка в голям град, а после се преместих в София. В малкия град нямаше никога да постигна това, което успях в София. После се преместих в Германия и живея в голям у хубав град с много възможности. Това за спокойствие, тишина и чист въздух не го разбирам. За мен е липса да направиш нещо с живота си.
Била съм в Полски Тръмбеш, едно западнало село е. Сори, ако звучи тъжно!

# 168
  • Пловдив
Айдееее, всички от по-малките градове се оказаха посредствени хора. Grinning

# 169
Да, да ме извинява бащата на съфорумничката, ама тва е пълен булшит.

# 170
Да се преместиш от Бургас в Полски Тръмбеш наистина звучи като виц. Меко казано. Щом не си живяла в малко градче, идея нямаш какво те чака. Особено като имаш деца. Това лекар, зъболекар, денонощна аптека, детски центрове, школи, извънкласни занимания, нормални млади хора - ще го сънуваш само. Въобще не се успокоявай, че има училище, средата в него ще е под всякаква критика. А манталитета, с който ще се сблъскаш може доста да те стресне. Кое е това всичко дето го има? 3 кафенета и 2 кръчми, в които висят кварталните пияници? Нормална среда, културен, социален живот, качествено образование, здравеопазване - забрави да има!
Какво не ти харесва в Бургас? Той изобщо не е голям град и не може да се говори за кой знае какъв трафик и шум?

# 171
  • тук-там
Посредственият човек е такъв и в големия град! Ако някой не може да "блесне" в малкия град, едва ли ще го направи и в големия! До лични възможности и интелект е.

# 172
Ще "блеснеш" в малкия град друг път. Децата и любовниците на местните велможи " блесват". Май някои хора така си говорят, без да са живели никога в малък град.

# 173
  • тук-там
Ще "блеснеш" в малкия град друг път. Децата и любовниците на местните велможи " блесват". Май някои хора така си говорят, без да са живели никога в малък град.

Ако си на държавна работа - да, така е да съжаление.

# 174
Айдееее, всички от по-малките градове се оказаха посредствени хора. Grinning
Не е вярно ли? Какво правят хората от малкия град в малкия град? С тези заплати, с тези възможности, с тези интереси? Ама реално какво правят, а не какво им се ще на засегнатите.

# 175
Личният ми опит сочи, че колкото и парадоксално да звучи, в големия град има по-малко спънки и по-малко хора пречат. Навремето в София получих само улеснения за нещо, за което в по-малкото населено място ми обясняваха колко трудно става и как няма да стане, защото зависи от тях. И ми е кофти като се замисля, че в момента обясняват същото на други млади хора.

# 176
  • в сърцата на децата <3
Нарцѝса, ето ме де! Казвам веднага, че в Пловдив без добро основание не бих се върнала. Града ни е 24 хиляди (според мен са броили и гробищата, ама нейсе), имаме болница, аптеки (денонощна няма, но има автомат), няколко училища, уредени извънкласни дейности и занимални поне до 5-ти клас за всяко желаещо дете (свирене на различни инструменти, пеене, федербал, карате, народни танци)... Къщата се поддържа като всеки имот. За 10 години два пъти събираме на апартамента пари за ремонт на покрив, а на къщата - нула. Със сигурност ще е цифра като дойде момента, но за сега няма изгледи. Двора се поддържа с една косачка за около час седмично, останалото е ако и колкото искаш - зеленчуци, цветя... За тихо е пъти по-тихо от Пловдив, макар да сме на оживен път - зад плътната ограда почти нищо не се чува. За сравнение в апартамента и на затворени врати и прозорци се чуват колите.

# 177
Никой не може да отговори как да постъпите, освен Вие самата. Но хубавото на всички мнения е, че Ви дават отправна точка за размисли. Аз не мога да Ви дам съвет, първо защото никога не съм живяла в малък град и второ, защото всеки изхожда според характера си. Но мога да Ви предложа въпроси, на които да си отговорите, за да стигнете по-лесно до Вашия избор:
- имате ли близки приятели в Бургас, виждате ли се често и тези срещи важни ли са Вас?;
- ходите ли на спорт или някакво друго хоби - занимания?
- Важни ли са за Вас и колко често посещавате театър, кино, музеи, някакви по-големи събития от такова естество:
- обичате ли нощния живот - дискотеки, барове, ресторанти ( в това число да посещавате различни кухни);
- обичате ли морето, колко често лятото ходите на плаж?;
- имате ли здравословни проблеми, които налагат периодично следете, изследвания и т.н?.;
- планирате ли посещаването на различни курсове, следдипломни квалификации и други подобни в областта на образованието?
- това, което двамата със съпруга Ви обичате най - често да правите в свободното си време може ли да се прави и в другото градче?
- страхувате ли се да оставате сама (например ако съпругът Ви отсъства за няколко дни можете ли да стоите сама в къща);
Много е индивидуално всичко, затова се абстрахирайте от категоричните съвети За и Против, а по-скоро обмислете мотивите на всеки да Ви даде даден съвет. Проучете нещата, които обичате могат ли да се практикуват/учат в градчето и на какво ниво са. Това, че съпругът Ви е от там много улеснява приучаването, защото има кого да попитате.
Самият факт, че обмисляте такава промяна също означава много. И тъй като сте млади и нямате деца (затова и не написах въпроси, касаещи децата), не ви пречи да опитате за година. Ако се окаже, че не е Вашето, просто ще се върнете. Ако пък се чувствате щастливи и спокойни - ще знаете къде да създадете семейното огнище. Ако не изисква някакви големи инвестиции или промени, то тази проба няма да е нищо окончателно. Успех каквото и да решите!

# 178
Те са гаджета, а не съпрузи. (Което за мен също има значение при такова решение).

# 179
тази седмица съм в командировка в Доспат
много хубаво се спи на чист въздух, забелязала съм го и в други планински градчета
през седмицата работи една кръчма, има и два магазина
снощи в кръчмата - цигански оркестър за празника, а в града хората видимо изглеждат българи и мохамедени
П. Тръмбеш е 'полски', няма я романтиката на зелената гора, новото население е лилаво, местните са застаряващи, дори в селата около Търново има повече млади хора
и там съм била в командировка 2 месеца, не са само разсъждения

възможности за нищо не виждам и на двете места
от малките градове, които познавам, Севлиево не е толкова утепан и поне работа има
в Берковица затвориха завода за играчки за киндер- яйцата и жените и там вече няма къде да работят
тъжно е...

Общи условия

Активация на акаунт