Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 90 092
  • 753
  •   2
Отговори
# 525
  • София
good fight, първо и много важно - никой няма да ви се обажда относно класирането!
Класираните се публикуват на сайтовете. Трябва Вие да следите списъците и да реагирате в сроковете. Затова отсега има публикувани графици кога какво ще се случва. Изключвам варианта, в който на 3то, 4то завъртане на единични останали свободни места, могат да звъннат и да поканят за записване с цел да приключат по-експедитивно с приема. Но за първо, второ класиране - не разчитайте на такава инициативност от училището. Не е тяхна работа.
И да, двете училища си правят независими класирания, имате право да подадете и на двете места. Ако приемат детето и на 2те, решавате, записвате на едното, другото освобождавате. Ако го приемат само на едното, а вие искате да изчакате и на другото у-ще второ класиране -> записвате (защото иначе ще изгубите и това място). Приемат ли ви на 2ро класиране в другото училище, няма никакъв проблем да си изтеглите документите от първото, пък било то и СМГ. Не дължите обяснение за причините - може да заминавате в чужбина, може да сте чакали за ЧУ, може да сте чакали за 2ро класиране в НПМГ, може да сте избрали кварталното училище, защото се е появил невероятен проекто-учител там. Ваше си е детето и решенията. Има си процедура по отписване, следвате я. СМГ ще обявят свободно/и място/места и ще поканят следващите за записване.

Дидева, дано те прочете някой и да стигнат в скоро време и до твоите изводи!

# 526
аз също се изненадах, че имаш право да се отпишеш. след 7ми клас не е така, но май след 4ти действително беше локално класирането. Слагат списъка на сайта на училището, и дебнеш дали детето ти е класирано. Ами, те и двете училища са елитни. Аз бих избрала по-близкото до вкъщи, или поне което ми е по-удобно. Wink

# 527
  • София
аз също се изненадах, че имаш право да се отпишеш. след 7ми клас не е така, но май след 4ти действително беше локално класирането. Слагат списъка на сайта на училището, и дебнеш дали детето ти е класирано. Ами, те и двете училища са елитни. Аз бих избрала по-близкото до вкъщи, или поне което ми е по-удобно. Wink
Подчертаното не е вярно. Можеш да се отпишеш и след 7ми клас.

# 528
Сигурна ли си? Защото помня, че ти вземат свидетелството за завършен 7 клас (оригинал). И също така, в момента, в който се запишеш и това се отрази в електронната система, спираш да участваш в следващи класирания. Как тогава можеш да се ЗАПИШЕШ другаде? За отписване, можеш. Ама как ще се запишеш, щом не участваш в последващи класирани?
Може би имаш предвид на 3,4 класиране, или нещо подобно ли?

# 529
  • София
аз също се изненадах, че имаш право да се отпишеш. след 7ми клас не е така, ...
Подчертаното не е вярно. Можеш да се отпишеш и след 7ми клас.
Сигурна ли си? Защото помня, че ти вземат свидетелството за завършен 7 клас (оригинал). И също така, в момента, в който се запишеш и това се отрази в електронната система, спираш да участваш в следващи класирания. Как тогава можеш да се ЗАПИШЕШ другаде? За отписване, можеш. Ама как ще се запишеш, щом не участваш в последващи класирани?
Може би имаш предвид на 3, 4 класиране, или нещо подобно ли?
Rumka833, в първия си пост писа, че не може да се ОТпишеш и на това написах, че не е вярно. Сега пишеш за ЗАписване, а това е различно. Тук майките са учудиха, че може да отпишат дете след като веднъж вече е записано след приема. Явно са им първи деца и въобще не са стигали до сагата със 7ми клас, където все пак е малко по-различно. Но, да, и за там говорех, че може да се ОТпише дете след като вече е записано на 1во или 2ро класиране. Вижда свободни места за 3то, ОТписва се, кандидатства отново, ЗАписва се. После може да направи същото и на 4то класиране (от тази година), че и още веднъж за последното допълване на места до ДПП или както му казват "директорско" класиране. Дали има смисъл - не коментирам и че има риск (често голям) - не коментирам. Факт е, че може да се направи.
И последно за 4клас, че да съм по темата все пак - тук няма риск. 2 училища с независими класирания. Записано дете в едното, ще се отпише само, ако се види прието в другото и то се окаже, че му е по-желано.

# 530
Да, да, така съм съгласна с теб Wink Отписване и записване по написания начин са по-скоро частни случаи, отколкото стандарт, след 7-ми клас.
Дано всички да се запишат от първия път на първото си желание, за да се избегне стресът. Simple Smile

# 531
Това означава обаче, че трябва да има някакъв краен срок, в който да се запише детето окончателно, нали? Имате ли идея какъв е срока за 4ти клас?

Дописвам се, дчета от сайта на НПМГ заповедта и не се говори за краен срок, а че на 12 юли се записват класираните на второ класиране. Може би тогава все пак  трябав да си решил.

Но аз до колкото разбирам, системата е такава, че децата могат паралелно да се запишат в двете училища (я се обадили СМГ на НПМГ я не - като не е автоматично, няма гаранция, все пак говорим за хора, не за машини). Дипломата се изпраща сканирана. И на 15 септември като се събуди детето - решава Simple Smile

Извинявам се за сарказма...Иначе при нас сметнахме, че ако се намерят едни 10-на доброволци, за които СМГ е първо желание и се запишат само в СМГ, имаме шанс още на първо да се появим в НПМГ:)

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 11:22 от good fight

# 532
  • В офиса
Моят въпрос ще бъде off-topic на темата, но във връзка с текущите разговори. Кои учители ще поемат бъдещите петокласници в СМГ? Гледах в програмата на сегашния 12-и клас, има инициалите АА, ИК и МК, но не ми светва лампичка кои са.
И още един въпрос от серията тъп off topic, понеже отгледах 2 деца без уроци за НВО, но чувам че в СМГ не е толкова възможно това - има ли школа, където масово се ходи, да кажем както СМГООД за МзВ, или всеки се спасява поединично.
За нас нещата са на кантар дали да не я оставим в сегашното училище, ако я приемат, разбира се, та си калибрирам кантара, но няма кого да питам за вътрешна информация.

# 533
Ако приемат детето в СМГ, уроци по математика няма да са нужни. Там решаващо е точките от матурата по БЕЛ.
В СМГ ООД не е разрешено да се обучават ученици от СМГ.

Не знам кое е сегашното училище на детето, но, ако е квартално, а я приемат в СМГ, не мисля, че трябва има дори и миг колебание.
Едно уточнение: В СМГ не  е лесно. Децата трябва да учат много. Изискванията от тях са големи, материалът е много и труден, няма или почти няма компромиси към учебния процес. Всички деца са умни и амбициозни. Детето няма да е "най" от всички, ако така е свикнало досега. Но пък неслучайно училището е първо от първите.
Има тема за СМГ с доста информация, така че чети там. Доста потребители отговарят в нея.

# 534
Някой добър човек дано направи проекто таблица ориентировъчна, без претенции, за да може хиляди родители да дишат 😀 аз дишам поради висок резултат на “чудото”, но приятелките ми не могат.
Сега и аз с въпрос: кога е записването за изпита в ПЧМГ?

# 535
  • София
Това означава обаче, че трябва да има някакъв краен срок, в който да се запише детето окончателно, нали? Имате ли идея какъв е срока за 4ти клас?
...
Но аз до колкото разбирам, системата е такава, че децата могат паралелно да се запишат в двете училища (я се обадили СМГ на НПМГ я не - ...
Дипломата се изпраща сканирана...
Аз затова посъветвах вчера да се четат графиците по организиране на прием, класиране, записване...Разписани срокове по дати, даже и часове.
И СМГ, няма да се обажда на НПМГ, нито обратното...
записване на приетите на Първо класиране ученици с оригинала на удостоверението за завършен начален етап на основно образование ... от тук: https://smg.bg/kandidatstvane-v-smg/priem-sled-4-klas/
Същото важи и за другата гимназия -  това ми беше по-лесно за копиране.

Тинкърбел,  ученици на СМГ наистина не могат да посещават курсовете на СМГ ООД, но пък имат много школи в самото СМГ, вкл в 7ми клас и по БЕЛ. Вече зависи си от детето, конкретния учител дали това ще е достатъчно.

# 536
Някой добър човек дано направи проекто таблица ориентировъчна, без претенции, за да може хиляди родители да дишат 😀 аз дишам поради висок резултат на “чудото”, но приятелките ми не могат.

В страницата на ПЧМГ има дати за предстоящите изоити. Няколко дни преди това /4-5/ ще е отворено за записване. Тази неделя е последния пробен изпит за външни деца.

# 537
  • В офиса
Не знам кое е сегашното училище на детето, но, ако е квартално, а я приемат в СМГ, не мисля, че трябва има дори и миг колебание.
Едно уточнение: В СМГ не  е лесно. Децата трябва да учат много. Изискванията от тях са големи, материалът е много и труден, няма или почти няма компромиси към учебния процес. Всички деца са умни и амбициозни. Детето няма да е "най" от всички, ако така е свикнало досега. Но пък неслучайно училището е първо от първите.
Има тема за СМГ с доста информация, така че чети там. Доста потребители отговарят в нея.
Мерси много! Не, не е кварталното, а добро ЧУ. Голямото ми дете завърши СМГ, но не от 5-и клас, а от 8-ми, където не бих казала нито че материалът беше много труден, нито че изискванията бяха нереалистично високи. Но с малките ми е мъгла.

# 538
Тинкърбел, то си зависи и от детето все пак. Както във всички училища има и по-старателни, и по-ученолюбиви, и по-мързеливи, но пък са събрани все пак след подбор и определено е доста по-различно от квартално училище.
Има и друго обаче - децата, дошли от ЧУ една идея е по-странно адаптирането за тях. В ЧУ явно са свикнали на различен подход.....поне така споделят родителите им...

# 539
Много съм съгласна за децата, идващи от ЧУ, със същите впечатления съм и аз. Явно само в ЧУ я има тази "нормалност", която липсва на всички общински и държавни учебни заведения у нас.

В ПЧМГ или СМГ искате да учи детето? Защото ако плановете ви са за ПЧМГ, "Математически предизвикателства" мина съвсем наскоро, а там е битката за стипендиите. Аз съвсем забравих за това състезание тази година, а бих пуснала нашия, че нещо много му се е олабило около врата. 😁
Иначе останалите им приемни изпити предстоят.

Общи условия

Активация на акаунт