Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 90 098
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Не съм се интересувала конкретно за кои деца и бройки, но като цяло обобщението е, че стигат до около 220тото дете в класирането. Но се вземат предвид и другите състезания.

# 511
Интересно са разпределени точките тази година. Освен 100 деца между 60-160то място, има и 90 деца след това, които могат да изпреварят тези пред тях, заради другите състезания. Моето дете е без олимпиада и заради това може и да изпадне, въпреки нелошия резултат на МзВ. Просто тези 2-3т в повече на МзВ може да не компенсират олимпиадата. Мисля, че до 250то място децата ще се разместят и имат шанс. Ще зависи и дали децата с максимум точки на ПМС (първите три са от частни училища), ще подадат заявление за класиране някъде. Ако не, би засилило малко тежестта на ПМС. До излизането на класирането няма да се знае какво ще стане между 150то и 250то място, мисля.

# 512
  • София
Silan, едва ли може да се направи такава статистика, при липсата на общо класиране, различният брой места за прием и различното балообразуване. Голям процент от децата кандидатстват и в двете гимназии (СМГ и НПМГ), въпреки че предпочитат едната.
Давам пример с моята дъщеря, която тази година ще кандидатства и предпочита НПМГ пред СМГ. На първо класиране вероятно ще бъде приета в СМГ, но ще бъде във втората половина на приетите деца. В НПМГ предполагам, че ще бъде приета на второ класиране, защото местата са малко и ще се класират приети в СМГ деца с по-висок резултат на МЗ. Това, че евентуално ще се запише на второ класиране не означава, че няма да се запише по първо желание.

# 513
Интересно са разпределени точките тази година. Освен 100 деца между 60-160то място, има и 90 деца след това, които могат да изпреварят тези пред тях, заради другите състезания. Моето дете е без олимпиада и заради това може и да изпадне, въпреки нелошия резултат на МзВ. Просто тези 2-3т в повече на МзВ може да не компенсират олимпиадата. Мисля, че до 250то място децата ще се разместят и имат шанс. Ще зависи и дали децата с максимум точки на ПМС (първите три са от частни училища), ще подадат заявление за класиране някъде. Ако не, би засилило малко тежестта на ПМС. До излизането на класирането няма да се знае какво ще стане между 150то и 250то място, мисля.
Точките и класирането зависи от много неща - колко деца ще подадат документи за участие в класирането, с какви точки ще са, т.е. колко ще бъде мин и макс бр. точки за всяко едно състезание и т.н. Като се насложи всичко във формулата с тегловите коефициенти накрая почти няма деца с еднакви балове.
И да - липсата на олимпиада може да се окаже фатална.

# 514
Така си е за олимпиадата. Чакаме и това е. Текущото училище също не е лошо и има предимства. По принцип предпочитаме НПМГ, но наистина са много неизвестни и ще се разбере юли месец. Успех на всички дечица и дано им се случи най-доброто за тях! И да си починат добре ваканцията, защото тази година беше трудна.

# 515
Rouzi, признавам си, че не мога да разбера кандидатстването на двете места, ако знаеш, че детето ти има достатъчен бал и предпочитано училище. За себе си съм убедена, че няма да подам заявление за НПМГ именно, за да избегна възможността да се заеме място на дете, на което училището е първо желание. Успех в класирането!
П.С. Имам спомен, че предишни години имаше проектотаблици за класиране, изготвени от родители с уговорката, че има деца с фиктивни номера, както и резултатът от НВО и общият успех са неизвестни.

# 516
....не мога да разбера кандидатстването на двете места, ако знаеш, че детето ти има достатъчен бал и предпочитано училище. За себе си съм убедена, че няма да подам заявление за НПМГ именно, за да избегна възможността да се заеме място на дете, на което училището е първо желание.

.....защото някои деца до последно не са наясно къде точно искат да учат. Плюс това има значение за тези, които са накрая в списъка.
Не заемаш нечие място. Когато детето ти се запише в друго училище, то освобождава мястото и това е.

В 7 клас само едно желание ли ще напишеш?

# 517
Rousi, няма ли да е голям риска да не я запишеш в СМГ и да чакате НПМГ? А какво ще стане, ако все пак бала за НПМГ не падне толкова и не я приемат, както сте очаквали?

# 518
  • София
Rousi, няма ли да е голям риска да не я запишеш в СМГ и да чакате НПМГ? А какво ще стане, ако все пак бала за НПМГ не падне толкова и не я приемат, както сте очаквали?
Тя не е написала, че няма да я запише. Ако все пак е вариант ученето в СМГ (някои го изключват напълно), записват там и когато излезе 2ро класиране в НПМГ, ако са приети, отписват и записват в НПМГ. В СМГ канят следващото по бал дете. Няма драма.
....не мога да разбера кандидатстването на двете места, ако знаеш, че детето ти има достатъчен бал и предпочитано училище. За себе си съм убедена, че няма да подам заявление за НПМГ именно, за да избегна възможността да се заеме място на дете, на което училището е първо желание.
.....защото някои деца до последно не са наясно къде точно искат да учат. Плюс това има значение за тези, които са накрая в списъка.
Не заемаш нечие място. Когато детето ти се запише в друго училище, то освобождава мястото и това е.
Е, тя ясно е написала, че говори за тези, които са със сигурен бал.
И наистина има едни 20ина деца, които са първи по всички състезания и за тях няма съмнение и могат да си позволят да подадат само на едното желано място. Определено не става дума, за тези, които са към края и поради другите резултати не може да се прогнозира ще стигне ли бала и за кое от двете.

В коя от двете гимназии миналата година се е влизало с 15-16 т. на Мат за Всеки?

# 519
Това съм казала - дори и със сигурен бал, не винаги детето е наясно къде точно иска да учи и някои решават в последния момент. Не мога да разбера каква е драмата - има такава възможност, ползва се. Който не желае да подава на две-три места, не го прави. Ама чак пък да обяснява, че го прави, щото е много загрижен за чуждите деца.....

В коя от двете гимназии миналата година се е влизало с 15-16 т. на Мат за Всеки?

и в двете.

В НПМГ дори на първо класиране. Там голяма тежест има ПМС и висок резултат от там е предимство.
В СМГ е доста по-комплексна формулата и вероятно тази година олимпиадата ще е от голямо значение за децата с резултат около 25 т. от МзВ.

# 520
Тя не е написала, че няма да я запише. Ако все пак е вариант ученето в СМГ (някои го изключват напълно), записват там и когато излезе 2ро класиране в НПМГ, ако са приети, отписват и записват в НПМГ. В СМГ канят следващото по бал дете. Няма драма.
Ахам, не знаех, че има възможност за отписване на второ класиране. Сега вече ми стана по-ясно.

# 521
Soul free, добре е да четеш преди да пишеш. Със сигурност ще е полезно умение и в житейски план. Останалото няма смисъл да го коментирам. Мисля, че е написано ясно. Говоря за достатъчен бал и предпочитано училище. И да, ако съм наясно, че детето има бал и за двете училища и няма да предпочете със сигурност едното, освен за суета има ли разумна причина да подам заявление за другото?
Твърде много влязох в обяснителен режим, но да, когато в 7 клас бях наясно, че детето ми няма да избере общинско училище, не съм подавала заявление за кандидатстване,  независимо от бала.

# 522
Не ми влизай с този назидателен тон, ако обичаш! Когато има възможност родителите да подадат документи в две, три, пет училища, имат право да го направят и го правят. Дали на теб ти е чудно, е все тая.

# 523
Хм, добре, че стана дискусия, защото пак съм изпуснала нещо....

Ако първите по бал 52 кандидатстват в НПМГ, моето няма да се класира на първо класиране там, защото не е в първите 52 (не знам де, зависи и от ПМС, но поне в МЗВ е след 52). Че и на второ класиране може да не влезе, зависи колко се откажат в полза на СМГ.

При това положение, явно трябва да подадем на двете места въпреки, че НПМГ е първо желание. Но не си го представям как става на практика - подаваме на двете, обаждат ни се от СМГ, че сме приети и се записваме. И след това, ако за второ класиране на НПМГ ни се обадят, че сме приети какво става - казваме на СМГ извинете, но ние се объркахме като се записахме, всъщност искаме в НПМГ. Много странно ми изглежда....

И по важното, изобщо ще ни се обади ли някой от НПМГ, ако сме се записали в СМГ. Притесних се.  Моля, някой с подобен опит да каже как се случва на практика.

Soul free напълно си права - щом има възможност, всеки ще мисли до последно. Но аз не моаг да си обясня защо съществува тази възможност - ако до 29 юни не си решил къде искаш, то в следващите 1-2 седмици ли ще решиш. До колкото знам до 15 юли всеки трябва да се е записал където е решил. 

Оххх, тъкмо се успокоихме, че са й добри резултатите и влиза, и сега пак притеснения Simple Smile Не толкова за кое училище - при нас НПМГ е първо, но този избор е бял кахър при положение, че и двете училища са сериозни, учи се добре и средата е добра. То предварително можем само да гадаем къде ще се напасне по добре детето, Моето усещане сега е за НПМГ, но това е субективно. Много нейни приятелчета  са се засилили за СМГ. Но да не изпуснем шанс за НПМГ поради неразбиране на процедурата се притесних....

# 524
Когато са издавани наредбите, гимназиите, които осъществяваха държавен план-прием в 5. клас бяха по една в населено място. Вероятно затова не са предвидили " въртележката" в София.
Проблемът може да бъде решен, ако намерят начин за класиране в София по подобие на това в 7. клас с подаване на  едно заявление и посочване на първо и второ желание. Дори биха могли да въведат онлайн подаване на документи. Единната информационна система за изпити и прием така и така си работи, четвъртокласниците имат профили там заради НВО...

Общи условия

Активация на акаунт