"Бягат" ли българите от българи?

• 17 049
  • 245
  •   1
Отговори
# 165
Много се възхищавам на хора, които са така отворени да помогнат, sl. Аз съм доста подозрителна в такива ситуации и не бих пуснала така непознати вкъщи. Че аз приятели бях пуснала преди мноооого години за седмица в семейната къща, те си заминаха, аз като отидох не мога да опиша каква кочина заварих.

Най-вече ми беше обидно, че добри приятели не бяха се погрижили да оставят жилището в ред. Имаше петна от разсипани напитки по пода, боклуци навсякъде, мръсни чаршафи на кълбо, оставена поръчвана храна, в която се развъждаше очевидно нов, непознат на науката вид плесен, както и чифт мръсни боксерки метнати върху дивана.

# 166

Когато човек избира да отиде в държава, която не е гастербайтерска като Германия, Испания, Португалия или дори Великобритания, а в държава, в която почти е невъзможно да си намериш работа без да знаеш местния език и високо образование, значи не си се подготвил добре.

Да разчиташ, че други българи ще ти намерят работа и квартира като новодошъл без работа и сигурен доход е меко казано наивно и голям шанс. Особено когато е толкова скъп живота тук и парите се топят като пролетен сняг.

В различен контекст обсъждаме въпроса, явно.

Лично аз визирам помощ към новодошли с някакъв що-годе уреден статут - дали на студент, с трудов договор, на придружаващ - а не авантюристи, които очакват ракета-носител за емиграция да им уреди всичко. Без да генерализирам, висококвалифицирани кандидат-имигранти за негастарбайтерските страни с език е малко вероятно да се поставят в положение на авантюристи и да отправят подобни запитвания към непознати или бегли познати.

По-скоро имах предвид ако българите зад граница имат възможност, да удрят по едно рамо, ако не представлява голямо затруднение. Положението с квартирите е страшно, наистина, дори и да се покриват всички изисквания, като се изсипят едни 40-50 души на огледа, конкуренцията е голяма.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 17:11 от Анонимен

# 167
Когато човек избира да отиде в държава, която не е гастербайтерска като Германия, Испания, Португалия или дори Великобритания, а в държава, в която почти е невъзможно да си намериш работа без да знаеш местния език и високо образование, значи не си се подготвил добре.

Много интересно, кои са тези уникални държави, само за които се изисква език и образование, изключая гастарбайтерските западно европейски?

# 168

Лично аз визирам помощ към новодошли с някакъв що-годе уреден статут - дали на студент, с трудов договор, на придружаващ - а не авантюристи, които очакват ракета-носител за емиграция да им уреди всичко. Без да генерализирам, висококвалифицирани кандидат-имигранти за негастарбайтерските страни с език е малко вероятно да се поставят в положение на авантюристи и да отправят подобни запитвания към непознати или бегли познати.

По-скоро имах предвид ако българите зад граница имат възможност, да удрят по едно рамо, ако не представлява голямо затруднение. Положението с квартирите е страшно, наистина, дори и да се покриват всички изискванията, като се изсипят едни 40-50 души на огледа, конкуренцията е голяма.

Ами аз за авантюристите говоря, да. Чули, че е уредена държава, чули за заплатите, сметнали в български лева каква е тази месечна заплата и хайде. Ама сметките не включват наеми, храна, транспорт, високи данъци и всички други разходи. Затова написах още в началото, че имам негативен опит с новодошли. Винаги съм казвала, че договорът за работа идва преди квартирата като правило. Тогава работодателят може да ''ходатайства'' през наемодателите с хубава препоръка и гаранция за сигурен доход, и т.н. и да улесни процеса за наема на квартира.

Много интересно, кои са тези уникални държави, само за които се изисква език и образование, изключая гастарбайтерските западно европейски?

Скандинавските по принцип са съвсем различни от гастербайтерските. Да цъфнеш ей така с очакване да работиш каквото и да е и лесно да си намериш работа, пък дори и на черния пазар, никога не е било лесно. Поне не през всичките ми години тук, а положението се влошава с всяка година. Разходите за живот и цените по принцип растат по-бързо от дохода. Пък в последните години пазарът на квартирите е станал невъзможен. Малко квартири, много желаещи. Всяко лято едни и същи статии във вестниците за горките студенти, които нямат нито общежитие, нито могат да си намерят квартира преди старта на семестъра и спят буквално на улицата, защото за всяка квартира 40-50 желаещи, както другата потребителка написа.

# 169

По-скоро имах предвид ако българите зад граница имат възможност, да удрят по едно рамо, ако не представлява голямо затруднение. Положението с квартирите е страшно, наистина, дори и да се покриват всички изискванията, като се изсипят едни 40-50 души на огледа, конкуренцията е голяма.

Разсмя ме с ракетата-носител Simple Smile

Какъв точно тип помощ си представяш за квартира, примерно? Съгласна съм иначе, че в много от големите градове не е лесно. Ако аз не давам жилище под наем, мога да попитам евентуално познати дали някой ще се изнася от неговото или дали някой знае нещо. Бих могла да препоръчам фейсбук групи или сайтове, но такива неща се намират с 3 минути гугълване, не вярвам някой да има нужда от помощ за това специално. Какво друго бих могла да направя по въпроса с квартирата на човек, който макар и с уреден статут, ми е непознат?

И изобщо не виждам причина по принцип да помагам повече на някой, защото е българин. Бих помогнала точно толкова колкото на човек от друга националност в същата ситуация.

# 170
Скрит текст:
Да, не поддържам контакти с българи - нямаме общи теми, интереси, цели.
В началото опитах, но не е за мен да обсъждам заплата, къща, облекло, интимни подробности и всякакъв род клюки. И тъй като не желая да ставам обект на обсъждане се крия като холивудска звезда Laughing и не давам храна за езика и мислите.
Но пък пишеш в български форум. Smile

Като поживеете малко повече в Америка и с малко повече късмет, ще разберете.
Пък и хора различни...
Aз съм извън България от 2004-та. Вярно, че от скоро сме в щатите, но не мога да зачеркна все още всички българи. Напротив, срещнах И светни хора. Най близката ми тук е българка, която срещнах във форума преди дс дойдем. Обсъждаме си и пари и къщи и лични неща. Станахме приятелки, помагаме си, подкрепяме се. Много съм и благодарна. И от другите българи срещнах, но човек си пресява контактите. Със сигурност не мога да сложа всички под общ знаменател, въпреки класовите различия. Също и съм склонна да помагам при необходимост. Хора сме все пак.
А относно ставане обект на обсъждане. Те хората ще обсъждат независимо дали са сънародници или не. Въобще не ме вълнува кой ме обсъжда.

# 171
Добре, че не ги бяхме регистрирали и не сме им вземали пари, защото тогава щеше да бъде сложно, освен всичкомпстанало и "укриване на доход" тоест пари  маем, който не се декларира
И без наем да е, имаш месечни разходи за ток, вода, интернет, комунални услуги, асансьор, почистване на сградата - при нас дори месечен данък "телевизионни- и радиовълни".. Иначе не може без деклариране, така е. Тук казват "описваш всеки цент, който си получил извън заплатата по целия свят", а колко е "проста" процедурата, ще споделя в някоя друга тема Sweat Smile

# 172
Сега пък разделение на емигрантите на скандинавски, говорещи език, който е с по-малка разпространеност от българския, и гастарбайтери, само защото са в страни, в които целият свят иска да бъде без да мръзне 10 месеца от годината😀. За сведение, навссякъде е трудно да се намери квартира. И преди 22г се редяха опашки и пишеха списъци и беше много трудно, и сега е така. Пък да не говорим в “гастербайтските” държави колко повече хора се блъскат за едно квалифицирано работно място, ма чак и азиатци взимат, щото местните нямат с такива квалификации. Те предполагам и затова взимат хора с езици, които малко хора биха се наели да усъвършенстват, ако могат само в една държава да се установят.

# 173
  • някъде под слънцето...
Добре, че не ги бяхме регистрирали и не сме им вземали пари, защото тогава щеше да бъде сложно, освен всичкомпстанало и "укриване на доход" тоест пари  маем, който не се декларира
И без наем да е, имаш месечни разходи за ток, вода, интернет, комунални услуги, асансьор, почистване на сградата - при нас дори месечен данък "телевизионни- и радиовълни".. Иначе не може без деклариране, така е. Тук казват "описваш всеки цент, който си получил извън заплатата по целия свят", а колко е "проста" процедурата, ще споделя в някоя друга тема Sweat Smile
При нас  тези разходи не се отчисляват Има данъчн облекчения за деца под 18, години , ако са студенти до 25 , както и за ипотеки вписане  преди 2012 година.
За данъчната декларация се доверявям на счедоводител интова са едни пт най добре ппхарчените пари през годините.
Като типична бъшгарка, първия път реших, че мога и да се справя сама.Справих се, но се оказа, че трябва да доплащам данъци.От както плащам на счетоводител, вече 20 години   винаги ми връщат надвзети данъци.
Емиграцията последните години е много по лесна от колкото края на миналия век, когато навсякъде искаха визи, разрешително за работа , имаше екстрадиране , при отказ от доброволно завъщане и черни печати.Всеки работеше на черно, докато се узакони.Чак после приравнявяш дипломи и почваш да търсиш  квалифицирана  работа .
.

# 174
  • София
Тука говорите главно за западния модел общество.
 ierldan, нещо се обърках, какво им е лошото на азиатците с квалификации? Нещо по-долно качество хора ли са, защото са азиатци?

# 175
Скрит текст:

[/spoiler]

Разсмя ме с ракетата-носител Simple Smile

Какъв точно тип помощ си представяш за квартира, примерно? Съгласна съм иначе, че в много от големите градове не е лесно. Ако аз не давам жилище под наем, мога да попитам евентуално познати дали някой ще се изнася от неговото или дали някой знае нещо. Бих могла да препоръчам фейсбук групи или сайтове, но такива неща се намират с 3 минути гугълване, не вярвам някой да има нужда от помощ за това специално. Какво друго бих могла да направя по въпроса с квартирата на човек, който макар и с уреден статут, ми е непознат?

И изобщо не виждам причина по принцип да помагам повече на някой, защото е българин. Бих помогнала точно толкова колкото на човек от друга националност в същата ситуация.

Затова уточних, че не смятам да се помага за единственото *правилно* и че не категоризирам хора на добри и лоши въз основа на това.
Скрит текст:
Може например да приютиш за известно време, докато се намери нещо, защото както се написа търсенето е трудно. Непознати споменах в смисъл, че хората, при които живях в началото, момичета от моето училище, срещнах за първи път на летището. Едното момиче е споделяло, че от стрес в началото с месеци цикълът й спира.Трета позната български студенти я изгониха и тя дойде да живее за малко в друг град, при мен. В началото доста имат нужда от помощ, но не се имам за нещо по-добро, само защото съм оказала съдействие.

Просто, ако не ми е проблем да услужа на някого в нужда, бих го направила, без да се чувствам използвана или прецакана след това. Странно ми е на мен лично поведение тип "на мен ми е било зле в началото, и на теб трябва да ти бъде", не го разбирам по принцип, не, че пишещите в темата имат такова. Естествено, един човек препатил си със съдилища с познати, или непрепатил си, може да има друго мнение относно помощ към новодошли.

Между другото, не да си *мерим* страните-приемници по гастарбайтерски или не, но ми стана интересно как едни се определят като такива, докато скандинавските били различни, когато в Швеция избраха продясно правителство именно заради имиграцията (тя там по гетата преобладаващо каква е - високоинтелигентна?). За сериозни проблеми с гето престъпни банди от други западни държави не съм чувала. А Дания със специален закон въведоха квоти за чужденци в определени квартали, именно за да не се създават квартали тип гета с неинтегрирани имигранти.

Не се заяждам питам какво определя една страна какъв тип имиграция приема? Аз разлика не виждам, дори в някои скандинавски страни положението с престъпността е много по-сериозно.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 02:52 от Анонимен

# 176
не е, че ми е било зле в началото. Просто доста от нас са се опарили и не са склонни да минат отново през това.

# 177
Толкова не могат да се намерят квалифицирани кадри в Европа, че се импортират кадри от Азия, предимно Индия. Като европейски гражданин, предпочитам Европа да си образова собственото население, а не да си внася от по-бедни държави, които пък си губят собствен квалифициран персонал. Двойна загуба.

# 178
Демографски е невъзможен прогрес на западните общества без имиграция от всякакъв тип. Навсякъде има липса на специализиран персонал - дали с образование или с курс специализация, преквалификация - и още по-зле ще става.

# 179
  • София
Е как Европа не си образова собственото население? Европа да не е някаква имагинерна сила, която с фуния да налее акъл в главите на мързеливите и разглезени неазиатци? Бялата кожа и паспорта от САЩ, Канада или ЕС са до време и не може да се разчита само на това, за да си успешен в живота. Живях доста години в крайно расистко общество, което ми показа, че произходът и външността са важни. Ама са важни само да една степен. Пълнежът е по-важен.

Какво губи Европа или Индия и какво печели,  няма да го решим ние тука, то си има хора на достатъчно високи позиции, които решават къде и какво да позволят и какъв човешки ресурс да поемат.

Общи условия

Активация на акаунт