"Бягат" ли българите от българи?

• 17 053
  • 245
  •   1
Отговори
# 150
Направо ти се възхищавам за търпението. Четири месеца!!! Това е страшно много време! Нереално ми звучи тази история, правилно ли разбирам, че сте им казали да си търсят квартира чак след като сте разбрали за нощния гост, а преди това съвсем услужливо сте питали докъде са с търсенето, но не сте им дали краен срок?? Много ме заинтригува ситуацията, затова разпитвам.

Скрит текст:

Преди доста години (близо 8-9 поне) една моя добра позната искаше да ми идва на гости за уикенд, че и с новото гадже, да го представела. Казвам добра позната, защото ми беше приятна, а тя мисля, че малко надценяваше дълбочината на нашите отношения. Дойдоха, и той се държа ужасно невъзпитано, направо ме беше срам да съм около него. Никога не ми се е случвало такова нещо с друг човек, кошмарни няма и два дена бяха.

След няколко месеца вика тя - щяла да идва с него за някакъв концерт, можело ли да остане тя вкъщи, а той при някакви негови приятели щял да остане (откровено казах, че него искам). Съгласих се и отивам да я посрещна на гарата, гледам и той там и ми вика - сега като отидем у вас, нещо си. Питах го накъде е тръгнал и му казах директно, че не е желан. Ами неговите приятели не си вдигали телефона, адрес нямал, някакви такива глупости. Казах му да се оправя, а на приятелката му - че е добре дошла вкъщи, ако желае. Той си позволи да ми каже, че съм била лош човек да не го приема, понеже нямал пари за хотел, дори 20€ за нощувка в някой евтин хостел със стаи тип туристическа спалня, май и за под 20€ имаше. В крайна сметка те останаха на хотел, който тя плати.

Няколко месеца по-късно същите двама отиват на лятна почивка в България на гости на моята най-добра приятелка, която беше доста по-близка с момичето. Беше вдигнала ръце от тях, от него по-конкретно, де.

Тези двамата не са българи, а западноевропейци - тя поне, той е от арабски произход, но раждан и израсъл в западна Европа. Разказвам историята просто да покажа, че циганските номера в никакъв случай не са патент само на българите 😂

# 151
sl, а тези познати на познати българи ли бяха?
Изумителното е не само, че са били нагли, а особено това, че са си защитавали "правата" с всички средства, макар че самите те са били в нарушение на закона. Не мисля, че българи биха постъпили такав частта със защита на "правата" с полиция и съд.
Не можеше ли някакви имиграционни служби да ги разкарат изобщо от страната, след като са били незаконно пребиваващи?

# 152
Аз точно тук, във форума съм чела, че испанците имат такъв проблем. Нещо със законодателството им по изгонването не върви- ако има някой от Испания, нека каже за какво става дума.

Скрит текст:
И аз пусках хора да живеят в мое жилище, докато бях извън града. Поседяха, мили, любезни - забравиха да платят - тоест аз се усетих, че пари няма да има и ме мотат с историйки - и задействах общи познати. Техни роднини ми дадоха парите по-късно. Не съм го правела повече никога този номер - ако в студентските години е наивно, на зряла възраст минава за глупаво. Била съм тогава на 20 - 21.

Допълвам, че ставаше дума за млада приятна двойка студенти. По същия приятен и мил начин ми отказваха да си платят сметките Simple Smile

ПП Сега се сетих, че и в някои американски щати стига само да получаваш поща на някакъв адрес и машинарията по изгонването се утежнява.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 16:40 от Анонимен

# 153

Ето това е правилното мислене и действие!

С коментара си не претендирам, че това е правилното мислене и действие, и нямам за цел да категоризирам себе си или други - просто излагам гледна точка, както повечето във форума. Когато имаш контакти, които биха направили преместването по-леко, е нелогично да не ги използваш. Когато можеш да спестиш стреса на някой друг, също. Не е случай на дундуркане по моите разбирания.

А относно работата, много често хубавите позиции не се обявяват публично дори, защото се запълват вътрешно - някой казал на свой приятел или познат, който търси по-добро, и той кандидатсвал инициативно - така че нерядко става въпрос за чист networking. Не е необходимо ангажиране лично или ходатайстване.

# 154
Аз точно тук, във форума съм чела, че испанците имат такъв проблем. Нещо със законодателството им по изгонването не върви
Не е само Испания. Предполагам, че ако стане толкова масово колкото изглежда от четенето на разни статийки, нещата ще бъдат променени, в Испания май се чува за най-много случаи, другаде са по-малко.

# 155
  • някъде под слънцето...
Ли Лу проблемът със самонастаняването си е сериозен.На наш познат, който работи в жандармерията, преди години му бяха окупирали ваканционноата  къща на морето.
Плати си на силова фирма, за да "прочисти имота".Ппсле стрпителна фирма за тотален ремонт и съответно ново обзавеждане.
Сега има СОТ и отделно камереи за  видео наблюдение във всяка стая, които излъчват  онлайн 24 часа.
Скрит текст:

В случая с онези българи изобщо не е ставало въпрос за плащане и пари.Исках да помогна, бяхме сами и имаше място.
Когато пристигнах, аз също  спах  3 дни у близък на познати, който виждах за първи път и изобщо не знаех дали ще се появи на срещата..Човекът дойде, заведеме  ме в неговия споделен апартамент ,  където беше наел стая , отсъпи ми леглото си (другите стаи бяха заети от други хора) , а той  спа на дивана в хола .После се намери стая в споделен апартамент и се преместих, там си  плащах част от наема и част от сметките за ток , вода и газ.Визата изтече  и бях нелегалнонптебиваващ, нямаше как да си наема аоартамент.Не беше като сега.Идваш, показваш някакви.пари  като гражданин на еврипейския съюз, ти дават разрешение за престой.За "златна виза" се оскаше равностойност на 500 000 евро, равностойност, защото еврото още не беше в обръщение)
Усещах го  като връщане на жеста , който си получил от непознат
[/spooler]

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 17:17 от sl

# 156
  • СИ
Аз точно тук, във форума съм чела, че испанците имат такъв проблем. Нещо със законодателството им по изгонването не върви
Не е само Испания. Предполагам, че ако стане толкова масово колкото изглежда от четенето на разни статийки, нещата ще бъдат променени, в Испания май се чува за най-много случаи, другаде са по-малко.

Имам познат в България, който се беше видял в чудо с наемателка с две деца. Няколко месеца кавги, молби и кавото се сетиш. Не можа да я измъкне и с полиция. Принуди се да спре тока в апартамента чрез ЕРП-то и нахалницата стоя още месец. Всякакви гадини има.

# 157
Да, не поддържам контакти с българи - нямаме общи теми, интереси, цели.
В началото опитах, но не е за мен да обсъждам заплата, къща, облекло, интимни подробности и всякакъв род клюки. И тъй като не желая да ставам обект на обсъждане се крия като холивудска звезда Laughing и не давам храна за езика и мислите.

# 158
В Австрия трудно се наема жилище - искат се документи, подписи - не може така "на гости" или да ти окупират ваканционната къща. Но пък изгонването става само чрез съда. Наемодателят не може да смени ключалката дори и да не му плащат месеци наред. Към шест месеца отнема понякога, няма да ви кажа вътре какво можеш да завариш. С гастрономиите е същото, не можеш "копче" да им кажеш, докато съдът не се признесе.

# 159
  • някъде под слънцето...
Направо ти се възхищавам за търпението. Четири месеца!!! Това е страшно много време! Нереално ми звучи тази история, правилно ли разбирам, че сте им казали да си търсят квартира чак след като сте разбрали за нощния гост, а преди това съвсем услужливо сте питали докъде са с търсенето, но не сте им дали краен срок?? Много ме заинтригува ситуацията, затова разпитвам.

Скрит текст:

Преди доста години (близо 8-9 поне) една моя добра позната искаше да ми идва на гости за уикенд, че и с новото гадже, да го представела. Казвам добра позната, защото ми беше приятна, а тя мисля, че малко надценяваше дълбочината на нашите отношения. Дойдоха, и той се държа ужасно невъзпитано, направо ме беше срам да съм около него. Никога не ми се е случвало такова нещо с друг човек, кошмарни няма и два дена бяха.

След няколко месеца вика тя - щяла да идва с него за някакъв концерт, можело ли да остане тя вкъщи, а той при някакви негови приятели щял да остане (откровено казах, че него искам). Съгласих се и отивам да я посрещна на гарата, гледам и той там и ми вика - сега като отидем у вас, нещо си. Питах го накъде е тръгнал и му казах директно, че не е желан. Ами неговите приятели не си вдигали телефона, адрес нямал, някакви такива глупости. Казах му да се оправя, а на приятелката му - че е добре дошла вкъщи, ако желае. Той си позволи да ми каже, че съм била лош човек да не го приема, понеже нямал пари за хотел, дори 20€ за нощувка в някой евтин хостел със стаи тип туристическа спалня, май и за под 20€ имаше. В крайна сметка те останаха на хотел, който тя плати.

Няколко месеца по-късно същите двама отиват на лятна почивка в България на гости на моята най-добра приятелка, която беше доста по-близка с момичето. Беше вдигнала ръце от тях, от него по-конкретно, де.

Тези двамата не са българи, а западноевропейци - тя поне, той е от арабски произход, но раждан и израсъл в западна Европа. Разказвам историята просто да покажа, че циганските номера в никакъв случай не са патент само на българите 😂

Да  напълно безвъзмездно, без да сме ги притеснявали.Подпотвах ги, съпругът ми почна да се изнервя, а.аз все ги.оправдавах, че им е трудно, че не знаят езика, че нямат документи че и на мен са ми помагали непознати.В интерес на истината бях на изчерпване на търпението, когато видяхме български ктем за бръснвнв в нашата баня.Поне да беше ползвал другата  баня, която беше на тяхно разположение.Това преля чашата.
После пак се беше поизнервил когато родителите ми живееха с нас и майка ми вечно намираше някой "бедстващ " според нея  българин и го водеше у дома да му помогнем.Или трябваше да се помага на  някоя от нейните приятелки от курса по език, където ходеше за разбообразие.Все имаше някой в нужда.И като кажеше "помогнете му бе маме, заради мен.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:23 от sl

# 160
В Австрия трудно се наема жилище - искат се документи, подписи - не може така "на гости" или да ти окупират ваканционната къща. Но пък изгонването става само чрез съда. Наемодателят не може да смени ключалката дори и да не му плащат месеци наред. Към шест месеца отнема понякога, няма да ви кажа вътре какво можеш да завариш. С гастрономиите е същото, не можеш "копче" да им кажеш, докато съдът не се признесе.

И в Германия е много трудно да се изгони наемател с договор, дори и да прави зулуми. С месеци и с полиция даже няма отъване.

Хазяите много внимават и изискват един куп гаранции и препоръки. Преди не ми се беше налагало да пиша мотивационно писмо за апартамент - защо имам интерес, колко време планирам да живея там и т.н. - но и това ми се случи.

# 161
В началото опитах, но не е за мен да обсъждам заплата, къща, облекло, интимни подробности и всякакъв род клюки. И тъй като не желая да ставам обект на обсъждане се крия като холивудска звезда Laughing и не давам храна за езика и мислите.
Но пък пишеш в български форум. Smile

# 162
  • някъде под слънцето...

И в Германия е много трудно да се изгони наемател с договор, дори и да прави зулуми. С месеци и с полиция даже няма отъване.

Хазяите много внимават и изискват един куп гаранции и препоръки. Преди не ми се беше налагало да пиша мотивационно писмо за апартамент - защо имам интерес, колко време планирам да живея там и т.н. - но и това ми се случи.
И тук чувам, че е станало сложно  за наеманели.Особено чужденци, пък било то о с документи.Разрешителни за престой, постоянен трудов договор, не знам колко. наема за всеки случай.И ако накрая хазяина прецени, не можеш да кажеш  копче.
Наш приятел си дава апартамента на центъра.Наемателите  латиноси , олащат си хоеата, но съседите искат да ги изгони, защото не ги харесват.Съседката дори подала оплакване, в кметството, че са лумни и да идвали да мерят двцибелите.
Ли Лу, точно за това се консултирахме с адвокат.
Добре, че не ги бяхме регистрирали и не сме им вземали пари, защото тогава щеше да бъде сложно, освен всичкомпстанало и "укриване на доход" тоест пари  маем, който не се декларира
Когато полицаите дойдоха няколко пъти попитаха дали са под наем и дали  ни се плаща нещо за да живеят у нас.
Сле онова изживяване, нямам желание да  чувам за наем и наематили.По рази пеичина колибката в Пловдив стои празна.Ако я дам под наем, ще трябва да създам главоболия на мама.Нейното спокийствие ми е по важно.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:54 от sl

# 163
Но пък пишеш в български форум. Smile

Като поживеете малко повече в Америка и с малко повече късмет, ще разберете.
Пък и хора различни...

# 164

Обаче, тази тема ме подсети че в началото като заминах, при кратките ми гостувания в България, 1-2 ма познати българи живеещи в България са ме питали дали не мога да им уредя работа там и да ги изтегля.

Да, този период и аз го минах първите години. Кажи-речи всеки път като ми се обадеше познат или далечен роднина по телефона като посещавах България и искаше да се видим, повечето пъти беше със запитвания дали не мога да им уредя работа. Ами не мога.

А какво лошо има да се помага на новодошли с квартира или с работа, с каквото и да е?

Когато човек избира да отиде в държава, която не е гастербайтерска като Германия, Испания, Португалия или дори Великобритания, а в държава, в която почти е невъзможно да си намериш работа без да знаеш местния език и високо образование, значи не си се подготвил добре. Същото важи и за намиране на квартири - без сигурна работа, препоръки от местни, няколко предплати и дори мотивационни писма и CV, е почти невъзможно да се намери квартира в големите градове, където се бориш със студенти, с други чужденци и с местни на същия ограничен пазар за жилища под наем.

Да разчиташ, че други българи ще ти намерят работа и квартира като новодошъл без работа и сигурен доход е меко казано наивно и голям шанс. Особено когато е толкова скъп живота тук и парите се топят като пролетен сняг.

Общи условия

Активация на акаунт