"Бягат" ли българите от българи?

• 17 049
  • 245
  •   1
Отговори
# 180
Тя Западна Европа отдавна не само собственото си население образова, ами напълно безплатно (поне в Германия) си образова кадри от Източна Европа, Африка, Близкия Изток по свои си стандарти. Да не мислите, че Германия, Австрия ще инвестират хиляди евра в обучението на един чуждестранен студент, ако не им е крайно необходимо?

# 181
При нас  тези разходи не се отчисляват...От както плащам на счетоводител, вече 20 години   винаги ми връщат надвзети данъци.
Така е, с подготвени документи консултацията е един час при нас - струва си. Мисълта ми обаче беше основно, че дори и да не искаш наем от тези гости, те имат разходи, които доброволно би трябвало да си покриват. Едно е услуга, друго е услуга плюс допълнителни финансови задължения. Откъде- накъде?! Но ти си си научила урока, де.

# 182
При нас има доста Африкански лекари. Нашите ходят да “гастарбайтстват” в Германия. Ми Ок, ако никой не вижда проблема на по-бедните страни, оставащи без кадри.

# 183
Вижда се, специално при нас явно не се прави достатъчно, за да се задържат тези кадри или всякакви други, които искат да работят и да водят нормален живот в страната си.

Хайде сега, не може се дават за пример лекарите, че "гастарбайтерстват" в Германия, като ние тук в темата също не работим в родината, най-добронамерено го казвам Simple Smile

Може пък България да стане като Ирландия - от емигрантска към имигрантска държава (с приток на работни кадри) - и да се променят нещата някой ден.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 15:48 от Анонимен

# 184
При нас има доста Африкански лекари. Нашите ходят да “гастарбайтстват” в Германия. Ми Ок, ако никой не вижда проблема на по-бедните страни, оставащи без кадри.

Бедните страни трябва да се постараят да си задържат кадрите
Няма как да стане богатите насила да търпят лишения, за да има кадри за бедните, поне не в днешно време

# 185
Няма нищо лошо и в африканските и българските лекари. Всеки от тях има нужното образование и лицензи.
Между другото индийските инженери се котират много по-високо от българските такива.

# 186
  • София
Те бедните държави може да нямат кадри, но имат хора. В Европа и САЩ все повече и повече хора не искат да раждат, двойките са child free и така нататък. Как ли ще се приеме идеята в индийското семейство жената да не ражда повече от едно дете, защото иска да е независима и да гради кариера.

# 187
Индия и Китай нямат проблем с прираста, да.
САЩ получават лекари и други кадри от Пуерто Рико (например), Пуерто Рико - в криза. Всеки има право да се мести и работи, където иска.

# 188
  • София
В Китай отскоро стимулират и трето дете даже, защото е сериозен проблем застаряването на населението.

# 189
Аз не виждам спад в раждаемоста в моя щат.   Множат се доста сериозно. Пък и трябва работна ръка все пак.
При специалистите е друго. Няма високо квалифицирани такива. Особено в медицината. Толкова слаби лекари на едно място, в лек потрес съм.

# 190
Никой никого не може да задържа насила, но за държавите, снабдяващи по-богатите с кадри, това е проблем и в такъв смисъл го изтъкнах, не че трябва да се задържат насилствено квалифицираните кадри.

Лекарите и сестрите, завършващи на Британските острови предпочитат да емигрират в Австралия и САЩ, заради по-доброто заплащане.

# 191
Интересно. Винаги съм си мислела, че в САЩ медицината и лекарите са на много високо ниво.
Скрит текст:
Даже планирам да посетя един пуерторикански в скоро време.

За работата и хората си зависи много и от региона - големите и атрактивни градове нямат много липси, но не навсякъде е така.

# 192
В САЩ е много важно при кого отиваш (то в цял свят е така).
И нека все пак не забравяме, че един щат не е цяла държава (още повече, когато е 90% сбирщайн от нелегални, и  туристи) - медицината и образованието не са силата на Флорида.

# 193
Не мога да се изкажа от първо лице за медицината в САЩ, но една моя приятелка имаше кошмарно изживяване в Ню Йорк преди две години. Раждане секцио и две последвали операции в рамките на няма и месец заради лекарски грешки при секциото, а и след това.

За лекарите предполагам е като за всички останали професии. Навсякъде по света се намират къдърни, както има и некадърни. Аз и в България, и в чужбина съм попадала на много добри и на много некадърни.

# 194
Изказах мнение от първо лице относно медицината. За две години не видях нито един кадърен педиатър. Посетили сме поне 10 различни. От по евтини, до най скъпата клиника в района. Еми скапани и некомпетентни са.
В Бг педиатърката ни още от вратата знае детето има ли му нещо или не, пускат се изслвдвания...в щатите само тестове с клечка Joy  нито се изследва Црп, нито се пуска изследване на урина, нищо, само се точат застраховки. Не държат да излекуват клиента, защото предпочитат да се върне скоро, бизнеса трябва да върви.
Толкова за здравната система във Флорида. Може на север да е по добре, ама надали.

Общи условия

Активация на акаунт