ДЕКЕМВРИйче на годинка вече стана, любопитно ходи то все след мама! (Тема 7)

• 10 633
  • 290
  •   1
Отговори
# 90
dее92 в нашия град няма частна ясла.
Ходи на държавна. Вземат ги от 10 месеца нагоре по правило, но по- често е след като проходи и спи по веднъж на ден.
Моя юнак тръгнана 6.03, ходи 3 седмици и изкара грип със сополи и кашлица. От понеделник почва наново свикването. Още не е спал там.
Ще видим как ще е. Материалната база е добра. Така или иначе нямам друга опция. Най- близката частна ясла ни е Пловдив, което е на 80 90 км и е немислимо.

# 91
Тинки, сигурна съм, че при вас нещата с яслата са добре. Живеещите в по-малки градове или села са в пъти по-добре по отношение на ясли/детски градини. Моя приятелка живее в близко до Пловдив село. Детето и там беше на детска градина и когато ми разказва как са нещата, нищо общо няма с големите градове. Макар и базата им да е не е нова, много се занимават с децата, излизат на двора. Тя е много доволна и се чуди на нейни познати, които всеки ден си водят децата до Пловдив на ясла/градина. Друга приятелка имам в малък планински град. Там и дечицата са малко и им е приказно. Държавната им градина е сто пъти по-хубава от частните тук.

# 92
Посещавате ли лично всички места, за които кандидатствате? Имали ли сте случаи да ви откажат да се срещнете и разгледате?

# 93
Аз ходих и в двете ясли които си бях харесала. За частни говоря. В едната ме помолиха да ида към 18:50, за говорим на спокойствие, дечицата вече си бяха отишли. Другата пък, се разбрахме да ида в 15:00, там с моето дете всъщност гледахме как се случват нещата след ставане от сън на децата.

# 94
dee в държавна няма да те пуснат на оглед, но в частните може.
 Даже бих казала че е желателно да идете и на място, защото аз не съм предполагала какви дупки може да има..
И ние като LadyBlue ще кандидатстваме за държавна, но вече сме си запазили и място в частна. Имахме срещи в четири частни ясли - бяха в края на работния им ден когато дечицата (или поне повечето) са си тръгнали.
А иначе за държавните - има и добри, има и такива с лоши отзиви. Баткото ни е в държавна градина (но няма ясла..) и съм изключително доволна! Базата им е добра, много добре се грижат за децата, много се занимават с тях и на много неща ги учат, за всеки празник и повод тематично песничка/стихче/апликации. Даже утре ще имат пролетно тържество с присъствие на родителите, всяко дете си има реплики, имат подготвени песнички и танци.. май аз се вълнувам повече от детето 😁

# 95
Звучи страхотно, Пеперудке, много благодаря за споделения опит! Успех и приятно! 🌞

Значи в държавни ясли/градини по принцип можеш да видиш условията само ако има "отворени врати" или някакво събитие с поканени родители? Абсолютно в началото на проучванията съм и съм тотален noob. 😁

Разрових Фейсбук (групата за софийски градини е много полезна, макар и понякога прекалена за начинаещ 😁) за мнения и уж има добри места наблизо. Събирам сили и нерви да мисля кои места/дали и да питам за срещи. Обажда ми се някаква социална тревожност 😄 Нямам много желание за общуване, особено като знам колко важен момент е и само отлагам.

# 96
Аз бях в шок от една частна ясла без двор, помислих, че е шега. Тя е от яслите които дава точка. Но да, целия процес е тегав и хаби нерви. Дано намерите вашето място. Успех!

# 97
dee аз бих те посъветвала ако имаш намерение да го пускаш на ясла есента/зимата в най-скоро време да събереш мотивация за срещи 😁 Набележи си няколко частни и организирай срещите в рамките на няколко дни - да придобиеш представа, да си харесаш или отхвърлиш някоя. Дори да не капарирате, поне да знаеш кое е ок и кое не, защото в хубавите частни местата свършват много бързо (даже доста вече нямат) и особено след класирането е ужас те първа да започва търсенето на частна.

До сега не съм чувала за отворени врати в държавна, аз когато избирах за баткото събирах отзиви от хора, на които децата им посещават..

ФБ групата за яслите и градините е много полезна - има много мнения и различни теми, ако мога и аз да съм полезна с нещо съм насреща

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 22:03 от Butterfly

# 98
Да пусна и нещо полезно, регистър на МОН за образователните институции - https://reg.mon.bg/Schools/search
Тук, доколкото разбирам, можем да проверяваме дали дадено заведение (ЧДГ, частна ясла) е акредитирано към МОН и съответно дава допълнителна точка при кандидатстване за градина догодина. (Ако не успеем в държавна.)

# 99
dee не всички акредитирани от МОН дават точка - има около 20 частни ясли, които дават точката.
Не успявам да взема линк през телефона - като влезеш в сайта от менюто иди в секция "Ръководство" и после виж в точка 4.Списък на частните детски ясли, регистрирани от СРЗИ.

# 100
Аз го имам на телефона, ще се опитам да го прикача.

Някъде четох, че ще има и нови, но за сега това е списъка.

# 101
Ох, благодаря много за корекцията. Ужас, то още по-тегаво значи... 🫠 Без тази точка от ясла шансовете за градина са нищожни, нали? Без факторът породени и т.н. бонусни точки.

# 102
Ами попринцип не е невъзможно без точката, но не е сигурно и шансовете значително намаляват, зависи и в кой район сте (в някои катo цяло си има повече места и е по-лесно влизането).

Редактирам се, за да добавя, че може да видиш и да следиш и класиранията за набор 2020 (които сега ще кандидатстват за ДГ), за да се ориентираш с колко точки влизат децата във вашия район и в градините, които искаш. Имай предвид и че в ДГ с яслени групи, децата които са приети в ясла автоматично си продължават за градина и не се кандидатства отново (това може и да го знаеш, но да си кажа за всеки случай).

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 23:51 от Butterfly

# 103
  • до най-прекрасния мъж
Според мен си има огромна доза късмет и от набор до набор има разлика за държавните заведения. На съседката ми детенцето е на 5 г и е в детската градина, която ни е на 200 метра от вкъщи. Не е ходило никога на ясла. На момиче от съседния вход детето го приеха тази есен в градина, която е на километър от вкъщи, а ходеше на ясла. В близката градина не се класира, защото е Монтесори и напливът е огромен. В нашият квартал има само 1 ОДЗ с яслени групи, но пък отзивите за там не са добри.
Единствено по малките градове и села няма драма с ясли и градини. В големите градове шансът е 50/50, особено за първо дете в семейството.

# 104
Сменям темата, за да задам битов въпрос. Миете ли още отделно купичките и приборите за децата? Днес в парка обеснявах, че все още ги мия отделно, и май само аз бях така. Време ли е вече да минават и те през миялната машина? На мен ми се струва рано.

Общи условия

Активация на акаунт