Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 36 046
  • 809
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте! Аз да се включа с един-два въпроса: имам шевна машина Силвър Крест, продавана някога в Лидл. Както и да е, доволна съм от нея, ползвам я основно да подгъна панталони, като се наложи. Имам желание да се науча да шия, обаче засега не съм напреднала особено. Преди време направих кройка на панталон, като се ръководих от книгата на Павлова. И днес реших да използвам кройката, за да ушия гащеризон. Горе-долу успях да докарам нещо, което прилича на панталон, утре ще продължа с горната част. Обаче реших, като съединявам парчетата да ползвам оверлогичен шев S1- F. Още не съм много добре запозната с различните материи, но платът, който ползвам, мисля е жарсе. Просто е разтегливо и няма никакъв шанс да се разнищи. Та, може би нямаше нужда от такъв шев, след като е неразнищваемо, но възникна въпрос-как да успея да следвам така краищата на плата, че иглата да се движи точно по ръба ( понеже нямам истински оверлог, който да зачиства излишния плат)? Мисля си, дали няма някакво краче за такъв случай. И още нещо се чудех - как успявате да разкроите разтеглив плат? За мен беше много трудно, да не говорим, че никаква креда не хваща като хората, накрая използвах обикновен молив, доста мек. Изобщо, струва ми се абсурд да се крои такова нещо, освен ако не се изрязва с някакъв лазер, знам ли.

# 136
Да, има такова краче. Ето го: https://www.axioma-hobby-shop.com/krache-za-overlochen-bod-za-ma … zigzaga-200132008
То върши две работи едновременно. Веднъж ограничава плата да е на точното място. А за такива разтегливи платове прави така, че да не се свива грозно, защото шева се оформя по крачето. Избираш си оверлочен шев! Поставяш плата да опре до пластината! Завърташ машината на ръка да си сигурна, че иглата няма да удари крачето и почваш без да натискаш много педала! Трябва да знаеш, че шевовете на S1 ако не се лъжа, могат да се регулират по ширина и дължина. Мисля, че на S2 не могат, а са фиксирани. Може да е обратното. Защо цвиля постоянно машината да има 3 регулатора и да могат поне някои шевове да се регулират? Точно за такива случаи. Май най-добрата креда е тънка люспа сух сапун. За рязане не само на такива, но и на обикновени платове, много добро решение е ротационен нож. https://olfa.bg/%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD … 45-pib45-wab45-29
Платът трябва да се реже на подложка за рязане: https://dedal-office.com/product/2469/a1-600-x-900-mm-standartna-podlozhka.html Колкото подложката е по-голяма, толкова по-добре. В ЛИДЛ пускат такива ножове за 6 - 7 пари и от него съм по-доволен от скъпата Олфа. Преди време се продаваха вибрационни ножици на много сносни цени.
https://www.skil.bg/skil-2900-aj-akumulatorni-nozhici-multi-cutt … r-f0152900aj.html
Не знам налична ли е в момента. За домашно ползване, а и за ателие, тази ножица е незаменима. Вибрацията на ножовете е незабележима, но реже всякакъв плат, с всякакви резки извивки. Очертала си и само плъзгаш ножовете по очертанията! С котешко мъркане, тази добревина реже идеално. Немедленно всички да си я купят!

# 137
  • София
elektrichar, както винаги даваш изключителни съвети Simple Smile . Намерих онлайн такава ножица, но наистина ли цената е такава?

# 138
  • FRANCE
Погледнах в амазон. Във френският е 38 евро.

# 139
  • София
Дефинирай "такава" Simple Smile Такава висока или такава ниска? От опит мога да кажа, че инструментите на Скил са някъде малко над средното ниво на съотношението цена-качество. Със сигурност има и по-евтини, както и по-скъпи варианти. Обикновено нещата опират до интензивността на използване.

# 140
Истината е, че преди години съм виждал такава ножица, но с кабел. Тя няма да се умори от това, че батерията е изтощена, но не е толкова удобна, с този мятащ се е кабел. А цената е висока или ниска, но от гледната точка. Ако си силно материално притеснен, цената е висока. Ако не си толкова зле материално, цената е много сносна. Ами подложката за рязане е над 40 пари, а нож Олфа е към 35. Общо цената е малко по-малко от електрическата ножица. Ако някой си купи от български сайт, немедленно да пише, за да си купя и аз. Както знаете съм най-големейшата пинтия, което е болест на града в който живея. Ако пък я пробвате, харесате и пишете, немедленно ще си купя. Глупав ли съм, а? Извън шегата, мисля, че за тези пари ще върши доста време чудесна работа. Не намирам други марки и на други цени.

# 141
  • София
... Не намирам други марки и на други цени.

Има, не търсиш добре Simple Smile В същия сайт, няколко обяви по-долу, с 15-тина лева по-евтино, незнайно китайче Simple Smile))

# 142
Електричар, благодаря за изчерпателния отговор! Ще разгледам обстойно линковете и ще преценя какво мога да си позволя да купя засега.

# 143
Да, ето тази е налична: https://www.mashini.bg/akumulatorna-nojica-premium-lct0208-3-6v-li-ion-dve-glavi
Колко време ще работи, само Всевишний знае? Но те и парите ѝ не са много. Ами то пинтия, все евтинкото гледа.

# 144
  • София
Да, ето тази е налична: https://www.mashini.bg/akumulatorna-nojica-premium-lct0208-3-6v-li-ion-dve-glavi
Колко време ще работи, само Всевишний знае? Но те и парите ѝ не са много. Ами то пинтия, все евтинкото гледа.

По-интересното е, че на снимката пише "изчерпан", а в описанието "наличен". На кое да вярва бедният клиент?! Пак трябва да се прави сверка по телефона - типично по български Joy

# 145
  • sofia
За кроене на лигави/хлъзгави материи: на пода или на масата, където кроите, постилате одеяло и отгоре чаршаф, опъвате ги хубаво и разстилате плата. Така се плъзга минимално и ако подложката е няколко ката може да фиксирате с карфици, като ги боцнете вертикално (като пирончета).

# 146
Тук извадих едни крачета, които бях поръчвала от Wish, но не съм ползвала. Някои от тях са ми познати, тъй като присъстват и в оригиналният комплект на шевната машина. Дали някое от тези крачета не е за оверлогичния шев? Като гледам крачето от линка на Електричар и тези, ми се струва, че не прилича на никое от тях, но все пак да попитам.

# 147
Номер 5 е за оверложни тегели

# 148
№1 е за малък подгъв. Оставяш 20 см. конци и на края на плата, правиш затяжка от 3 бода. Изрязваш конците в края на шева. Хващаш конците от началото на плата с едната ръка, а с другата помагаш на плата да влезе и да се подгъне в охлювчето. Натискаш машината и подгъвчето става идеално. Не оставиш ли тези конци в началото, ще се помъчиш, няма да успееш, ще теглиш една благословия и ще си направиш подгъва без него. №2 е за цип. Както виждаш, може да се щракне отляво и отдясно за двете страни на ципа . №3 е за скрит цип. И пак ще цвиля, че точно за такива специални крачета, добре е иглата да може да се движи отляво, до дясно положение. Поставяш крачето пускаш иглата и с регулатора я позиционираш на точното място. №4 е краче 1/4 инча за пачуърк. На него има означения на различни разстояния. Ако на плата има начертана линия, караш цепнатината точно по линията. №5 както каза Мinerva О. е за оверлочни шевове. Те са няколко вида и страничният ограничител е по-добре да е в края, но каквото, такова. №6 е крачето което върши наистина много работа. То е за скрит шев. Най добрият скрит шев става на по-дебели платове. Поставя се програма за скрит шев, наглася се плата по определен начин и целта е иглата да хваща само съвсем малко от плата, така, че като се зашие, налице да не се вижда шев.
https://www.youtube.com/watch?v=Uz76RyLnjuM
Но това краче може да се ползва и в много други случаи.
https://www.youtube.com/watch?v=h2Puc23Wk9M&t=42s
№7 е краче за прав шев. Ако платът е тънък, фин и капризен, с това краче машината няма да прави пропуски. Обяснявал съм защо и как става това. №8 и №9 са за лесно пришиване на апликации. В инструкцията на машината е описано и нарисувано как става това. №10 е за кожа. №11 е за копче. Някои машини имат опция за смъкване на зъбите. За тези които нямат такава възможност, има една пластмасова плочка, която се поставя над зъбите. Ако платът е дебел, крачето не може да се вдигне достатъчно нагоре. В такъв случай, добре е зъбите да се развият и махнат. Крачето за четиристъпков илик, също става за шиене на копчета.

# 149
  • София
Ще си позволя едно допълнение - ако приемем, че краче №5 е краче за оверложен шев, то определено е нефелно. Липсва му телчето около което се оформят бримките. Ползвайки точно това краче, особено при тънки и лигави материи, ще се получи затягане и набръчкване на ръбовете. по-добре е да се купи по-истинско краче. Казвам го като човек имащ и стара, и нова машина със съответните крачета.

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 17:03 от Mунчо

Общи условия

Активация на акаунт