Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 38 708
  • 809
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Аз шия с ликра и използвам метода, описан от szervusz затяжка и дължина на шева на макс. След това при зашиването, аз лично добавям безцветен ластик

Безцветният ластик е велико нещо, толкова ми е кеф да го ползвам, много професионално ми изглежда завършено с него.

# 241
  • София
Аз шия с ликра и използвам метода, описан от szervusz затяжка и дължина на шева на макс. След това при зашиването, аз лично добавям безцветен ластик

Безцветният ластик е велико нещо, толкова ми е кеф да го ползвам, много професионално ми изглежда завършено с него.

Ластик вместо конец ли ползвате? И къде се слага - горен, долен или и на двете места?

# 242
  • Sofia
Мунчо, не е вместо конец, а на ръба на шева, като шиеш на оверлога (или зиг-заг на об. машина), ластикът се затиска под конците. По-тънък е и служи да не се разпъват и развисват трикотажни шевове. На тениските, например, се слагат на раменете. На снимката на gordi, ако се вгледаш в шева, ще видиш ластика.

# 243
Стана! Много благодаря на всички! Направих някаква комбинация от вашите съвети - два успоредни прави шева, но с гоялмо натягане и съответно и двата набрани. Заших на зиг-заг между тях и полсе, като махнах успоредните шевеове, стана доста прилично. Ще покажа резултата, когато дрехата е готова и детето я облече на състезание. Светли празници на всички и мноооого подаръци!

# 244
  • Down Under
szervusz точно, професионално изглежда и шевът с него става идеален.
Аз го използвам винаги при шиене на рокля примерно, когато прикачвам полата. Обикновено работя със слоеве плат и тюл и ластика “държи” цялата структура, така не се разтяга и разпъва горната част на роклята под тежестта на 4 ката пола

Слагам го на талията на панталони, шорти, на бански

# 245
  • София
Разпечатах си кройка на дънки на Бурда и ми направи впечатление, че вътрешният шев на предните части от отметката на коленете до чатала е с 2 см по-дълъг от съответстващия вътрешен шев отзад. Всички останали дължини съвпадат - на външните шевове, на вътрешните от коляното до подгъва. Това някаква конструктивна особеност ли е или грешка при конструирането?

# 246
Момичета, имам един въпрос?
Къс ръкав може ли да бъде удължен със същия плат на дрехата, като това да не си личи?

# 247
Няма начин да не си личи щом ще е удължение.
Единият вариант е да е измайсторено като търсен ефект, а другия , ако разполагаш с достатъчно плат да ушиеш изляло нови ръкави.

# 248
Няма начин да не си личи щом ще е удължение.
Единият вариант е да е измайсторено като търсен ефект, а другия , ако разполагаш с достатъчно плат да ушиеш изляло нови ръкави.
Плат едва ли ще намеря, отказват да ми продадат.
Става въпрос за такава униформа.
Много ли ще личи, че са удължени ръкавите?

# 249
С дълъг ръкав ли искаш да стане, или само леко да се удължи? Ако е второто, може удължението да се направи като маншет, за да изглежда по-добре. Но и да не е маншет, няма да е грозно - просто ще има още един ръб.
Ако идеята е съвсем да не личи, т.е. да не се разваля "униформения" вид, не виждам начин да стане. Освен да вземеш още една блуза, и да ползваш предницата и гърба за ушиване на два нови ръкава.

# 250
Kitty007, не писа с колко да се удължи? Малко може да се удължи, като се разшие подгъва, изглади се с пара, мине се с тесен оверлог и се направи подгъв с ширината на оверлога. Разбира се ако има точно такъв плат, ръкава може да се удължи, като върху съединеното място се мине с единичен, двоен или троен лицев шев за да изглежда добре. Ако пък има достатъчно плат, крои се и се шие нов ръкав.

# 251
Дописвам, искам да стане точно до лакътя дължината.
Тогава на кой вариант да се спра?

# 252
  • София
Дописвам, искам да стане точно до лакътя дължината.
Тогава на кой вариант да се спра?

На ушиването на нови ръкави.

# 253

Честито Рождество, шивачки и шивачи!
От къде си купувате силиконов ластик и въобще качествени ластици? Писах в някакви групи, но никой не ми отговори, а съм за кратко в БГ и трябва да действам бързо и ефективно.

# 254
  • Down Under
Аз лично поръчвам от aliexpress (не живея в БГ) най-изгодно ми е от там. Освен силиконови съм вземала и ластик за талия на шорти/панталони различни ширини, тик так копчета, всичко до сега е било супер качество.

Общи условия

Активация на акаунт