Д-р Иван Сигридов - Тема 8

• 79 001
  • 737
  •   2
Отговори
# 135
Феритин под долна граница за мен е по-опасно отколкото вливка. Аз правих 2 вливки при желязо на горна граница, хемоглобин 130 и феритин 10 единици НАД долна граница. Нямах проблеми, само помогна да мине по-леко секциото.

Къде са медицинските доказателства, че само поради нисък феритин трябва да се прави вливка.... При условие, че хемоглобинът за бременна е идеален. Да, ако започнат да падат стойностите разбирам, но никой АГ с изключение на Сигридов според мен не би дал зелена светлина за вливка само заради феритин малко под норма. Предозирането с желязо също не е безобидно

Какво значи къде са медицинските доказателства? Ми прочетете си. Феритинът показва най-общо казано колко са запасите на организма от желязо. Ето тук можете да видите обяснено на прост език: https://www.youtube.com/watch?v=WhESMFCSMPM&t=475s 
*започва да говори за желязото на 3:12 мин.
*а за феритина на 4:24 мин.

Добре, ще си прочета 🤣

# 136
Ако се следите при Сигридов, знаете че всяко изследване с ехографа и доплера при него се нанася на графика, която следи развитието на бебето. Като ми падна феритина, мозъка спря да се развива с темповете с които преди това се развиваш. След вливката графиката пак беше добре. Като човек, загубил бебе в 31 г. с. вероятно поради лошо снабдяване на мозъка с кислород (няма кал да знам със сигурност) изобщо не бих рискувала... Но това е моя опит и гледна точка. Всеки сам си решава.

# 137
Моите резултати са следните:
Хемоглобин - 117
Феритин - 26 (при долна граница 34)
Б12 - 506 (при горна граница  569)
ТЖСК не ми е искано такова изследване

Предвид резултатите не бях сигурна дали няма да прекаля с феринжекта, затова се отказах и сега пия Смарт хит Желязо в комбинация с вит. Ц. Отделно с разлика приемам и б12 три пъти седмично, както и други добавки.
Като чета Вашите резултати моите всес още не са толкова гранични и мога да си позволя да опитам да вдигна само с прием на желязо.
Четох в други групи жени, които са имали хемоглобин 220 и се е наложило да им пуснат система глюкоза, както и жени, които бебче е било с твърде висок хемоглобин и тези истории доста ме притесниха.
Благодаря Ви за споделеното мнение.
Аз бях с подобни стойности. Може да взимате желязо - аз пия сорбифер, билкова кръв 25мл и ампула Вит ц. Също така биозин мама защото той помага усвояването на желязото. Маже да пробвате с шуслерова сол номер 3 също - по 5 хапченца на ден. Освен това по чаша сок от цвекло с малко сок от портокал на ден. Храни богати на желязо- свински телешки дроб, коприва, спанак и т.н. Когато приемате хапчета или храни с желязо не ядете млечни храни - те пречат на усвояването на желязото. Аз така успях да го вдигна над 120. Успех!

# 138
Здравейте момичета, извинявам се, че нахлувам така в темата, не съм пациентка на Д-р Сигридов, но видях че дискутирате тема, която много ме вълнува в момента и не видях по-подходящо място да попитам. След посещение при хематолог във Варна ми предписаха вливка с феринжект, като ми казаха да си намеря мед. сестра да ми я влее вкъщи. Според докторката е много важно да я направя сега (преди да съм забременяла), защото лично тя не би се наела да прави вливка на бременни, а нивата на феритина били много важни да са високи за здрава бременност. По принцип съм с желязо-дефицитна анемия, пиех отвреме на време сорбифер и пръсках бетър ю. Докато желязото временно се подобряваше, то феритина от 4 години почти не е мръднал (от 3.53 до 13 при долна граница 13). В момента се чудя какво да правя, защото искам да си направя вливката и да си реша проблема най-накрая, че с този сорбифер си докарах проблеми със стомаха, а и ми предстои инвитро скоро. Намерих си лекар който да ми направи вливката вкъщи обаче ме притесняват няколко неща. Първо, хематоложката спомена, че има вероятност от алергична реакция ама лесно се контролирала с урбазон, ксизал и не знам още какво. Тъй като аз вкъщи ще си я правя, трябва ли да си приготвя урбазон на ампули или хапчета, не съм сигурна. Тези които са си правили имали ли са такъв проблем с вливките т. Е. алергична реакция? И всъщност за какво трябва да внимавам предвид, че ще съм вкъщи? Другото ми притеснение е да не предозирам с феринжект. По принцип скоро не съм пускала изследвания, хематоложката ми изписа вливката (50мгх10мл) на база изследвания от деквмври. Желязото ми последно през декември е било 5, а феритина 13.3 при долни граници съответно 5.8 и 13. Но хемоглобинът ми е 125. Освен това да добавя, че Б12 ми е високо - 785). Според вас има ли опасност от предозиране и трябва ли да си пусна пак изследвания сега за всеки случай? Благодаря ви предварително.

# 139
От това, което Сигридов ми обяснява и моя опит - феринжект вдига нивата на феритин, но не и на серумното желязо (при мен беше така) - феритина се вдигна, желязото и хемоглобина много малко.
Аз в къщи не бих я правила. Не съм имала проблем, но да може да има реакция. В МЦ ми бяха дали бутон да натисна, ако се почувствам зле и ми казаха да го натисна ако съм много зле, защото директно влизат и реанимират без да те питат Simple Smile аз ги правих бременна вливките
ПС - наистина феритин е много важен за здравето на бебето! Не правете компромиси с него

# 140
Много благодаря! Heart Да, и при мен хематоложката постоянно говореше за феритина и наблегна много на важността му, предполагам точно заради него е по-скоро вливката, а не толкова за самото серумно желязо.

# 141
Много благодаря! Heart Да, и при мен хематоложката постоянно говореше за феритина и наблегна много на важността му, предполагам точно заради него е по-скоро вливката, а не толкова за самото серумно желязо.

При мен вливката вдигна желязото от 10 на 25 и хемоглобина от 101 на 121,феритина буквално излетя в космоса след вливката.

Защо не я направите в някоя болница? Така ще сте под наблюдение при медицински лица в случай, че възникне проблем.

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 23:24 от FBID10206506436694795

# 142
Очевидно и при вас е била ефективна вливката. И аз на това се надявам да се качи най-накрая всичко и да съм спокойна през евентуална бременност. Предложиха ми вкъщи, защото съм от малък град и тук болницата дори не е болница както трябва и се пътува до друг град обикновено. Не съм сигурна и как става чисто административно сигурно трябва направление, изследвания, да ме приемат по някоя пътека и т. Н. В случая също бързам, за да не изпусна подходящия период, тъй като ме предупреди да е точно след цикъл, за да няма проблеми после със силно кървене. А и самата хематоложка беше доста спокойна по отношение на това, че не е нищо специално вливката и най-много урбазон да трябва. Но ще ѝ се обадя утре да попитам за всеки случай дали не трябва в болница все пак да се случи процедурата и какви са другите рискове.

# 143
За болницата може би ще е достатъчно някакъв документ - рецепта / амбулаторен лист от хематолога, че ви е предписан и да си платите нещо за услугата (ако вие си носите сами препарата).

# 144
Здравейте,
някой правил ли е Спермограма и SDS фрагментация при Сигридов (предстои ми консултация за небременни и от регистратура казаха там да ги направим) Дали е надеждно, или по-добре в клиника за репродуктивна медицина? Къде ще препоръчате?

# 145
А защо не я направите направо след + тест? Видях, че ще сте инвитро… тръгнеш ли по този път, в повечето случай, за съжаление нещата не се получават от първия път и веднага, а до тогава със сигурност пак ще падне и ще се наложи нова вливка..
иначе и аз препоръчвам в болница да се прави, а не вкъщи.

# 146
Здравейте,
някой правил ли е Спермограма и SDS фрагментация при Сигридов (предстои ми консултация за небременни и от регистратура казаха там да ги направим) Дали е надеждно, или по-добре в клиника за репродуктивна медицина? Къде ще препоръчате?

За мен е препоръчително да се направи в ин витро специализирана клиника. Ние сме правили в клиниката на др Владимиров в Студентски град както и в Турция. Иначе всички други от типа на Надежда, Щерев, Малинов са подходящи също.

# 147
Очевидно и при вас е била ефективна вливката. И аз на това се надявам да се качи най-накрая всичко и да съм спокойна през евентуална бременност. Предложиха ми вкъщи, защото съм от малък град и тук болницата дори не е болница както трябва и се пътува до друг град обикновено. Не съм сигурна и как става чисто административно сигурно трябва направление, изследвания, да ме приемат по някоя пътека и т. Н. В случая също бързам, за да не изпусна подходящия период, тъй като ме предупреди да е точно след цикъл, за да няма проблеми после със силно кървене. А и самата хематоложка беше доста спокойна по отношение на това, че не е нищо специално вливката и най-много урбазон да трябва. Но ще ѝ се обадя утре да попитам за всеки случай дали не трябва в болница все пак да се случи процедурата и какви са другите рискове.
А някой правил ли е вливка с направление пи здравна каса, виждам че напълно се реимбурсира от НЗОК?

# 148
А някой правил ли е вливка с направление пи здравна каса, виждам че напълно се реимбурсира от НЗОК?

Мисля, че се покрива вливка с друг вид железен препарат, който е по - евтин, но не върши същата работа, не феринжект. Сигурна съм, че АГ по НЗОК щеше да ми я пусне по НЗОК ако имаше тази възможност.

# 149

Аз попитах дали може да мине по НЗОК, но докторката ми каза, че по приницп само за диализно болни ги покрива (това лекарство специално) и нямало в моя случай точно как да стане. Може и да има някакъв вариант, но или е много сложен или трябва да е някаква схема. Моя роднина наскоро беше вкарана в болница за вливки с направление от личен лекар, нооо и там имаше някакви схеми и сложнотии, а и тя не знае какво са ѝ влели, а в случая на мен ми трябва феритина да се вдигне и до колкото разбитам точно феринжект помага. Иначе аз се обадих да попитам на застрахователя си дали допълнителното здравно осигуряване би го покрило и по принцип от кол центъра казаха, ако имам всички необходими документи и комисията ги разгледа ще може. Но си оставям лееко съмнение и да не се съгласят особено ако това е най-скъпото лекарство. Понякога прекалено скъпите неща ми ги отказват или плащат само част от сумата.

danaesd, хематологът наблегна на това, че държи да е преди забременяване, защото не се наема да прави вливки на бременни, и е важно бременността да стартира с високи нива на феритин, а и в листовката пише, че не се препоръчва през първия триместър. Иначе ние се подготвяме за 2-ри опит инвитро. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт