Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 2

• 32 383
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Моля те, издай малко в спойлер/скрит текст. Много обичам спойлери и ще ми помогне да го изгледам, защото пак пробвах и ми става скучно...

# 151
Като гледам снимката, това май е същата актриса, която играе Лейла в предишния филм с това заглавие (Лейла) преди бая години.

# 152
Моля те, издай малко в спойлер/скрит текст. Много обичам спойлери и ще ми помогне да го изгледам, защото пак пробвах и ми става скучно...
Хм добре ще се опитам, въпреки че и при мен са поизбледнели детайлите вече. Интересен факт, който прочетох в имбд е че заглавието на филма например реферира към Сура за Кравата в Корана и че бялата крава е метафора за невинен човек осъден на смърт. В ревютата в имдб също споменват и за други препратки и метафори за Корана, може би който е по запознат с него ще може да ги асимилира и интерпретира, аз съм все пак само кино любител.

Давам моите впечатления и някои неща от сюжета в спойлер, все пак няма да кажа всичко, че ще се обезмисли гледането.
Скрит текст:
Действието се развива около Мина, вдовица и самотна майка, която разбира че съпругът и е бил екзекутиран за престъпление, което не е извършил, тоест е невинен. Актрисата, която играе Мина според мен се справя добре с ролята. Акцентът не е толкова върху смъртното наказание и защо е наложено, а по-скоро на стигмата, която налага обществото на една самотна майка, тя губи работата си, апартамента където живее, заплашват я да и отнемат попечителството над единственото и дете, което е глухо. Мина се бори със съдебната система, да получи някаква парична компенсация, уви без особен успех, бори се и с близките на съпруга си, мисля брат му все се опитваше да и влияе. И в тази безизходица се появява непознат мъж "благодетел", който се представя за приятел на покойния и мъж и че му дължал пари. Той и предлага да ползва негово жилище, започва да и помага и да прекарват време заедно. Сближават се. Кой е този мъж ще разбереш ако гледаш филма, краят на самия филм е също отворен и дава поле за различни интерпретации.

Може да хвърлиш и един поглед и на ревютата в имдб, аз ги погледжам когато имам колебания за даден филм.
https://www.imdb.com/title/tt11773484/reviews?ref_=tt_urv

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 20:16 от AniSim

# 153
Мерси за разказа.  Simple Smile)) иначе за Хуба, има само една такава сцена и ще разбереш защо, няма повече такива.

Тази актриса от братята е участвала в търговския пътник, историята на Ели. Мисля че е друга от Лейла. Момичето е родено 84та година Taraneh Alidoosti, за мен има много красиво лице, овално, с красива уста, вежди и очи. Овално наистина... напоследък нещо станаха модерни изпити лица с огромни скули.

# 154

Недоумявам как тази красота и женственост се води малко ретро и мъжете предпочитат втория тип!

една от техните инфлуенсърки
Скрит текст:

# 155
Много изкуствена и тунингована ми изглежда инфлуенсърката.

Да сте гледали този ирански филм, в HBO го има, така че предполагам е наличен и в Cinemax?

Без Нея/Without Her
https://www.imdb.com/title/tt17520962/?ref_=fn_al_tt_1

# 156
СИНЕМАКС
19 ноември
05:20 "Снегът и мечката", драма, Турция, 2022; реж. Селчен Ергюн, с Мерве Диздар, Сайгин Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пинар Ак, [12+]

22 ноември
19:35 "Загрижен гражданин", комедийна драма, Израел, 2022; реж. Идан Хагел, с Шломи Бертонов, Ариел Волф, Лена Фрайфелд, Урия Яблоновски, Илан Хазан, [15+]

23 ноември
10:20 "Загрижен гражданин", комедийна драма, Израел, 2022; реж. Идан Хагел, с Шломи Бертонов, Ариел Волф, Лена Фрайфелд, Урия Яблоновски, Илан Хазан, [15+]

СИНЕМАКС 2
19 ноември
12:55 "Дни на суша", драма - трилър, Турция, 2022; реж. Емин Алпер, със Селахатин Пасали, Екин Коч, Ерол Бабаоглу, Ердем Сеночак, Селин Йенинджи, [15+]
00:50 "Пансион", драма, Турция, 2021; реж. Ферит Карахан, със Самет Йълдъз, Екин Коч, Махир Ипек, Мелих Селчук, Джансу Фиринчи, [12+]

20 ноември
09:15 и 17.25 "Анадолският леопард", криминален, Турция, 2021; реж. Емре Кайс, с Хатидже Аслан, Угур Полат, Езги Гьор, Еге Айдан, Ипек Тюрктан, [12+]

22 ноември
16:20 "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш", драма, Турция, Германия, 2022; реж. Андреас Дрезен, с Мелтем Каптан, Александър Шиър, Чарли Хюбнер, Назми Кърък, Севда Полат, [12+]

24 ноември

05:10 "Косатка (2021)", биографична драма, Иран, 2021; реж. Сахар Мосайеби, с Таране Алидуости, Махтаб Керамати, Махтаб Насирпур, Масуд Карамати, Сепидех Алай, [12+]
01:15 "Плувецът", романтична драма, Израел, 2021; реж. Адам Калдерон, с Омер Перелман Стрикс, Асаф Джонас, Надя Кучер, Айгал Резник, Авив Карми, [15+]

25 ноември
22:55 "Балада за бялата крава", драма, Иран, 2020; реж. Бехташ Санаеха и Мариам Могхадам, с Мариям Могхадам, Алиреза Санифар, Пурия Рахимисам, Авин Пуррауфи, Фарид Гобади, Лили Фархадпур, [12+]

# 157
СИНЕМАКС
27 ноември
22:50 "Фризьорският салон на Худа", трилър - драма, Египет, 2021; реж. Хани Абу-Асад, с Али Сулиман, Маиса Абд Елхади, Манал Авад, Камел Ел Баша, Самер Бишарат, [18+]

СИНЕМАКС 2
26 ноември
07:00 и 19.30 "Под повърхността", драма, Косово, 2022; реж. Фисник Максвил, с Флорист Байгора, Луана Байрами, Луан Джаха, Арта Мучаж, Ирена Алиу, [15+]
23:35 "Братята на Лейла", драма, Иран, 2022; реж. Саид Рустаи, с Таране Алидусти, Навид Мохамадзаде, Саид Пурсамими, Пейман Маади, Мохамад Али Мохамади, [12+]

27 ноември
02.15 и 11:45 "На път", драма, Иран, 2021; реж. Панах Панахи, с Хасан Маджуни, Пантеа Панахиха, Амин Симиар, Раян Сарлак, [12+]

30 ноември
12:20 "Калифорния", криминален, Италия, копродукция 2021; с Хадиджа Джаафари, Икрам Джаафари, Марилена Амато, Фатима Рамуш, Симона Петрозино, [12+]

FILMBOX ARTHOUSE
22 ноември 08:40 Bending the Rules - drama Iran 2013

25 ноември 09:10 The Bag of Flour - drama Belgium, Morocco 2012

26 ноември 09:15 Iron Island drama Iran 2005

28. ноември 15:25 True Smile documentary, adventure, biography, family Spain, Morocco 2015

1 декември 12:30 Aicha drama, short Morocco 2020

2 декември 11:30 Bending the Rules drama Iran 2013

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 00:11 от diziler

# 158
Попадна ми един саудитски минисериал в Нетфликс и се оказа приятна изненада, комедия с елементи на драма, но не натоварващи., както са предимно драмите от региона.  Така, че го препоръчвам ако ви се иска да видите нещо не толкова ангажиращо и все пак да си заслужава времето.

Crashing Eid
https://www.imdb.com/title/tt29311648/?ref_=tt_urv
https://www.netflix.com/search?q=crashing%20eid&jbv=81613815

Първият епизод бе много смешен, разбира се трябва да се познават порядките и културата на региона, за да се разбере хумора. Следващите епизоди, също се гледат леко, макар и да не са на нивото на пилотния. Освен в Нетфликс, го намерих и за онлайн гледане и  тук:
https://hdtoday.tv/tv/watch-crashing-eid-hd-102910

# 159
CINEMAX
2 декември
13:55 "Без нея", драма - мистерия, Иран, 2022; реж. Ариан Вазирдафтари, с Танназ Табатабаей, Сабер Абар, Шади Карамруди, Реза Давуднеджад, Маеде Тахмасеби, [12+]

4 декември
8.30 и 17:35 "Харесвам живота", драма, Мароко, 2021; реж. Ал Хади Улад-Моханд, със Самир Гесми, Лубна Азабал, Саид Ал Алами, Джалал Куариоуа, Аюб Лайусифи, [12+]

5 декември
15:45 "На път", драма, Иран, 2021; реж. Панах Панахи, с Хасан Маджуни, Пантеа Панахиха, Амин Симиар, Раян Сарлак, [12+]

6 декември
07:00 "На път", драма, Иран, 2021; реж. Панах Панахи, с Хасан Маджуни, Пантеа Панахиха, Амин Симиар, Раян Сарлак, [12+]
21:00 "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш", драма, Германия, Турция 2022; реж. Андреас Дрезен, с Мелтем Каптан, Александър Шиър, Чарли Хюбнер, Назми Кърък, Севда Полат, [12+]

7 декември
14:10 "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш", драма, Германия, Турция 2022; реж. Андреас Дрезен, с Мелтем Каптан, Александър Шиър, Чарли Хюбнер, Назми Кърък, Севда Полат, [12+]

CINEMAX 2
3 декември
01:10 "Под повърхността", драма, Косово, 2022; реж. Фисник Максвил, с Флорист Байгора, Луана Байрами, Луан Джаха, Арта Мучаж, Ирена Алиу, [15+]

7 декември
23:00 "Кошерът", драма, Косово, 2021; реж. Блерта Башоли, с Илка Гаши, Чун Лайчи, Аурита Агуши, Адриана Матоши, [12+]
00:25 "Снегът и мечката", драма, Турция, 2022; реж. Селчен Ергюн, с Мерве Диздар, Сайгин Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пинар Ак, [12+]

8 срещу 9 декември
04:55 "Под смокиновите дървета", драма, Тунис, 2021; реж. Ериге Сехири, с Фиде Фдхили, Фетен Фдхили, Амени Фдхили, Самар Сифи, Лейла Ухеби, [12+]

FILMBOX ARTHOUSE
5 декември
15:55 True Smile - documentary, adventure, biography, family - Morocco 2015
02:20 Bending the Rules - drama - Iran 2013

7 декември
06:00 True Smile - documentary, adventure, biography, family -  Morocco 2015

9 декември
10:35 Aicha - drama, short Morocco 2020

FILMBOX PLUS

2 срещу 3 декември
03:00 Бягство от Кандахар романтичен, трилър, военен Великобритания 2009

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 12:45 от diziler

# 160

Малко спойлер със символите във филма Братята на Лейла.

Скрит текст:
Бащата на семейството е символ на Хаменей, мъж, стар, глупав, самоуверен, горд...който плаща откуп на други държави, за да купи власт и престиж за себе си!
По-малкият брат на Лейла е уволнен от фабриката, той е символ на разрушената икономика на Иран. Той е далеч от Техеран за осем години и работи в граничен район, когато се връща у дома, е изправен пред проблемна страна, болна икономика и разбито семейство.
Майката на семейството е символ на фанатиците, които слушат всичко, което казва лидерът. Другите трима братя са символ на безразличните хора от обществото, които не се борят, те са против режима, но нямат смелостта да направят нищо и приемат живота такъв, какъвто е.
Лейла е символът на жената в Иран, която протестира, нарушава традицията, която е непримирима, в няколко сцени тя държи котка в ръцете си, (котката е символ на Иран, защото картата на Иран прилича на котка, а персийската котка също, жената държи съдбата и бъдещето на Иран в ръцете си). Тя е на 40 години, бащата иска да даде 40 златни монети за сватбата са 40 години под ръководството на моллите. Целият живот на жената в Иран е минал под тяхно управление, бащата е събрал 40 златни монети, които принадлежат на децата му, но ги прахосва и дава на други, докато те децата му, които са символ на обществото тънат в икономическа бедност и нищета.

В последната сцена бащата на семейството умира, а внуците, които са символ на новото поколение на Иран, танцуват и се радват. Специално са момичета.
Това означава, че когато бащата/диктатора/ режимът умре, обществото става свободно и това е бъдещето на Иран. Лейла вижда всичко това и също затваря очи, облекчена, но и символ на края на тази борба.

Изгледах го и аз  филма, интересно ми е тази символика, която си дала,  някъде са писали за нея ли?

# 161
Не знам, просто го разтълкувах в самия филм. Хареса ли ти? Как ти се стори? Аз го гледах втори път, много ми харесва.

# 162
FILMBOX PLUS
2 срещу 3 декември
03:00 Бягство от Кандахар романтичен, трилър, военен Великобритания 2009
Този филм ще го повтарят на 6 декември от  04.10 ч. по Filmbox Basic.
Но... е филм, правен от "великите сили", не е произведен в мюсюлманския свят, така че местната гледна точка едва ли ще чуем и видим. Режисьорът и сценаристът са британци. Очевидно ще ни представят "бягство от ония диваци, от черната дупка"

# 163
Не знам, просто го разтълкувах в самия филм. Хареса ли ти? Как ти се стори? Аз го гледах втори път, много ми харесва.

А браво, хубави аналогии си направила, реших че някъде някой критик е писал Smile Иначе филма, макар и малко трудно да го изгледах на части, ми хареса да. На моменти ме дразнеше как всичките тези братя, уж зрели мъже, някак не можеха да вземат трезви решения и трябваше да ги води сестра им или пък възрастния им баща с болната амбиция за "социално" издигане на цената на всичко... Но да дава филмът поводи за размисъл!

@diziler да чакаме ли скоро анонс за новия МЕНАР май е време вече, дано да има пак и онлайн версия

# 164
Аз ако мерна нещо... ще публикувам. Макар че този път няма да се абонирам. Не съм изгледал почти нищо от филмите, които са по Синемакс каналите, а те не са малко. Хем плащам за тези канали, хем нямам и време да ги погледна. А искам и някои скандинавски да погледна.

Общи условия

Активация на акаунт