(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 633
  • 801
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
Сетих се да ви попитам. Дали е добре да подрязвам дърветата вече? Ако има спад на температурите до да кажем минус 5гр през март, дали ще е проблем за тях след като съм ги орязал? Имам време сега, а по-нататък не е много сигурно кога ще мога…
Лека нощ Simple Smile

Моите комшии ги орязоха още преди две три седмици. Ние се гласим за тази седмица.

# 136
  • Русе
Тук уж не дават снегове март месец, ама да видим. За колко време изниква разсадът салата?
За около 3-4 дни на топло място.
@pables, благодаря!

# 137
Здравейте, изтървала съм появата на новата тема и чак днес се усетих, че май скоро не съм чела земеделски неволи и постижения..
Тръгнах да си поръчвам препаратите, които си ползвам от години. Миналата година дадох шанс на друга серия, но си се връщам на старите препарати на Амити .. Агрономът, който ме съветваше, емигрира в Германия и затвори аптекатака..
Та извадих тефтера и книжките и  и сега тръгнах да поръчвам от интернет, обаче инсектицида за белокрилка Пиретро натура не го намирам никъде, заместител  със същата активна съставка намирам Пирегард ..
Някой с впечатления за тях..

По принцип с този препарат се пръска само при поява и е опасен за пчелите, затова пръскам само в оранжерията, но поради топлата зима белокрилката си е в отлично здраве, готова за консумация..

# 138
Кой от двата вида краставици е по-хубав Тести Кинг или Тести Грийн ? Баба ми отглежда Гергани, но на мен не ми харесват то на никой, де и се чудя тая година дали да не и взема други. А и миналата година нещо жегата не им понесе и раноо умряха. Разболяха ли се к'во стана, но за ден всички изсъхнаха.

# 139
Аз за пореден път ще похваля сорт Сандра. Нямам никакви забележки, отядохме си на хубави краставици миналата година.

# 140
Стават ли дебели и със големи семки? На баба ми Герганите такива стават-Тикви😆. Ако рано ги откъснеш имат много странен вкус, оставиш ли ги веднага правят семена. Изобщо никой не и ги яде тия краставици и не ги иска те не са и вкусни.

# 141
Аз започнах с кастренето на дърветата миналата седмица. Минах 3-4, имам още доста. Не знам кога ще продължа. Тази седмица надали ще е. Гледам в селата през които минаваме, че масово са подрязали лозите, ние пак закъсняваме, а не е хубаво да се режат когато започне движението на соковете.
скаридка, би ли споделила подробно за препаратите на Амити с които пръскаш?
Днес посях домати Трапециза или Аче или може би смесени ще си каже като родят, Ръгби и Лабрадор.
Другите по-късно.

# 142
Стават ли дебели и със големи семки? На баба ми Герганите такива стават-Тикви😆. Ако рано ги откъснеш имат много странен вкус, оставиш ли ги веднага правят семена. Изобщо никой не и ги яде тия краставици и не ги иска те не са и вкусни.
Не. Сандра стават дълги, тънки, хрупкави и сочни. Не са ми боледували, въпреки непръскането ми.

# 143
Здравейте, имам едно лимоново дръвче вкъщи и от сумати време се чудя защо от листата му тече сок и стоят на паяжини и знаете ли какво установих ? - има акари! Не очаквах, че и растенията вкъщи ги хващат тези гадинки. Сега ще го напръскам и дано успея да го спася.

# 144
Акарясват си в къщи. Основен проблем - сухия въздух. Внимавайте, защото повечето препарати против акари са втора група, много са токсични и не са за домашно приложение. Най-добре с Валмек пръскайте (биологичен препарат е, не е гадна химия), но все пак е желателно самото пръскане да е на открито - балкон или тераса.

# 145
Недоволна, не смятам, че е от сухия въздух, защото живея на морето и въздухът е доста влажен.

# 146
  • Бургас
И аз посях по 20-30 семки Розово сърце е Някакъв Финал. Също и вербена, че май бавно никнела.
За оранжерията са, но след 2 седмици ще се подсигуря с нова серия. По-късно ще слагам за външните лехи. Днес ММ ряза една мушмула и круша,  и ще останат още две дръвчета. Като се усмихне денят от сутринта и ни засърбяват ръцете. Аз съм общият работник- събирам и изхвърлям отрязаните клонки.

# 147
Аз започнах с кастренето на дърветата миналата седмица. Минах 3-4, имам още доста. Не знам кога ще продължа. Тази седмица надали ще е. Гледам в селата през които минаваме, че масово са подрязали лозите, ние пак закъсняваме, а не е хубаво да се режат когато започне движението на соковете.
скаридка, би ли споделила подробно за препаратите на Амити с които пръскаш?
Днес посях домати Трапециза или Аче или може би смесени ще си каже като родят, Ръгби и Лабрадор.
Другите по-късно.

Преди около 10г започнахме да четем и попаднах на един агроном, запален по биопрепаратите. Даде един фунгицид, един инсектицид и листен тор
- фунгицид Фитосев
- инсектицид - Нимазал
- тор - Рейм зоуфо +
и Пиретронатура специално за белокрилката по доматите , ако се появи

Миналата година пробвах сходни продукти на друга местна фирма, ами ефективността им е доста по-ниска, цената им също..
Пробвах и разни бабини рецепти, и аха да си изтърва краставиците и доматите.. та догодина хич няма да си правя експерименти - 2 пъти в месеца пръскам , един път торя и напред

# 148
  • София
Ха, имало нова тема, а аз съм я пропуснала и се чудя защо не пишете.
Благодарение на Недоволна си имам семена от пипер за сушене и няколко сорта домати. Нямам за съжаление пръст, но днес мисля да отскоча да видя какво са ми приготвили къртиците. Торф купих малко, но той е само за отгоре смесен с почвата от къртиците. Поръчах си още 30 кофички от маслини и предимно в тях ще е разсада преди пикирането, а пипера до насаждането, за да не се налага да разделям на две за различни сортове в една кофичка и да ги обърквам.
Отдавна се канех да почна с разсада, но успях едва на 12-ти да сложа три сорта домати - ръгби, меделина, албенга и патладжан - тсаконики и зелен, а на 14-ти патладжна блек бюти и с розова сянка. След което ми свърши пръста и спрях с градинарстването.
Насадените на 12-ти вечерта, меделина и албенга поникнаха вчера на 16-ти вечерта на отоплителна подложка, а ръгбито днес сутринта също на 17-ти вече беше поникнало. В момента съм ги преместила на по-хладно в спалнята, да не са на отоплителна подложка, че вече са успели леко да се издължат. Там имам и фитолампа, но в момента нямам разклонител за да я пусна, но ще видя до вечерта да намеря, само да ми минат срещите.

Някаква препоръка къде от България мога да си купя отопляема подложка и фитолампа за разсади?
От тоалетните рола за разсади хич не съм доволна, при мен се изкривяваха, обръщаха, неудобно беше.
Направих разсад на праз, воден лук и цвекло. Поникнаха вече. Кога да ги сложа на по-хладно?
Моите подложки са от тук - доволна съм.
За фитолампите бях писала преди това, няма да го повтарям може да  погледнеш малко назад.
За найлона и Недоволна е писала. Моят е от там и е супер дебел и здрав на оранжерията и очаквам още много да изкара. Котките се катерят по него и спят отгоре и пак му няма нищо.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 11:19 от Aila

# 149
Aila, в Практикер има професионален финландски торф 70 литра. Аз отнесох един пакет.
https://praktiker.bg/bg/Pochvi/PROFESIONALEN-TORF-ZA-RAZSADI-70L-KEKKILA/p/124601

Общи условия

Активация на акаунт