(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 177
  • 801
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря! Може да взема и сух грах или леща. Тези двете винаги ми никнат. Бобът ми е труден, нещо му липсва, може би му е прекалено сушаво на моето място, а може и друго да има.

Да предупредя. Вчера видях кърлеж, който изглеждаше доста подвижен. Изглежда са се събудили вече и дебнат. Извадих репелентите и се напръсках.

# 166
Благодаря! Може да взема и сух грах или леща. Тези двете винаги ми никнат. Бобът ми е труден, нещо му липсва, може би му е прекалено сушаво на моето място, а може и друго да има.
Аз купих есента сух грах за сидерат от друг магазин на пазара, от същата страна, в посока към Екзарх Йосиф. Там купувам и семена за житни сидерати.
Понеже садя основно домати, в края на май, мисля в началото на април да окося житните сидерати с тримера и да посея синап и леща. Предполагам ще имат достатъчно време да си свършат работата. А окосеното по-късно ще използвам за мулч.

# 167
  • София
Всички сте се разработили! Simple Smile
И ние ходихме до мястото, но е много мокро и кално. Мислех и аз да направя една леха с моркови, репички, магданоз и копър, остава за идната събота. До граха май няма да стигна. Лук и чесън се съживяват от студовете.
Изрязах само овощните дръвчета и ги напръсках с бордомикс 2%.
Бях обещала да кача снимки от резитбата на ябълките на брат ми, но все още бригадата не е започнала. Лошото е, че те са три бойни баби, които вече остаряха, и няма кой да ги смени...
Ето моята двегодишна ябълка, формирах й засега три етажа:

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 12:44 от sofyia

# 168
  • На морето!
Допълнително си направих малки повдигнати лехи в оцветени стари гуми
Това със старите гуми, не го разбирам. Не е ли вреден за растенията материала от който са направени?
Ето така изглеждат
Скрит текст:
, вътре са облечени с твърд найлон и в кухините има празни бутилки
Скрит текст:

Моите гуми са вкопани на 1/3 от височината и тъй като са от джип са по-големи и стоят красиво. Ще ги снимам, когато изникнат подправките.

# 169
Такова нещо - стари гуми ми е забранено да ползвам в градината. Били канцерогенни и не случайно се събират отделно от всякакви други отпадъци
Иначе знам, че много хора ги ползват за малки подпорни стени в парцелите по варненските местности .., а ние ще редим камъни

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 18:03 от скаридка

# 170
Днес си посях разсада домати, 6 сорта само, достатъчно са ми. И още един сорт капия засях, че тези които сложих преди 3 седмици не покълват добре. Иначе ранния пипер и лютите сортове растат обещаващо.

# 171
Мьос,  за пипер не е ли рано..

# 172
Добре ми е на мен.

# 173
И аз сложих малко пипер на 9.02 и днес се е показал над земята. Утре ще го изнеса на по хладно и светло. Доматите не са се показали, но им е рано още на тях. Засях ги преди 3-4 дни.

# 174
Aз след като насях разсада за селската оранжерия се успокоих, но преди малко наваксах със сеенето на разсад за доматите на открито
Пиперът тази година ще е сиврия, рибки сладки и слабо люти и чорбаджийки и един местен сорт, да не забравя да питам съседа кога ще сее разсада

# 175
  • София, Студентски град
Моите домати, посяти на 12.02 започват да кръстосват - сорт Сърцето на Албенга. Днес посях още няколко семки от някакъв розов домат, даден от колежка градинарка от градинката. Реших да извадя всичките ми налични семена и да избера кои ще сея. И се хванах за главата. Grinning Имам семена на поне 15 сорта домати и искам поне 10 да пробвам. А място няма... Не искам и само по два корена... Как да ги сбера на три квадрата сега е въпроса, заедно със зелен боб, китки и подправки. Абе лакомия голяма. Grinning
Иначе си изпълних плана за вчера, но май много нагъчках картофите. Каквото - такова...
И две поздравчета от градинката - не са садени  от мен, завареничета са.

# 176
Аз ще са сея семената между 5-10 март,че миналата година сях на 14.02 и станаха много големи и се чудих как да крепя кофичките,докато отидат в градината.
Миналата седмица напръсках дръвчетата с бордомикс и акаризин.Остана ми препарат и напръсках и лозето.Днес оплевих и леко прекопах зимния чесън,лук и ягодите.Много трева имаха.Засадих и червен арпаджик,жълт още не съм купила.Усещам,че ще имам мускулна треска.
Чакат ме граха и морковите.

# 177
Vanja66, може ли да кажеш, ако помним миналата година какъв карфиол отглежда, ако ти си правила разсада ти? Прочетох те в кулинарната тема веднъж, че е домашен.

Аз сложих на 17-ти черита - Мила и черни миналата година си спомням, че много бавно поникнаха. Домързя ме и не съм ги киснала в нищо. Ровя из старите теми миналата година много съм закъсняла с черита - април чак разсад съм правила. Тази година ще е рано, ако не поникнат да не стане пак късно за нови. Утре ще си взема семена и обмислям патладжани и чушките да сложа. А всички други видове домати март месец.  Много ще станат и изобщо не мога да измисля къде ще ги държа. Липсваше ми снега тази година, но дано покрай 8-ми март не завали и тази година.
Днес сложих и тагетес, но си го оствах вън тая вечер 🤭.

Трябва и марули да сложа тези дни, че татко ми каза. Аз мислих, че няма да иска пак да се разправя, зимните умряха, а от миналата пролет почти си останаха.

Баба ми и тя днес си е сложила доматите- розова магия и биволско сърце каза, че имало много малко семена в пакетите.

Малко съм ядосана 😂 втори път взимам малини и май няма да се хванат. Касиса и той май си е заминал. Аронията, френското грозде и къпините от Бриколаж и те май няма да се хванат. Много ме дразнят тия храсти 🤭

# 178
Разсада за карфиол и броколи купих от пазара(едно семейство се занимава само с отглеждане на разсад)
За зелето и останалите зеленчуци разсада си правя сама.Тази година може и капията да купя от тях,а аз да насея само камбите,сиврията и рибките.Не съм решила още.

# 179
Вчера садих айсберг и някаква кафеникава салата. Айсберга вирееше много добре във високата леха миналата година.
Имам проблем с поливането на разсада домати. Ползвам готов торф и водата не попива, а излиза през дупките на формите.  Според мъжа ми ще се оправи като слегне малко, тъй като сега е много песъчлива.

Общи условия

Активация на акаунт