(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 183
  • 801
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Aila, в Практикер има професионален финландски торф 70 литра. Аз отнесох един пакет.
Аз торф си купих, но кофичките от маслини са по 3-4 литра, а аз вече съм напълнила осем и ще ми трябват още 20-тина поне. Така че пълня до две трети с пръст от къртичина само, после отгоре смесено с торф и къртичина и пак предните години давах доста пари за торф и се опитвам максимално да намаля разходите. Че пак и със семената се олях, този път незнайно защо пак си купувах семена на патладжани, но поне не ги насях всичките и ще имам и за догодина. Някой знае ли дали могат да се отделят семена от патладжаните?

# 151
Вчера поръчах и аз семена днес ми се обадиха за потвърждение.Малко не прецених добре май времето за доставка и се моля във вторник да пристигнат в офиса на Еконт. То не времето, а офиса до който ги пуснах, ако не дойдат до вторник😒 после специално за тях трябва да ходя в онзи район и не ми е удобно.
 Тези дни ще сложа тагетис имам събрани мои семена. Миналата година бяха станали много красиви туфички, които се задържаха до ноември при баба ми.
 Разтвор с наситен цвят калиев перманганат може ли да изгори растението? Онзи ден смених водата на едни резници. Днес ми се струват като изгорени малките коренчета

# 152
  • Варна
Днес сложих две редчета морков при лука, мисля след две седмици да сложа по още 2 реда лук и морков. Салатките се показаха най-накрая, бях почнала да се притеснявам вече. Искам да попитам тия невени и темподобни по кое време ги слагате, как, къде? Нали уж е добре да има около доматите, но редът на засяване не ми е ясен. А също вчера взех две разсадчета ягода. Тях мога ли да ги слагам навън или да си ги сложа в контейнери и вкъщи да поседят?

# 153
Искам да попитам- някои ползвал ли е такива тави, готови за сеене, дори си имали дупки , къде да сложиш семенцето?

# 154
Сестра ми май ми е купила от Лидлските чушки 😁 Бях и пратила снимка и сега получих известие, че е пазарувала и гледам и семена има 🤣🤣🤣, че и 3 пакета взела 🤭
дано поне правилните е взела, че тя понякога е като мъжете и със снимка друго купува 😂.

Тази вечер ще сложа черно чери, че имам много малко семенца останали от миналата година, ако не изникват тези дни да знам дали да купя нови.

# 155
Didi_Bidi, аз миналата година направих разсад невен и тагетис. След като засадих доматите в градината, засадих и тях. В двата края на реда ги засадих.
Ето снимка

# 156
Тази вечер засях първите разсади на домати и патладжани. Дано станат, че семената на Ръгбито изглеждаха много сухи. Чудя се дали е рано да сложа краставички и тиквички. При нас е студено и до началото на май ще са в къщи.

# 157
  • Русе
Stryper, за краставички е рано. Те са готови за по-малко от месец.

# 158
За тиквички също е рано, а и не си заслужава хамалогията. Тиквички, тикви, краставички си стават чудно, засяти семената директно, десетина дни по-рано от обичайното време за разсаждане. Те и без това не обичат пресаждане и местене.

# 159
  • На морето!
И аз наръсих семенца Тагетис около редовете мин. година, но директно в земята, не им правя разсад.

Днес наръсих семенца моркови и магданоз. Допълнително си направих малки повдигнати лехи в оцветени стари гуми, в които наръсих още 2 вида магданоз и копър. Много ми е удобно да ги сея така, първо ми е удобно да предпазя от плевели и второ подправките ми са високо и кучето ми, което е доста дребно, не може да ги напишка.
Напръсках и дръвчетата с Бордомикс и Акарзин и следващото ми ходене на вилата ще е чак след 2 седмици, когато мисля да направя разсад на домати.

# 160
  • Вила Великула
Допълнително си направих малки повдигнати лехи в оцветени стари гуми
Това със старите гуми, не го разбирам. Не е ли вреден за растенията материала от който са направени?

# 161
  • Варна
Аз исках ягоди да огранича в гуми, ама мъжът ми забрани, не искал такива неща в градината.

# 162
Вчера насях бакла 10 гнезда.
Насях домати в кофички от кисело мляко (Идеал, Сърцето на Албенга, Бонония, Рома, Миляна, един безколов от семена на позната).
От същата позната взех семена за стар сорт домати. Ето ги на една седмица

Чесънът, който сях есента

Другата е голяма, затова показвам тази с пазителя.😊

# 163
И аз сях репички и моркови. Времето вчера беше чудесно! Част от прекопаното есента с насяти сидерати, от които само синапа е поникнал, леко разръчках с глигана и после с един тармък заравник и в няколко реда изсипах семенцата. Много дребни тези семенца, изобщо не успях да ги слагам по едно през 5 см. После се сетих, че трябваше да сложа и тор - имам пилешка на гранули. Обаче вече е късно, след полагането на семената не мога да копая Sad. Изкопах и един ров за задържане на водата, понеже мястото ми е под наклон. Оказа се, че там, където копах рова съм насадила есента шалот. Като не си отбелязвам после правя такива глупости. Местих главите, които намерих, ама...
Направих и една цветна леха. Дано не съм уморила луковиците, защото трябваше на есен да ги сложа, а съм забравила.
Напръсках с бордомикс + акарзин. Преди цъфтежа май нямам повече пръскане? Само мисля да варосам стволовете, че по крушите е пълно с гадове - едни едри зелени бръмбари съм развъдила и всички круши са развалени като узреят. Сега бръмбарите са в почвата и се надявам, ако варосам стволовете, да решат да се откажат от тези дървета.
Имам още да разкопавам от тревясалата част, за да увелича лехите. Чудя се дали е късно за сидерати. Много е удобно това - почвата се запазва мека и влажна и не искам да я оставям прекопана и гола. Ще ида тези дни до женския да видя дали е останал още синап. А може направо лук да засадя от арпаджик.

# 164
Синап има целогодишно на Женския в магазин за подправки, близо до Лъвов мост, от страната на Мария Луиза, точно до магазина на Сортови семена и растителна защита с големите стъклени витрини. Ако няма да садиш боб, освен синапа може да сложиш и нещо бобово за сидерат. Ако ще се садят домати, чушки, краставици и други топлолюбив, би трябвало да има достатъчно време да се развият сидератите.

Общи условия

Активация на акаунт