(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 143
  • 801
  •   1
Отговори
# 225
  • Русе
Диди, явно е по-хладно при теб. Аз засадих салатки в неделя. Сложих ги в найлонова торба и на слънце, за да стане парник. Още във вторник всички бяха задружно наболи…

# 226
  • Варна
С термопомпа сме, постоянна температура 22 градуса е вкъщи. Повечето дни има слънце поне по няколко часа (вчера и днес няма изобщо). Може би понеже не ги кисна в нищо...

# 227
  • София
Аз си взех табелки, слагам върху тях хартиено тиксо и пиша отгоре, но май може и директно да се пише и трие Надявам се, че ще мога да ги преизползвам дълги години. Как ви изникват разсадите за 5 дни...моите салати ги чаках поне 10дена докато се покажат. Домати и див лук ги сях в събота, още нищо няма.
На отоплителни подложки са, това е разковничето при нас. Предната година след като месец не поникна един пипер в хола, на 21 градуса го отписах и ходих да купя нов, насях го, сложих тогава на отоплителна подложка и като поникнаха и новите и старите стана забавно. Искат си топло масово семенцата  за да поникнат и така ги форсирам реално, като си спестявам  рътенето преди това.
За надписи ползвам и сега по кофите перманентен маркер и после имам за доматите поръчани от алито етикетчета, които хващам или за колчето или за стъблото на домата първоначално. За редовете пипер, забождам пръчка и на нея слагам етиката за реда. Имам и такива, но тях по-лесно губя по двора, а за саксиите направо пиша по кофичките и няма смисъл.

# 228
Не рътя семена, освен ако не са много стари. Диди ще ти кажа аз как ги сея. Слагам пръст засявам семената и покривам със съвсем тънък смой почва. Хубаво намокрям с пулверизатор и завивам с домакинско фолио. Оставям на перваза на прозореца и ги наблюдавам. Отвивам фолиото само ако са сухи, но обикновено съм поляла достатъчно и не се налага. Щом излезат стръкчета махам фолиото и премествам на по-хладно и светло. За целта ползвам не отопляем, светъл коридор.
Скрит текст:

# 229
  • Варна
На салатките бях сложила фолио, 5 - 6 дни го държах, после викам да не би заради него да не се появява нищо и го махнах. След още 4-5 дни излязоха. Аз мисля че специално салатите малко дълбочко ги сложихме някои, понеже и детето помагаше. Доматите и Лука са буквално покрити съвсем леко с пръст, ама пак няма никой. Нищо... Да не бързат, че не и без друго с това лудо време не знам вече кога ще им е подходящо да излязат.
Онзи ден си разкопах за магданоз и копър, ама не ми остана време да ги сложа. Отделно взех разсад лавандула. Днес се надявам да ми остане време и за подправките и за лавандулата.

# 230
Аз режа кофички от кисело мляко на ленти и с перманентен маркер надписвам
Черито Мила днес му е 5-тия ден и вече от 10 има 3 показали се..

# 231
Свраките често изтеглят етикетчетата, май го правят за забавление. А ММ обикновено не слага етикет като пресажда разсад чушлета и след това почва една игра на разпознаване люти ли са или не. После всичко отива нарязано във фризера и като сготвя нещо пак почва забавлението колко сковила е манджата Satisfied
Точно отидоха разсадите в неотоплената оранжерия и както се очакваше температурите се сгромолясаха още следващия ден Scream Под похлупак са, може и да оцелеят, но....... 😶‍🌫️

# 232
Идеята с снимките я приложих миналата година с малините, че бяха 4-5 сорта.
Домати станаха много видове, а на баба ми градината е малка и не може всеки ред различен вид. Черитата нали не се колтучат и искам да ги бележа да не ги пипа, че миналата година ги пипаше и късно я разбрах🤭.
Аз хартиено тиксо слагам на кутиите с разсад. Сега пиша на лист и лепя с обикновено,че само забравям да купя хартиено.
Черита от 17.02 поникнаха за 4-5 дни, не съм ги киснала в нищо, но не са всички. Повече се показаха от Мила, черните все още са малко. Бяха обаче на много топло и затова сигурно има доста негодни. Сега уж са на хладно, но ще видим кво ще стане. Трябва да си купя един термометър.
Тагетеса и той за 2-3 дни се показа, но там семената ги киснах, че даже ги бях забравила и 2 дни стояха. Сложих ги в найлонова чанта и стояха вън тези дни при мен беше лято. Снощи чух за застудяване и  ги прибрах, но пак са на студено. С тях си позволявам експерименти, защото са цветя. Наблюдавам обаче, че се развиват по-добре и обмислям всички да ги държа на хладно. Тагетес
Снощи сложих два вида патладжан, рибки и камбички тях също ги киснах. Сега ще чакам да се покажат. Другите чушки се чудя кога да ги слагам с тези прогнози за застудяване 😒

# 233
  • София
Morkovelka99, и аз ще слагам семена тези почивни дни. М. Март винаги е бил с изненади, сняг и застудяване, но все пак до засаждане в градината има 60-65-70 дни.
Ето тук може да си видите средномесечните метеорологични стойности, ако ви е интересно. В нашият район края на май и началото на юни са най-дъждовни, но в същото време падат изненадващи късни слани. Мисля да засадя през първата десетдневка на май и да завия с агрило за около две седмици, защото невинаги мога да отида до мястото, при лоша прогноза.

# 234
Днес пристигнаха семената и оранжерията тип тунел за разсада. Удобна изглежда. Покривалото не е найлон, а нещо като нетъкан текстил. Закрепено е за пръчките чрез скоби, с които може да се повдига.

Доматите при мен поникват за 5дни, ако съм покрила кофичката с найлонче/прозрачно фолио. Иначе за седмица. Не ги накисвам в нищо предварително, не ги подгрявам. На една полица са под климатика, вкъщи е 20-21градуса.
Да покажа и малко снимки
Етикетът на парника

Семената, които пристигнаха днес

Домати, които съм сяла (имам и два сорта от приятелка).

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 16:53 от Fortuna

# 235
Кога ще я ползваш тази оранжерийка?
И аз семана ги поръчах от Агроградина. Много бързо ми ги изпратиха хората, че и подарък ми направиха.
Мен застудяването ме притеснява, защото не мога да осигуря на всичко светлина.

# 236
Тази оранжерийка ще я ползвам в началото, когато засадя доматите на постоянното им място. Може би началото на април.
Свекърва ми прави такава с арматурно желязо, покрива с найлон, затиска отстрани с тухли. Малко е трудно за обслужване този вариант. Освен това при вятър найлонът се повдига. Надявам се при тази да няма такъв проблем. Вероятно пак ще се наложи да затисна отстрани, но поне да е по-лесно откриването и покриването.

# 237
Здравейте! И аз си купих такъв парник "Есенна и пролетна защита" от Агроградина и миналата седмица го сглобих. Не му сложих всички дъги и покритието го сгънах на две. Май трябваше и по-дълбоко да му забуча дъгите. Духаше силен вятър и се наложи да го подпра с камъни (за смях на всички комшии) Yum Заложих репички на лента и салати на лента. Ще видим какво ще се получи, за първи път ми е.
Скрит текст:

# 238
  • Варна
Леля ми беше казала, че в началото доматите в градината ги държи захлюпени с горната част на разрязана бутилка от голяма вода.

# 239
И бутилки имам. И за тях ще има домати. 😃
Слага се пръчка или колче, че да не се гонят при вятър бутилките.

Общи условия

Активация на акаунт