(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 142
  • 801
  •   1
Отговори
# 240
Покривалото ми прилича на агрил. А може ли април месец разсада да е вън завит с агрил? Вие много рано си ги садите доматите щом още април. Татко миналата година нашите около Гергьовден, а баба ми около 24 май. Тя обаче от няколко години си ги пикира направо в градината и реално и нейните от април са в земята под такова тунелче завити с найлон.

# 241
  • София
Такава оранжерийка с агрил имам и аз от есента, засега вътре само някакви салатки съм наръсила, колкото с нея толкова и без нея общо взето. И аз не я разпънах цялата, но пък а затиснах с керемиди, които замръзнаха за агрила и като се опитах да ги махна я с късах на едно място. Така че внимавайте и не правете като мен Simple Smile
Миналата година в Петково насадих доматите в голямата оранжерия с много дебел найлон на 3-ти април. Времето беше страхотно, доматите дръпнаха и при застудяване не помня кога средата или края на април половината измръзнаха. Реално едната врата не се затваряше плътно и не уплътняваше и тези до нея бяха загинали, някои до дъно, други избиха от култуци, но като цяло доста зле им се отрази. След това вече уплътних около вратата да не влиза въздух и да не духа, но беше малко като след дъжд качулка.
Затова тази година или просто по-късно ще ги насадя вътре, или ще им сложа още една защита, сковани от прозорци оранжерии. Дотук имам само три, но ще сковем още. Първоначално ще са за разсада само, после мисля и част от насадените домати да са така.
Утре се надявам да успеем да фрезоваме в оранжерията, че по къщата имаме още много работа.

# 242
Ще питам и свекърва ми дали в началото на април или малко по-късно да садя в градината. Тя до Гергьовден има вече насадени два реда домати (това са не повече от 30 корена, тя, а и аз покрай нея, слага по два корена един до друг). Покрива ги с найлон, понякога им слага черги или одеала отгоре.
Моята идея е да насадя всичко до края на май. Може и да греша. Миналата година садих от края на май до към средата на юни. Юни се случи мрачен, дъждовен, после изведнъж голяма жега и суша. Сякаш искам да избързам, за да хвана влагата в почвата. От друга страна пък има опасност от слани.
И не знам. Уча се в движение. 😃

# 243
Слани след 20 май дори и в моята субполярна градина не падат. Не мога да си представя място у нас, в което има слани до края на май, че и началото на юни, и юли да настане голяма жега. При мене може да стигне 30° само инцидентно, обикновено юни е хладен и дъждовен.
И първите слани падат най-късно в края на септември. Къде е това място с по-идиотски климат от моя?
При мене в предишните години (без последната) в средата на април нощните температури падаха много под нулата - съседката, която си живее там, се оплакваше, че сутрин водата за кокошките е масивна буца лед.
Покриването с найлон, черги, прозорци и друго се прави, когато разсадът не е на закрито, а се гледа директно в градината. Но тогава се изкопава доста дълбока дупка, отдолу се слага непрегорял оборски тор (своеобразно био гориво, той вдига температурата, докато узрява), всички разсади са под нивото на градината, всяка вечер и сутрин се завива и отвива.
Засаждяне на постоянно място в градината - когато не само няма риск от слана, но и почвата се затопли достатъчно, за да не страдат растенията.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 22:13 от Недоволна

# 244
Агрила пази от слана. Пази и от ниски температури, ако завиете нещо в оранжерия, но не очаквайге чудеса. Агрила помага да се стопли земята по-бързо. Миналата година картофите завити с агрил бяха тук там парнати от слана, по- миналата без агрил заминаха всички и започнаха от начало да покарват.

# 245
Една година беше паднала голяма слана точно на Гергьовден. Картофите на съседите бяха напълно унищожени. Та, най-късно тогава пада слана по нашите места.
Миналата година, доколкото помня, април и май бяха топли, после юни беше дъждовен, юли, август, че и септември беше горещо и сухо.
Тази зима валя малко дъжд през ноември, в началото на февруари малко сняг, ама много малко. Има влага в почвата, но не е достатъчно.

# 246
Слана ми попари веднъж градината точно на 24ти май - това на 800м над м.н. Затова навън разсаждаме след това, а в парниците мисля още утре да почваме с пипер и домати. Единият е с поликарбонат и е доста топъл.
На шега посях в едно сандъче и три тиквички - имат пъпки, горките...  Simple Smile марули и салати не мога да направя разсад, никога не ми се получава. Хората го сеят наесен и напролет си имат пресни. Но при нас есенно време е такава въртележка, че кое по-напред.

# 247
FB680797BGM, ще сееш разсад или ще разсаждаш?
Мисля, че е твърде рано за разсажсане, ако не отоплявате парника.
Спанак и моркови от есента

Грахта
И с цвят

И марулите

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 14:52 от morskibriz

# 248
Браво, морски бриз, особено за спанака. Сях есента, но голяма суша. Поливах, криво-ляво изникна, но е дребен, редовете са плешиви. Ще полея утре малко, да видим.

# 249
И при нас е суша. Направо се чудя как ще поникне каквото и да е. Угарта е като пепел. Мерих Т на почвата днес. Точно 13 градуса на дълбочина чаена лъжичка. Като се прибера ще премеря колко см. са това. И абсолютна суша на тази дълбочина. Дано не съм лош пророк но се очертава лоша земеделска година. Сушава.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 18:54 от morskibriz

# 250
Морски бриз, мулчирайте всичко, ако има с какво. Така не само се задържа влага в почвата, а и не се налага окопаване след поливане.

# 251
  • Русе
Morskibriz, къде е това? Ужасно звучи!
При нас в Русе е добре. Около 100-150л за есенно-зимния период паднаха тук, което е напълно добре. Горните 1-2см са изпръхнали заради силните ветрове и мразове. Но в дълбочина е яка влага.
Аз се боря с нашите овошки, режа, кълцам…какво правя чак и аз не знам. Но умората е яка накрая!
Щях да засаждам репички и грах на открито, но гледам го дават пак лошо време. Студено. Затова ще почакам.
Имам един леко страничен въпрос. Дадоха ми кофа пепел от слънчогледови пилети. Обаче е странна…има жълти, кафяви, сиви и черни отенъци. Освен това на много места стои на ронливи буци като сгурия. Няма нежна лека консистенция както пепелта от печка на дърва. Според вас нормално ли е?

# 252
Пелетите нямат ли някаква химия, която ги слепва?
Или по някаква причина не са нормално изгорели. Отделно не е ясно колко калий има в люспите на слънчогледа, все пак не са дървесина.
Не знам дали си заслужава да се рискува в зеленчуковата градина.

# 253
  • София
Днес и ние отскочихме до къщата. Миналата седмица изпуснахме хубавото време, но пък и добре си изкарахме на Мелник.
Аз още есента бях купила аератор/скарификатор, но така и не стигнах да го ползвам. На ток е, днес го изтествах и съм много доволна. Ползвах го във варианта с ножовете, тоест като мини фреза и предвид  старата селска трева се справи много добре. Маха всичко изсъхнало и фрезова повърхностният слой. За съжаление нямах време да го ползвам с кошницата и да изхвърлям всичката изсъхнала трева, затова я оставих там. Отне ми време да махам и камъчетата от ремонтните дейности, които изрови, затова минах само може би една четвърт от градината. Само веднъж ще мина с този накрайник, а с другият, който е аератор и с шипове мисля и по-нататък да минават отвреме на време.
Мъжът ми през това време, разхвърля от двата компоста земята, за да фрезова после с нея, част нахвърля и в оранжерията, след което я фрезова. След като фрезова, аз затворих вратите, които цяла зима бяха отворени и сглобих пробното заграждение за разсад. За момента съм сложила само една кофичка, за да видя как ще се чувства преди да преместя всичкият разсад там. Сутринта котарака беше стъпли с четирите си крака в различни кофички и усилено ровеше с едната поникналият разсад. Побеснях и сега вече отново е селянин. И той е доволен и ние също. По цяла нощ мяука и ни буди, а през деня спи.
Пръст от компоста:
Скрит текст:

Фрезована оранжерия. Вътре е сухичко защото само вратите бяха отворени, но навън е ок влагата.
Скрит текст:

Установката ми за разсад вътре в голямата оранжерия:
Скрит текст:

Отоплителната рогозка е вързана към термостат, който е нагласен на 13-16 градуса и сондичката е вътре до кофичката под стъклото. Ще се включва като падне под 13 градуса и ще се изключва над 16 градуса. Най-вероятно ще коригирам тези стойности, но днес нямах време. Отделно съм сложила термометри, които да ми мерят температурата над прозорците, вътре в прозорците, както и в средата на оранжерията. Те записват минимална и максимална температура.
Притеснява ме да не изсъхва много бързо с рогозката, миналата година имах този проблем, но вече на пикираните растения. Бяха по две в кофичка и самите растения хабят доста вода и бързо пресъхваха. Затова сега планирам да ги пикирам по едно в кофичка.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 19:09 от Aila

# 254
Aila какви термометри ползваш, които записват? Много ми се иска да си сложа един навън, че само спорим какви да температурите на компютъра и телефона не вярвам вече, миналата седмица беше под нулата а ми показваха 5 градуса...

Общи условия

Активация на акаунт