(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 139
  • 801
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Aila какви термометри ползваш, които записват? Много ми се иска да си сложа един навън, че само спорим какви да температурите на компютъра и телефона не вярвам вече, миналата седмица беше под нулата а ми показваха 5 градуса...
Eто тези ползвам, като цяло съм доволна, а дали съвсем точно показват, няма как да знам.

# 256
Аз имам един по-скъп, купен от Бг. Освен моментна температура и влажност, показва минимална и максимална температура и влажност за последното денонощие.

# 257
  • София
Аз имам един по-скъп, купен от Бг. Освен моментна температура и влажност, показва минимална и максимална температура и влажност за последното денонощие.
Тези също запаметяват минимална и максимална температура до момента в който със задържане на бутона не я нулирам. Аз всъщност основно тази функция използвам за да видя докато ме е нямало през ноща до колко градуса е паднала температурата в оранжерията или в банята.

# 258
  • Русе
Пелетите нямат ли някаква химия, която ги слепва?
Или по някаква причина не са нормално изгорели. Отделно не е ясно колко калий има в люспите на слънчогледа, все пак не са дървесина.
Не знам дали си заслужава да се рискува в зеленчуковата градина.
По принцип в слънчогледовите стъбла, листа и пити има много калий. Това са растения, които имат нужда от изключително много микроелементи и плодородна почва, за да растат оптимално. Стс сигурност обаче конкретно с тази партида пепел има нещо не както трябва. Лошото е, че нямам друг достъп до пепел, а за градината е много полезна.

# 259
Нали си рязал овошките? Събери всичко, което си изрязал, да изсъхне добре, след което го изгори на безопасно място (става и в барбекюто, ако има такова) и ще имаш пепел поне за следващата година. Няма как да ти пратя от моята, която се намира на южната граница със Сърбия (Кюстендилско).
Горенето може да стане и в метална тенекия от сирене.

# 260
Мисля, че в този момент не би трябвало да ти е необходим калий в градината. Той ще ти трябва чак преди връзване и цъфтеж. А дотогава има поне два месеца, през които кой знае какво ще се случи с пепелта.
Това изречение "нещо е много полезно" не винаги е вярно за всички случаи. За някои неща пепелта може да помогне, например при твърде кисела почва за култури, които обичат алкални почви. За други може и да навреди.

# 261
Някой назад в темата беше писал за органични препарати от които не е доволен и пак се е върнал на препаратите на Амитица.
Моля ,нека сподели, от кои не е доволен, може и на лични. 
Ог Агра купихме органичен препарат за обеззаразяване на почви. Имаше много интересни продукти и много информация. Заслужава си, стига да не обикаляш след нощна смяна като мен и да не си си забравил портфейла........

# 262
  • Тополовград
Момичета и момчета някой ползва ли малка фреза на ток. Дали ще върши работа ? Имаме голяма но ми е много тежка.

# 263
  • София
Момичета и момчета някой ползва ли малка фреза на ток. Дали ще върши работа ? Имаме голяма но ми е много тежка.
Аз си купих есента на Parkside, на Лидл, не съм доволна. Има сила да разрохка само предварително изорана почва. Няма мощност да разкъса трева, а тя се омотава около оста и после трудно се чисти. За пръв път купувам нещо на прехвалената лидълска марка и няма да повторя!
Ако имате по- мощна, не ви трябва Ел.

Тези два дни успяхме основно с детето да насеем магданоз, копър, репички, моркови и спанак.
Цялата ширина на дъното на парцела застелихме с дебели картони и отгоре насипваме пръст, за да може като се задуши тревата и се разгради картона, да насадя малини и касис.   Около 10 м3 пръст, натрупана на купчина от изкопа на пречиствателната станция имаме да разнесем.  Доста сме сглупили наесен, че не накарахме багериста да я поразхвърля, защото на повърхността, където е замръзвала, сега е рохка като захар. В дълбочина обаче е мокраи тежка, доста зор ще видим.

Скрит текст:

Я вижте какво се случва, стягайте се да произвеждаме Stuck Out Tongue Winking Eye
https://www.standartnews.com/svyat/zapoved-v-magazina-zabranyava … omata-517866.html

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 19:28 от sofyia

# 264
Показаха етикет с цена. 9,34 лирички за кг.

През есента не ми беше време да обръщам с казма. Изминалата седмица беше много добро . Приготвих си лехите за ранните зеленчуци . Днес духаше направо развигор. Трябва да се реже лозе , овошките да се изчистят от сухи клони .
Хора, много е сухо. Сега трябва добре да се полива за да се запази влагата в дълбочина. После и да се полива  няма да им е добре на растенията.

Оплевих  15м от 30-те ми метра ягоди по 2 реда .  . Ужас. Хем миналата година поливах . Едва са оцелели   2 туфи от тези които са на припек . Добре че имам  край една друга ограда на сянка , за да си запазя сорта. Там е сянка и не са изникнали още , но и там има загуби .
Къпините и малините ми са за смяна на мястото . Комшията си направи ремонт  и отклони капчука от стрехите, на сянката на която бяха сега е сухо. Малините сами са се изместили на по влажно място  с 40 см,  но къпините трябва да местя .
Оплевих и  лалетата си . И те са се загубили. Преди няколко години мина едно животинче та ми изтегли луковиците , пресаждах ги  , възстановиха се , но от сушата миналата година и те са се загубили, хем са под асмите . . Загубили са ми се  и гъстите зюмбули  , бели и розови . От 40 цветчета миналата година  са оцелели 10 . От белите нежните нарциси оцеляли 1/3 та , от жълтите лулички пак така  , от белите лулички е оцеляла само една туфа . Ужас. Хем усетих миналата година и поливах . Ако не бяха поливани сигурно и тия да не са оцелели. Едни хилави са всичките луковични.Чимшира ми го изядоха китайските пеперуди . Изобщо цветната ми градина е пустош . Това е нещо което изобщо не съм го мислила до сега . Беше ми даденост. Растеше си само.  .
Изчезнала ми е пилешката трева. На нейно място се е настанила една друга  , която не мръзна през зимата , но няма коренища като пилешката да  запазва влагата . Настанила се и не мръзна  дивата коприва. Изобщо  настаняват се устойчиви бурени .
Голям труд се очертава .
Не ми се мисли за зеленчуците как ще се гледат .

.

# 265
На мен ми трябва храсторез. Ще има в Лидл тази седмица, но е с кабел, а аз искам да е с батерия. Вие какъв ползвате? Търся нещо около 100 - 150 лв.

# 266
rgradina обещаха дъжд още тази седмица, и аз се надявам да стане така. Вчера полях каквото насях, днес вятъра изсуши всичко като кора е сега. Ако не завали утре ще поливам пак. Малините ще ги разредим, но е рано още. И на  двете места ще им разширим мястото, планирали сме и да им увеличим поливането с по- големи маркучи.
Цветя загубени нямам, лалетата и шафрана са в кутии кокиче, зюмбюл и нарцис плюшко не яде. Тази година искам да си преместя хризантемите, ама ще успея ли не знам. Сложих проба за босилек.

# 267
В последните години  при мен в равнината все е сухо . Може да вали в предпланините , но равнината е друго . Даже миналата година житото беше 2 пъти по дребно . Хем мулчирах за по лесно да не влача маркучите . Още пролетта миналата година изпуснах момента. Миналата година така все чаках Господ да ме отмени , та  по рядко поливах .И ето резултата. Още преди 10г , Куркума каза че подпочвените води  са потънали с 5 метра. После тук , там някой съобщаваше  че изсъхнали лозички . Тази пролет имам изсъхнали млади лозички . Само малко да се разсееш и ето беля. Хич не трябва да се  отпускам .

# 268
Така хубаво ме зарежда тази тема, но все нямам време да се разпиша напоследък. Радвам се на градините ви и на ентусиазма на всички и дано да имаме хубава година!! Hug

И аз не мога да направя разсад марули никога в къщи. Най-добре ми се получават ако ръсна семената в леха навън през ноември и завия лехата с найлон, но миналата есен не го направих. Сега съм нахвърляла семена в едно сандъче и са до прозореца, ако не стане ще си купя разсад, не е проблем.

Репички, моркови, спанак сложих в началото на месеца под агрил и са поникнали добре. Оставям ги загънати още малко, че идната семица ще пада до -4 през нощта.

Да похваля половинката, че ми сглоби една етажерка в градината за салатите. После открих, че размерите и съвпадат с една разглобяема мини оранжерия, която имам, така че мога да ползвам покривалото от нея и да я покривам при нужда Blush Не ми дава възможност да обърна снимката, но ще разберете идеята Smirk
Скрит текст:

Лук и чесън имам от есента, сега набучкахме още малко. Ето ми помагачката, голямата тийнка я мързи и да гледа.
Скрит текст:

От разсада си засега никак не съм доволна. Доматите изникнаха за седмица, рехави. Нещо ми куца в семената или в почвата. Подозирам, че тази година качеството и е по-лошо. Аз не я пресях и откривам черупки и пръчки, а като е мокра е тежка. Не поникнаха всички семена, а първите се издължиха. Добавих пръст, почти до горе и ще ги следя.

Пипера още по-зле. Няколко вида пипер сложен на 11.02 още не е покарал. Разрових, сега тръгва.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 21:03 от ~Биб~

# 269
  • София
Биб, много сладко детенце! Много мила снимка!

За полезността на пепелта - помните ли редовната потребителка stelt, тя беше извършила това "полезно" дело и беше прекалила с количеството. После беше в принудителен градинарски отпуск един сезон или дори два. Не помня развитието на проблема.

Общи условия

Активация на акаунт