(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 137
  • 801
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Само на мен ли така ми се струва или тези салати няма да ги бъде... Засадих ги на 7ми, чаках ги 10на дни да прокарат. Т. Е това, което виждате е на 10 дни. Вярно ми е за първи път и не знам какво да очаквам, но сякаш ми се виждат бая рехави. Вкъщи е 22 градуса, държа ги до прозореца (големи френски прозорци, влиза слънце), но примерно вчера и днес няма слънце. Засях ги в торфена смес за разсад и друго не съм слагала.

# 271
  • Русе
@didi, може би няма да ги бива, да. Сложи нови семена от друга фирма. Друго, което се забелязва, е че разсадът ти се издължава поради липса на светлина. Трябва да е хубава, силна светлина, а не зад перде. Вариант е да ги изнесеш на терасата. Те са издръжлива култура и ще получават повече светлина. Нощем ги прибирай, за да растат по-бързо.
Моите изникнаха за 2 дена. Първата партида разсад салатки я пренесох от апартамента към къщата на баба ми и вчера ги посадих. Заложих нов разсад преди седмица и вече има средно листо. Върви добре. Ще видим дали ще се хванат първите и как ще вървят. Вчера вятърът ги обрули яко. На 3ти лист ги засадих обаче и няма нищо счупено.
Отделно сложих арпаджик и лук за зелено. Навземах от билла стандартен лук за готвене с по-малки размери. Да речем размер топче за пинг понг. Според вас ще стане ли добър зелен лук? Знам, че за целта се използват балучки и вече е станал 15см, но ми идва много по-евтино да навзема такива дребосъци от хипермаркета, особено на промоции като са.
И да. Пепелта е опасна ако не знаеш какво правиш. Ягоди, малини, рози - обожават. Всички зеленчуци също харесват в малки количества при плододаване. Пепелта е с много високо pH и може да съсипе всичко ако се слага без мярка в количеството.
Успешна и ползотворна седмица, дами!
Поздрави Simple Smile

# 272
  • Варна
Нямам тераса, само веранда, неостъклена. То пердето сега само беше спуснато, защото така или иначе днес е мрак. Иначе като е слънчево получават много светлина. Доматите и дивият лук тръгнаха добре, ама тия салати...

# 273
И моите салатки които сложих в едно сандъче още не са излезли не знам до кога да ги чакам, минаха поне 10-15 дни........

# 274
  • София
Didi, и моите салатки ги слагах два пъти и не изникнаха, от доволно наръсени семена се показаха 4-5. Държах сандъчето на прозореца в кухнята, на около 20-21°С.  Същите семена салатен микс м.г, бях писала, ги засях в сандъче и ги зарязах на терасата, няколко пъти пресъхваха и пак излязоха всички. С една дума - искат повече топлина.

# 275
  • Варна
Изкарах ги сега малко навън да поседят през деня, 16 градуса е. Малко не вярвам да се оправят, ама..проба-грешка

# 276
Разсадът салата на мен най-добре ми се получи директно в земята, след това скубя и разсаждам..

@morskibriz, aз ползвах серията на biona
https://www.sortovisemena.bg/preparati/biona ,   сама по себе си оригиналната серия не била лоша, но тук идва проблема - явно при разфасоването от туби в шишета поразреждат..

Смляхме се от бачкане уикенда, но не беше основно земеделие - асмалъци се градят и боядисват, подпорна стена се приготвя и така.  Пооплевих лука, 1/2 ягоди и част от цветната градина

# 277
  • Варна
тази е моята. До 50 дни пише готови за консумация, другите по колко са? Сега аз пак казвам, че поне едни 5 дни според мен загубих заради по-дълбоко засаждане. Бе не знам, ще видим каквото стане

# 278
Тази е главеста, аз главеста салата не сея
В момента ядем такава, явно семената са смес, защото излязоха и червени растения
https://skladalbena.com/product/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0/

# 279
ЗаСлон, благодаря ти! Hug Малката е много мило дете и обича растенията, което много ме радва! Голямата едни кактуси забравя да полива (добре че аз и ги гледам), но иначе обожава животни и най-вече коне.

Didi_Bidi, защо не си харесаш малко място в градината и да ръснеш семената директно там. Загъни ги с агрил или под найлон и ще стане разсад. И аз така ще направя. Аз лично не харесвам тази, която си взела (безвкусни са ми), а предпочитам къдрава маруля, една пъстра зелена с червеникави петна, както и салатен микс (червена, зелена, рукола).
Иначе ако са читави семена за 2-3-4 дни покарват в домашни условия.

Това, което забравих е да ръсна семена на магданоз и копър навън, но като премине студа тази седмица ще го направя.

# 280
  • Варна
ами защо... защото нямах търпение още на 7ми февруари правих разсад, навън беше кучи студ. Точно така гледах една баба че прави - направо в градината, но не каза кой сезон. Но както казваш то и тази седмица май е очаква понижаване и не знам дали ще е подходящо.

# 281
ами защо... защото нямах търпение още на 7ми февруари правих разсад, навън беше кучи студ. Точно така гледах една баба че прави - направо в градината, но не каза кой сезон. Но както казваш то и тази седмица май е очаква понижаване и не знам дали ще е подходящо.

за Варна не дават отрицателни температури, марулите не мръзнат само леко им се повреждат крайчетата на листата, но от сърцевината избиват нови и свежи. Твоите ще са в земята, така че давай смело и сей

# 282
Скаридка, благодаря. Аз взех почвен обеззаразител, органичен на Флорин99. Ще пиша отзиви по-късно.

# 283
Аз пък четох хвалби във ФБ група за един препарат инсектицид на Амитица - Натуралис - https://amiti.org/product/naturalis-insekticid-pochven-i-listen? … 8PihoCcdEQAvD_BwE
Изкушавам се заради теления червей, който ми нахапа ряпата, но повече се притеснявам да не изтребя и полезните червеи..
Ще насипваме пръст, в която може да има всякакви форми на живот ...в очакване съм и на попово прасе
А къде е Доня, какво става с тази жена, отдавна не е писала!

# 284
Споко, Натуралис е биопрепарат с нисша гъба, която напада насекомите и си похапва с тях (май с хитиновите им обвивки) . Телените червеи изобщо не са червеи, а ларви на бръмбар.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D … D0%B0%D1%87%D0%B8
Препаратът няма как да действа на истинските полезни червеи.

Общи условия

Активация на акаунт