(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 105
  • 801
  •   1
Отговори
# 375
Мухлясването и сеченето са от много влага според мен.
Да, но не и гадинките, за които пише момичето. Брррр! Да дам пари и вътре да пъплят гадини! Пълен кошмар.

# 376
Уж нямаше да правя разсад, а щях да купувам, но покрай вас ми дойде музата. Реших да направя една тарелка с 28 гнезда с малко чери, момини сълзи и розов блян. В агроаптеката това ме посъветваха. Купих и тор за разсади да видим дали ще ми свърши работа.

# 377
Морковче, каливият перманганат не убива насекоми доколкото знам, той е за дезинфекция. Може следващия път да полееш с някакъв инсектицид, разсада ти е малък и няма да има проблем.

# 378
  • Русе
@морковче, ако са едни много тънки като глисти  не мисля, че са опасни. Миналата година в градината се бяха появили бая такива. По спомени каквото четох са безобидни, хранещи се с органична маса. Щом семената никнат и се развиват, не му мисли толкова.

# 379
Те са едва забележими в първия момент си помислих, че си въобразявам. Дори и да се опитам да ги снимам няма да се видят. Аз затова и не съм ги видяла, даже не знам дали е имало и в предните 3 пакета и само предполагам. Купих ги почти по едно и също време и са от една партида и затова си мисля, че и в другите пликове е имало.
Сега имам един пълен чувал от 10 литра и не ми се иска да я изхвърлям. Сигурно ще я сложа във фурната и после ще я ползвам за цветя. Колко време да я държа във фурната?
Какъв инсектицид да взема, ако видя такива гадинки при новите ми семенца?
Днес сложих всичкия зеленчук : камби, Лидлските чушки, сиврия, чорбаджийски, оранжево ухо, слоново ухо, едрият червен домат, розов дар, черита : Тайко, индиго, червено кръгло и оранжеви. Сега ще чакам да поникнат. Нещо доматите ми се виждат малко миналата година си спомням, че имах 2 сандъчета за всеки вид, а сега ми се събраха в едно. Камбите бяха с нещо обработени.
Ето ми ги патладжаните.Отбелязаното място е голо заради сеч 😟.Дано да спре При лютите чушки не е добре работа.Накиснах останалите камбички и утре с едно шишче ще направя дупки и ще ги заровя при първите
Черното чери и Мила малко се закрепиха, но им треперя, защото са много източени.На кой ден кръстосват доматите?

# 380
  • София
Черното чери и Мила малко се закрепиха, но им треперя, защото са много източени.На кой ден кръстосват доматите?
Добре изглеждат нещата, като пикираш ще се оправят.
При мен Албенгата и Ръгбито кръстосаха около 12 дни след като поникнаха.

# 381
И моите домати се поизточиха и ги сложих на по-хладно (остъклен балкон до прозореца).
Тагетисът много бавно никне. Държа на топло.
За разсада ползвах лидълска пръст като я смесих в равни количества с пръст от къртичина.

# 382
Тези черита и те трябва да са на около 13-15 дена след поникване и ми стори много време, а едва някои имат наченки за кръстосване.
При баба ми Албенгата, оранжевото биволско сърце и черните са още по източени и дръгливи. Тя ги посипва с почва в такъв случай, но при тях не може, защото сега са почнали още да поникват 😆 и ще се унищожават новите.
Аз ги държа на прозореца, купих си термометър и според него температура се движи 18-21 градуса.
Тагетисът, го киснете много бързо пониква така. Аз се чудя дали да сложа нов, че първият половина ми замина от сеч.

# 383
С разсада съм назад, но пък за сега са си ок. Домата го сея по 2 семки в кофичка от мляко пробита и още една за подложка.
Пипер ще сея в петък,  отпуск съм си взела Simple Smile Него във формичките с гнездата пак по 2 семки.. За сега имам - сладки и слабо люти рибки, люти дълги, семето е събирано от купешки чушки от Кауфланд, но вече 3-та година ги гледаме и ни харесват, местният сорт по-едър пипер, чорбаджийки и сиврия.. Нямам идея къде ще го садя всичко това не знамз.. Ако отложа малините за есента ще сея и на тяхното място, няма копам празни лехи я Simple Smile

# 384
Какво значи кръстосване?

# 385
Aз вчера пикирах капия, сиврия и два сорта люти чушлета. До няколко дни и доматите ще са за пикиране. Тазгодишната смес за разсади на Лидъл е много зле, добре че имам купена и друга.

# 386
Какво значи кръстосване?
Появата на първите същински листа над котиледоните.
Аз пикирам по-късно, като станат по-големи. Страх ме е да разсаждам миниатюрни растения.

# 387
  • Варна
Разсада домати мога ли през деня да го изкарвам навън на слънце? Около 10 градуса е в момента. Притеснява ме да не стане като със салатите, че нещо се издължиха сякаш и тия домати. Пък чак толкова топло в нас не е да му се невиди... на 21 градуса съм смъкнала термопомпата.

# 388
Морковче, във фурната, ако сложиш пръстта за 15-20мин. на 250градуса, но знай, че много мирише грозно. По-добре използвай МВ под капак на макс мощност.
Според мен тези гадинки са полезни и не ти правят проблем.
За сеченето патладжана ти е преполян. Засуши го и дръж на по-топло докато изсъхне. Изчисти опадалите и полей с фунгицид или 3%р-р на син камък.
внимавай със синия камък! Поливай само празното място, защото ще изгориш и останалите ти патладжани.
Ако не смееш с тези неща, просто пикирай останалия патладжан. Нищо че е малък.
И моя разсад не върви. Доматите се изчигулчиха. Капията я няма. Патладжана и той не е поникнал още.

# 389
Здравейте!
Нов съм във форума и в темата,но от известно време я следя(отначало неволно,а с времето стана волно Simple Smile ) и реших да се регистрирам все пак Simple Smile
Та "Добре заварил!" и успех и късмет на всички!

Общи условия

Активация на акаунт