(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 113
  • 801
  •   1
Отговори
# 360
Къде го държите? На слънчево място ли? Пластмасата здрава ли е след 2 години? Има ли миризма около него? Мисля да си купя и всяка информация ми е полезна.

# 361
  • Варна
И мен ме интересува. Една приятелка беше споменала, че са с него. Имало някакъв проблем с ваденето отдолу, ама какъв - не успя да ми обясни, че мъжът ѝ се занимавал.

# 362
  • Русе
Може да е трудно ваденето, защото най-отдолу се сплъстява и става като пластелин. Ние ползваме стар селски варел за отпадъци и за да използвам компоста трябва да обърна целия варел. Трудоемка работа си е… Simple Smile
Момичета, нещо интересно ми се случи.
Направих си бордолезов разтвор около 2%, за да напръскам овошките. Меден сулфат и гасена вар използвах както винаги. Знам и съотношението. Винаги ми се получава млечно син разтвор, много приятно нежно синьо. А сега… ЗЕЛЕНО. Не можах да схвана каква би била причината. Напръсках все пак, но съм притеснен защо се получи така. Някой измежду вас да е химик? Simple Smile

# 363
Не съм химик, но дали вместо меден сулфат да си сложил железен сулфат (зелен камък). Или друга гадория? Не го използвай за да не съсипеш овошките. Не знам къде безопасно може да го изхвърли.

# 364
Ники, най-вероятно медния сулфат е с примеси на железен сулфат. Нищо страшно няма. Железния сулфат е полезен при хлороза, при гъбни заболявания, разтворим е  във вода и се използва като воден разтвор за пръскане или като част от състава за белосване на дървета.

# 365
  • Русе
Ами пакетчето със син камък си е изцяло синьо. По нищо не се различава от предишните пакети, които съм ползвал. Железният сулфат има един зеленикав отенък още в сухо състояние. Тук такова нещо нямаше…
Наистина съм изумен. Питах всички съседи наоколо и никой не знае на какво се дължи. 😀

# 366
За компостера от Лидл - пластмасата е здрава. Не си е променила цвета или напукала след 2 год. Ние сме в планина и е студено. Слънцето е предимно сутрин. Когато капака е затворен не мирише.

# 367
  • Бургас
Днес се свързах с Доня. По някаква причина тя не може да влиза във форума. Приготвила е семена за доматите.
Телефона и е 0893231112. Има Вайбър и уатсап. Който иска семена да и пише до сряда, защото тогава ще може да изпрати.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 15:57 от radinna

# 368
Има ли начин да обеззаразя купешка почва😡? Днес забелязах, че има някакви гадинки и най-тъпото е, че вече съм използвала 3 такива чувала 😡

# 369
Най- безопасно е да я залееш с вряла вода. Да задържиш топлината за известно време, да просъхне достатъчно и тогава да използваш. Може да я печеш във фурната или да използваш химия за съответните вредители.

# 370
  • София
Зависи какви са гадинките и къде я ползваш. При мен в оранжерията какво ли не пълзи, ама не ми пречи.
Да се оплача, че семената от Недоволна и Доня им видях сметката. Едната отоплителна положка нещо се беше прецакала и нагряваше прекалено, дори кофичките за кисело мляко бяха се леко стопили и наклонили. Съответно всичко насадено там не никне изобщо, те просто са се сварили. Един вид съм стерилизирала почвата, но и семената. Много ме е яд, но така или иначе догодина няма вече да садя така вкъщи, а само в парника. Трябваше и тази година така, но важното е човек да се учи от грешките си.
Днес насадих грах. В неделя го бях накиснала и днес го насадих. Два реда Преладо, три реда Градински грах на Флориан и един ред Келведон уондър от лидл.
В неделя пикирах 40 корена домати, бяха много малки, обикновено по-късно ги пикирам, но бяха кръстосали и се надявам да дръпнат по-бързо така.

# 371
Кофти...
Аз тези дни ще сея, ще сложа малко повече семена и  ще имаш по няколко коренчета за проба. Но без оранжевия, не го харесвам.

# 372
  • София
Кофти...
Аз тези дни ще сея, ще сложа малко повече семена и  ще имаш по няколко коренчета за проба. Но без оранжевия, не го харесвам.
Аз също имам по някое семе останало от твоите и на Доня, ако ми остане време ще метна и от тях.
Ръгбито пък съвсем не му върви. Първото пакетче не изникна добре, след това котарака го изрови, второто пакетче го сварих.. Пикирах 11 коренчета, има още макс 10-тина и това ще му е на ръгбито, а исках да имам повече от него.

# 373
Ми за разсад съм я ползвала патладжаните са в такава почва, лютите чушки и те. Рибки доста поникнаха, а камбичките - не. Днес сложих 5 вида чушки и 2 вида домати преди да разбера, че има гадинки. След като видях я напръсках с разтвор на калиев перманганат.
Забелязах и мухлясване при патладжана, лютите чушлета и тагетесът и се чудих от каква може да е. Сега започнах да си мисля, че не е стока почвата. Имам и сечене при патладжана.
Последния пакет при отваряне забелязах като  мухъл и тогава се загледах и ги видях бели и къси колкото косъм тънки червейчета и още едни ситни кръгли имаше.

# 374
Мухлясването и сеченето са от много влага според мен.

Общи условия

Активация на акаунт