(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 087
  • 801
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Много упорити тия черита. Бях ви споделила, че моето за една нощ излезе и задмина баба Желязка, а пък е засадено 4 дни след нея. Моята работа обаче трудно ще върви. Бременна съм и онзи ден излезе, че съм с поскъсена шийка и трябва да почивам. Вчера от 7 до 14ч работих полулегнала, заболя ме врат, глава, всичко. Не издържах, излязох и направих 4 реда салати.

# 406
  • София
Честит празник и от мен момичета!
Didi_Bidi лека и успешна бременност! Пази се, щом е необходимо, но ако позволяват лекарите и не държат да лежиш само леко натоварване най-вероятно е ок. И тук да споделя, ако някой има нужда от съвети след раждането във връзка с кърмене съм насреща за познати безплатно Simple Smile
Аз и тази година ползвам торфа от лидл и съм много доволна. От агроаптеката взех първоначално друг пакет, още не ги бяха пуснали в лидл, но той си беше почти като пръстта от вкъщи, само си дадох парите.
Да се похваля тихичко, част от семената, които отписах поникнаха, но тези със стопените кофички не, явно зависи на коя подложка или къде точно са били, но пак е нещо. Единствено второто насяване на ръгбито със сигурност е дало фира целият пакет. Семената на Доня поникнаха, както и част от тези от Недоволна, от тях има и сортове черни и зелени домати Simple Smile
След като отметнахме домати, пипер, физалис, кажете какво предстои? Рано ли е за оранжерия да слагам според вас краставички и тиквички? Освен тагетис, какви други семена на цветя ще препоръчате? Мернах, че имам семена на рицин изпратени ми от някого, дали освен за украса върши някаква работа?

# 407
  • Русе
Честит празник, дами! Бъдете все така целеустремени, отдадени и мили! Весел празник Flowers Tulip

# 408
Ники, благодаря за пожеланията!
Честит празник, дами! Бъдете здрави и обичани!

Аз ще сея моркови и пащърнак тези дни.
Като цветя в градината освен тагетис и невен насях - имам пакетче с кауза от фондация "Искам бебе".
За рицина не знам. Сякаш имам спомен, че предпазва от нещо, но забравих от какво.
Диди , лека бременност. Пази се.

# 409
Лека бременност Диди!
Ники, благодаря за пожеланията!
Не ми се тръгва. Толкова е приятно тук. Кайсиите цъфтят, зюмбюли и нарциси също. Топло, приятно. Направи ми впечатление, че комарите са се появили.
Аз имам готов разсад тагегис. Невен не съм купила, дано имам саморасляци от минали години. Купих пакетче медоносни цветя. Мисля да го посея покрай зеленчуците.

# 410
Рицинът е много красиво растение, става огромно до два три метра. Но е много отровен, нали знаете. Уж пази от къртици, но според мен това е легенда.

# 411
Рицинът е много красиво растение, става огромно до два три метра. Но е много отровен, нали знаете. Уж пази от къртици, но според мен това е легенда.
Simple Smile не е легенда,но си е мое мнение и наблюдение и нямам абсолютни доказателства
според мен ефект има,но не може да се определи площта на действие като квадратни метри или првоъгълници,както и колко "отвратителна" е миризмата от корените на рицина за "нашите" къртици.За себе си съм убеден в ефективността му,но е степента й зависи от конкретните условия на терена.
Но на мен ми е интересна една посока на разсъждение и наблюдение и споделяне на мнения,която ми е трудно да формулирам,но най-общо казано е съобразяване на сеитбата и поникването,спрямо лунния календар.Имам предвид,ако някой има наблюдения в такава насока и в последващото развитие на растенията.
Смятам,че ще е интересно,а и полезно,ако някой има мнение и наблюдения.

# 412
Честит празник, дами! Глезени, гледани, обичани и необикновени ви пожелавам да сте!
Диди, честито и лека бременност желая!

И при баба ми трагичната тройка домати е взела, че се е събудила и са започнали и още да излизат. Сигурно дълбоко ги е заровила аз ги бях отписала почти 😁
Преди и след . Моите патладжани продължават да загиват от сеч и само в страната на черните. Не съм ги поливала почвата е суха. Кво искат и те не знаят 😠. Жената от агроаптека ми вика или са преполяти, или са на студено или на топло. По нейните думи през деня трябва да са на 22-23 градуса, вечер можело и на 15. Аз през деня не мога да им осигуря високи температури. Интересното е (да не викам и дявола), но те са на един прозорец черита и чушлета, но само този патладжан мре.
Айла, как отглеждаш физалисът? Стават ли много големи и буйни храсти?

# 413
Относно цветовете на доматите - т. н. "черни" в действителност са кафеникави и по-тъмни и вътре. Продават по хипермаркетите.
Най- тъмни са т. н. "сини" домати (не са патладжани 😃). Тази част от тях, която е огрява от слънцето, става почти черна, има и места с тъмно червено. От вътре са с нормален червен цвят. Май всички са дело на американски селекционер. Не знам да продават у нас семена от такива сортове. Купуват се от нета или се разменят семена с други хора. Аз имам един сорт с нормални по размер домати и едно чери, което явно не е много стабилно като сорт. Като цяло са по-късни. Ето как изглеждат.

Освен жълти и оранжеви домати (не съм във възторг от тях, месести са и нямат никаква кисела доматен жилка) има и зелени. Имам любим зелен сорт. Като узрее, люспата леко си променя цвета към жълто-кехлибарено, от вътре доматът е чисто зелен.

# 414
  • Варна
От всичко, което сях февруари, само репички виждам показали се. Лук и моркови нищо не виждам.

# 415
  • София
Честит празник, дами! Глезени, гледани, обичани и необикновени ви пожелавам да сте!
 Моите патладжани продължават да загиват от сеч и само в страната на черните. Не съм ги поливала почвата е суха. Кво искат и те не знаят 😠. Жената от агроаптека ми вика или са преполяти, или са на студено или на топло. По нейните думи през деня трябва да са на 22-23 градуса, вечер можело и на 15. Аз през деня не мога да им осигуря високи температури. Интересното е (да не викам и дявола), но те са на един прозорец черита и чушлета, но само този патладжан мре.
Айла, как отглеждаш физалисът? Стават ли много големи и буйни храсти?

Благодаря за поздравите на всички!
За паладжаните и доматите ми прави впечатление и че при вас земята е доста по-ниско от ръба на кутията. Това стимулира да се издължават растенията и е хубаво да е почти на нивото на горният ръб.
Физалиса първата година мноого късно стана и не порасна особено, миналата година оцеляха 2-3 храста, но си станаха доста големи. Примерно колкото мощно доматено растение некултучено. Но пак бях закъсняла и само няколко успяха да узреят. Този път имам надежда навреме да имам разсад и ще видя вече ако стане как точно трябва да се гледа и поддържа растението след това, защото предните години ги бях зарязала на самотек, защото беше ясно, че нищо няма да стане от тях.

# 416
  • София

Хайде на джоджена, любимият ми инвазивен враг. Казвайте ако някой иска, от ароматен сорт е (атински примерно)
Айла, аз ти пратих семената рицин, не е мит че предпазва от къртици. Голям труд положих да развъдя рицин след като видях БИОпрепарата срещу къртици, който е извлек от рицин Simple Smile)) колко е скъп! Със семената голям зор, също много скъпи ми излязоха, защото от няколко пакетчета не поникваше нищо. Обаче става такова красиво, пищно растение, че се отблагодари труда. И даде хиляда семена Simple Smile))

Но малко къртици си трябват! Ядат поповото прасе.
Предлагам семена рицин
Марко, тая работа с лунния календар много ми се искаше да я проуча, спазвах частично, но ако не е стриктен човек, не може да се проследи... на теб успех!

# 417
  • Русе
На закритата тераса в една саксия с някакво стайно растение изникна едно чушле още миналата есен. Явно като съм поливал и някак си от кухнята е попаднала семка. Не знам пипер ли е, люто ли е…не знам. Но не го и махнах. Дойде зимата, едва едва растеше. Издържа студовете и от месец насам расте бурно. А от седмица напуска цветове и имам първи завърз! Изглежда на пипер. Много ми се смеят вкъщи, но за мен това е някаква съдба без да го садиш и то зимно време да се развие такова хубаво растение. Ще го поливам и въпреки че саксията не е много голяма си се развива идеално засега. Наливам отвреме навреме малко прясно мляко от купешкото.

Само да кажа, че това може да излезе някакъв як сорт или хибрид, защото нощем на терасата пада под 10гр, зимно време дори и около 0та, слънчевото греене не е много заради сезона и въпреки това вече цъфти…

# 418
Не само цъфти, а е и вързало! Интересно кой го е опрашил на закритата тераса, защото е ясно, че не е домат и му трябва пчеличка, за да върже.
Ще е любопитно какви чушки ще излезнат, надявам се да споделиш.

# 419
Сорт Николай5 - да му пожелаем да е поне толкова вкусен колкото издържлив! Между другото, някои прекрасни сортове са се получили съвсем случайно и без необхидимтие усилия. Наскоро четох за една ябълка, която много харесвам и купувам от магазина (обаче сега ми излетя от главата как се нарича сорта) е изникнала на компостера на някаква жена, тя я оставила да порасте и така станало откритието.

Общи условия

Активация на акаунт