(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 080
  • 801
  •   1
Отговори
# 420
Като се разприказвахте за къртиците се сетих, че нашата се е активирала. Вчера като отидохме и имаше нови купчинки на фрезованото място.
За рицина не знаех, че ги прогонва, но до сега не ми е правила беля, а я има от край време.
Миналата година използвах 1-2 пъти химия при лозето и доматите след петдневния непрекъснат дъжд. И един път при пипера когато го разсадих. Тази година мисля да съм изцяло био. Ивам масло от нийм, калциевия органно меден препарат та Флорин99 и заешка тор на гранули. За лозето ще се доверя на Лактофол и неговия тор за лозя. Надявам се с тези неща, мляко, йод и сода да владея положението. Притесняват ме директните семена домат. Тази година те ще преобладанат и не съм сигурна за реколтата, но каквото такова.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 18:48 от morskibriz

# 421
Тя жената от агроаптека още миналата година ми каза, че почвата трябва да е до ръбчето. Аз оставям една фаланга,фаланга и половина място, за евентуално допълване с пръст. Нещо не смея да ги напълня до горе. Ще пробвам тези дни с новите черита.

# 422
Относно лунния календар моята информация не е кой знае колко обстойна и още по-малко достоверна.Имам някои идеи и съм склонен да вярвам в определено влияние,но доколко е или може да е достоверно не смея да се ангажирам.
Идеята ми е,че можем да си направим експеримент и който се навие да участва(даже и без да иска) да сподели мнение.Лично аз ще пробвам да направя нещо по въпроса,но няма да е стриктно,понеже на всички ни задачите и предизвикателствата ни са в повечко и градината е за удоволствие и свободно време Simple Smile
Та мисълта ми е(ще се опитам да е накратко,че много писане Simple Smile ) .Няма да е кратко,ама . . .
Моята информация най-общо се състои в теорията,че растения поникнали и развиващи се в началните си стадии при растяща луна и пълнолуние са с видимо по-добър хабитус и съответстващо плододаване в сравнение с растения развиващи се(в началните фази на растеж(покълнване,поникване)) при смаляваща се луна.
Примерно в момента луната е в пълнолуние и сега заложени семена ще поникнат при смаляваща се луна,което би трябвало да им доведе до "всичко надолу".Спечелих си хейт,бъдещ,май закъснях да спра с писането Simple Smile

# 423
Не знам дали за същото става въпрос. Една година съседка (лека и' пръст) ми каза, че когато луната е нарастваща, трябва да се сеят растения, които вървят нагоре (домати, пипер), а когато е намаляваща, такива, които растат надолу(картофи, моркови).
Пробвах тогава с разсада домати, но после не проследих развитието.
Мислех тази година да спазя, но трябваше да се забавя с разсада.
Имам още за сеене, трябва да пробвам и да не забравям да водя бележки.

# 424
Е,да нещо от този род е - в смисъл семена при растяща луна,разсаждане,пикиране,раздаждане на дръвчета при намаляваща.
Но никого не смея да ангажирам с мислите си Simple Smile

# 425
Зарибихте ме. Засадих картофите вчера, на пълнолуние ще видим какво ще вадим през май.
Нещо такова си спомням от детството за пилетата. Баба гледаше луната и насаждаше квачката според фазата, ама дали на нарастваща или на намаляваща, спомен нямам.
Имам въпрос малко не съвсем по темата. Ако замразя суроватка сега ще бъде ли годна за пръскане лятото?

# 426
Зарибихте ме. Засадих картофите вчера, на пълнолуние ще видим какво ще вадим през май.
Нещо такова си спомням от детството за пилетата. Баба гледаше луната и насаждаше квачката според фазата, ама дали на нарастваща или на намаляваща, спомен нямам.
Имам въпрос малко не съвсем по темата. Ако замразя суроватка сега ще бъде ли годна за пръскане лятото?
Най-вероятно картофи ще са през май,едва ли салам,луканка или бут,плешка Simple Smile

Та да кажа няколко думи относно тазгодишните ми експерименти - домати засяти през последните дни на януари и същите сортове(в смисъл от същите пакетчета) след 15-20 дни.Ами вторите са по-добре от първите,но почвата е различна(в смисъл,че за първите такава имах).
А краставици различни сортове засяти на 1.3. на 4.3. бяха поникнали на над 75% (при еднакви условия за всяка от партидите).
Ще видим "какво ще броим наесен",но първите домати си бяха тотално не навреме Simple Smile До няколко дни ще сея пак  и ще видя как ще са Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 22:28 от марко7

# 427
Скрит текст:
Най-вероятно картофи ще са през май,едва ли салам,луканка или бут,плешка Simple Smile

Нищо не се знае, ако са огладняли поповите прасета може да няма картофи, а мръвки в браздите.

# 428
То ако има мръвка, вместо картофи, пак добре. Сляпото куче миналата година на едното място ни мръвка, ни картоф ми беше оставило. 😃

В петък ще сея моркови, пащърнак, тъкмо ще съм по лунния календар.

# 429
Присетих се,че имаше питане за компостери.Имам този от кауфланд/лидъл 300 литра - не ми харесва.Имам и 1000 литра от практикер и съм доволен - вече втора година вадя от него,единствено трябва да се върже с телове,че се разпада там където "се кликват" частите му".300 литра за 40 лева - не бих го купил отново,по-добре 1000 литра ,но е за 130 лв,обаче.Ползвах и ускорители - без особено добро мнение(да отбележа,че компостирам клонки и клони от дървета и лози).Май въпроса е в червеите и внимавахте с ларвите на майския бръмбър(едни бели и свити на подкова) - не трябва да влизат при разсада,понеже прояждат коренчетата,ситото ги отсява,едри са.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 23:16 от марко7

# 430
  • София
Много интересно звучи това, което пишете за луната и фазите и и ще съм благодарна да споделите наблюденията си.
Аз обаче в момента сея и разсаждам, когато имам време. Няма как да се съобразявам и с луната. Един ден, ако почнем да оставаме да спим на къщата и да живеем там, може и да пробвам, но засега докато сме в апартамента и на работа тук, макар и половината време от вкъщи ще сея и садя, когато мога и когато успея да стигна до двора.
Утре имам преглед, но ме притеснява как е разсада. Беше топло тези дни и не знам колко време ще издържи без поливане. Този път специално ги пикирах по един домат в кофичка, за да има повече вода и ресурси, а и самият разсад е тъкмо кръстосал и почти не харчи вода, но все пак го мисля. Мога да отскоча сутринта до къщата, но ще ми е по-удобно да отида в петък. Най-вероятно утре ще го реша.
марко7 благодаря за информацията за компостера. Аз засега май няма да купувам. Имаме три броя направени просто от стара дървена дограма, по три прозореца сложени един върху друг рамките. Знам, че не е добре боята, но тя се олющи и я пообрах колкото успях с прахосмукачката. Същото направих и с рамките на прозорците с които сме сглобили вътрешната оранжерия за разсада. Сега си попръчах и пистолет с топъл въздух и ще се опитам на останалите първо да махна боята с него и тогава да ги правя на мини оранжирии.
А като стана дума за червеи, при нас докато си взимах пръст за разсада се занимавах с някакви червеи мутанти, почти като от Дюн Simple Smile
Малкият си беше с нормален размер, другият беше доста по-голям. Къртици имам предостатъчно, но не правят бели, освен да не изглежда като за списание двора. Поповите прасета ми отмъкнаха миналата година и картофите и бататите, поне зимата не съм ги мислила дали ще имат достатъчно храна Simple Smile
Скрит текст:

П.П Ще си поръчам утре кивите от палми.бг. Ако някой от София иска, мога да му поръчам и на него.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 23:42 от Aila

# 431
То и аз имах скроен компостер от дограма,но му прогни дървесината и се разпадна и някои стъкла се счупиха(не фатално).
Червените червеи не са проблем,но белите са фатални Simple Smile Имал съм заигравка с тях и съм ги изравял при проблемните корени(за краставици и домати говоря конкретно) тотална 0.Ларва на майския бръмбър е и помага за компоста.

# 432
Да се върнем в прогимназията в часовете по биология 😃. Какво общо имат червеите (невероятно полезни животинки, на които дължим плодородието на почвата) с разни подобно изглеждащи вредни гадини, които всъщност са насекоми в различен стадий на развитие?
За къртиците - докато копаех и обработвах миниатюрната зеленчукова градинка, редовно ровеха там. Никога не съм ги гонила, защото са полезни хищници, за много години не съм видяла попово прасе. Но откакто спрях да копая, предпочитат останалата част на двора и не припарват до градинката.

# 433
  • Русе
А според вас дали пълнолунието няма този тайнствен положителен ефект заради самата светлина?
Това го казвам чисто интуитивно, но навън си е едно такова светличко, разсада на Рибки ми блести от Луната и сякаш се радва. В последните 3 дни рязко нарастна с още една двойка листа. И вече има 3 двойки.

# 434
Е,то аз май с тия си мисли и с тая лунна тематика пак ще трябва да мина в режим четене Simple Smile Ами то пълнолунието вдига с десетици метра нивото на океана,та колко му е да влияе на растежа Simple Smile
За мен връзка има и логика има,но спирам с провокациите и ще се радвам да чуя мнения и наблюдения.Не са малко нещата от живота,които са съпоставени според 28 дневния цикъл.А и ако се вземе предвид,че за година се получава разминаване в датите от 24-26 дни.Нормално ми се струва мнение от сорта "ами миналогодишните домати бяха и се развиваха много по-добре от тазгодишните",въпреки,че са от едно и също пакетче.Луна,Земя кой когато иска и когато му е възможно да сее,още повече,че има възможност за подгряване и доосветяване.
Стискам палци за успех на всички в растениевъството,вероятно няма да мога да коментирам и участвам в темата в близките 4-5 дни.Ако има въпроси или с нещо да помогна - след понеделник.Успех!

Общи условия

Активация на акаунт