(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 098
  • 801
  •   1
Отговори
# 450
Аз миналата година нали следих фазата на луната и тази също. Ами не мисля, че моя разсад е по-хубав от вашите. Дори напротив черитата всеки ден образно казано им се моля, патладжаните умират. Нито ги поливам, а всеки ден има жертви🤦‍♀️ Какво искат и аз не знам вече 🤷‍♀️
Миналата година пък положението почти със всички зеленчуците беше трагично. Баща ми като ги сади обаче не знам каква луна е хванал 😂 може и това да е дало отражение.
Светла, какво сложи в понеделник? И аз, но нищо поникнало нямам още😒.
Лора и Халил някой ги харесваше тук имат вече канал в Ютюб. В това видео показват кой лунен календар ползват те, но те всичко правят по него. Сеят, садят, пленят, косят по луната, но това ми се вижда непосилно за работещ човек.
https://youtu.be/uPLk30sc_mI

# 451
  • Перник
...
Светла, какво сложи в понеделник? И аз, но нищо поникнало нямам още😒.
...

Домати, краставици, тиквички, пипер, чубрица, мащерка, патладжан. Но до вчера им беше доста сухо май - пръсках с пулверизатор като ги засях и после всяка вечер, че нямам време през другото време, но са до южен прозорец. Снощи измислих иновация - напълних подложките с вода - наложи се да доливам по 2-3 пъти, веднага я поемаше почвата, отделно от това пак си ги пръскам, и мисля, че така ще си имат достатъчно влага семенцата.

# 452
Е то оставаше и хороскоп да им направя на доматите. Според мен прогнозата за времето помага повече.

# 453
Разсмя ме с този хороскоп. При толкова много грижи не бих се изненадала. Онези календари на Мария Тун (или нещо от сорта) на какво се основават?

# 454
Морковелка, как така не знаеш какво иска разсада против сеченето? Има толкова информация в интернет, елементарно е. Не ти ли е жал за труда и средствата, които си вложила...

# 455
Ефи, разсмя ме в най- подходящия момент. Благодаря.
Морковче, не пикира ли патладжана?

# 456
  • София
Радвам се че съм помогнала с фитолампите. Аз имам поне 6-7 броя, но тази година 5-те си седят монтирани на етажерката на село, която не ползвам. Вкъщи само в спалнята, която е северна и на първи етаж в блок, съм им включила една лампа. Тоест от над 7 лампи ползвам само една. Но отдавна занесох повечето неща на село и мисля, че там светлината в оранжерията макар деня да е къс все още им е повече, отколкото в апартамента, та дори и с фитолампи.
В сряда ходих да нагледам разсада, че му се притеснявах пикараният да не  изсъхне. За нищо се разходих, защото си беше все още даже преполят от пикирането. Успях да пикирам малко патладжан и още 20-тина корена домати.
Повечето от доматите на Недоволна поникнаха тук, тези стопените кофички не, днес съм решила да нахвърлям отново семената на изчанчените сортове домати, които бях насадила.
Всичко друго ми е изникнало, без лютият пипер Унгарски вакс хот, но там семената са стари, както и тагетиса имам буквално 2-3 семена изникнали.
Пикираният разсад уикенда само за 3-4 дни ми се струва, че е дръпнал, но може и така ди ги виждам нещата.
Ето снимки на доматите, на пипера и на патладжаните в оранжерията:
Пикираните домати, част :

Пипера почва да кръстоства:

Скрит текст:

Патладжани, не знам защо жълтеят на снимката, реално наживо са си доста зеленички.

Червен босилек разсад има и зелен. И него нагъсто пак съм го насяла, но с физалиса съм прекалила. Но миналите години не поникваха и сега се застраховах. Трябва да ги прередя, но все ми е жал.

П.П Само да допълня, че от алито си поръчах още два термометъра на 27-ми февруари и туку що ми ги доставиха с куриер!

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 14:56 от Aila

# 457
  • Варна
Момичета, тоя домат ако продължава да се издължава, да го преместя ли в по-дълбоки гнезда?

# 458
Задължително ги пресади по-дълбоко. До първите същински листа.

# 459
Срещу издържаването, освен пресаждане и повече светлина. И обикновени лед крушки със студена светлина (5000 - 6500 келвина) вършат работа. И пестеливо поливане.

# 460
  • Варна
Задължително ги пресади по-дълбоко. До първите същински листа.
на кое му се викат същински? Стои си още на двете листенца първоначалните. Иначе от светлина не могат да се оплачат, по цял ден са на светъл прозорец, скоро не е било мрачно.

# 461
Морковелка, как така не знаеш какво иска разсада против сеченето? Има толкова информация в интернет, елементарно е. Не ти ли е жал за труда и средствата, които си вложила...
Еми яд ме е, даже щях да ви питам късно ли е да сложа нови семена.
Аз не мога да разбера от къде идва проблемът при този патладжан. Почвата му е суха на едно място бяха със всички други неща, а само той загива. Не са на топло не са и на студено. Снощи го преместих днес пак имаше нападали.
Отделно забелязвам, че рибките започват да кръстосват, а при патладжана няма никакви признаци. Не съм го пикирала те са си на 2 листа. Имам съмнения, че няма да понесе такава манипулация те са много крехки.Дето вика жената от агроаптека те още нямат обособени корени.
А и нали ви казвам в една кутия са с еднаква почва, но само черния загива, а Тсаконики още не.

# 462
Диди, първите две листенца са котиледони. Те не са същински листа. Когато кръстоса т.е. излезат следващите две те са истински. Може да пикираш на 4 истински. До тогава премести на по хладно и засуши. Може да добавиш пръст, ако има място.

# 463
Посях си доматите. Скромна съм - 1 чери и 6 нормални, но пък с доста цветове (червен, черен, зелен и син).

# 464
Aila, моите домати са същите по размер, но аз сея директно в кофичка от мляко по две семки и спестява пикирането..
Днес се смляхме от копаене, такава тлъста трева беше превзела ягоди и лук, че страх ме обзе.. Ръчках с ножка покрай корените на ягодите да развъртя корените на плевел.. Остана ми 1/2 от цветната градина, най-приятната част Simple Smile
Започнахме с рязането на асми и дървета в четвъртък.., но като знам миналата година колко клонак изрязахме от 10г неписани дървета и лози.., тази си е направо песен

Общи условия

Активация на акаунт