(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 100
  • 801
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Вече почвам са си мисля че като седят на прозореца прегряват...ама пък нали светлина искат. Иначе не бяха преполяти. С една лейка ги поливам на тънка струйка по малко, даже вчера не съм ги поливала, че нали гледам да лежа.

# 466
Бебетата само с котиледони не ми е ясно защо трябва да се поливат всеки ден или през ден. Освен ако не ги пече яко слънце, което да изпарява водата.

# 467
  • Варна
Не знам, като видя суха почвата и навлажнявам по малко.

# 468
Почвата не се гледа, а се пипа. Така лесно се разбира, ако е изсъхнала, въпреки че може да е само на повърхността. Единствено трябва да се внимава, ако са в торф, защото ако пресъхне, много трудно поема вода и става лошо.
В къщи слънце почти не влиза и аз преди пикиране доста рядко овлажнява много леко с пулверизатора. След пикиране (трябва поливане) поне седмица си имат вода, при това в повече.

# 469
  • Варна
Торфен субстрат за разсад на Лактофол ползвам.

# 470
Прекопахме сидератите, само ръж беше останала другите изчезнаха зимата. Почвата беше супермека, с кеф направих тая гимнастичка, слънчице, птиченца, и катеричка мина, пихме по една бира с мезенце навън. Няколко глави лук отидоха зян, останки от миналия сезон, но ги е хванал мраз и са омекнали, иначе перата нормални. ММ ги изхвърли, спасих само няколко и ги върнах в лехата защото перата си им растат, но той няма търпение да сади нови неща Rolling Eyes Много градинари - хилава реколта, важното е да се отчита дейност Satisfied Догодина той иска вместо сидерати зимата да слага някаква реколта, но още няма идея каква. Ех ако можеше да насадим идеи Rolling Eyes

И тунелчето е готово, не знам какво ще се слага в него, ММ каза спанак, аз мисля че е излишно, защото спанак расте спокойно на открито, тепърва ще спорим 😁 Засега е сложено само да затопли земята отдолу. В оранжерията е 23С днес, предполагам и в тунелчето ще става толкова, но се чудя дали ще влизат охлюви да гризат там. А и нощем температурите падат доста. Аз си представях марулки, но той вече ги е сложил в оранжерията, тамън са се показали на повърхността, около две седмици отне да покълнат. Иначе тая леха е за домати, може би патладжан, но за тях ми се вижда рано, трябва да погледна пакетчетата семенца кое може да се гледа навън. Краставици също ще се гледат навън, защото в оранжерията им е много жега, но се опасявам ако са в тунелчето да не щукнат твърде бързо. Сложна чуденка.

Бобът мухляса Worried Не знам защо го е оставил така на повърхността, според мен това е грешката, освен че беше увит в найлон без дупки. Сигурно в някое списание е пишело Rolling Eyes Иначе съм много доволна от тарелките от месо от супермаркета, идеални Hug

Хвърлях недоразреден разтвор от кокоши тор тези дни и май попарих новопоникналата коприва. Гледам че е на едни бежови петна, надявам се да е от тора, не някаква зараза. По други растения няма, мисля че е изгорена защото са млади листа, ще видим как ще расте. Близо е до зеленчука, дано не са гъбички някакви Open Mouth

# 471
Не съм виждала болна коприва, а не че няма гадни гъби при мене. Най-вероятно е пострадала от преторяване. То може да убие всяко растение по-успешно и от най-гадните патогени.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 18:52 от Недоволна

# 472
Моя разсад не расте. Стой си на котиледони, ни се удължава, ни кръстосва. Днес мислех да го полея с малко тор, но..... забравих и пак полях само с вода. Патладжана никакъв го няма. Ще го чакам още седмица и ще слагам нови семена.
Ефи, не знам къде си, но за краставици според мен е твърде рано дори под найлон вън. Сложи си разсад 2-3-4 седмици преди да го изнесеш вън. Ти си знаеш кога е безопасно за краставици вън. Те са тиквови и са топлолюбиви. Искат по- топла почва за да растат и не много ниски нощни температури.

# 473
  • София
Аз съм обещала разсад на комшийка, но тя се оказа, че много държи и иска черита, а аз ги съкратих на два сорта тази година. Съответно днес взех и насадих и оражево и индиго и розово чери да има.
Отделно си поръчах 6 сорта супер сладка царевица, ще видим къде ще я садя. Както и още пипер, хем вече имам според мен предостатъчно. Добре че всички вкъщи отдавна са ми свикнали и не се впечатляват. Все пак работя, изкарвам пари, мога да си реша за какво ще ги харча.
Другите ми поръчки са за ремонти и за къщата - електрическо ренде, оберфреза, пистолет за горещ въздух и тн.
За осми март си взех и една рокля, да не се обърка гугъл, че съм мъж строителен майстор или земевладелец Simple Smile
При мен със сигурност ще останат в кофите от маслини патладжани за пикиране след като си пикирам за мен, ако някой иска мога  да му ги дам. Надявам се тази седмица която идва да поприключа с пикирането.
morskibriz при мен така беше разсада първата година, изобщо не мърдаше. За мен беше от смотаната почва, която ползвах. С наторяване го добутах поне мъничко да порасне и след насаждането в двора дръпна, но мъжът ми като гледаше едва подаващите се от земята домати беше убеден, че ние реколта няма да имаме.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 19:43 от Aila

# 474
Моя разсад не расте. Стой си на котиледони, ни се удължава, ни кръстосва. Днес мислех да го полея с малко тор, но..... забравих и пак полях само с вода. Патладжана никакъв го няма. Ще го чакам още седмица и ще слагам нови семена.
Ефи, не знам къде си, но за краставици според мен е твърде рано дори под найлон вън. Сложи си разсад 2-3-4 седмици преди да го изнесеш вън. Ти си знаеш кога е безопасно за краставици вън. Те са тиквови и са топлолюбиви. Искат по- топла почва за да растат и не много ниски нощни температури.
В какво си ги сяра? Да не е някой скапан евтин субстрат? Ако е така, пробвай с много малко тор за начало, да не ги изгориш.
Не вярвам да ги държиш в това топло време на много студено, така че остава калпавата почва.

# 475
На студено ги държа, но не мисля, че е чак толкова студено че да не растат.През деня е много слънчево и топло, но нощем си е доста студено явно.  Преместих ги в кухнята и част от тях полях с тор. Купила съм си малко пакетче тор за разсад. Пръстта ми е от миналата година, не би трябвало да е от нея. И домата които насях с пипера не върви. Този, които пръсна ММ е по-добър.  Патладжана изобщо го няма. Дините и пъпеша се показаха. Дано поне те вървят добре. Батата също е ок. Макар, че е един, ще има достатъчно филизи.
Айла, ако си сигурна, че ще ти остане патладжан да не сея нов?
А, ММ също се сдоби с оберфреза преди дни.

# 476
А, ако са в неотопляемо помещение, трудно ще дръпнат. Слънцето топли за кратко въздуха, но стени, под и таван са студени.
В такъв случай ще тръгнат, но просто по-бавно и изобщо не съм сигурна, че торенето в такива условия ще е полезно.

# 477
И моята заплата като на Aila отива по къщата. Ама за 8 март две рокли си взех, мъжът ми се шегува, че и гуми ми е купил... Ама тя колата мен вози та ще ги приема като подарък.
Поникнаха репичките и марулите. Имам от есенните още две в парника. Морковите все още ги чакам. Преди час пикирах 7 бр. Аленото сърце на Пловдивския институт, 12 бр. Трапезица и 12 бр. Идеал. В момента никне ръгбито.  Ще пикирам поетапно, но и трябва да ги разделя та е сложно едните са с клечки за зъби в чашките, на другите в тарелките съм сложила надписи.
Патладжана поникна, реших да пробвам на пакетчето пишеше, март 23 та нямах надежди, но ще го бъде. За дини и пъпеши мисля, че е рано, но в началото на април мисля да изкарам две краставици и две тиквички за проба едните в парника, другите навън под бутилка. До Гергьовден падат слани.

# 478
А, ако са в неотопляемо помещение, трудно ще дръпнат. Слънцето топли за кратко въздуха, но стени, под и таван са студени.
В такъв случай ще тръгнат, но просто по-бавно и изобщо не съм сигурна, че торенето в такива условия ще е полезно.
Преместих ги в кухнята на топло.
Замислих се къде ми отива заплата и го докарах до сметки, бензин и семена. Дори за осми март не си купих нищо.
Добре, че ММ ми е купил седем корена рози.Yum
Скрит текст:
Нещо ми е ревливо, много ми липсват синовете..... единия го чувам чат пат, щото си е мъж и все ми обяснява колко е зает, но е добре.....Другия, няма как до чуя и видя.......... До днес не мога да проумея кок се случи ....
опс. Дините и пъпешите миналата година сложих доста рано в градината под бутилка от мин. вода. Бяха чудни, махнах бутилката чак през юни. Тази година пак така ще ти засадя.
мислите би че това ще върши работа https://bg.soldius.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%8 … y_rf17_v4aclOD4Ro

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 20:54 от morskibriz

# 479
Може ли са се поливат с тор преди да са кръстосали? Миналата година жената от агроаптека ми викаше, че трябва да са кръстосали и чак тогава да ползвам тор. Аз от една седмица се чудя дали да не полея патладжана с Рутмос, но не смея😒.
Иначе днес видях, че доматите, които насадих в понеделник всички са ми поникнали. Само от  оранжевото чери са тук-там дано повече да поникнат.
От чушките няма нищо още.
Късно ли е за разсад батат да се прави? Само забравям да купя и вече май няма смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт