(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 106
  • 801
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ефи, не косите ли, преди да разкопаете сидератите? Брат ми от 2-3 г също сее ръж за сидерат, нищо,че практикува конвенционално земеделие. Коси два пъти и после оре.
При мен доматите се източиха за ден само, дори под лампата. Четох, че след поникването трябва да се поставят на светло, но Т да се намали на 18° през деня и 12° нощем за 3-4 дни, за да се стимулират корените. Изнесох ги в коридора на блока, на 19° са. На 100% ми изникнаха Биволско сърце и Идеал от Тревясалата ферма, чери Аля от ИЗК Марица и тези от комшийката. Сан Марцано, от близо 30 семена излязоха 2-3, уж италиански семена. Всичко на 23-24°С.
Но е голямо предимство, ако разсадът се сложи в оранжерия, защото цял ден се осветява, а не в къщи, но тази година няма къде.

Пиперът днес се е наредил, Капия и Рибки пак от Тр.ферма, бял пипер Стряма от ИЗК.
Цяло сандъче с над 50 бр заложих с Ивайловска капия на Ивесто, викам хайде да подкрепя бизнеса от родния си край, засега са ну-ла Simple Smile Същото и бял пипер Хало. Чудя се дали да вземам нови семена или да си докупя разсад.

Патладжаните още ги няма, два сорта са. От подправките тръгна босилекът и риган (много минатюрнен), чубрицата и розмарина и няма още.
И ние бяхме днес на строежа, но времето се развали.  Посадих шест корен малини в кофи. Успях да разкарам около десет колички пръст от купчината, и заваля.
Исках да направя тунел на посятите преди две седмици маркови, магданоз, копър, репи и спанак, но в строителния магазин ме "застреляха" със сума от 40 лв за найлон 10х2 м, ще взема от друго място.

morskibriz, изпращам ти положителна енергия! Дано скоро пекне слънчице и да ти се оправи настроението.
Тези мотички ги обсъждаха във ФБ, че за нищо не стават. По-добре плоскорез.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 23:04 от sofyia

# 481
Добра вечер, и аз като вас днес леко си нагледах разсада и запълних дупките. Повод за гордост нямам, но времето е пред нас. Отказах се да чакам Стрямата и отидох да си потърся алтернатива. Вкъщи се изненадох неприятно от комичното количество семки в пакетчетата пипер. Не съм чак толкова ненаситна, но потръскайте пакетчетата и преценете колко бройки да си купувате.
Купихме си някаква нечовешки вкусна салата от Била, от Италия, Джентилина. Веднага си купих едно пакетче семена от нея. Уж и в две тарелки семена на цветя сложих, да видим.
Кураж на всички, ще се улисаме и избутаме времето, няма страшно.

# 482
Аз се имам за доста опитна, от много години гледам градина. Имаме условия, време, южна остъклена тераса и топъл парник. И все пак си купувам разсад за пипер от познати професионалисти, не ме е срам Grinning така че не се ядосвайте, ако не става, след един-два месеца ще има разсад по пазарите. Като му сметна отоплението и осветлението и пръстта и семената, и черните нокти... Сега и мушички и белокрилки като завъдят неизменно...

# 483
Хич не ме е срам да си купя разсад. Проблема е друг. Не познавам професионалисти, а бабите на пазара лъжат. Казвам го от опит. Свекърва ми гледа, но ни е казала, че не и се занимава да гледа и за нас защото става много. Гледам го винаги в кухнята до едно време и после в южния коридор, но явно този път нещо не е както трябва. Може би го преместих прекалено рано.

# 484
Ситен разсад при нас не се намира, но понякога купувам отраснали растения, 20см, обаче продават само няколко стандартни сорта, доста скучновато.
Ефи, не косите ли, преди да разкопаете сидератите?
E то нямаше какво да се коси, 15см някъде, на снимката се вижда. Аз очаквах че ще е до колене като е житно, но явно му трябва още време да стигне пълен размер, на пакета пишеше есенни, а ги насадихме в началото на зимата, вероятно затова. А и нали май смисълът е да влезе в почвата като допълнителен органичен материал, едни мекички листа бяха, идеални, без клечки. Само обърнах буците и сега е на една педя под земята, отгоре разрохано с гребло е готово за новия сезон Hug

# 485
  • София
Аз купувах първата година пипер и малко домати, но както пишат и другите няма много разнообразие и отделно не ми излиза по-евтино със сигурност. А и ми харесва усещането да си започнал от семчица и накрая да береш плодове.
Кога се режат розите? Време ли им е, да отметна и това, като отида до къщата след малко?
Ефибуш, браво за сидератите, все още не съм стигнала да пробвам и това, но ще опитам може би есента. Ние фрезоваме есенно време след като изчистим двора и сега даже на места вече съм насадила някои неща, грах, спанак, почвата е ок. Където е празно предполагам, че преди да почнем да опъваме капковото и да садя домати и чушки примерно мъжът ми отново ще фрезова. 4-та година обаче си минаваме само с наша бензинова фреза, тоест не се оре дълбоко, а преди това си беше полянка.

# 486
И в Германия е като в Холандия, разсадът за зеленчуци е ограничен откъм сортове, пък и скъп. Купувам понякога единични неща за да опитам някоя нова култура дали ще хареса нашето място, но до там. Има градинарски групи, в които хоби градинари продават или разменят произведен от тях разсад, но пак сортовете не са това, което искам. И аз харесвам процеса от семчица до реколта. Съзидателен, благороден процес, създаване на живот. Носи ми страхотни емоции и удоволствие.
Една година точно лошата пръст беше проблемът за бавно растящ разсад. С преместване на растенията в градината нещата потръгнаха, но доста се ядосвах.
Във Фейсбук има професионални градинари, продаващи разсад в Бг, цените ми се струват разумни, сравнявайки с тези тук. Но следя няколко такива екземпляри, публикуващи редовно процеса от семка до готова продукция. То е едно постоянно пръскане, подхранване, торене, обеззаразяване... Толкова химия се излива...
Аз днес продължавам с пикирането на доматите и още малко останали чушки. Пикирането на доматите малко съм го подранила, затова пипам много внимателно, но сега имам време, следващата дупка в програмата ми е далече.

# 487
  • София
Видях вече оферти за разсад във ФБ, около 1.20 лв за тази година, при минимум 30 корена. Ами доста си е, при положение, че на едни 200 м2 ще ми трябват грубо поне 50-60 корена домати, 100-130 пипер, 10-15 патладжан, Грубо 250 лв за разсад ми се виждат много. Дано го овардя де, защото с комшийките сме си обещали размяна на сортове и видове, а ми е неудобно само да взимам Simple Smile Но не го започнах, за да спестя, удоволствие ми е.
Не слагам в сметката всички останали растения, които се сеят по-късно и поникват бързо - краставици, зелен фасул, царевица, тикви.
Заедно с другите съм сложила и пащърнак, но го няма още и него. Знам, че се сее директно, но излиза трудно и така реших да пробвам. От три броя батат, положен в почва на 1.03, единият е загнил и го изхвърлих. Другите два са тръгнали леко, преместих ли в чашки с вода, ще видим, закъснях ги.
Aila, режи си розите смело, те вече са тръгнали в нашия район.
Първите ми пролетни цветенца:

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 10:49 от sofyia

# 488
На моя разсад му е било студено. За една нощ домата е кръстосал. Надявам се и пипера да потръгне.
Абсолютно удоволствие е да гледам как расте и се развива, а някъде по сред лято пълня касетките с реколта.
Много скъп тази година...... кой знае и зеленчуците какви цени ще са.

# 489
На мен ми се появиша мушички при разсадите. Напръсках със сапунен разтвор. Някакви съвети как да се справя с тях? Четох за кибритени клечки в почвата, но дали ще е ок за разсадчетата?

# 490
На мен ми се появиша мушички при разсадите. Напръсках със сапунен разтвор. Някакви съвети как да се справя с тях? Четох за кибритени клечки в почвата, но дали ще е ок за разсадчетата?
Ако са миниатюрни черни, най-вероятно е от много влага и преполиване и тези май са безвредни за растенията.
За купен разсад - не са само парите и не винаги отговарящите сортове. Внасяла съм в градината с купен разсад както белокрилки, така и болести. А и се развиват в моите екстремни условия по-зле от моя разсад.

# 491
И моята градинка почна да се пълни с цвят, след новогодишните кокичета и здравец. И при мен снимките сами се обърнаха...

Розите изрязах преди десетина дни. Покараха доста нови листа, не очаквам нещо да ги притесни.
Отивам да садя ягоди, че два дни вече вадя от старо място - местя ги и прочиствам. Голяма досада 🙄
И салатки ще сложа.
Какво мога да сложа за разсад в тарелки, освен пипер и домати? Нещо, което лесно ще се разплита после?

# 492
Видях вече оферти за разсад във ФБ, около 1.20 лв за тази година, при минимум 30 корена. Ами доста си е, при положение, че на едни 200 м2 ще ми трябват грубо поне 50-60 корена домати, 100-130 пипер, 10-15 патладжан, Грубо 250 лв за разсад ми се виждат много. ......
Може сигурно и на по-висока цена да ги видиш през март, дори през април. Миналата година май месец бяха по 10-15 стотинки. Взехме си за една леха по 10 стотинки за брой перфектен сорт - едри, здрави, силни. Хората имат няколко огромни парника, произвеждат и продават на пазара, имам им доверие.

# 493
Хората, от които купих много хубав разсад миналата година писаха в facebook, че вече са свършили разсада за някои сортове като ръгби. Дано моят да оцелее. Осъзнавам, че съм прекалила при слагането и в някои контейнерчета поникнаха по 3-4 корена домати. Сега смятам да ги преместя.

# 494
Аз докупувам пипер само и то от конкретен продавач. В Бургас на Краснодар има едно семейство, което с това се занимава. Ами като не стана моя отвам при тях.

Общи условия

Активация на акаунт