(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 141
  • 801
  •   1
Отговори
# 495
Вчера бяхме в градината и като се прибрах в апартамента директно се съблакох още в коридора и влязах в банята да се изкъпя, защото бях мокра от дъжда. После мушнах дрехите в пералнята. Но днес на обяд гледам там, където захвърлих за малко дрехите нещо черничко, като люспа и го погледнах с лупата по-внимателно и какво да видя - кърлеж. Не беше от най-малките, но като нищо бих го помислила за някакво друго боклуче. Интересно, че преди да го забележа бях минала с прахосмукачка целия апартамент и не знам как не съм го хванала с нея. Понеже това е втория кърлеж, който виждам в рамките на три седмици, започвам да си мисля, че на двора да се поразвъдили прекалено много покрай селските котки, кучета, златки и т.н. А може би просто сега са супер активни и за това така се случва. Допускам, че може да сме го внесли и по други начини, защото и в София гъмжи от кърлежи. Но започнаха да ми минават мисли да напръскам с нещо. Не искам обаче да убивам всичко живо и много се колебая. Държа да отбележа, че в градината влизам с репелент, дори вчера се бях понапръскала. Споделете своя опит, за да ми помогнете да взема решение, моля.

# 496
  • София
Днес отскочих до къщата, но само за 5 часа. Половината от времето си говорих със съседки, пих кафе или наливах вода, тъй като при нас е спряна все още и нямаше достатъчно за разсада. После се мъчих да сковавам малките оранжерийки от прозорци, тъй като половинката е болен и не дойде. След това се оказа ,че няма как да включа още отоплителни подложки и ходих да купувам разклонител и изобщо не остана време за розите. Успях да пикирам няколко корена физалис, както и няколко корена домати Меделина. Дано сработи новата постановка, тъй като за нея нямам термостат и съм я вързала да се включва с другият, който мери обаче на друго място. Иначе тази нощ в оранжерията температурата е била едва 0.5 градуса, под стъклата минимума е бил 17 градуса. Доста са дръпнали нещата, явно им допада да е минимум 17 градуса и през деня по над 35 градуса. Както и София писа и светлината и без допълнително осветяване в оранжерията е повече, дори и със засенчващата мрежа, която не махам целогодишно, защото си е разправия, хваната е с ленти.
Единият сорт патладжан, но не стигнах днес да го пикирам.

Пикираните домати  и другите за пикиране, но няма кога...:

Пипера:

Новата ми скована от мен Simple Smile оранжерия .

# 497
Момичета, гледам разсадът е с поизгоряли в края първи листенца(кометоди ли се казваха) да ги поскрия от слънце или да им увелича водата? Като се има предвид и малките мушички...

# 498
Скрит текст:
Момичета, гледам разсадът е с поизгоряли в края първи листенца(кометоди ли се казваха) да ги поскрия от слънце или да им увелича водата? Като се има предвид и малките мушички...
Котиледони Smile

По-добре ги премести да не са на директно слънце или засенчи с тънко перде.

# 499
Ха добър вечер, този уикенд не беше особено ползвотворен, но имало уикенди и за почивка твърдят някои Simple Smile
Сложих разсада пипер, но имам още два сорта, чиито семена бях забравила в апартамента .. единият ще насея утре, а другият ще чака до следващата седмица
Имаше ураганен вятър тази нощ и гасна и тока, стана изведнъж студено, сега на Т под 5 градуса да копая .. чак толкова не съм закъсняла нали..
Не знам дали не избързах с махането на тунела над марулите, чесъна и репичките...Но марулите имаха прогорено, а репичките са израстли само на листа
Разсада го оставих в хола на къщата - слънце влиза от три посоки , дръпнах пердетата, в събота в 10ч като отидохме беше 19 градуса в помещението

Купувайте си скъпи коли, яхти и луксозни стоки, докато сте млади и глупави, след това всички пари отиват за разсад Simple Smile
При нас  доходите на ММ отиват за благоустрояване на новия обект и е нещо страшно .. Да не казвам колко пари дадохме да изнесем отпадъците, а през една улица от нас новите собственици изнасят всякакви мизерии до контейнера и са оформили вече сметище ...Оплаках се

# 500
Добро утро!
Голям студ, тази нощ, замръзнала ни е водата от слънчевия бойлер. дано няма поражение по тръбите.
А доматите са полудели, някой са изкарали по още едно листенце. Добре че ги прибрах. Пипера си е все така и този с тор и този без тор.
Скаридка, за боклуците подаваш сигнал в общината, не в селското кметство. Повярвай ми веднага ще реагират и никой няма и да помисли след това за не регламентирано сметище.

# 501
  • Варна
Искам да ви покажа малко снимки на клетия ми разсад, да видите точно как изглежда и той и почвата и позицията и да ми кажете къде греша
Скрит текст:

# 502
Didi,  на пръв поглед светлината им е малко - издължени, хилавички и изкривени към прозореца.
 Нека всяка табла е на първа линия до прозореца, дръпни пердето и периодично върти таблите различни растения да са до сами прозореца
Толкова малки растения не искат ежедневно поливане. След като избият растенията аз не поливам отгоре, а само в таблите, които съм сложила под формичките..
 И провери дали формичките са били пробити фабрично отдолу, защото ММ миналата година беше купил дефектна от Практикер и после дупчих 48 гнезда с шилото
Тази година една друга "реколта" ти е по-важна Simple Smile , лежи си и си гледай бременността, после години наред ще градинарстваш

# 503
  • Варна
скаридка Two Hearts благодаря ти. На мен пък все ми се струва, че даже може много да ги напича, понеже е южен прозорец. В момента на снимката слънцето не е стигнало още до там. Иначе ги въртя уж, ама трябва явно да измисля как да са на една линия. Странното за мен е, че сякаш точно тия, които са най-близо до прозореца изглеждат най-зле. Иначе поливам само като почвата е суха като пробвам с пръст навътре. Ще видя сега дъната и ще слагам вече само в чинийките. Благодаря още веднъж!

# 504
При черитата гледам, че се развива мухъл 😠😡😤. И в двете саксийки,  какво да направя ? Те са бебета току-що поникнали

# 505
Градинарки, събирам мнения за два вида цветя
- аубриета https://www.gradina-darina.com/?s=%D0%B0%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8 … post_type=product
- флокс https://www.gradina-darina.com/?s=%D1%84%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%81 … post_type=product

За първи път имам градина с много камъни Simple Smile и си оформих разни алпинеуми под дървета, край дървета, даже имам и две "подпорни" стени от камъни.
Никога не съм гледала и двете, очите ми винаги са оставали във флокса на съседката по една каменна стена, но той цъфти за кратко..Аубриетата я дават за по-дълго, но нямам преки наблюдения
Ако някоя от вас гледа тези цветя, моля да сподели

# 506
И двете са чудесни за целта, добавям и арабис и от най-ниската мащерка.

# 507
И още едно много красиво и непретенциозно растение, което не иска на практика грижи и бързо завзема голяма площ. Красиво е и когато не цъфти.
Рожец - https://xn--80aahfu4ar.com/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8 … astium-tomentosum

# 508
Скаридка, сетих се още нещо. Ако имаш неизползвани камъни и място, можеш да си направиш спираловидна леха за подправки. По-високо се садят сухолюбивите, останалите в ниското. Виж линка, статията е на немски, но е със снимки стъпка по стъпка и ще се ориентираш.

http://www.heimwerkerking.ch/2018/06/07/bau-einer-kraeuterschnec … -kraeuterspirale/

# 509
  • Бургас
При черитата гледам, че се развива мухъл 😠😡😤. И в двете саксийки,  какво да направя ? Те са бебета току-що поникнали
Когато семената започнат да покълват, трябва да ги отворим / защото моите са или вмъкнати в найлонова тобичка , или в затворена кутийка, пак поради същото изискване./ Отваряме ги, и ги слагаме на по-хладно, за да растат по- бавно, да могат да се наемат ,без да се издължават. В момента черитата съм посяла в опаковки от яйца- пластмасови, 10 бр  по 1 семка в гнездо. Стоят в неотопляема стая, до прозореца. Като се кръстосат лестата ще ги племестя с помощта на 2 вилици в пластмасови чашки за кафе.
Късно есента в оранжерията имахме посадени марулки и непрекъснато се карахме с ММ- той напира да ги  полива, аз се опъвам. Но го оставих да прави каквото иска, а после да му набивам канчето. Появи се мухъл и аз отписах реколтата. Спря веднъж пред един агро-магазин, влезе, излезе, подкара колата в мълчание и, явно след борба със себе си, каза: " Реших , все пак, да ти кажа, че си била права. Дамата каза, че мухълът е от преовлажняване. "
 г

Общи условия

Активация на акаунт