(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 146
  • 801
  •   1
Отговори
# 510
Phloxx, MM каза да спра да чета във форума.. Камъни има и в двора и в околността .. Оградите са ги градили от камъните, които са вадили от земята

# 511
И аз им слагам найлонова торбичка или фолио и явно това е проблем при мен, защото им е много топло и от конденза се развива мухъл. Още преди да поникнат ги отвих, че ми се стори много мокра почвата и въпреки това разви мухъл след време.Черита вече са ми поникнали, но чушките не и не мога да им сменя почвата. Звънях днес в една агроаптека казаха ми да ги поливам с Проплант вместо вода, но някъде във фейсбук прочетох, че е вреден.Сега не откривам информация за вредите. Утре или други ден ще ида да купя нещо, че ме е страх да не последват съдбата на патладжаните🥺. Това са ми чушките
Черитата

Тия дни ще сея и нови патладжани

# 512
Аз нищо не завива точно поради тези причини, просто пресни поникване, а и след това следя да не засъхне повърхностния слой на субстрата (използвам торф). Ако е сухо, леко напръскам с пръскачката, само да овлажнява най-горния слой. Знам, че на долу е достатъчно влажно преди да проникнат и пораснат.
Температура - 23°, влажност само 29%. Това са стойности през цялото денонощие.

# 513
  • София
Много ми е трудно и на мен да докарам температури и осветеност в апартамента. Като поизникнаха, доматите ги преместих в коридора на блока, на западен прозорец, уж да са на по-хладно. Да, но пък при нас светят лампи в тъмната част на денонощието и се наложи да ги захлупвам, за да са на тъмно. Разликата в Т се оказа само 2°от вътре и пак ги върнах на стелажа, защото се бяха издължили. Тази вечер им отварях прозорец няколко пъти, но без отопление пак е 20°. Мъж ми вика - до вчера бяха на парно и на топло, като бебетата, сега пък 15 ° искаш да им правиш! 😀
Домати:

Пак домати

Пипер:

Ивайловскаа капия и тя тръгна да се показва, само патладжана още го няма.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 22:41 от sofyia

# 514
Конденза всъщност е нещо хубаво, самополиват се расенията, но като са завити с найлон явно стават някакви различни процеси и усложняват нещата Rolling Eyes Аз не съм му хванала цаката и предпочитам пластмасов капак, там не е така херметично. Понякога стават добре и под найлонче, но рискът от мухлясване е твърде голям.
Аубриетата я дават за по-дълго, но нямам преки наблюдения
Да, месеци, моята в момента има няколко единични цветчета. Флокса има-няма две седмици цъфти, особено ако забравиш да го полееш 😁

Като ви гледам колко сте напред с материала и вече мисля идната седмица да подхвана доматите и да сложа по две семенца направо в кофички от кисело млеко. Според ММ е рано, така че ще си открадна само малко семенца, може би ще започна от домашните, вадени от домат (ако ги намеря, хаха) Hands V Може би и патладжанче за проба, че миналото лято бяха мъка да ги подкарам.

# 515
  • София
Айла, ти измами гугъл с тази рокля за 8ми март Simple Smile))

# 516
  • София
Гугъл само еднократно го заблудих, ето днес пак са ми пристигнали семена, онзи ден взех поредната порция инструменти Simple Smile А преди малко си поръчах четири кивита, едно мъжко и три женски от два сорта Simple Smile
Аз да се похваля, че повторно сложените семенца по няколко от всякакви сортове от хоби семена почнаха да поникват. Ще има и тази година разнообразие и мисля да отделя семена този път за да запазя сортовете, всичките са директни.
Някой гледал и е кивано?
Иначе за разсада вкъщи кофичките от кисело мляко ги покривам с найлоново пликче, но веднага след като поникнат го махам за постоянно. На фона на това, което споделяте при мен поддържам доста влажни почти постоянно кофичките, но ако е достатъчно топло и проветриво не мухлясват и няма проблем.
Трябва да помисля обаче на село супер затопленият разсад как да го поливам, защото дори от вкъщи да си налея или от съседка вода, тя е доста по-студена от разсада и температурата в оранжерията. Много ли ще е смешно, ако с едно мини бързоварче стопля част от водата и поливам с леко хладка вода, защото част от босилека и 1-2 корена домати съм ги гътнала при поредното шоково поливане  Simple Smile
Имате ли идея колко време ще му отнеме на граха да поникне. Накиснат е за един ден на 5-ти този месец и насят на 6-ти, но беше суха земята, едва предните дни е поваляло повече и се надяват тези дни да почне да никне или съм прекалено оптимистична?
Може ли да ми препоръчате 1 или 2 сорта череши. Предпочитам по-едри и твърди с къса дръжка, тъмни и сладки. Не искам много нали Simple Smile
Ягодките почват и те да се съживяват, но почти съм ги довършила при местенето и не очаквам реколта. А и с този найлон някак не ми харесват нещата, но беше невъзможно да се боря с предишните редове и плевелите. Там битката беше неравна и определено ние с мъжът ми я загубихме.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 08:52 от Aila

# 517
Как засявам аз разсада: в кофички от кисело мляко слагам пръст (пръста е със стайна температура), тръскам малко кофичката, за да се слегне пръста, поливам с вода със стайна температура (поливам хубаво да се овлажни почвата), подреждам семената, посипвам с малко пръст и леко притискам, слагам найлонче (от фолиото за свежо съхранение) и на полицата под климатика. Всеки ден отварям найлончето, за да видя какво се случва. Не поливам на този етап. Доматите за три до пет дни са поникнали. Махам найлончето и още няколко дни държа на топло. Ако е необходимо с пулверизатор поливам и ги въртя, за да не се кривят. После пренасям на хладно и светло (остъклен балкон, до прозореца, западно изложение, но стъклата са с някаква защита срещу слънчевите лъчи). Поливам като проверявам с пръст дали е изсъхнала почвата.

Моите домати вече са за пикиране. Почти всички имат по втора двойка същински листа.
Тук редактирам - имат по една двойка същински листа и в средата имат съвсем мъничко листенце. Около 10-12 см са растенията над почвата.

Засях арпаджик и моркови в петък (смаляваща луна), в неделя магданоз и копър.
Имам въпрос : как ви се струва чесъна? Засят е средата на ноември. Имаше застудяване през февруари, при което той беше полегнал, после се изправи. Пожълтяването е само на външните листа, при върховете. Гледах обстойно, в средата е добре(зелени листа, твърди са стръковете до почвата), няма мушици.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 12:09 от Fortuna

# 518
При мен чесънът е тотал щета,  имам 30-40 стръка колкото за зелени салати. Аз виня посадъчния материал, хем купих уж чесън от бг производител, който не е третиран да не кълни

# 519
Искам да ви покажа малко снимки на клетия ми разсад, да видите точно как изглежда и той и почвата и позицията и да ми кажете къде греша
Скрит текст:

Освен, че им е тъмно и според мен на вторите, може и да им е топло. Каква температура поддържате? При нас също е топло и аз вече през нощта оставям леко отворен прозорец на неотопляема стая. Температурата, когато отворя леко прозореца е около 20градуса. А през деня, ако е слънчево и тихо ги вадя на южна тераса.

# 520
За 3-4 дни на топло, моя разсад домати изкара две двойки същински листа.
Айла, сложи бутилки с вода в оранжерията. Ще се топлят от слънцето и ще поливаш с тях.
Ние вчера закадихме две женски кивита. Съседите имат мъжко и в разсадника ни казаха, че не е нужно мъжко. Взехме и едно хибридно с двуполови цветове, но то остана в саксията. Казаха да не го садим докато не минат студовете. Още нещо много важно научихме, полива се много, особено лятото. През първата година с 30л дневно, след това 50л. Дано след тези указания успеем да го отгледаме.

# 521
  • София
Мерси за информацията за кивитата. Аз също четох форума във палми.бг и там изрично казват, че иска много вода, тъй като листата са широки и бързо изпаряват.
Лошото е че все още не съм стигнала до хидрофора и съответно поливането автоматично на розите и дръвчетата, но трябва да се организирам и за лятото да е готово.
Ще взема да поизмеря и нанеса някои неща по скицата и да пусна заявка за проект на поливна система. Ние ще си я слагаме, но да ми я сметне някой Simple Smile

# 522
Не ли рано за кивита? Аз мисля края на април да идем да ги купим🤔.
Днес ще сея чия и петунии може и босилек или физалис. Космоса много зле се представя 😠 поникнаха само 3-4 и не се развиват добре.Само дето ми хабят кутията 😆 иде ми да ги фукна и нови да сложа(трябва да купя 🤭)

# 523
  • Варна
Да не казвам голяма дума, ама вчера и днес хубаво пече и сякаш живнаха доматите или поне каквото остана от тях. Някои прокараха трети и четвърти лист.

# 524
Ясно, у нас два пъти неуспешно садя киви на най-сухото мясо в двора. Ама пак ще пробвам, само да ги пуснат 😁 Погледнах какво е това кивано и си поръчах пакетче семенца, обаче много лоши ревюта има за продавача, та не възлагам кой знае какви надежди, ама емоция ще има поне около насаждането. Не ми върви на екзотики, само един кюкамелон успях да подкарам и се оказа че не става за ядене.

Общи условия

Активация на акаунт