(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 163
  • 801
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Айла, тиквичките и краставиците за оранжерията ли са?
Да за оранжерията са краставичките, навън дори не мисля да садя. Но моята оранжерия е 60 кв, така че има място за доста неща. Мисля и няколко корена за по-ранни и тиквички да пробвам, иначе после и навън ще има.
За физалиса мога да се опитам ако някой иска да му пикирам. Предлагам, защото при по-късно садене предните години при мен така и не успя да узрее и не съм сигурна дали вече няма да е късно, ако тепърва правите разсад.

# 556
Аубриетата расте бавно от семе. Поне при мен. Аз миналата година сложих семена март и порасна да садене към август и не цъфтя. Сега е почнала до цъфти.

# 557
Да така я дават! Нямам бърза работа Simple Smile с китките

# 558
Здравейте, много омайна тема! И ние за първа година сме градинари - аматьори, напълни ми се бележника на телефона с разни съвети и изводи. Есента си купихме имота и си мислех, че зимата няма да го мисля, но очакването не ме напусна. Тази година сме на експерименти и ще видим как природата ще ни се отблагодари. Имам схема кое къде е сято и дата, вече си бера спанак, зелен лук, листенца марули. Така, че благодаря, че ви има, съмишленици!

# 559
  • Варна
Днес реших да си пресадя няколкото останали коренчета домати докато не са се прецакали и те. Общо взето тъкмо им се показаха втората двойка листенца и не знам дали не избързах, но целта ми беше да ги окопая по-дълбоко, че такива издължени бързо клюмват. Сложих им и по няколко зрънца гранулиран тор за домати на Лактофол. На пакета пишеше 50г на 1кв/м и то за 6 саксийки не се ориентирах точно по колко, ама мисля че не съм прекалила. Аз очаквах че нещо се разрежда или прави, ама нищо не пишеше на пакета и така ги хакнах около корените. Тъпо и упорито овне съм ей...то видимо нищо няма стане, ама не се отказвам да творя глупости Grinning втори ден пак е мрак тука и поне и утре ше е така

# 560
  • София
Вселена, добре дошла!

Тук имахме потребителка Ася asyalain, която сама гледаше градинката си брeменна, роди и после продължи с новороденото и с баткото Simple Smile
Помните ли я как пъшкаше, че коремът й вече е голям и не може да върши всичко както преди Simple Smile
Що не ни навестява?
Градинката й беше в Германия, под наем.

# 561
Моите чушки нещо не искат да поникват. Цял пакет слоново ухо изсипах и едва няколко има тръгнали. Отделно май отчитам като грешка, че сложих 5 вида в един голям сандък. От тях също едва имам тук-там от всички сортове, а от оранжевото ухо е поникнало всичко. Камби никакви нямам, от Лидл, сиврия и чорбаджийски е едва едва. Сега се чудя какво да го правя този сандък заради поникналите трябва да го сложа на светло и хладно, но пък чушки на студено не пониквали 😒. И съм толкова завеяна, че нямам думи.В единият ми чувал почва няма перлит 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ и чак вчера жената в агрото ме светна, а аз и казвам "как,бе, има си перлит🤣" тя ми вика те са ви дали почва за орхидеи като и показах снимка. Аз упорито си споря обаче, че има подведена от другия чувал. Чушките ми са в почвата без перлит, която бързо изсъхва и хващат кора и им става трудно да поникнат. А преди няколко дена се чудих защо изсъхва толкова тая почва. Полях я стабилно, слегна и така видях, че някои чушки са започнали да се развиват, но им е било трудно да пробият. Ако не бях поляла всичко щеше да е брак 😒.От многото вода пък мухлясва и изобщо не знам как ще ги отгледам нещата в тази почва. От агрото нищо не ми дадоха за мухъл,.вика ми пресушаваш няма смисъл от препарат, ако тръгне да се сече тогава.

# 562
Браво за краставичките!
Честит ви мартенски сняг Simple Smile
[
]
Вчера нахвърлях тези слоново ухо, бяло, жълто и дори слонова нога, някой дали е садил това последното. Дават го че трябва да са още по-едри чушки. Изобщо от няма да садя нищо тази година, вече имам не знам колко сорта домати и наполовина пипер Simple Smile Взех и трети вид чушки за сушене Simple Smile

Тук на тази снимка виждам  "слонова нога"  не ухо???
нога = крак.

Ще да е различно от ухото.
То и ухото не е ухо , де. Ухото е дълго към 20 см .  тлъстовато . Тая нога ми прилича на българското слонско ухо . Късо към максимум 10 см  и широко. 

# 563
Асялейн отдавна липсва и в немската тема. Дано е добре.

# 564
  • София
Да друг сорт е ногата, аз имам и от ушите няколко. Отзад пише, че средното тегло на една чушка слонов крак е 250-300 грама, докато за слоновото ухо пише едва 150-250 грама.
Ако поникнат и стане нещо, ще докладвам.
Имам друг въпрос, на тези сръбски семена не пише нищо дали са хибрид или директни, дали мога да си отделя семена в този случай според вас?

# 565
Няма смисъл да отделяш семена от чушки, ако гледаш повече от един сорт. Защото пчеличките ще се погрижат да смесят добре сортовете 😀. Това за събиране на семена при повече сортове има смисъл само за домати - те се самоопрашват от движението на въздуха, много рядко се получава смесване на сортове (при мене да сега не се е случвало).
Преди години в съседния двор гледаха боб. За малко да си затрия безценни зелен боб. Поне при него се вижда по бобчетата дали отговаря на сорта си.

# 566
  • София
Няма смисъл да отделяш семена от чушки, ако гледаш повече от един сорт. Защото пчеличките ще се погрижат да смесят добре сортовете 😀. Това за събиране на семена при повече сортове има смисъл само за домати - те се самоопрашват от движението на въздуха, много рядко се получава смесване на сортове (при мене да сега не се е случвало).
Преди години в съседния двор гледаха боб. За малко да си затрия безценни зелен боб. Поне при него се вижда по бобчетата дали отговаря на сорта си.
Благодаря за информацията Simple Smile
Аз обаче не държа да са съвсем същите Simple Smile Ако поне малко приличат на миналогодишните ще съм доволна.
В интерес на истината първата година дотолкова нямах търпение, а още не бях купила семена, че специално отидох до плод-зеленчука, купих си 1 червена чушка и си направих разсад. Честно казано съм доста доволна от нея, следващата година пак си отбрах семена и сега отново съм си насяла от нея. Ражда много и са приличен размер, което ме удовлетворява. От доста специално купени селектирани семена за пипер не бях толкова доволна. В случая търся и сорт възможно най-едра чушка, така или иначе ми останаха семена, догодина мога пак директно от нея тях да си насадя, ако съм доволна, но ще метна и събрани семена да направя съпоставка. Все ще стават за ядене Simple Smile

# 567
  • София
Morkovelka, кога си сложила чушките, които не никнат? Моите Ивайловска капия, от които се оплаках, се наредиха последните два дни, на 13-ти ден след засяването. Долма изобшо не са поникнали и до момента. Другите ми три сорта пипери - на 6-ти, 7-ми ден бяха изникнали всички.

Didi, гранулирания тор е за възрастни растения, защото е по-бавно разграждащ се. Няма проблем, ако не помогне достатъчно, няма да навреди. За разсад се тори/пръска с течни торове.

Aila, много разсад, много нещо! Simple Smile И май си правила не хоум офис, а оранжерия-офис Wink  Hands Clap

И аз си взех отпуск във вторник, малко късно, но сложих тунел на посятите преди три седмици подправки, репи, моркови. Продължих с ръчното разхвърляне на купчината пръст и наблюдавах майсторите. Вървим към приключване.

# 568
  • София
Aila, много разсад, много нещо! Simple Smile И май си правила не хоум офис, а оранжерия-офис Wink  Hands Clap
В къщата е кучи студ, а в оранжерията е към 35 градуса, лаптопа се опитва да прегрява, аз съм по тениска.
Надявам се скоро да имам ток  в къщата и да мога да си пускам някоя печка и да не съм в оранжерията, че има доста прахоляк.

# 569
Всички чушки ги сях на 6 март, но ден и половина или 2 бяха накиснати и затова ми се вижда бавно поникване им.
Снощи накиснах всички нови семена, но този път в Рутмос. Утре ще ги сея, тази вечер ще сложа розовия домат, че май няма смисъл два дни да стоят накиснати. Снощи в кофичка от мляко сложих и няколко семки от жълтото доматче.
Вече се чудя и аз кви съдове да ползвам.
Страх не страх, ще се опитам да преместя в нова почва поникналия патладжан. На 23 ще стане на един месец, а още не е кръстосал и само умира. Рибките и малкото камбички, които излезнаха отдавна кръстосаха.
Черния домат от Кауфланд, черните Перла черита и розовото от 10-ти и те започват да излизат.

Общи условия

Активация на акаунт