(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 156
  • 801
  •   1
Отговори
# 540
Започнаха да никнат доматите - 5 дни след сеитбата. Вече им свети лед лампа, защото на топлото място у нас е доста тъмно. След пикирането ще ходят на по-хладно и светло без изкуствено осветление.

# 541
  • София
Morkovelka99, да, черитата са екстра за пикиране, не се притеснявай от манипулацията. С вилица подкопаваш отдолу, за да не се разкъсат много корените (но и да стане, доматът е издръжливо растение) и ги заравяш на около 1,5-2 см под първите листа.
briz Патладжанът и при мен се показа едва вчера, т.е за 11 дни, като първите 6-7 от тях стоеше на доста топло - бях закрепила съда на радиатор на парното, пуснато на 2-ра степен.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 21:33 от sofyia

# 542
Патладжана е на южен прозорец и на климатик. Втора седмица не е помръднал. Чудя се дали да го държа още или да го махна като пикирам доматите. Надавам се утре да ги пикирам. Мисля си дори да ги изнеса в оранжерията през деня, но забравя ли ги да нощуват, ще заминат.

# 543
Чак днес успях да насея останалата част от пипера, точно местния сорт. Семките ми се сториха някак спаружени, не знам дали ще стане нещо изобщо.. Надявам се съседът да е насял повече и да има 10 корена излишни Simple Smile

# 544
  • София, Студентски град
Хидропониката днес най-после ме зарадва и с краставичка. Цяла салата ще си спретна - с марулка, 2-3 черита и краставичка.

# 545
Stryper, босилек навън сега в никакъв случай. Топлолюбив е, поне към средата на април се сее навън, а сега вътре.
За чубрицата не помня, кога я сееше баба ми.
В момента може да сееш магданоз, мисля че и целина и копър става (поне аз така направих в неделя).

Аз патладжани ще купувам разсад и без друго нямам много място. Сега взех малко разсад марули и ги набодох в сандъчета 80см дължина, а и сложих семена къдрава маруля в останалите. Общо 6 сандъчета на стелаж в двора, стигат ни. Ниско долу и горе сложих делогодишни ягоди.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 20:37 от ~Биб~

# 546
Патладжана е на южен прозорец и на климатик. Втора седмица не е помръднал. Чудя се дали да го държа още или да го махна като пикирам доматите.
Миналата година имах такъв случай. Внимателно пресадих в друга пръст всяко коренче и тръгнаха.

# 547
Аз босилека в кутия го сложих за разсад, а като стане ще видя кво ще го правя. Миналата година доста раздадох няколко корена имаше при нашите и при баба ми. Аз много не го обичам и миналата година го сях заради сестра ми, че тя много го обича. Дадох и една саксия обаче няма тераса и бързо и се разболя и умря.
А чубрицата е някаква планинска пише, че е многогодишна и много ароматна и може и в саксия да се гледа.Аз мисля да я гледам в саксия, ако стане повече може и в градината да сложа по един  корен да има.
Едногодишната не помня миналата година кога я сяхме, но беше директно в земята сигурно е било април-май.
Днес си купих още семенца така или иначе съм почнала да се занимавам и тази година поне да е цветна и разнообразна😂. Дано поне да е плодородна и успешна годината,че да се отплати на ентусиазма ми 😂.
Тия цветни рибки от един месец ги мисля и днес вече ги взех🤭, за този домат пък в един сайт, но на Флориан прочетох много хубав коментар и днес като го видях в агроаптеката грабнах един пакет. Дано поникне нещо, че миналата година всички цветя купени от тази аптека не поникаха.

Тия дни нали ще сея нови патладжани и реших да опитаме и тези. Никога не съм си купувала различни от черни обаче за експеримент по някой корен. И още розови домати взех, че малко ми се виждат тези, които имам.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 00:28 от Morkovelka99

# 548
  • Варна
Някой садил ли е див лук в саксия? Кога се очакваше да стане готов, плътен, укрепнал лук? На 18ти съм го садила и имам усещането за че от 2 седмици не е мръднал наникъде. Високо и тънко. А саксията е голяма и дълбока, около 35см диаметър. В торфена смес за разсад на Лактофол съм го засадила, на прозорец седи.

# 549
  • София
Браво за краставичките!
Честит ви мартенски сняг Simple Smile
Аз насадих краставички в неделя, вчера ги нагледах на къщата и са почнали Тести Кинг да поникват.
В голямата оранжерия е било -3 градуса, но явно за кратко, тъй като цветето бегония е оцеляло, а то не издържа по спомени като мушкатото на отрицателни температури. Тези под прозорците са си на 17 градуса минимум заради отоплителните подложки.
Имам да се похваля с нещо, от днес официално вече съм селянка. Заради кандидатстването за фотоволтаици днес си смених постоянната адресна регистрация в селото. Утре ще отида да си пусна заявка и за нова лична карта. Оказа се че се прави това нещо в кметството, запознах се със секретарката, разбрах се и кофата за боклук да ми сменят, защото дъното е паднало.
В събота поръчах още семена и днес садих още пипер. Освен целият двор да е пипер, друго не знам какво ще ги правя. Всичко под прозорците в оранжерията е дръпнало сериозно и уикенда е крайно време да пикирам повечето неща.
Сложих и още един тунел от найлон, но ниско до земята има разстояние без найлон, което ме притеснява. Но ако ги забия повече дъгите, доматите се допират до найлона.

Вчера нахвърлях тези слоново ухо, бяло, жълто и дори слонова нога, някой дали е садил това последното. Дават го че трябва да са още по-едри чушки. Изобщо от няма да садя нищо тази година, вече имам не знам колко сорта домати и наполовина пипер Simple Smile Взех и трети вид чушки за сушене Simple Smile
Както се вижда наблегнала съм и на царевицата, а вкъщи имам и още два сорта. Но обожавам царевица. В една фейсбук група мернах и за бяла царевица за ядене, като дете баба ми все такава ми садеше, беше сладка и много хубава, но в даден момент се опраши с други и я загуби. Ще съм безкрайно щастлива, ако успея от някъде да намеря. Мисля че в коментари писаха, че от тревясалата ферма имало, не съм поръчвала от там, но дори само за такава царевица бих поръчала Simple Smile
Радвам се че днес дори и сняг вали, защото вчера видях, че навън спанака е поникнал и почнал да съхне от липсата на влага, не се сдържах и разрових където съм садила грах. Почнал е да никне, идеално ще му се отрази малко влага и затопляне.
Последното тунелче, то може и още да се разпъва, че имам много да пикирам.
Уикенда мисля да садя салатка вътре в оранжерията, манголда, лапада и киселеца скоро ще са за бране, особено ако почна и да ги поливам.

И последно, котка на паша Simple Smile Вчера закарах Страх на село и първата му работа беше да отиде да пасе трева, затова извадих един чим за домашните котки, които са много доволни от действията ми:

Див лук съм садила навремето в апартамента в саксия, но ако не се лъжа го подстригвах.
За патладжаните този белият с розова сянка много го харесвам, но чисто белите тази година реших да не ги садя, все изпускам кога са готово, по-малки са от останалите и ми стават с много семки. Най-много май ми харесват тсаконикито и зеленият, затова съм наблегнала на тях.

# 550
Аз сях див лук миналата година в саксия. След това го прехвърлих в градината. Той не стана плътен и голям. Все си бе такъв - като стъбло на магданоз. Подстригвах го за салата.

# 551
  • София
Айла, бяла царевица има в Македония/Сърбия
Тук е загубена като традиция , а преди само нея са ползвали за консумация. Жълтите сортове са били за животните

# 552
Планинската многогодишна чубрица иска много слънце и песъчлива почва. Аз много я обичам, ароматът е доста различен от градинската. Аз си бера от природата
Дивият лук си расте с много тънки перца, те се режат и ядат. Цъфти много красиво. Но не очаквайте голяма реколта. Просто екзотика за разнообразие.

# 553
Айла, тиквичките и краставиците за оранжерията ли са?
Аз все си мисля, че е рано за външните краставички.. след 10тина дни мисля да ги сея
След обяд съм отпуск и макар и в дъжда мисля да се разходя за физалис и още цветя .. Оказа се, че аубриета е много търсено цвете и вече се е изчерпало в трита разсадника, в които проверих.. Има го на 5-6-9лв/саксия по прекупвачи, но мисля да си закупя семена и да си направя разсад

# 554
  • Перник
От всичко, което засях на 06.03. не са поникнали само патладжанът и пиперът. А, и доматите "Идеал", но не държа на тях кой знае колко. Останалото изглежда добре, пу-пу. Див лук сях в саксия преди години, оттогава всяка година ми никне по малко в саксиите с цветя. Да, перцата са тънки, режа го с ножица.

Общи условия

Активация на акаунт