(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 128
  • 801
  •   1
Отговори
# 330
  • София

Баухаус био защита от охлюви 1 кг 13.20

# 331
Бризче, явно дори не предполагаш какъв студ е на някои места у нас. Особено такива на високо, но в дупка, затворени от планини от юг.
Старата 100 годишна къща с дебели стени с греди и пълни с кал и слама определено държи вътре средно денонощна та температура, когато не се отоплява. И през март често вътре е доста под нулата... Да не говорим за огромната влажност. Дори и лятото се спи с дебели юргани и не е за топлолюбиви 😃.
От доста години не ходя по-рано от април. Дори и тогава е кошмар - дъниш постоянно дърва до дупка в печката, и въпреки това трябва да минат доста часове, преди да стане поносимо. Но стените продължават да излъчват студ и влага. Заспиваш къс заредена с дърва печка и сутринта се събуждаш тракайки зъби и трябва да станеш, за да заредиш отново печката.
И в най-големите юлски жеги, като е необитаема за седмица-две къщата, температурата вътре е под 20°.
Предполагам, че не повече от 10-20 дни през лятото нощните температури са над 10°.
Субполярна градина 😀.

# 332
  • Бургас
Ние ползваме това срещу голите охлюви. Доста по-стабилно се държат гранулите на влагата .
https://www.sortovisemena.bg/310-venish-gb
Когато татко ми се занимаваше с градина, сееше  граха късна есен , точно заради влагата. Като покълне, той не мръзне. Тогава имаше и повече снегове и той го "топлеше", а сега само гол студ, та може би затова предпочитате пролетната сеитба. Аз също сях преди няколко години грах есента , но вече ми идва твърде нагоре да чистя шушулките и съм го отписала от асортимента.

# 333
Венишът (отровата за охлюви, не препаратът за махне на лекета 😃) е много токсична химия! И като се натръшкат охлювите и някоя полезна животинка реши да закуски с нея, представяте ли си какво биологично бедствие е?
Аз си поръчвам от Германия Ферамол (активна съставка железен фосфат), при това ми излиза по-евтино от гадната токсична отрова, купена у нас.
А за есенно сят грах - направих го есента, като сидерат. И съм 100% сигурна, че е замръзнал и загинал зимата. Няма как да оживее на минус 20.

# 334
  • София
Аз знаете, че съм на 30 км от София и уж не е толкова студено, но преди две години сях грах есента, поникна и с пролеттните студове си измръзна. Така че както писах оттогава си го садя пролетта и съм много доволна от реколтата. Чистенето на шушулките е тегаво, но за два дни се преживява, после има да се яде цяла зима грах. Малката не яде месо вече от над половин година, та се налага по-често да готвя постен грах и зелен боб.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 17:19 от Aila

# 335
Недоволна, вярно, че не съм и предполагала да е толкова студено. Времето се измени. Тук навремето имаше сняг до коляно от Димитров ден до Благовец. Циганската печка дънеше непрекъснато, а я изпуснал, а замръзнал. Сега няма зима от години, та дори и не предполагах, че някъде има още такъв студ, па макар и сух. И ние сме в котловина, от север балкан, от юг балкан, но тази година имаше само десетина дни с температури под минус 10 и то не много по-ниски. На село е топло, но вътре си е студено, все пак не се пали и трудно се стопля. Влага също има от високи подпочвени води. Междудругото съседите предпочитат да живеят в кирпичените къщи пред новите построени в същия двор. Казват, че е по-топло и по-малко влага има.

# 336
  • София, Студентски град
Боровинките искат силно кисела почва и не понасят поливане с варовита вода. При мене не оцеляха...

Аз ходих на Витоша да събирам почва по случая. Grinning И моите са в саксии, насадени от есента. Имам и една малина. Хал хабер си нямам ни от боровинки, ни от малини. Ще ги видим.

Попаднах случайно на една книга, която може да се окаже полезна. Тези дни ще я разгледам на живо дали си струва парите.
https://m.helikon.bg/237081-%D0%94%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%B … %D0%BD%D0%BE.html

Авторът има канал в Youtube. Аз изгледах всички клипчета. Има интересни предложения, като например да се насипят пътеките в градината с дървени стърготини върху кашон. Ходенето върху тях подпомагало разграждането им и те се превръщали в използваем компост.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 18:45 от GalPP

# 337
  • Варна
На мен поне доста от съветите му ми се сториха хитри и адекватни, но докато не приложа на практика не мога да съм сигурна. Харесва ми че има и много снимков материал, защото много от нещата, които чета в другите две книги по темата, които ви взех, някак си като не съм ги виждала и не мога да си ги представя и да ги разбера напълно.
Сях баба Желязка и чери домат през 4 дни. Баба Желязка си е поникнала и расте вече от няколко дни, а до вчера нямаше нищо от Черито. И днес гледам и не вярвам - черито за едно денонощие не само е излязло, ами е станало почти колкото баба Желязка. А салатките все така линеят в мрачното време тия дни. Чакам да спре да вали и да е кално и да взема да покълна семената тоя път и да ги на хвърлям направо в градината.

# 338
Моите домати са пълна скръб тази година. В понеделник ММ е сял нови семена. За сега няма нищо и от тях.

# 339
И моите семена ли не никнат? Или само купените?
Да не е проблема в почвата, в която са садени?

# 340
Мен ме е страх да коментирам да не разсърдя още повече богът на разсърдите🤭.
 Тепърва всичко ще слагам, но до момента нещата хич не ми харесват. Нито моите нито положението при баба ми е розово 😂. Миналата година май беше късметът на начинаещия.
Патладжанът, поникна, но е един измършавял, жълт с накъдрени листа.
Лютите чушлета още никакви ги няма.
Черитата кретат някои имат леки признаци за кръстосване.
Тагетеса яко го храна сеченето 😂.Има де още доста, а и за него не си го слагам, защото са цветя и имам още една шепа семена.
Баба ми и тя още домати сложи, че от първите малко поникнаха.
И така късмет си пожелавам с новите . Събота, неделя ще сея чушки, черита, домати.
Към средата на март мисля босилек, подправки, луфата и каквито семена са останали.

# 341
И моите семена ли не никнат? Или само купените?
Да не е проблема в почвата, в която са садени?
От твойте за сега само Лабрадор съм посяла и мисля че го няма. Те бяха 4бр. с тях отделих ръгбито и безколовия. Има 3-4эръгбита и  малко повече от безколовите. 4бр в редичка няма.  Бе омотах ги тотално.

# 342
  • София
Да се похваля, че най-накрая насях семената и сортовете домати от Недоволна и доматите от Доня.
Закъснях с тях, първите сяти домати кръстосват, но това е положението. Точно сега стана лудница и в офиса и време за семена все не ми оставаше. Мисля да си пускам направо отпуска следващите пъти, когато ще пикирам или ще ги садя и без това имам 42 дни платена отпуска Simple Smile
Доня  ми писа във фейсбука да кажа, но съвсем съм забравила, че има проблем с достъпа до бг мама и ако някой иска семена от нея да ми прати контакти, които да и предам.
Дотука съм насяла тези неща, повечето са поникнали доста добре, като изключим някои попаднали под лапите на четериногите любимци Simple Smile
Скрит текст:
11.02.2023
Сладък картоф във вода - първи филизи и корени на 23.02, за 12 дни

12.02.2023
Домати
Ръгби  (F) - поникнало на 17-ти, за 4 дни, кръстосва на 1ви март, 12 дни след изникване
Сърцето на Албенга (Д или F)- поникнало на 16-ти, за 4 дни, кръстосва 12 дни след изникване
Меделина (Д)- поникнал на 16-ти, за 4 дни, кръстосва на 28-ми, 12 дни след изникване
Патладжан
Тсаконики- поникнал на 20-ти, за 8 дни
Зелен патладжан - поникнал на 20ти, за 8 дни

14.02.2023
Патладжан
Бял с розова сянка - 22.02 само едно поникнало, насяти отново, поникнали на 23-ти, от първо засяване, за 9 дни
Блек бюти - поникнали на 21.02, за 7 дни
Чушки
Пипер Хебър зелен - поникнал на 24-ти, за 10 дни

18.02.2023
Домат Момини сълзи - поникнало на  22-ри , за 4 дни
Домат Пешо - поникнал на 24-ти, за 6 дни
Домат Оранжево биволско сърце - поникнало на 23-ти, за 5 дни
Чери Мила   (Д)-   поникнало на 23-ти, за 5 дни
Чери Тайко - поникнало на 23-ти за 5 дни
Домашен пипер ХК - поникнал на 25-ти, за 7 дни
Домашен пипер от магазина - поникнал на 24-ти, за 6 дни
Селски за сушене- поникнал на 27-ми, за 9 дни

22.02.2023
Домашен пипер Ивесто Капия - поникнал на 28-ми, за 6 дни
Физалис - поникнал на 02.03, за 9 дни
Камба пипер Български ратунд - 02.03, поникнал за 9 дни
23.02.2023
Пипер Йоло Уондър - поникнал на 02,03 , за 7 дни
Рибки - поникнали на 01.03, за 6 дни
Чорбаджийски  - не

24,02,2023
Домашен КК  - поникнал на 01.03 , за 5 дни
Унгарски вакс хот - не - мравуняк
Бяла шипка - не - мравуняк
Босилек - поникнал на 27-ми, за 3 дни
Лилав босилек - поникнал на 27-ми, за 3 дни
Пипер за сушене нагърчен от Недоволна - поникнал на 28-ми, за 4 дни.
Пипер Меча лапа - не

28.02.2023
Ръгби втори път, заради котката
Пипер царска капия

02,03,2023
Втори път заради мравките
 Бяла шипка
 Унгарски вакс хот
Домат Доня
Домашен хубав розов домат
Н Изумрудена яълка
Н Дружба Ким
Н Блек бюти
Н Сибирска мечка
Н Оранжево сърце
Н Черен принц
Тагетис два сорта

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 23:17 от Aila

# 343
  • Русе
@Недоволна, точно така. Някои места са си остров на студа и хората дори не предполагат за това. Ние имаме вили до град Елена. Сланите са до май месец. В къщите е лед до Великден. Камината бумти, но топли само около нея. В същото време в Русе се праскат едни невинни 30гр още през април. Иначе пък дори и юли месец на вилата спя с одеало. Стените и земята отдават студ. А в Русе не гол, ами поръсен с лед трябва да легнеш да спиш. Та така, 150км разлика, но сякаш различен климатичен пояс…
Доня знае как е. Тя живее до Елена. Няма я в групата, но дано скоро оправи достъпа си!

# 344
  • София, Студентски град
Моите разсади пък вървят доста добре, въпреки липсата на слънце. Е, малко им помагам със светлината от хидропониката.

Чушки:

Първа и трета партида домати - сърцето на Албенга и Ръгби, което никне сега:

Втора партида домати, кото вече кръстосват - някакъв розов с картофени листа:

Общи условия

Активация на акаунт