Земетресението в Турция и Сирия

• 45 968
  • 727
  •   1
Отговори
# 60
  • Deutschland/HE
Неговия профил е, но сега го изтрил. Вчера се виждаше коментар на Ангел Джамбазки и как М.Г. му е отговорил.

Ето намерих: https://i2.offnews.bg//events/2023/02/06/794881/phpfceezy_800x*.jpg

# 61
То и вида на труса има значение, не съм чела екпертните мнения все още, но предполагам някои от трусовете са вертикални.
Няма нищо вярно в това! Всеки трус има и надлъжна, и напречна компонента на вълата. Всичко друго са журналистически измислици.

# 62
Неговия профил е, но сега го изтрил. Вчера се виждаше коментар на Ангел Джамбазки и как М.Г. му е отговорил.
Да, 15-20 минути след като го публикува го изтри.

# 63
От БНТ - 2014 г.

Второ мощно земетресение от 7,6 по Рихтер разтърси Чили. Вчера трусът беше  8,2. Няма данни за жертви. Властите в Чили и Перу издадоха предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

https://bntnews.bg/bg/a/226017-20-santimetrova-va-lna-dostigna-y … resenieto-v-chili

За да няма жертви при земетресение над 8, явно се строи добре.
Там епицентърът е бил навътре в океана. Дума не може да става за сравнение. В такива случаи най-голямата опасност е от цунами, а не от самото земетресение. Знам, че се опитвате да докажете някаква хипотеза, но случаят не е такъв.

# 64
Скрит текст:
Това ме остави без думи.

Това не е неговия профил.
Напротив това в личната му страница.
[/quote]Съжалявам, трудно се открива. Там сега има друго "велико изказване", старото не го виждам.

# 65
  • София
То и вида на труса има значение, не съм чела екпертните мнения все още, но предполагам някои от трусовете са вертикални.
Няма нищо вярно в това! Всеки трус има и надлъжна, и напречна компонента на вълата. Всичко друго са журналистически измислици.
Ами, не е съвсем невярно.
Епицентърът е точката на земната повърхност, намираща се точно над хипоцентъра. Терминът е въведен от ирландския сеизмолог Робърт Малет. С други думи, епицентърът е проекцията на хипоцентъра. За да се определи местоположението на епицентъра, се използват сеизмични станции. Не е задължително там да се наблюдават най-големите разрушения. Обикновено най-голямото разрушение се случва на известно разстояние от епицентъра, където сеизмичната вълна пристига под ъгъл.

Иначе казано, зависи къде е позициониран обект А при възникнал земетръс.

# 66
Някои пишат глупости в социалните мрежи, а земята под краката на нещастните хора продължава да се тресе 😭.
Дано да няма нови сринати сгради от тези, които вече са увредени.

# 67
Уницеф се включват и също събират дарения.

Или директно в турския клон на Уницеф:
https://bagis.unicefturk.org/

# 68
Позитивните новини са, че и към момента екипите успяват да извадят живи хора над 30 часа след първият трус. Сред тях е и обявеният от много агенции за мъртъв футболист Кристиан Атсу. В продължение на часове през нощта вадиха 14-годишно момче, мисля в Кахраманпаша, което успя да даде сигнал на репортерка, движейки перде през пукнатина. Дано всички те се оправят най-скоро.
Наистина екипите са много и се трудят неуморно. Оттук най-малкото, което можем да направим, е да ги подкрепим колкото и с каквото можем.

Явно и в Япония не се строи най-добре:
"Земетресението в Кобе е поставяно на 3-то място в оценката за природни бедствия, предизвикали най-тежките материални щети в историята.

Епицентърът на земетресението е в северната част на остров Аваджи, на 20 km от град Кобе в Япония. То става в 5:47 местно време на 17 януари 1995, продължава около 20 c и има магнитуд 7,2.

Общо 6433 души губят живота си, повечето в град Кобе, а 43 792 са ранени. Освен това земетресението причинява материални щети за около 10 трилиона японски йени, 2,5% от брутния вътрешен продукт на Япония по това време. Това е най-тежкото земетресение в историята на страната след Голямото земетресение в Канто през 1923 г.

Разрушени са над 200000 здания, 1 км. от скоростната магистрала Ханшин, 120 от 150-те стоянки на пристанището на Кобе, напълно е разрушена електроснабдителната система на града. Сумата за възстановяване от щетите се изчислява в размер около 70 милиарда евро или 102,5 млрд. щатски долара[1]."

Да се говори за кофти строителство според мен би било релевантно, ако при 4.5-5 по Рихтер започнат да падат масивни сгради в големи количества. В случай, че е над 7ма степен, тогава вече геофизиците имат думата. Зависи как ще друсне, колко дълго, колко дълбоко, хоризонтално ли, вертикално ли и още куп подробности.

Тук оцелелите разказват, че първото земетресение в 4:17 с магнитуд 7,8 е продължило 2 минути. 11 минути след него е имало последващо с 6,7.
https://edition.cnn.com/2023/02/05/europe/earthquake-hits-turkey … tl-hnk/index.html
Колко още последващи е имало всеки може да провери, като това със 7,5 по обяд вчера, когато телевизиите снимаха падащи като хартиени сгради, разрушени от предишните трусове.

Разбира се, в Турция тепърва започват да обсъждат проблемите със спестяване при строителството, но сега по-важно е да се спасят колкото се може повече хора.
Да не се случва никъде по света, както и тука, защото си знаем, че и ние имаме такива проблеми.

# 69
Да, проблемът със строителството в Турция не е от сега, макар че доколкото ми е известно взимат мерки, обследват жилищни сгради, дори бутат и строят наново при нужда. Факт е, че строителството в голямата си степен явно не отговаря на сеизмичните норми и не е особено качествено, но при толкова силни трусове тежките поражения са очаквани.

Ето крепостта в Газиантеп

В град Искендерун е рухнала болница.
Тази крепост ми изглежда, че е била реставрирана, честно казано. Не, че има значение, де.

# 70
Да, реставрирана е. Вчера мярнах информация, че последната реставрация е от преди 22 години, ако не се лъжа. Мисля, че се споменахава конкретно кулите. Ако успея да намеря информацията, ще я добавя.
Едва ли обаче конструкцията е цялостно подменена.

# 71
  • София

Тази крепост ми изглежда, че е била реставрирана, честно казано. Не, че има значение, де.

Лично мои снимки на крепостта

Каквото и да е било реставрирано, е направено идеално. А вече го няма.

Не мога да открия информация за състоянието на Музея на мозайките - най-големият в света.

# 72
След трусовете: Бебе се роди в руините в Сирия, майката почина.

https://dariknews.bg/novini/sviat/sled-trusovete-bebe-se-rodi-v- … a-pochina-2338388

# 73
Пуснах и аз СМС. Обаче прави впечатление вълната от въпроси в мрежата - защо за Сирия няма обявен номер за СМС, банкови сметки?
Логистичен ли е проблема, или просто политика?
Аз не съм наясно защо се получава така, вие имате ли обяснение?
Викам на една колежка - пуснете по някой СМС. Тя - за Турция се двоумя.
Дано и за Сирия има достатъчно много помощ от други държави и организации.

# 74
Със сигурност светът ще помогне и на Сирия. Проблемът там е военната обстановка.

Ох, бебенцето как го носеше човекът. През цялото време си мислех дано не му се счупи вратлето.

Общи условия

Активация на акаунт