Земетресението в Турция и Сирия

• 46 102
  • 727
  •   1
Отговори
# 450
  • Буркина Фасо
..........
слушах да казват някъде, че парите на този етап не вършат работа. там банките не работят, а и няма какво да се купи.  топли дрехи и завивки, храна за директна консумация, вода - това им е най-необходимо.

Ми определено приемаха и пари, значи е намерен начин да бъдат оползотворени. Simple Smile
Отделно сега дъщеря ми ми каза за друга инициатива,  стори ми се смислено и бързо, тя е действaла вече  два-три пъти така през последните ден-два, но от Германия. Не съм сигурна дали приложението getir  работи обаче в БГ. Поръчваш през него хранителни стоки, вода и ги доставят там ( в Турция) на място.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.getir&hl=en&gl=US&pli=1
аз имах впредвид за Сирия. и не че парите са излишни. виждаме че и смс-и се пускат. просто на този етап другото е по-необходимо.

# 451
Вчера се чудих чия кауза да подкрепя със средства. Видях, че има на Уницеф и Червения кръст. После гледах интервю с основателите на Капачки за бъдеще и Гората.бг и в крайна сметка избрах тях. До момента са събрали над 230 000 лв. Свързват се с производители с молба да закупуват на производствени цени всичко необходимо. Вчера писаха, че няколко карго компании са изявили желание безвъзмездно да превозят даренията до местата, за които са предназначени. Осигурили са 100 палатки които са специално за тежки зимни условия. Това е тяхната страница за дарения.
https://www.kauzi.bg/blog/?page_id=6496
Със сигурност пари са необходими, за да се закупуват необходимите консумативи.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 23:52 от Nare

# 452
Разломът, образувал се в резултат на труса, е с дълбочина около 40 метра, дължина 300 метра и широчина близо 50 метра, съобщи TRT Haber. Площта му е повече от 100 декара.

https://www.youtube.com/watch?v=V08ZJ_cj_a0&t=143s
Добре, че се е случил в тези маслинови насаждения, че ако бе в градовете, и оцелелите, които извадиха изпод руините, щяха да са загинали заради невъзможните условия.

# 453
Турция не престава да се люлее. По обяд е имало с магнитуд 4,3.
https://www.emsc-csem.org/Earthquake/

# 454
Това, че оцелелите са повече деца никак не е случайно, защото по-често попадат в така наречени триъгълници на живота.
Преди се е считало, че при земетресение трябва да се застава под маса, стол и т.н., но според последните проучвания това е голяма грешка и шанса да се оцелее там е минимален, тъй като при рухване на сградата точно по-високите неща мебелите поемат удара, а ако човек е легнал до диван или маса например има по-голям шанс да попадне в триъгълник на живота според Дъг Коп директор на Американския международен екип по спасяване (ARTI). Ако човек попадне в триъгълник на живота, без сериозни травми и има достъп до въздух и вода, и няма съпътстващи заболявания може да оцелее много време. Има случаи до 17 дни.
Децата и животните са по-дребни и инстинктивно лягат до легло, диван, до някаква мебел, а не както уж правилно правят възрастните под мебел. А тъй като мебелите са на по-високо те първи поемат удара и се смачкват и така тези, които са под тях също.Отделно децата рядко имат съпътстващи заболявания, за които са нужни медикаменти например.
Надежда има, а и желание от страна на спасителите. Така че още дълго ще има спасени оцелели. Борба с времето е, но надеждата не е угаснала.

# 455
  • Буркина Фасо
сегашните спасени са с по-добър външен вид, но надали са  наскачали през нощта за да се придвижат до този триъгълник. просто е нужна доза късмет.
една бабка я даваха как е затрупана от телевизора (над главата) и дъска вероятно от секцията над тялото. така затисната, че не може да се превърти. беше по корем. така я и качиха на носилката - по корем. късмет е имала, че нелевизора не я е ударил по главата, иначе можеше от това да се е гътнала, а не от тоновете бетон.
снощи пък извадиха един мъж. едва го укротяваха в носилката. вдигаше ръце все едно е в дискотека. не знам защо не го пуснаха сам да слезе от руините, а го свалиха на носилка с багер.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:02 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 456
Да не ни се налага такова нещо, но наистина е объркващо къде е по-сигурно в домовете ни по време на земетресение. Едно време ни учеха да е под касите на вратите. Доколкото разбрах при сегашното строителство това не е добра идея. Уж, по-добре било под масата. А като си говорихме тези дни с моя шеф, каза че чел, че е добре да се издърпа матрака на леглото от едната страна и да се легне в получения триъгълник до леглото. Но като гледам нападалите една върху друга плочи в Турция, точно като палачинки... каквото и да бяха направили хората там, са обречени.
В Япония учат децата от малки в каква поза да застанат при земетресение. Явно и там масата се смята за подходящо място. Но със съвременните паянтови мебели...

# 457
https://www.zajenata.bg/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0% … D0%BD%D0%B8%D0%B5!-news72342.html

Ето една интересна статия по въпроса. В Мексико в едно училище, децата застанали под маса или стол са загинали, а тези мужду чиновете са оцелели.
Винаги обаче е важен и късмета. Както се казва, каквото ти е писано....

# 458
На спасените колко ли ще им лекуват психиката после? Пет денонощия да не можеш да мръднеш, за мен примерно, човек с жестока клаустрофобия по добре да мра.

# 459
Масата има смисъл за по-дребни предмети -телевизор, книги, полилей, предмети паднали от секция. За Япония работи, защото строителството се контролира, но за Турция явно, не. За съжаление,  няма голямо развитие по превенция при земетресение. Много добре си спомням, че след земетресението от 1999 г беше отчетено като причина лошото строителство. Имаше арести на строители. Младата българка с дъщеря, мъж и 7 месечно бебе загина в 17 етажна сграда от преди 3 години.

# 460
Точно така е. Имам съученичка туркиня, която живее в Истанбул, и с която се срещнахме случайно преди шест седем години. Говорихме за всичко и стигнахме и до разни болежки. Тя каза, че е на антидепресанти / даже в момента си спомних името на лекарството и, игра на мозъка/ от последното земетресение там. Каза, че е стояла в единия ъгъл на стаята, а срещуположният се е издигал и слизал надолу. Било е някакъв ужас дори като разказ.

# 461
Настръхвам от ужас само от статии и прочетеното тук в темата, добре де някой няма ли да ни обучи какво да правим в случай на земетресение? Къде да се крием наистина, няма ли да се проверят сградите и тук? Не мога да разбера трябва ли да бягаме все пак извън сградата и кога - по време на него или веднага след труса? Под масата или къде по-точно до дивана/леглото?  Уж не по стълбите, а как тогава да излезеш от сградата?
Преди да спра да гледам новините по темата показаха едно момченце в Турция, което като го измъкват и то се шашка от видяното и започва да пита ''какво става, какво се е случило''? И казаха, че детето явно е проспало ужаса, дано и близките му да са живи. Най-добре да спиш и да не разбереш нищо.
Щом е имало 1999 г. ужасно земетресение в Турция и сега пак има, значи не са на 100 години най-тежките както някъде прочетох.

# 462
  • Буркина Фасо
гледам какво е в Турция и си мисля... преди 5 мес. у нас се наводниха 3 села. още не е почистено, коритото на реката си е почти същото.  след 5 мес. в Турция всичко това ще е само на снимки. ще олижат и почистят всички населени места.

# 463
  • София
гледам какво е в Турция и си мисля... преди 5 мес. у нас се наводниха 3 села. още не е почистено, коритото на реката си е почти същото.  след 5 мес. в Турция всичко това ще е само на снимки. ще олижат и почистят всички населени места.
И ще построят новите сгради, които ще бъдат амнистирани. До следващия трус. И до следващите хиляди жертви.

# 464
От разни прочетени неща и собствен опит-
бяга се веднага, ако можеш да излезеш бързо
ако не можеш да изтичаш веднага, чакаш да спре труса
аз бих застанала по-далеч от падащи предмети
слиза се по стълби, а не с асансьор
застава се навън далеч от сгради, които може да се срутят върху теб
не се връщаш в сградата веднага като спре труса, защото може да има последващи фатални. Така се е случило след първия трус при Белградското земетресение. Тук е добре да има указания от Гражданска защита, но малко ме съмнява. При Пернишкото земетресение нямаше ни вопъл, ни стон от медиите. При сегашното земетресение в Турция имаше указания хората да не се връщат 72 часа след първия трус.
Като цяло, май няма обучение на населението за правилни действия.

Общи условия

Активация на акаунт