Земетресението в Турция и Сирия

• 46 043
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
Нищо не съм усетила, а съм много чувствителна на такива неща. Но по това време излизах за малко и  може да съм била на вън. Ако съм била в къщи - втори етаж на стара масивна кооперация в центъра на София.

# 556
И аз така съм чувала и беше някаква утеха.
Аз също преди години четох в някое от инженерските списания, че в Базел нарочно са предизвикали малки земетръси, за да освободят енергията и предотвратят голямо.
Майко мила! Къде ги четете тези фантастики!

Недоволна, а го усетих на 2 етаж на стара, масивна сграда в София.

# 557
Явно съм имала късмета да съм на вън. И май и тази котка не реагира на земетресения. Предишната беше уникум - когато удари първия трус на пернишкото през нощта, тя спеше до мене и беше много възмутена, че съм я събудила.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 18:52 от Недоволна

# 558
На мен ми се клатеше монитора, мислех, че котаракът го бута от другата страна.

# 559
Сега потърсих конкретно, било е доста отдавна явно, преди шестнайсет години. Значи, от един изкуствен проект са произлезли непланирано (не съм запомнила правилно) малки земетръси, които били извинени с "по-добре, че станаха, за да освободим енергията от земята".

Скрит текст:
Клик - превод с десен бутон.

Um einem Beben der Magnitude 4 zuvorzukommen, müssten etwa 30 Erdstöße der Magnitude 3 ausgelöst werden.

За да се предотврати земетръс с магнитут 4, трябва да бъдат предизвикани 30 земетръса с магнитут 3.

Mit jedem dieser Kleinbeben, die ja zu keinerlei Schäden führen, wird der aktiven spannungsgeladen Kluft im Untergrund Energie entzogen, die dann für ein größeres natürliches Beben nicht mehr zur Verfügung steht. Je mehr dieser kleinen Erdstöße nun noch auftreten, umso mehr wird das Risiko eines wirklichen Schadenbebens gemindert. Also: Je mehr Nachbeben, desto besser für Basel.

При всяко от тези малки земетресения, които не водят до никакви щети, енергията се изтегля от активната, натоварена с напрежение пукнатина в подпочвата, която след това вече не е достъпна за по-голямо естествено земетресение. Колкото повече от тези малки земетресения все още се случват, толкова повече намалява рискът от истинско разрушително земетресение. Така че: Колкото повече вторични трусове, толкова по-добре за Базел.

Може би ти си от бранша, не знам. Защо мислиш, че е глупаво?

# 560
Ох, и мен цял ден ме боли глава.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 07:14 от Americana_

# 561
  • София /Абсурдистан
В София съм, в Младост, втори етаж, нищо не съм усетила. Но цял ден ми боли глава и ми се замотава.

# 562
  • Буркина Фасо
както знаем в Турция постоянно има леки земетресения и то точно в този район. така се освободи напрежението, че преди 9 дни ги изравни със земята.
вчерашното в Румъния и последвалите го след това по-слаби също освободиха напрежението за днешното, което беше по-силно.
природата си знае работата.

# 563
Тоест имаш предвид, че се натрупва, а не се освобождава ли? Много ще съм благодарна, ако някой напише нещо смислено освен по един ред и със сарказъм. Благодаря ви сърдечно от името на поне двайсетина форумци.

# 564
Сега мина инфо ,че се очакват още трусове, в Италия споменаха, не е успокоена земята все още. Да не дава господ.

# 565
Аз пък нещо се притесних, а не съм от ошашавените на заметръси. Все на високо съм живяла и съм някак свикнала. Това в Перник обаче ме изведе за пръв път навън, беше си доста ...притеснително.
Сега не го усетих , но бях на работа и в движение. Яд ме е като гледам кадрите, че децата не са изведени от училищата и на какво разчитат, безотговорно е слабо казано.
Отделно бях чела, че вчера е имало земетресение в Румъния, но и в Хърватско. Днешният трус в Румъния е на същото място, но някак нелогично е по-силен, вместо да отслабва. Това не ми харесва изобщо, като го свързвам със Сърбия преди години съм чувала какво е станало. Не са свързани по принцип с Турция земните маси на това в Румъния, дори май и с Вранча не е свързано (може и глупости да пиша), но ...това да се тресат Балканите кое свързано и кое не...нещо не ми харесва.
Лошо време се случи, то не че има добро за такива природни бедствия, ама в този студ навън...дано Бог ни пази всички , че..... Аз също съм слушала по телевизията разни сеизмолози от БАН да дават прогнози и всички казваха, че е хубаво да се освобождава енергия на малки "трусове", така се избягвало голям удар и силен. Логичното обаче е последващите трусове да са по-слаби и постепенно да заглъхват. Когато първият обаче е по-слаб и следва втори или редица , но има и по-силни от първият, нещата не са добри и не трябва да се подценява.
Имам кученце, много е нервно и тревожно (то си е палаво де) , все гледа навън и лае, гледа да легне върху мен , не само до мен да се сгуши, а направо си ляга върху гърдите ми и не мърда.  Вече не знам, с природата шега не бива, ама след Турция , като гледам какво става и знам какво е у нас...помощ няма никаква да видим и нашите нещо да направят. Чирпанското земетресение също казват отдавна не е имало трус там и е опасно, бе...не знам, може ли някакви прогнози да се дават, но си мисля , че децата трябва да ги извеждат от училищата и нещо да се помисли, там ще е страшно и нищо не направиха днес гледам новините, само едно училище е извело децата.

# 566
  • София
Геофизиците не знаят какво да кажат, тука се правят изводи за тенденции от две земетресения. По-спокойно, нито е първото, нито последното, нито можем да предскажем кога ще се случи (не по-рано от порядъка на секунди, което е практически нищо).

# 567
  • Буркина Фасо
Тоест имаш предвид, че се натрупва, а не се освобождава ли? Много ще съм благодарна, ако някой напише нещо смислено освен по един ред и със сарказъм. Благодаря ви сърдечно от името на поне двайсетина форумци.
не се натрупва, но не се и освобождава както го мислят 20-на съфорумци.
и не, не е сарказъм. в последните 10-на дни това го доказаха двете по-силни земетресения след освободената
преди това енергия.

# 568
  • Варна
Сега мина инфо ,че се очакват още трусове, в Италия споменаха, не е успокоена земята все още. Да не дава господ.
Тя земята не е спокойна и няма да се успокои.
За нас остава да стискаме палци и да се надяваме да ни подмине.  Никой за нищо не е застрахован. И при много земетресения и при редки земетресения винаги може да тресне силно.

# 569
Сега потърсих конкретно, било е доста отдавна явно, преди шестнайсет години. Значи, от един изкуствен проект са произлезли непланирано (не съм запомнила правилно) малки земетръси, които били извинени с "по-добре, че станаха, за да освободим енергията от земята".

Скрит текст:
Клик - превод с десен бутон.

Um einem Beben der Magnitude 4 zuvorzukommen, müssten etwa 30 Erdstöße der Magnitude 3 ausgelöst werden.

За да се предотврати земетръс с магнитут 4, трябва да бъдат предизвикани 30 земетръса с магнитут 3.

Mit jedem dieser Kleinbeben, die ja zu keinerlei Schäden führen, wird der aktiven spannungsgeladen Kluft im Untergrund Energie entzogen, die dann für ein größeres natürliches Beben nicht mehr zur Verfügung steht. Je mehr dieser kleinen Erdstöße nun noch auftreten, umso mehr wird das Risiko eines wirklichen Schadenbebens gemindert. Also: Je mehr Nachbeben, desto besser für Basel.

При всяко от тези малки земетресения, които не водят до никакви щети, енергията се изтегля от активната, натоварена с напрежение пукнатина в подпочвата, която след това вече не е достъпна за по-голямо естествено земетресение. Колкото повече от тези малки земетресения все още се случват, толкова повече намалява рискът от истинско разрушително земетресение. Така че: Колкото повече вторични трусове, толкова по-добре за Базел.

Може би ти си от бранша, не знам. Защо мислиш, че е глупаво?
Има чисто научни списания с ограничен достъп, има и такива с отворен, но са по-малко. Има и ,самозванци’ за привличане на аудитория и печалби.
Сега, не знам как хората си я представят, но да речем, че вътрешноконтиненталните земетресения се генерират предимно от разломни структури. Обичайната дълбочина варира от около 2 км до около 4 0 км. 
Как си представяте чисто технически да се поставят взривове на подобни дълбочини и дори да се поставят, мислите ли че последиците ще са предвидими. 😊
Базел…. каква сериозна сеизмичност има там?!- никаква
Науката е предположила отдавна, че генерирането на земетресения по разломите започва с електро-химични процеси, генериране на микропукнатини, които които се разрастват и водят до нестабилности в структурата. Всяко слабо земетресение е способно да генерира такива пукнатини, така че теорията за това, че малките земетресения освобождавали енергия и пазели от по- голямо просто не е вярна. Те освобождават енергия- да, но са и предпоставка за натрупване на напрежения в структурите.
Надявам се, че успях да го кажа на човешки език 😊

Общи условия

Активация на акаунт