Земетресението в Турция и Сирия

• 46 026
  • 727
  •   1
Отговори
# 570
  • При семейството си
Къде трябва да се извеждат  децата от училищата, в БГ, в Румъния…нещо съвсем се обърках?
Темата е толкова сериозна.

# 571
Сега по БТВ - сеизмолог обяснява
...

# 572
Надявам се, че успях да го кажа на човешки език 😊
Не само на човешки, но и много интересно. Благодаря ти! Иначе Базел е в най-земетръсната област на немскоговорящите държави, но и аз не знам повече по въпроса. Някак земетресенията не са били досега в обсега ми. Веднъж преди години само съм усетила, имаше ужасно бучене на тръбите - веднага съм го забравила, за да не се тревожа излишно Blush

# 573
Точно, защото темата е сериозна и всички сме в една лодка и да не искаме си разсъждавам. Ясно съм го написала, че само едно училище дадоха в София, че са изведени деца, другите...божа работа. Това не трябва да е така, задължени са да ги изведат, да изчакат определено време, да няма достъп до сградата и т.н.
Нали има обучение, тренировки и не знам какво си. Ами Индиго, ако не помните аз го помня. Много хора на едно място, при това деца, силен стрес, дори да не падне сграда, достатъчно е да се разтресат и изпаднат в паника или мислите, че някакви учители ще се справят. Това се прави за безопасност, щом ние възрастните излизаме или поне се чудим да го правим ли, какво остава в сгради с толкова хора затворени, при това деца да не се изведат. Дори само от риск за паника при по-силен трус последващ, да не пиша нещо по-лошо. И не разбирам защо превенцията е пак престъпна и смешна особено пък за сгради с хора, дори да не са деца пак е препоръчително (изходите не са толкова много и струпванията биха били фатални, а май имаше преди за едно кино или къде беше също с възрастни стъпкани ) Та хич не ми е смешно, това се прави по закон и се подготвя населението, как да се действа, къде помощ да се търси, къде да се крием и т.н. То не, че и аз знам , ама така уж трябва.

# 574
Така го обясни сеизмолога по бтв, че по-добре да не се беше разкарвала. Чух вече двама да казват, че нямало връзка между тези в Турция и тези в Румъния.Егати случайността...😑

# 575
Сега по БТВ - сеизмолог обяснява
...
Да, Пламена Райкова е това. Много сериозно момиче 😊
Тя да ме се беше разкарвала, ама после какво плюене ще падне. Аз не знам тези телевизии какво напират да създават сензации само…

Fanfanito, разсъжденията ти относно извеждането на децата са абсолютно погрешни! После ще напиша защо.

# 576
  • При семейството си
Точно, защото темата е сериозна и всички сме в една лодка и да не искаме си разсъждавам. Ясно съм го написала, че само едно училище дадоха в София, че са изведени деца, другите...божа работа. Това не трябва да е така, задължени са да ги изведат, да изчакат определено време, да няма достъп до сградата и т.н.
Нали има обучение, тренировки и не знам какво си. Ами Индиго, ако не помните аз го помня. Много хора на едно място, при това деца, силен стрес, дори да не падне сграда, достатъчно е да се разтресат и изпаднат в паника или мислите, че някакви учители ще се справят. Това се прави за безопасност, щом ние възрастните излизаме или поне се чудим да го правим ли, какво остава в сгради с толкова хора затворени, при това деца да не се изведат. Дори само от риск за паника при по-силен трус последващ, да не пиша нещо по-лошо. И не разбирам защо превенцията е пак престъпна и смешна особено пък за сгради с хора, дори да не са деца пак е препоръчително (изходите не са толкова много и струпванията биха били фатални, а май имаше преди за едно кино или къде беше също с възрастни стъпкани ) Та хич не ми е смешно, това се прави по закон и се подготвя населението, как да се действа, къде помощ да се търси, къде да се крием и т.н. То не, че и аз знам , ама така уж трябва.
Днешното земетресение в София едва се е усетило, тоест няма никаква, ама никаква нужда да се извежда който и да било.
Ако говорим за превенция, обучение, то се прави в условия, в които всъщност няма трусове, реална никаква опасност. Подготвя се теоритично, после се разиграва ситуация. Има възможност за повторения, разиграване, проба-грешка, разяснения, обяснения.
Затова казах, че темата е сериозна.

# 577
Конкретно в случая не виждам причина да се извеждат децата навън. Умерено земетресение, слабо усетено при нас, епицентърът е далеч - защо да ги вадят?

Мен са ме евакуирали от училище преди повече от 25 години. По спомен магнитутът беше под 5, но епицентърът беше съвсем близо до нас. Постояхме малко навън и ни върнаха обратно след разрешение от инспектората. Същият ден имаше вторични, в следващите дни пак - никой повече не ни е вадил навън.

# 578
От Видин съм - на 3 етаж, усетихме го и то доста. Не можех да помръдна от мястото си.
Вчерашното беше много по-леко, незначително и кратко, днешното изплаши всички в кооперацията.
Мен лично ме е страх...

# 579
То в момента на земетресението никой не знае къде му е епицентъра, нито дали ще е единичен трус.
Аз го усетих като замайване. В София съм. Реших, че на мен ми става нещо, пък то било земетресение. Местене на бюро не съм усетила. Бях седнала на стола и реших, че ще припадам, така ми се замая главата. След няколко минути ми звъни майка ми от Плевен и ми вика: Ти усети ли земетресението? В някакъв сайт пишело, че силно земетресение разлюляло София и тя се планирала. То сега всички са наплашени.
Смях, не смях, но откакто стана това в Турция много неща ми минават през главата. Мисля да си правя и раничка за такива извънредни ситуации. В Япония до касите вместо вафли и десертчета се продават ранички за земетресения. Може да послужи и при други бедствени положения. Blush

# 580
# 581
fanfanito, никога, ама никога при земетресение не се хуква навън. Това може да се направи само ако човек е сигурен, че до 7-8- максимум 10 секунди може да напусне сградата! Първото нещо, което трябва да се направи е да се застане на възможно най-безопасното място в жилището- това е до "сеизмичната шайба", под касата на входната врата, под маса и по възможност не близо до високи мебели. Всеки трябва да знае в неговия дом кое е това място. Аз винаги бързам към входната врата, отключвам и заставам под касата. Понеже ел. таблото е до вратата, щракам и главния предпазител.
За децата-недопустимо е деца да тичат в многоетажна сграда по време на земетресение. Стълбищата в сградите са едни от най-уязвимите места и падат лесно. Използват се след приключване на земетресението, ако са годни. Отделно децата, в паниката, могат да се стъпчат едно друго.А сансьор също е недопустимо да се използва нито по, нито след земетресението, за да се излезе навън. Навън се стои на открито място без близки сгради.
Правилното нещо за училищата е децата да клекнат под чиновете. Не си ли гледала дори по филмите как ги учат в Япония и САЩ, например? След като приключи труса и под спокойното ръководство на възрастен, децата могат да бъдат изведени бавно!
Какво трябва да се прави преди, по време и след земетресение  (нямам време сега да превеждам):
https://www.paho.org/en/health-emergencies/earthquakes?gclid=Cjw … uxgxoC1EAQAvD_BwE

Подобни плакати висят във всяка класна стая в доста държави:

Искам да добавя, че по време на задимяване или пожар, извеждането на децата е задължително, но това са други случаи.

Този господин да си гледа минното дело и петрофизиката, по които е специалист.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 21:30 от petiaivanov

# 582
Така е, в момента никой не знае къде е епицентъра, но пък усещаме силата. И съобразно с това се решава дали след като премине труса да се извеждат децата или не е нужно да се прави.

# 583
То аз знам какво да правя и къде да застана, ама на теория и на спокойствие.
Когато беше в Перник земетресението всички гледахме тавана и бяхме в ступор вкъщи.
Други бяха хукнали навън на пожар с асансьор и по стълбища.
Трети стояха до последно до входа на блока на приказка (той е висок блок)
Четвърти се намърда с колата (не го знам откъде дойде в градинката на полянката до пейките с цялото домочадие в нея) Ние се изнесохме , като утихна. Навън бяха май вече всички от блока. Забравих вода да взема и за хапване нещо, телефонът също забравих, все едно отивам да хвърлям боклука се изнизах. Ни документи , ни нищо, поне помня беше топло. Та..уж знаем, но в такъв момент...нищо не знаеш (зависи от човека де) За деца да не говорим. В Япония си е друго, но тук нещата не са така. За мен е правилно, като мине трусът да се излезе (за възрастните и семействата вече всеки си преценява, но за деца...да ме извиняват)

# 584
При днешното земетресение не беше нужно.

fanfanito, защо в Япония да е друго? Манталитет, култура на поведение може би Simple Smile ? Хората са си хора. Тези неща се учат, ако има желание.
Сама описа що за човек е нашият съгражданин- най-обиновен, неграмотен сеирджия, но компетентен по всякави въпроси....на приказки.

Общи условия

Активация на акаунт