Земетресението в Турция и Сирия

• 46 014
  • 727
  •   1
Отговори
# 585
  • При семейството си
При днешното земетресение не беше нужно.
Няма как явно да се убедят някои…и то не толкова от убеждения, а спам да става, да се пише нещо.

# 586
Къде е "земетръсната шайба"? Някой спомена по-назад.

# 587
  • София
Ни си пишем тук покрай трагедията как  Турция явно не си е научила урока след предишното земетресение и е продължила със същите грешки/удобно затваряне на очите в строителството. А тук как е..Някъде назад във времето  бях чела, не помня името на  интервюирания (ама беше някакъв експерт по сеизмологична  стабилност). Тогава ми направи впечатление (стресна ме  по-скоро предвид местоживеенето ми) казаното, че сградите в центъра на  София не биха издържали и на земетресение с магнитуд  около 6 и нещо. Не намирам в момента статията, ама  казаното беше много близко до сегашните обяснения за Турция - премахване на трегери, еркери и подобни укрепващи конструкцията на сградата елементи с цел максимално усвояване на площ, обикновено за търговски цели, на партерните етажи. И в добавка потресаваща липса на контрол по спазването на  задължителни изисквания(особено в един определен времеви период, не помня точните години). Sad Не  твърдя, че е така, възпроизвеждам просто по спомени. И се надявам да е далеч от истината този експерт..

# 588
Не разбирам защо някои хора вместо да си прикрият главите и да се обезопасят, решават, че ще снимат с телефоните си по време на трус?!

# 589
  • Бг-мама
По повод на заставането под касите на вратите скоро ми попадна това . Автор е Григор Лилов

СЪВЕТИ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ, АКО НЕ ИЗВАДИТЕ КЪСМЕТ
При пернишкото земетресение посочих съвети за оцеляване на базата на разговори със строителни инженери и спасители, имащи опит от спасяване на хора при земетресения на десетки места по света.
Давам тези техни съвети отново.
1. Земетресенията, макар и рядко, имат непосредствени предвестници минута или две преди труса:
*** крайно неспокойствие в домашни животни, издавани звуци от тях, особено масов безпричинен пронизителен лай - виене на кучета в района;
*** вибриране или задрънчаване на стъклата на прозорците;
*** скърцания в къщата или апартамента едновременно на различни места;
*** плашещ звук като бучене или вой на вятър;.
*** внезапно настъпване на мъртвешки покой в природат:а изчезват каквито и да е звуци и дори листата сякаш замръзват. В градовете обаче не е така.
        Има ли ги три от тези признаци: задължително бягайте!   
        По-добре е да станете за смях, отколкото евентуално да умрете.   
2. Ако не можете да излезете за тридесетина секунди от дома си, не се и опитвайте. Освен това помнете, че при земетресения придвижването е около два пъти по-бавно от нормалното. Следователно от третия етаж вкл. и нагоре няма смисъл да се бяга.
3. Но след първи силен трус, ако има пауза, веднага напуснете сградата. Последващи трусове могат да бъдат също толкова силни и ако сградата е пострадала при първия, да я съборят. Или може дори да са още по-силни.
4. Ако сте на етаж, близко до покрива, бягайте към него. Колкото по-малко етажи нагоре, толкова по-малко отломки, толкова повече шансове да не бъдете смазани, толкова по-близо ще сте до повърхността на развалините. И ще сте по-лесни за спасяване.
5. ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ ЗАСТАВАЙТЕ ПОД  КАСИТЕ НА ВРАТИТЕ!
        Този популярен съвет и указание на гражданската отбрана е идиотизъм, дошъл от времената на къщурките от глина и кирпич.
         Касата на която и да е врата е най-опасното място. Тя е укрепена с нареченият "щурц" – при тухлени сгради с едва 10 см, а при монолитното – с малко повече.
          Върху него при трус се стоварва Х образен удар от съседните стени и колони и касата веднага се срутва. Според спасителите не само не са намирали никога оцелели на такива места, а и всички изравяни от такива места трупове са били размазани.
6. Желателно е да се застане там, където се срещат две бетонни стени или до най-стабилната и голяма носеща колона. Дори при пълно срутване те могат да образуват кухина, която да ви запази живота. В повечето сгради това място е банята.
7. Според спасителите най-сигурното място е в стая с балкон. Живи хора най-често се вадят оттам – приклещени до стената на стаята към балкона. Те съветват така: ако има легло или някаква мебел, не се пъхайте под него, а легнете между него и външната стена. При срутване това място е в периферията му, което позволява:
*** разпръсване на отломките – по-малка вероятност да ви размажат или ранят;
*** да бъдете лесно дочути при викане за помощ; 
*** да ви извадят сравнително бързо, преди да ви задуши прахта в развалините или през зимата да ви убие студът.
8. Най-важното е да има кухина. Затова в други стаи се заврете под маса или легло. Те не могат да спрат смазването ви или раняването ви, ако върху тях падне плоча, бетонна колона или тежка тухлена стена.
          Но могат да ви осигурят съответната кухина, ако са засипани от по-дребни отломъци. Кухината е важна, за да не се задушите от прахта и да имате макар и малко свобода над движенията, особено при студено време.
9. Още един мит за опасното, което всъщност е сред най-безопасните места за заставане. При високите сгради централното асансьорно тяло и стълбищата около него са най-здравата им конструкция. (не се отнася за панелното строителство)
         Обикновено те не се срутват напълно, а ако се срутят, остават кухини, в които оцеляват хора. Например единствените десетина оцелели от хората вътре в сградите при атентатите срещу  Световния търговски център в Ню-Йорк са били на стълбищата около централното тяло на един от двата небостъргача.
10.   Ако сте затрупани и не виждате светлина, не правете опит да си проправите път. Обикновено отломъците се разместват по неподозиран начин и ви смазват, съветват спасителите.
11.   ПЪРВАТА ВИ РАБОТА И ЖИВОТОСПАСЯВАЩА, АКО СТЕ ЗАТРУПАН, е да сложите плат пред устата и носа и да дишате през него. В развалините значима част от хората умират не защото са премазани или ранени, а защото са задушени от вдигналата се прах. Ако до вас е влажно – намокрете плата, ако не е – уринирайте върху него.
        Този плат трябва да се държи постоянно – не само  много часове наред, а дори и до две денонощия, освен когато се провиквате от време на време за помощ. В развалините прахта се сляга много бавно, а и вторичните трусове също вдигат прах.
12.  В първите минути, ако не виждате светлина, въобще не викайте за помощ. Причината е, че прахта не се сляга веднага, особено в купчината развалини и ще навлезе в белите ви дробове с тежки и често пъти смъртоносни последици. А и никой в неотминалата още паника няма да ви чуе.
13.   Ако евентуално сте с мобифон под развалините, не звънете в първия час и половина. Най-често връзките са прекъснати и няма смисъл да изтощавате батерията – ще ви е необходима за по-нататък. А когато връзката заработи, в началото ще е претоварена, защото всички ще искат да чуят роднини и приятели.   
14.    Докато не дойдат специалисти, не се опитвайте да спасявате или изваждате притиснат от голяма част от колона или от тежка част от бетонна плоча човек. Най-вероятно е да го доубиете. Спасяват се тези, които са погребани до повърхността на развалините, в дребни отломки или под малки бетонни късове, които могат относително лесно да се отместят от един-двама  до трима-четирима души най-много.
15.   Не губете надежда! Живи хора са изваждани от развалините дори след 8-9 денонощия. 
И последно: дано тези съвети да не дотрябват на никого и Господ да ни пази!

Не знам вече на кое да се доверя , но много от нещата които са написани ми звучат логично. Лично на мен ми бше полезно да го прочета няколко пъти. Не ,че да не дава Господ при земетресение бих си ги спомнила ....

# 590
Според указанията на МВР, при случай на земетресение препоръчват да се скрием под касата на вратата, близо до вътрешна носеща стена, разбира се, при определен вид строителство. Аз също се замислих да подготвя раница с неща от първа необходимост, после видях, че и в списъка на МВР е на първо място.

# 591
  • София
Много ми е интересно дали изобщо някой знае къде са носещите стени из апартаменитте и офисите. А децата? Някакви по-лесни указания трябват.
Кой е Григор Лилов?

# 592
  • Бг-мама
Много ми е интересно дали изобщо някой знае къде са носещите стени из апартаменитте и офисите. А децата? Някакви по-лесни указания трябват.
Кой е Григор Лилов?
Нямам представа кой е . Просто ми се стори нужно да напиша от къде съм го взела .

# 593
  • София
Хубаво е човек да има раница за спешни случаи, но списъкът на МВР е абсурден - вода и храна за няколко дни, топли дрехи за членовете на семейството, одеала... Как ще натъпчеш всичко това в раницата? Лекарства, ценности, документи - ок, но другите неща.... да не говорим за свирката. Ако недай Боже човек попадне под бетона, няма да е с раница на гърба, за да рови за свирката. Докато бягаш с раницата, земетресението е свършило

# 594
  • au bout du monde
Ако недай Боже човек попадне под бетона, няма да е с раница на гърба, за да рови за свирката. Докато бягаш с раницата, земетресението е свършило
Май е добре да спим с по една свирка на врата за всеки случай.

# 595
У нас входната врата е с масивна, широка, метална каса, която е перпендикулярна (на 20 см) на стена, играеща роля на противосеизмична шайба. Затова и в преден пост казах, че се запътвам натам, а също така казах, че всеки трябва да знае кое е това място в дома му.
За мен най-важното нещо е човек да се научи да не се паникьосва при такива ситуации. Тогава по-може да вземе правилно решение.

# 596
  • София
Ако недай Боже човек попадне под бетона, няма да е с раница на гърба, за да рови за свирката. Докато бягаш с раницата, земетресението е свършило
Май е добре да спим с по една свирка на врата за всеки случай.

Сигурно има и такива хора. Според мен човек трябва много разумно да мисли и да се подготвя за всякакви спешни случаи без емоции. Няма нищо лошо да се помисли за различни варианти и да се молим и надяваме да не ни се налага да използваме свирки или фенери.
Свирката е задължителна в планината, при преход, в морето при потъване на кораб, когато има време човек да я извади. Едва ли като почне земетресение човек търчи първо за свирка.
Идеята на поста ми беше някой да не реши да пълни куфар с всичко, което МВР е посочило за необходимо, защото и в багажника на колата няма да се събере целия багаж.

# 597
Ни си пишем тук покрай трагедията как  Турция явно не си е научила урока след предишното земетресение и е продължила със същите грешки/удобно затваряне на очите в строителството. А тук как е..Някъде назад във времето  бях чела, не помня името на  интервюирания (ама беше някакъв експерт по сеизмологична  стабилност). Тогава ми направи впечатление (стресна ме  по-скоро предвид местоживеенето ми) казаното, че сградите в центъра на  София не биха издържали и на земетресение с магнитуд  около 6 и нещо. Не намирам в момента статията, ама  казаното беше много близко до сегашните обяснения за Турция - премахване на трегери, еркери и подобни укрепващи конструкцията на сградата елементи с цел максимално усвояване на площ, обикновено за търговски цели, на партерните етажи. И в добавка потресаваща липса на контрол по спазването на  задължителни изисквания(особено в един определен времеви период, не помня точните години). Sad Не  твърдя, че е така, възпроизвеждам просто по спомени. И се надявам да е далеч от истината този експерт..
За сградите, строени в центъра на София през 30-те години на миналия век мога да споря. Изчисляване са и са строени с отчитане на риска от земетресения и с много и добре изпълнен железобетон.
Живея в кооперация на 90 години, строена от дядо ми (строителен инженер, завършил преди над век в Белгия). Баща ми също беше строителен инженер и знаеше за какво степен на земетресение е изчисляване сградата. Единствена разлика е, че е ползвана старата 12 степенна скала (Рихтер излиза по-късно). По време на земетресението във Вранча 1977, което беше ужасно силно, той продължи да боядисва бокса, докато всичко се клатеше сериозно. Защото то било много по-слабо от максималното, за което е сметната конструкцията.
Не знам нито една сграда от този период, която да има каквато и да е минимална повреда след този силен трус, както и след други.
За сметка на това в гимназията, строена през 60-те, се появи една голяма пукнатина в долната страна на една от плочите.
За мене много по-рисково е строителството от 90-те, когато беше пълна анархия и куцо и сакато започна да строи.

# 598
https://e-vestnik.bg/18223/shistoviyat-gaz-riskove-i-vazmozhnosti-za-turtsiya/

Един от доводите на противниците на търсенето и добива на шистов газ в сеизмични райони са възможните земетресения.
В Турция търсят и се готвят да добиват. Има ли връзка със земетресенията, не знам, а и едва ли някой ще се ангажира да рови в тази насока.
Но по пътя на логиката е абсурдно да се разработват находища в земетръсни зони.

# 599

Журналист. Известен е с политическите си анализи, които често пуска във ФБ. Има претенции за достоверност, но влага и голяма доза субективизъм, която се случва да изкриви анализа му.

Според мои колежки румънки вчерашното земетресение е станало в район, който по принцип не е земетръсен.

Общи условия

Активация на акаунт