Балансът между кариера и брак

• 47 612
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 440
И аз питам коя държава? Тук пишат от много държави.Бедната и малка Българска държава е направила доста.Освен дългото майчинство,запазване на мястото до 3 год,защита от съкращение до 3 год на детето.Освен това бизнеса вече е повече от 50 % частен,т.е. не става въпрос за бюджетна сфера а за фирми,които трябва да ги изкарат в конкурентна среда тези пари .

# 1 441
  • France
Вече изразих мнение защо мисля, че дългото майчинство въобще не е нещо, което ще накара една жена да ражда деца, а сигурността, че животът ù ще се промени възможно най-малко след това.

# 1 442
Мен нищо и никъде ( живяла съм в три държави и много местения в тях като се върнах да родя в Бг и останахме там докато детето стана на 2 години и 8 месеца) не ме е мотивирало или накарало да поискам повече деца.

Защото зная колко много ресурси, време и средства се искат, а не бях склонна да имам повече деца и да правя компромиси. На държави, соц. политики и преференции за майки не съм разчитала и не съм ги отразявала даже когато съм правила избора си.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 19:00 от Анонимен

# 1 443
  • София
Всяка държава върви със спецификите - и проблемите. В България, имаме дълго майчинство, но при развод, издръжката е смешна. Детето остава при майката, като тя се очаква да има време хем да го гледа качествено, хем да изкарва достатъчно пари. Това поставя много жени пред губещ избор, каквото и да решат. Въпросът за стажа на жените, които са решили да са домакини, също не е уреден - ето, мъжът не иска жената да мисли за кариера, а за семейството, но ако той я остави, тази жена остава без никакъв стаж и пенсия - евентуално социална, която е смешна.

САЩ пък е пример за другата крайност - където мъжът често остава гол и бос след развода, а жената може да не работи до живот, на неговата издръжка. Там много мъже се дърпат, точно заради това. Наскоро някой (забравих държавата) ми каза, че при тях, ако мъжът известно време гледа детето на жена от друг мъж, става отговорен за него. Това пък кара мъжете да не желаят да се занимават със самотни майки. Изобщо, има огромно значение как държавата ще защити интересите на родителите и на ролите, които са избрали, за това дали биха ги избрали.

Нещо, което би стимулирало раждаемостта са социални придобивки, намалени данъци, повече платен отпуск, безплатни ясли и занимални, отстъпки в магазини и т.н. - разбира се, обвързани с трудов стаж, за да не се раждат деца за социални помощи. Начини има.

# 1 444
Съгласявам се, но не съм сигурна дали така ще се стимулира раждаемостта в България точно. Най-малкото поради надпреварата с мъжете на всички фронтове, че даже и майчинството, чувството, че децата само вземат, губиш, и т.н. Някои университети се опитва(ха)т, но не много успешно.

# 1 445
  • София
Меренето е в следствие на нужда за доказване, която възниква, когато има несигурност и ценността е поставена под съмнение. Няма как тотално да се заличи състезаването - то не е нужно, нито полезно да изчезне, но може да е доста по-здравословно. А какво точно ще бъде най-стимулиращо за даден народ - има си начини да се установи. Но наличието на сигурност, финансова обезпеченост и отворени опции за реализация и развитие, определено са чудесна основа. И то точно за хората от средната класа, където е най-важно да има стимулация.

# 1 446
  • France
Нещо, което би стимулирало раждаемостта са социални придобивки, намалени данъци, повече платен отпуск, безплатни ясли и занимални, отстъпки в магазини и т.н. - разбира се, обвързани с трудов стаж, за да не се раждат деца за социални помощи. Начини има.
Напълно съм съгласна с това. Много пъти съм писала тук, че това, което ме спира за трето дете е липсата на помощ. Желание и ресурси имам, но жертвата ще бъде прекалено голяма.

Аз не се надпреварвам с никого, а просто искам да бъда себе си.

# 1 447
Преди години, в Русе предлагаха работа за лекари - специалисти, на заплата 3 хиляди лв, апартамент, кола и т.н. Тогава мойта докторска заплатчица в по-големия град беше под 1000. И никой.
Много отдавна съм разбрала, че пари/придобивки мотивация не правят.
И темата/мрънкането го показват.

# 1 448
Преди години, в Русе предлагаха работа за лекари - специалисти, на заплата 3 хиляди лв, апартамент, кола и т.н. Тогава мойта докторска заплатчица в по-големия град беше под 1000. И никой.
+1

Все пишете и се очакват някакви външни стимули да спомогнат за възникване на дадена мотивация, а реалността показва, че интуитивните и вътрешни причинно-следствени връзки са основата при мотивацията.

Защо масово намалява раждаемостта в развитите страни и при средната класа, защо жените масово остават с по 1 дете, защо мъжете не искат брак, защо жилищата поскъпват, заплатите стагнират и жените вс еоще са платени по-ниско от мъжете...и какво ли още не са интересните въпроси.

# 1 449
  • France
Не виждам връзката с темата, нито какво въобще искаш да кажеш.

Добрите лекари открай време печелят добре и 3К в Русе няма как да ги поблазнят. А още по-добрите, пробивните и знаещи език се изнесоха в чужбина. За минимум 4 пъти по толкова. Така че стимулите стимулират Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 450
  • Наблизо
И на мен най-много ми липсва помощ.
По принцип искаме второ дете,но трябва наличното да порасне малко и да е по-самостоятелно.Иначе няма как да се справим.
Помощ при логистиката,помощ ей така сутрин някой друг да му сложи да яде и кое да си полежим..Такива работи..
С парите бихме се справили,кариерно не знам за мен си..но това непрекъснато да си нащрек много много тежи.

# 1 451
Ха, аз живея в Русе, всъщност. И 3к и за Русе са минимум за оцеляване на четиричленно семейство като на авторката. С двама подрастващи тинейджъри, пък абсурд да стане.

# 1 452
Преди семействата са били по-разширени.Децата са били повече и са се отглеждали и сами ,в смисъл големите гледат малките.Имало и баби наблизо или в същата къща.
Сега младите раждат по-късно,бабите работят до късно,всеки иска да е самостоятелен/което е правилно/,семействата са пръснати по цял свят .

# 1 453
За стимулите е темата, или поне ракурсът, който зададе.
Казах, преди години. В момента се върти обява за Бургас. Нелекарска специалност в болница, срещу  пет бона. Ех, защо ли стоят вакантни тез местенца. Може би минимумът е 10? 😄

# 1 454
Не зная дали помощта ще помага с цялата логистика, която изниква по 12 часа дневно с училище, болест, доброволчески изяви, кръжоци, извънкласни занимания, висене в залите по спортове и присъствие.

И ако се аутсорсва всичко това  за да се работи спокойно с оставяне след работа, мийтинги и командировки ( водещи до кариерно развитие) то колко ще струва това и дали ще струва това да си пропуснал всички важни събития  в детството на децата си?!

Общи условия

Активация на акаунт