Балансът между кариера и брак

• 47 490
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 560
  • France
Да цитирам ли пак кака ви Симон?

Жените не искат да бъдат мъже, а да са третирани като човешки същества.

# 1 561
Щом роботът постоянно е с пълна кутийка, явно трябва да се пуска по-често, а не по-рядко... Тая тема скоро ще пробие дъното.

# 1 562
Да цитирам ли пак кака ви Симон?

Жените не искат да бъдат мъже, а да са третирани като човешки същества.
Е, ти пък! Според някои явно човешки същества е синоним с мъж!

# 1 563
Няма нищо срамно и странно мъжът да може да готви, да шета, да пуска прахосмукачка, пералня, сушилня, съдомиялна. Тези дейности не са ядрена физика все пак. И ако двамата с жената работят на пълен работен ден, не е драма да си помагат вкъщи. Все пак не става въпрос за жена изцяло домакиня и мъж, който да печели парите.
Малко ми е странно това с наемането на чистачка. Каква пък трудност представлява на човек да изчисти дома си. Толкова пък да не намери време за тази дейност...

# 1 564
Няма нищо срамно и странно мъжът да може да готви, да шета, да пуска прахосмукачка, пералня, сушилня, съдомиялна. Тези дейности не са ядрена физика все пак. И ако двамата с жената работят на пълен работен ден, не е драма да си помагат вкъщи. Все пак не става въпрос за жена изцяло домакиня и мъж, който да печели парите.
Малко ми е странно това с наемането на чистачка. Каква пък трудност представлява на човек да изчисти дома си. Толкова пък да не намери време за тази дейност...

Е, все пак зависи и от дома, нали? Защо да си губя времето да чистя баня, нещо, което ми е ужасно неприятно, когато мога да си позволя да наема друг да го прави!? Умножи го по три, добави няколко стаи и уикенда ми е заминал в чистене! Вместо това, аз излизам на разходка сред природата. Не че не мога да чистя, правила съм го и пак го правя, ало се наложи. Системното чистене го делегирам. Там е разковничето - да умеем да делегираме.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 11:55 от abadjieva80

# 1 565
Явно и жена ми видя това, щом се отказа от чистачката. Дето ще я чакаш, ще се уговаряш с нея, пък да й обясниш кое къде да прибере от вещите на децата, които са из стаята им и из къщата - и накрая не си доволен.
То не отнема толкова време да изчистиш - жена ми предимно уикенда го прави, да речем за 2 часа. Смешно е да се казва, че й е отнета възможността да прави кариера, защото трябвало да върши къщна работа. Ми тя уикенда спи до 11 - ако е искала нещо да се развива, може да стане в 8 и да иде на някой курс, пък до обед да се върне, пак ще й остане време за великата къщна работа. И минат-не минат 2 седмици, къде ще ходим уикенда? Вместо да ходи по хотели, може и тия уикенди да ги ползва за учене и развитие - ако това иска.
За през седмицата дори не говоря, защото човек все пак има нужда и от почивка - тя като се прибере от работа, като вечеряме и се оправим с децата, 8 часа засяда на "Две капки вода". 1-2 пъти в седмицата си излиза с приятелки, от 8 до среднощ. Отново време, което ако толкова й е важна кариерата, може или да стои в офиса да работи овъртайм (както аз съм работил, като съм градил кариера) или да учи нещо.
Но защо да я карам - нека се радва на живота. Ако пожелае да го прави - ще я насърча. Не ми е споделяла обаче липсата на велика кариера да я терзае както някои съфорумки.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 11:59 от chris78

# 1 566
Чудесн, Лори. Това, което никога няма да разбереш е какво струва на една жена да оцелява в това поприще.

# 1 567

Зависи от обитаваното пространство и семейната динамика. Живяла съм в къща - поддържа се много по-трудно, отколкото апартамент. Особено с малки деца. Отделно са и с по-голяма квадратура (обикновено). Не бих си го причинила отново, не е моето. В момента сме в апартамент, децата са вече големи и не цапат и разхвърлят толкова, както примерно преди 10 години. Поддръжката е лесна и рутинна, и не отнема никакво специално отделено за това време, случва се между другото. Викам едни момчета (!) два пъти годишно за прозорците, но това е защото наистина мразя да мия прозорци, а и те ги мият уникално Simple Smile
Но у дома не сме фанатици на тема ред и чистота, а и имаме всички необходими уреди и улеснения, които дори децата ползват от съвсем малки.
Ако сега тепърва трябва отново да живея с малки деца в голяма къща - ще ползвам чистачка и още как.

# 1 568
  • София
Скрит текст:
Явно и жена ми видя това, щом се отказа от чистачката. Дето ще я чакаш, ще се уговаряш с нея, пък да й обясниш кое къде да прибере от вещите на децата, които са из стаята им и из къщата - и накрая не си доволен.
То не отнема толкова време да изчистиш - жена ми предимно уикенда го прави, да речем за 2 часа. Смешно е да се казва, че аз съм й отнел възможността да прави кариера, защото съм я карал да върши къщна работа. Ми тя уикенда спи до 11 - ако е искала нещо да се развива, може да стане в 8 и да иде на някой курс, пък до обед да се върне, пак ще й остане време за великата къщна работа. И минат-не минат 2 седмици, къде ще ходим уикенда? Вместо да ходи по хотели, може и тия уикенди да ги ползва за учене и развитие - ако това иска.
За през седмицата дори не говоря, защото човек все пак има нужда и от почивка - тя като се прибере от работа, като вечеряме и се оправим с децата, 8 часа засяда на "Две капки вода". 1-2 пъти в седмицата си излиза с приятелки, от 8 до среднощ. Отново време, което ако толкова й е важна кариерата, може или да стои в офиса да работи овъртайм (както аз съм работил, като съм градил кариера) или да учи нещо.
Но защо да я карам - нека се радва на живота. Ако пожелае да го прави - ще я насърча. Не ми е споделяла обаче липсата на велика кариера да я терзае както някои съфорумки.

И по-рано го казах, някои жени им харесва да си стоят вкъщи и мъжът да ги издържа. Някои даже мързелуват, а има и такива, които са прехвърлили и къщната работа на мъжа (наскоро един такъв се жалваше). Светът е шарен. Но има и друг тип жени и друг тип ситуации, които също коментираме. Едните не изключват другите и не променят тяхната реалност.

Чудесн, Лори. Това, което никога няма да разбереш е какво струва на една жена да оцелява в това поприще.

Интересно. А можеше да е домакиня.

# 1 569
То не отнема толкова време да изчистиш - жена ми предимно уикенда го прави, да речем за 2 часа. Смешно е да се казва, че й е отнета възможността да прави кариера, защото трябвало да върши къщна работа. Ми тя уикенда спи до 11 - ако е искала нещо да се развива, може да стане в 8 и да иде на някой курс, пък до обед да се върне, пак ще й остане време за великата къщна работа. И минат-не минат 2 седмици, къде ще ходим уикенда? Вместо да ходи по хотели, може и тия уикенди да ги ползва за учене и развитие - ако това иска.

За уговорките има имейл, телефон, не е нужно изчакване. Чистачката чисти, не прибира играчки. Играчките си ги прибират децата, ако не могат - майка им. Жена ти не е амбициозна. Или си е постигнала амбициите и сега може да си позволи да се радва на постигнатото. Разни хора - разни идеали.

# 1 570
Божичко, колко съм благодарна на баща ми, че никога не е подценявал интелигентността ми и не ми е обяснявал, че аз трябва да домакинствам, защото на някой си "не му се отдавало", вместо да се развивам и аз към каквото ме влече.

# 1 571
На някои хора трябва да им се прочетат по-старите мнения, в които са доста по-честни, доста по-бедни и доста по-наточени на тема как жената им е длъжна.

# 1 572
Къде видя бедни в тоя форум?😆
Мъжете са още по- прекрасни.

# 1 573
Божичко, колко съм благодарна на баща ми, че никога не е подценявал интелигентността ми и не ми е обяснявал, че аз трябва да домакинствам, защото на някой си "не му се отдавало", вместо да се развивам и аз към каквото ме влече.
Това е!
И двамата ми дядовци най-спокойно вършеха домакинска работа и то не по принуда. В моите детски спомени баба мие чинии, а дядо старателно  забърсва всяка една чиния и я прибира. Баща ми можеше да прави всичко и да готви и да шие и ме е гледал много. Никога не са ме третирали като бъдеща домакиня. Имах лък, имах тръба за фунийки (който помни какво е). Явно подсъзнателно съм си търсила такъв мъж.
Не са ми интересни тези борби между мъже и жени. Всеки си има характерни качества. Иначе щяхме да сме безполови.
Някои жени много обичат да се правят на опашати гущери.

# 1 574
  • София
И мен никога не са ме третирали различно, защото съм момиче - никога не са поставяли под въпрос интелигентността или възможностите ми, играла съм си и с барбита и с колички, и с момичета - и с момчета. И двамата ми родители са интелигентни и на това се е наблягало вкъщи. Никога не съм била мъжкарана, даже съм доста женствена. Но редовно съм отвявала мъже в чисто мъжки дисциплини. Обичам да ходя на фризьор, маникюр, спа, да си пазарувам в мола, да се наглася... но обичам и да седна да играя карти, шах, видео игри. Такава съм - такава ме е създала природата, такива гени съм наследила. Не знам дали това е "характерно" или не се стимулира да е характерно, но определно не се крия, защото на жена не й отива да е умна, например. Мъжете и жените са различни, но в някои отношения, в които се твърди, че са, са по-скоро социално наложени, отколкото биологичен факт.

Общи условия

Активация на акаунт