Балансът между кариера и брак

• 47 537
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 530
И ся кво? Борим се за ниска летва, като при мъжете? Дотам ли я докарахме? Ако няма квоти, ще ревнете що няма.

# 1 531
  • France
"Мъжът е дефиниран като човешко същество, а жената като женска: всеки път, когато тя реагира като човек, казваме, че имитира мъжа."
Симон дьо Бовоар

# 1 532
И ся кво? Борим се за ниска летва, като при мъжете?

Немислимо ли е да се борим по-скоро за висока летва и при мъжете? Simple Smile

# 1 533
Да. Мъжете имат други качества.
Е, вие се борете, разбира се.

# 1 534
  • София
Не се сещам за нито едно качество на мъжа, което да му пречи да мие чинии, сгъва пране и гледа деца.
Освен хитростта да го нарекат "както природата е наредила" Joy

# 1 535
Мъже се славят като най-добрите готвачи, също моделиери (шивачи), интериорни дизайнери. Правят и полират мебели. От служебния ми опит имам наблюдения, че най-добро почистване на помещенията и прозорците (!) сме получавали от мъже. И в момента ползваме почистваща фирма, в която май не съм виждала жени, и на телефона им отговаря мъж. Симпатични млади хора, хич не виждам да им е наранена мъжествеността от това, че въртят парцалите и четките.
Не е до "не могат". Могат и още как.

# 1 536
В Щатите квоти няма. Жените заемат над 40% от мениджърските позиции. Явно успяват. Може би защото там друго “е наредила природата”… Simple Smile
Е защо не са 50%, след като жените са 50% от хората и 60% от университетските дипломи?
И само мениджърските позиции ли наричаме кариера? Ами учени, доктори, изобретатели, венчър капиталисти, и т.н. не са ли кариери?
А и във всички изброени области може и да няма официални квоти, но неофициално има огромен натиск за ESG и всяка фирма си има вътрешни политики да им вдига дела - не само на жените, разбира се, а и малцинства, на транс джендъри, на инвалиди, на всичко дето можеш да се сетиш.
Толкова време отделят за тези неща, че чак нямат време да си вършат основната работа - ей например на банката, която фалира наскоро, шефката на риск мениджмънта вместо да си гледа риска ето какво е гледала:

Не се сещам за нито едно качество на мъжа, което да му пречи да мие чинии, сгъва пране и гледа деца.
Освен хитростта да го нарекат "както природата е наредила" Joy
Не е до неможене - мъжете просто нямат интерес за повече от тези работи. Аз ако изгладя на жена си сутрин дрехите за офиса, тя вероятно няма да ги облече, защото ще го направя без ентусиазъм и съответно некачествено. Нито ако сготвя пилешка супа ще ми я яде някой - едва ли ще е много вкусна. Когато жена ми не е сготвила отивам и вземам кутии с готово ядене, или поръчвам пица. 2 часа да се мотам в кухнята нито ми е интересно, нито ми е продуктивно като една супа е 3 лева пък аз изкарвам повече за тези 2 часа, когато работя това, което умея.

# 1 537
По принцип и аз съм така настроена към готвенето. Grinning

# 1 538
В Щатите квоти няма. Жените заемат над 40% от мениджърските позиции. Явно успяват. Може би защото там друго “е наредила природата”… Simple Smile
Е защо не са 50%, след като жените са 50% от хората и 60% от университетските дипломи?
И само мениджърските позиции ли наричаме кариера? Ами учени, доктори, изобретатели, венчър капиталисти, и т.н. не са ли кариери?

Кариери са. Но мислиш ли, че като твоята жена вземат по две ли, по три години майчинство, колко беше? Обикновено не. Връщат се бързо на работа и ползват бавачка. Ама тогава ти казваш, “тя природата така го е направила, тя не ще да си гледа децата, каква е тая жена!”

И виждам пак обясняваш как жена ти по-добре да домакинства, защото тебе те бива в изкарването на пари и не ти се чисти. Че то и чистенето на час би трябвало да е доста под това, което изкарваш, защо жена ти чисти у вас?

# 1 539
  • France

Да споменем Камий Клодел. Талантливата ученичка на Роден, която задминава учителят си, който има арогантността дори и да "краде" нейни идеи и скулптори. Твърде модерна за времето, е затворена против волята си в лудница, където и умира. Буржоазното ù семейство не е искало тя да ги "позори" с прекалената си еманципация, все пак брат ù се изживявал като депутат.
Предполагам, че в Афганистан има много бъдещи учени, които няма да могат да разгърнат потенциала си, защото им забраняват да се научат да пишат.
Дори и тук и сега е така. Колко момиченца са ориентирани в хуманните науки, защото родителите им вярват, че "мъжете имат други качества". 40% въобще не са малко в свят, в който много са готови да ги сочат с пръст при най-малката слабост. Къде са блели банкерите, които са инвестирали милиони от подопечните им сметки при Бърни Мадофф? При все, че е имало много и сериозни аларми.
Когато танкера запуши Суецкия канал, в египетските соц мрежи избухна твърдението, че капитанът е бил жена и заради "слабостите на своя пол" е направила тази грешка. Последвано от цяла вихрушка отровни коментари. Само, че единствената жена-капитан на Египет, в това време, е била на курс в Индийския океан. Но хора като Криско са готови да повярват на какво ли не, само да е в посока на вярванията им. И тези хора се възпроизвеждат и учат синовете си колко токсична е женската еманципация и, че всъщност жените не искат това, а да си стоят вкъщи и да кърмят.

# 1 540
  • София
Те понеже жените си умират да ги правят тези неща Joy

Иначе Крис прави отлична илюстрация - мъжете си дърпат към това, което им харесва, а жените да се примиряват. Целият въпрос не е кой какво може и какво трябва, а че на тях им е изгодно нещата да са по определен начин и не искат това да се промени.

# 1 541
Който не го влече да готви,да се хване да чисти или нещо друго.
Само защото нямат мъжки атрибути,не значи,че всички жени примират да домакинстват.
Аз готвя добре и го правя,но съм делегирала чистенето,миенето на чинии и др дейности.
Иначе,вече казах,че баланса е труден,жените не са в благоприятна позиция и да,подценяването по полов признак съществува във всички сфери.

# 1 542
  • France
Не е до неможене - мъжете просто нямат интерес за повече от тези работи. Аз ако изгладя на жена си сутрин дрехите за офиса, тя вероятно няма да ги облече, защото ще го направя без ентусиазъм и съответно некачествено.
Мисля, че след това признание няма какво повече да се добави по темата. Всичко е казано черно на бяло.
Мъжете просто не искат, а жените имат съвест.

# 1 543
Е много ясно, че гледам кое по-изгодно, всъщност бих го нарекъл по-ефективно и лесно за семейството, не само за мен.
То и в офиса аз ли да настройвам мрежата, та да объркам нещо, като си има ИТ, който умее това по-добре от мен? Той пък не ми се бърка в това, което аз умея да върша. Така е по-ефективно за фирмата.

И в къщи защо аз да готвя, като жена ми готви по-вкусно от мен?
Защо тя да ходи да пазарува и мъкне торбите, като ходя аз, който съм по-як от нея?
Защо когато в къщи плаче бебе, да ходи тя да работи и да изкарва 2 пъти по-малко от мен, като може да ходя аз и да изкарвам 2 пъти повече?

Няма кой да ме убеди, че наобратно е по-ефективно и продуктивно за цялото семейство, затова в къщи е така. А в която къща обратното е по-ефективно за тях, нека го правят наобратно - в къщи всеки си е господар и не бих му се месил.

# 1 544
Оле божке, те щото жените си умират от желание да готвят и оправят ежедневно Scream ма ти верно ли го мислиш това?!
Има едно просто правило - който яде и цапа и е над няква минимум възраст, значи се включва в готвене и чистене. Какво по-елементарно за схващане, нямам идея. Битовизмите са неизбежни за всеки, защото иначе ще живее в мизерия. Пък на който не му изнася, може да отиде на хотел с камериерки.

Общи условия

Активация на акаунт