Балансът между кариера и брак

• 47 432
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 830
  • Столичанин ама не в повече :D
Аз пък съм в очакване още от ден първи на темата да дойде в нея мъж, който да каже Ей, жена ми беше амбициозна още от университета, беше по- умна от мен, справяше се впоследствие по- добре с работата, имаше потенциал за успешна кариера, но аз я избрах. С ясното съзнание, че ще и дам приоритет да продължи. Оженихме се. Родиха ни се две деца, тя продължава да лети, аз поех децата и домакинството, ходя на работа, но парите ги изкарва най- вече тя. Щастливи сме и се обичаме. Имаме баланс .

Дали ще дочакам 🤔
Няма да дочакаш, но не за друго, а защото просто такава жена никога не би обърнала внимание на такъв мъж, докато обратното непрекъснато се случва. Simple Smile Всмисъл колко ли жени тук са си взели мъж много по-беден от тях и с много по-ниско "кариерно" развитие (едва ли има и една).

Аз съм такава. Мъжът ми е много умен и начетен, но никога не е имал супер-амбиции за образователни степени или професионално развитие и в първите пет години на връзката ни (две от тях вече бяхме женени) нямаше никаква кариера и печелеше по-малко от половината на моята заплата. Аз често излизах в седем сутринта за работа и се прибирах в полунощ, включително в събота и неделя - докторантка и работохоличка. Той готвеше, пускаше прахосмукачка и ме посрещаше на входа на метрото да не ходя сама до блока, защото пътеката минаваше през неосветлени уединени места. Как да не се омъжа за него?

След раждането на децата нещата се обърнаха и той стана водещият в печеленето и развитието за доста време, донякъде заради наши общи приоритети, донякъде заради реалността в моята професионална област, която съчетава кръвожадна конкуренция с мижави финанси. Миналата година за първи път от раждането на децата се изравнихме по доходи, но аз имам по-голям потенциал за развитие в бъдеще. Той ще е много доволен, ако аз заработвам достатъчно за петима ни (и кучето), а той може да остане вкъщи, но засега тази сметка не излиза.

Та ето, случва се.
Мне, не си такава, защото
Мъжът ми е много умен и начетен...
...и той стана водещият в печеленето и развитието за доста време...

което автоматично изключва по-горните условия. Simple Smile
Просто вие самите жени въпреки, че сте на контра на крис всъщност не искате такива мъже, като описания от тайсчето. Smile Всъщност сещам се за една тема дето беше пусната от някакъв, който точно въртеше домакинството, ама накрая жена му го беше изгонила и съфорумките се надпреварваха да му обясняват как била права защото трябвало вместо да върти домакинството да гради кариера. Но това при жените да искат нещо единствено на думи, а в реалността съвсем различно е нормално. Sunglasses

# 1 831
Рязко ми се прииска да забогатея и да си купя яхта. Ще си пека дупето по цял ден и никви кариери, никви професии няма да ме вълнуват.

# 1 832
Рязко ми се прииска да забогатея и да си купя яхта. Ще си пека дупето по цял ден и никви кариери, никви професии няма да ме вълнуват.
+1

# 1 833
  • Далечният изток
Джерами, пак не си разбрал.
Жените не искат мъже домакини. Искат мъже. Просто мъже. Подкрепа и рамо. Поне аз, хайде да говоря за себе си. Как ще си разпределят задълженията, как ще се напаснат в семейството, това си е тяхна работа. Но да не абдикира този мъж от семейството си, от жена си и от децата си.
Може да гради кариера, може и да не е амбициозен, няма значение. Въпросът е да си паснат с жената и в тяхното семейство да има синхрон и баланс.
Крис говори за нейните деца. За какво говорим.... Те са се появили от непорочното зачатие може би. Айде стига. Ти нямаш деца, може и ти така да разсъждаваш, ама той има две доколкото разбрах. Не можеш да говориш за нейните деца бе, не можеш!

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 21:57 от AIDA_N

# 1 834
  • France
Нарциса, дай ги насам тези клипове, да се посмеем.

Обожавам да пазаря. В магазина пълня количката, празня я в багажника, после с по-леките торби се качвам на асансьора и той ме носи до вратата на апартамента. ММ слиза и с това прибира останалото. И двамата си пазим коленете.

Разбира се, че има резервни гуми. Дори е препоръчително, когато си купувате колата, да си поръчате "истинска" пета гума. Защото и резервните, и лепилата са за определена скорост и дистанция.

# 1 835
Джерами, трябва утре да си изровя поста, защото или неправилно съм се изразила, или неправилно си ме разбрал. Ставаше дума за това, когато жената е в кариерен възход, мъжът да уважи и подкрепи този избор. И да съдейства. Не че той цял живот ще е под пагон. А за определен период от живота на семейството, да поеме част от задълженията. За определен период. Да е рамо. Да може да направи компромис с егото си. И , между другото, такова поведение и роля могат да имат само истинските мъжкари. Които не са комплексирани. Охххх, утре ще пиша повече, ако пак не съм разбрана. В петък вечер точно си почивам от кариерните шизофрении 😀

# 1 836
За кариерата разбрахме. Аз имам друг въпрос към мъжете в темата. Ако жените ви искат да вложат време, усилия и средства в някакъв сравнително краткосрочен курс да речем, който ще помогне на семейството по един или друг начин, но записвайки такъв курс се предполага, че за известен период от време вие ще поемете домакинството, грижата за децата и дома, как ще реагирате?

# 1 837
  • Далечният изток
Е, ае сега, мъжете в темата е ясно...

# 1 838
  • Mediterraneo
Аз чак забравих същината на темата с тези резервни гуми. Ама назад някой многознайко изтъкна, че новите коли нямали резервни гуми. Няма твоята, моята има. А като жест ми подариха целия комплект за смяната й, както и самата гума, всъщност. Това не означава, че ще тръгна някога да сменям гума, разбира се. И на мен ми е ценно времето, но или ще си изчакам чинно пътната помощ, или просто ще звънна на ММ да се притече на помощ( ако смятам, че ще стане по- бързо). Не съм чак толкома еманципирана, че да си сменям сама гумите на колата. Виж, днес я измих, че напоследък я кара мъжът ми, а той хич не пази. И в това се балансираме, видно е.

# 1 839
Джерами, трябва утре да си изровя поста, защото или неправилно съм се изразила, или неправилно си ме разбрал. Ставаше дума за това, когато жената е в кариерен възход, мъжът да уважи и подкрепи този избор. И да съдейства. Не че той цял живот ще е под пагон. А за определен период от живота на семейството, да поеме част от задълженията. За определен период. Да е рамо. Да може да направи компромис с егото си. И , между другото, такова поведение и роля могат да имат само истинските мъжкари. Които не са комплексирани. Охххх, утре ще пиша повече, ако пак не съм разбрана. В петък вечер точно си почивам от кариерните шизофрении 😀
А какво пречи вместо да поема за определени период задълженията просто да са равностойни партьори. Полагащи грижи за семейството дома и децата - без да делят 50 на 50, или аз днес го свърших, ти имаш да ми връщаш

# 1 840
Има и такива.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 05:05 от Анонимен

# 1 841
ак точно съкратената работна седмица ще улесни баланса кариера-дом и за кого ще го улесни? Във форума имаме доста примери (анонимни, разбира се), че конкретно домът си е грижа на жената.
Е как, имаш повече време за дома, разпределението вече е съвсем разумното 60/40, всъщност дори е 58/42. Дори ако имате дрязги по кариерно-битови у вас може всяка седмица да ходите на спа във Велинград за успокоение или дори вече има време да прекарвате по някой дълъг уикенд в Париж за подсилване на романтиката и семейно сплотяване, един вид тимбилдинг.

# 1 842
Отдавна не бях влизала, любопитна тема сте заформили.
 Все си мисля, че баланса в семейството е, когато семейството е доволно. Сега, дали аз ше точа баница, а ММ ще изкарва парите през деня, дали той ще сгъва дрехите, а аз ще доработвам- не ми пука. Искам, щом теглим чертата, семейството да е обслужено и без липси.
 Друг въпрос е, че той предпочита да не сгъва дрехите, а да изкарва парите- така повече и на мен ми допада, няма да се кривя.

# 1 843
Според мен хората още от началото трябва да се разберат кой какво ще прави и как ще си поделят задълженията.
Ето например в началото ММ ми каза, че не обича да боядисва. Топи аз не обичам, но заради едно парти мога да пребоядисам цялата къща, само и само да ми пасне на концепцията. Аз например не обичам да чистя прозорци, той няма никакъв проблем с това.

Така и за всичко друго. Сядаме и решаваме какво да правим. Да понякога аз може да съм поела по-голямата тежест, друг път той.
Важното е да се чувстваме добре.

Ето Крис, така са си решили в двойката, чувстват се комфортно, правят го.

# 1 844
  • Бургас
опитваш да се показваш като много либерален, как жена ти може да прави каквото си поиска и ти си човека с парите. Но после сам си казваш, че няма да я оставиш да прави каквото си иска. Нейното задължение е да домакинства и да гледа деца, но не си съгласен тя да гони "кариера" и да се развива. Да работи нещо там на 8 часа, ама приоритет са домакинските задължения. Добре, че поне я оставяш да спи в събота до обяд...
Понеже 10-15 жени ми пишат различни работи, не насмогвам да запомня коя коя беше и на какво стъпва като спори с мен. Та би ли казала ти по колко часа работиш на ден, докъде се разви в кариерата, и колко деца отглеждаш паралелно с това?

Не се занимавайте с него, няма смисъл. Човекът си каза, че не може да готви, пере на жена си и да ѝ гледа децата. Не е толкова широко скроен...
Ти беше, мисля, адвокат? Не се учудвам тогава, че си ми извадила думите от контекста.
Казах, че ако жена ми беше от типа, които искат да работят, пардон - да правят кариера - по 12 часа на ден, някой друг щеше да й гледа децата. Те нямаше да са от мен и тя нямаше да ми е жена въобще.

chris78, защо извърташ нещата? Съвсем коректно те попитах, ако е важно за жена ти да се развива, ще я подкрепиш ли като ти се натовариш повече.
И не, няма да се записва на йога, а на курс по език, втора магистратура, ще пътува в командировки. По време на нейните отсъствия ти ще трябва да поемеш децата и къщата. Ще го направиш ли ако за нея това е важно?
Какво значи "да се развива" - нали беше с цел себеактуализация по Маслоу, а не за да правиш повече пари?
Затова и дадох пример с подобна втора кариера. Ако е за правене на пари, защо да работи до късно вечер и да пътува в командировки вместо да си живее с мъжа и децата - нима това се заменя с пари? И какво ще им купи с тия пари, дето ще изкара, което сега нямат? Ми те си имат всичко.
Ако ме пита, ще кажа че съм против. Но тя ако го иска толкова, с какво аз ще я спра - тя няма да ме пита може ли, не може ли, а ще каже че го прави. Децата няма да умрат от глад, нито ще ходят неопрани - само че ще питат къде е майка им.

Те и за баща си питат къде е, когато го няма. Но там няма проблем, викаш. Той осигурява парите. Ако жената ги осигурява, ауууу, не може, че питат за майка си.

Това е то, въртим, сучем, все опираме до едно и също. Жената е създадена да е в услуга на мъжа, да ражда и отглежда поколението ИМ и това трябва да й стига. Жената, драги мъже, е също като вас, личност, с желания, нужди, стремежи. Не се изчерпва с едната биологична функция да ражда. Не сме разплодни крави, а човеци, вземете го проумейте.

Общи условия

Активация на акаунт