Балансът между кариера и брак

• 47 304
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 785
Ех, тия жени бе, не знаят какво е гаечен ключ и зимна и лятна гума.
Като малка бях плътно до баща ми, при всеки ремонт и поправяне на каквото и да е било вкъщи. Правя разлика между различните гаечни ключове, отверки, перфоратори. Ползвам всички успешно. Не ми трябва мъж да ремонтира.
Сама си поддържам колата, избирам и купувам гуми  - не се докосва до колата ми, след като първата ми кола се запали в движение от едни негови баш мастойри.
Пазарувам, мъкна торби.
Обаче той много хубаво пуска пералня, сушилня, глади и сгъва пране. Чисти. Опитва се и да готви и не казва- що да го правя аз, като ти го правиш по-отдавна и на теб ти се отдава повече.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 15:12 от titka2

# 1 786
  • France
Като съвсем младо момиче ни се спуска гума, докато пътувахме с баща ми. Той веднага потри доволно ръце, че ще ме учи да сменям гуми. И какво се оказа, че модерните коли имат секретен винт, който е почти невъзможно да се отвие ръчно. И се наложи да викаме пътна помощ. Simple Smile
Никога не ме е затруднявало да закарам колата до сервиз. И моята кола никой мъж не я е пипал.

# 1 787
Пак ли сме стигнали до двата пъти годишно каране на колата до гумаджийницата като еманация на "мъжката работа". Значи е ред и на качването на диван и хладилник по стълбите, вместо с асансьора, веднъж на 10 години.

# 1 788
Е, благодаря за житейските съвети от хора, които май не пазаруват за 4-членно семейство. Че аз само докато взема един стек води, мляко за закуска, сокове за децата, и за нас една бутилка вино и няколко бири, и станаха 15 кила. Преди яденето - това е само пиенето. Представям си да пращам жена си да ги носи, та да мога да я отменя аз пък в нещо друго. Или да я пратя да смени гумите. Да, те се сменят толкова често, колкото и цветята се пресаждат. Смятам да си ги сменя сам и тази пролет, а цветята да оставя на жена ми - ей така напук, за да затвърдя джендър стереотипите. Вероятно бих могъл да се науча да садя цветя... но защо?

Инак за протокола - аз живея сам от 19-годишен. Пък се ожених мноооого след това. През това време кой ли ме е прал и ми е готвил? Сигурно серия от жени, които съм оковал за печката, преди някак да се отвържат и да избягат.

# 1 789
И ти продължаваш да си въртиш една и съща песен и си като кон с капаци.
В 15 коментара опитваш да се показваш като много либерален, как жена ти може да прави каквото си поиска и ти си човека с парите. Но после сам си казваш, че няма да я оставиш да прави каквото си иска. Нейното задължение е да домакинства и да гледа деца, но не си съгласен тя да гони "кариера" и да се развива. Да работи нещо там на 8 часа, ама приоритет са домакинските задължения. Добре, че поне я оставяш да спи в събота до обяд...
Явно при вас такъв е семейния модел и сте щастливи, или поне ти така твърдиш. Но има един процент жени, които чисто и просто не биха се задоволили да живеят по този начин.

# 1 790
Все едно живееш където в супермаркетите няма колички, а супермаркетът няма паркинг, хем разбрахме, че поне една кола имате. Голямо влачене на тея торби пада при вас.

А съпоставка между смяна на гуми и ежедневна грижа за домакинството е просто нелепа като инвестирано време.

# 1 791
Ела с хронометъра у нас и засичай от сутрин до вечер кой какво върши из къщи, та да може после и статия да напишеш за българския мъж какъв е лентяй.

Инак кой ви кара да правите като мен? Като ме питат, пиша как е у нас, пък който се дразни като чете - нека да прескача. И много други хора пишат как е у тях - много ясно, че всеки прави това, което устройва най-добре семейството му.

# 1 792
Никой тук не ти в казал да правиш иначе. Зададоха ти няколко хипотетични въпроси, ти скочи. Защото все пак и другите имат точно толкова право на мнение, колкото и ти.

Лично според мен прозряха доста комплекси на типичния български мъж с претенции - прави се на ларж, но всъщност е твърде комплексиран да има около себе си жена, която той вижда като по-успешна/амбициозна/заплашваща да го надмине или просто да няма нужда от него за неща, които са единственият му извор на гордост - заплатата и умението да сменя гуми.

# 1 793
Да не говорим, колко от казаното са клишета, които на практика изобщо не стоят така в "живия живот" и разпределянето на дейностите мъж-жена, когато жената не работи, но не ми се анализаторства.

# 1 794
Като съвсем младо момиче ни се спуска гума, докато пътувахме с баща ми. Той веднага потри доволно ръце, че ще ме учи да сменям гуми. И какво се оказа, че модерните коли имат секретен винт, който е почти невъзможно да се отвие ръчно. И се наложи да викаме пътна помощ. Simple Smile
Никога не ме е затруднявало да закарам колата до сервиз. И моята кола никой мъж не я е пипал.

Аз съм от твоята партия. Признавам си, че мога само да пълня с гориво и да добавям течност за чистачки. Всичко друго го вършат в гаража. Водя си я периодично за смяна на масло, два пъти годишно сменям гуми и тн. Мъжът ми си сменя гумите сам, но то си е негова работа.

Няма лошо да се разпределя работата според това, кой е по-ефективен. Примерно, аз боклук не хвърлям, сняг не чистя, по-често се случва да мия чинии и да поддържам миялната, или да подреждам хладилника, защото не ми е неприятно, но и двамата можем да свършим всякаква домашна работа ако се наложи. Аз в гаража влизам само да паркирам, той си го подрежда, в мазата си има работилница и разни инструменти, с които се занимава. Хубавото за мен е, че неговите хобита са полезни, а моите са “харчИ пари”. Моят мъж готви завъртяни ястия и всички празнични вечери, аз съм по бързите и семпли неща. Важното е в семейството да има разбирателство, да се работи в екип, а кой ще мъкне чанти и кой ще сменя гуми си е въпрос на вкус.

# 1 795
Но Крис е прав за едно- ако жена му иска да се развива, може да го направи в свободното си време. Явно не желае да доучва, кара курсове, работи екстра над 8тте си часа или да доброволства. Личен избор.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 05:05 от Анонимен

# 1 796
Ами явно и хипотетично да е искала, той нямаше да е съгласен. Не става въпрос за това, а че той първо я даде за пример за имане на кариера, после обясни как нямала желание да се развива, но ако имала нищо не ѝ пречело освен - както се оказа - него, защото той жена която да инвестира повече време в развитието не щял.

Ами хубаво, че са щастливи. Ама семейства с по две деца и работещи на 8 часа не са точно чудо невиждано, че чак да се има за капацитет.

И вместо да води спокоен разговор по темата, тъй като кариерата в случая е очевидно хипотетична, той се пали и обяснява на останалите как видите ли без него не става, защото жена му не знаела как се плаща токът, не можела да сменя гуми и нямало кой да ѝ мъкне торбите.

А лично според мен домашните задължения трябва да се подвлят 50/50 щом работят еднакви часове, независимо от заплащането. Не тя да чисти и подрежда всеки ден, а той да сменя гумите 1-2 пъти годишно.

# 1 797
chris78, защо извърташ нещата? Съвсем коректно те попитах, ако е важно за жена ти да се развива, ще я подкрепиш ли като ти се натовариш повече.
И не, няма да се записва на йога, а на курс по език, втора магистратура, ще пътува в командировки. По време на нейните отсъствия ти ще трябва да поемеш децата и къщата. Ще го направиш ли ако за нея това е важно?

# 1 798
Той съвсем конкретно ти отговори - няма да го направи.

# 1 799
  • Далечният изток
Не се занимавайте с него, няма смисъл. Човекът си каза, че не може да готви, пере на жена си и да ѝ гледа децата. Не е толкова широко скроен...

Честно казано, такава жена за какво ми е? Оставям я на други мъже, има сигурно и по-широко скроени от мен, които биха се съгласили да й готвят и перат и да й гледат децата.

Общи условия

Активация на акаунт